chłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie po kaszubsku
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś zapraszam na zupę! krem porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam... Składniki; 2 duże pory ( tylko białą część) 30 dag ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 cebula 3 skrzydełka ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz kilka plastrów szynki 2-3 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso umyć i zalać wodą, dodać liśc laurowy
Radość kipiąca uśmiechem.dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Pieczony udziec z indyka podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Post Jesienny pieczony udziec z indyka pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniPoniżej przedstawiam Wam pierwszy przepis na blogu na pieczonego kurczaka w całości, który jest niesamowicie soczysty i bardzo smaczny. Kurczak jest złocisty, skórka chrupiąca zatem czego chcieć więcej. Porcję kurczaka zaserwowałam z pieczoną papryką i ziemniakami oraz prostą sałatą z dressingiem. Całość jest smaczna, soczysta, lekka a zarazem bardzo rozgrzewająca. Idealny pomysł na niedzielny obiad. Składniki (na 4-6 porcji
Mango PapajaDziś zrobiłam na obiad kotlety schabowe w bardzo chrupiącej panierce z grubo tartej bułki. Kotlety podałam z mixem sałat i ziemniakami. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1/2 szklanki bułki tartej - grubej 2 jajka 6 łyżek mleka surowego sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kotlety rozbijam dokładnie ale nie za cienko. Każdy kawałek solidnie
Gotowanie Patkiryżem. Obie są bardzo smaczne, idealnie zapełnią żołądki 4 osób do syta i jeszcze zostanie. Oprócz zapiekanki możecie podać kurczaka przygotowanego w chrupiącym cieście - takiego jak z KFC - tutaj przepis . Przygotować frytki lub upiec ziemniaki ( tu i tu ). Całość uzupełnić swoją ulubioną surówką - np taką oraz ulubionymi zimnymi sosami. Wszystko możecie podszykować wcześniej a nawet tylko odgrzać
Poezja Smaków - blog kulinarnyWyobraź sobie zarumienione kawałki batatów otoczone chrupiącym sezamem zanurzone w wyrazistym słodko-słonym sosie… Uwielbiam połączenie słodkich ziemniaków z masłem orzechowym – co prawda oba produkty są nieco zawiesiste, a mimo to razem tworzą idealnie dopełniającą się parę. Poniższy przepis wyszperałam w niemieckiej wegańskiej książce kucharskiej pod wdzięcznie brzmiącym tytułem „Vegan für Faule”, czyli weganizm dla leniwych (coś
Roślinna - blog wegańskizapach placków, które po raz pierwszy jadłam w Pecu pod Śnieżką, w Czechach, małej, górskiej miejscowości w Karkonoszach. Zapraszam na pyszne, aromatyczne, chrupiące placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem. Składniki: 1,3 kg ziemniaków 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę posiekany pęczek świeżego majeranku 2 czubate łyżki mąki jajko 1 czubata łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu olej
Smak mojego domuszybkie i niesamowicie smaczne.Kotlety te są świetnym pomysłem nie tylko na obiad – śmiało można je włożyć do ulubionej , chrupiącej bułki … dodać świeże warzywa … i zajadać w formie burgera! SKŁADNIKI:* filet np.dorsz – 300 g* ziemniaki – ok.200 g* natka pietruszki – 1 pęczek* cytryna – 1 szt* liść laurowy – 2 szt* cebula – 1 szt* masło
Ostra na Słodkopoddusić. Jak grzyby będą miękkie, dodać pomidory i wszystko razem przesmażyć krótko.Doprawić solą i pieprzem. Taką paprykę najchętniej jem z chrupiącą bułką. Pasuje do niej również ryz ugotowany na sypko lub tradycyjne ziemniaki z wody.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaTakie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów... Gotowe danie Marynowane zielone pomidory
Zainspiruj się kuchniąpstrągiem. Upiekłam go z minimalną ilością dodatków, a on odwdzięczył mi się doskonałym smakiem. Jeśli chcecie możecie podać go z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, ale solo lub ze świeżą, chrupiącą bagietką, również smakuje doskonale. Polecam! Pstrąg pieczony z koperkiem i pietruszkąSkładniki na 2 porcje:2 średniej wielkości pstrągi (ok. 500 g)1/2 cytryny1/2 pęczka pietruszki1/2 pęczka
Obiad za dychęPrzepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy na placki ziemniaczane dodaję tylko cebulę, jajko oraz mąkę i nic więcej. Świetnie smakują solo, ale ja tym razem podałam je w nietypowy sposób... zamiast gulaszu przygotowałam sos boloński. Pyszny pomidorowy sos z mięsem(...)Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan - niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Rewelacja! Placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia Sos boloński: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów
Kuchnia MagdaLenyPrzepis na najlepsze placki ziemniaczane podane z sosem bolońskim. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Do masy na placki ziemniaczane dodaję tylko cebulę, jajko oraz mąkę i nic więcej. Świetnie smakują solo, ale ja tym razem podałam je w nietypowy sposób... zamiast gulaszu przygotowałam sos boloński. Pyszny pomidorowy sos z mięsem(...)Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan - niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Rewelacja! Placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia Sos boloński: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów
Kuchnia MagdaLenyodtwarzanego w naszej rodzinie od dziesiątków lat, od dawna między nami nie ma. Pozwólcie, że tym razem podzielę się przepisem wyjątkowym. Drożdżowe, chrupiące maślane ciasto, otulające miękkie, wyraziste, wytrawne wnętrze - farsz z białej kaszy gryczanej i ziemniaków. Piróg. Smak, zapach bliskiego sercu podkarpacia. Każdy z wytęsknionych wyjazdów w rodzinne strony związany jest z najcieplejszymi wspomnieniami. Również tymi związanymi(...)wyłożenia naszej sporej blaszki - dna, boków oraz do przykrycia wierzchu nałożonego farszu. Farsz: Ziemniaki po ugotowaniu ugniatamy na puszyste pure. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na rumiano na maśle. Do ziemniaków ( mogą być nadal lekko ciepłe ), wsypujemy kaszę, wlewamy cebulkę z masłem, doprawiamy solą i pieprzem
Kronika Piekarnika