Polecam wypiek tego smacznego chleba, który jest pulchny, świeży i chrupiący. Skład ciasta: mąka 650 1 kg, sól 1 łyżka, 2 średnie ziemniaki, zaczyn- 2 szklanki ciepłej wody+ 50g drożdży+4 łyżki mąki może być pełnoziarnista+ 1 łyżka cukru. Zaczyn mieszamy razem i odstawiamy przykryty do wyrośnięcia na 10-15 minut, potem dolewamy go do reszty produktów. Ziemniaki ucieramy
chleba naszegoimprezy. Można użyć jakiejkolwiek wędzonej ryby o zwięzłym miąższu - dorsz, makrela, itp. A smak wart zachodu - lekko rybne, lekko słodkie i chrupiące danie. Składniki: 1 niewielka wędzona ryba - ok 300 g 2 średnie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa 3 spore ogórki konserwowe 1 duże jabłko - najlepiej champion lub inne, podobnie kruche
Ze smakiem bez glutenurozłożyły się na ziemniakach. Takie ziemniaczki przekładam na płaską blachę wyłożona papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku do 200°C aż ziemniaki ładnie się przypieką czyli około 20-30 minut zależy jak bardzo chrupiące wolicie :) Gotowe, smacznego
Kuchnia VikiDziś przepis na tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane. Muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Można je jeść solo lub podać jako dodatek do
Czekoladowa muffinkachłodnik Wegańskie ciasteczka kokosowe z płatkami zbożowymi Ziemniaczana focaccia Placki z kabaczka Makaron z borówką amerykańską Risotto na sposób francuski z brokułami gałązkowymi Ziemniaki w ziołach prowansalskich i oregano, pieczone w piekarniku Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą Kotlety mielone z czarnym ryżem Owsiane placuszki na słodko Placuszki bananowe Domowa tortilla z wołowiną Śledzie po kaszubsku
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś zapraszam na zupę! krem porowo - ziemniaczany - z przewagą pora ;-) dodatkowo z chrupiącą szynką , mniam... Składniki; 2 duże pory ( tylko białą część) 30 dag ziemniaków 2 łyżki śmietany 1 cebula 3 skrzydełka ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz kilka plastrów szynki 2-3 łyżki oleju Przygotowanie; Mięso umyć i zalać wodą, dodać liśc laurowy
Radość kipiąca uśmiechem.dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Pieczony udziec z indyka podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Post Jesienny pieczony udziec z indyka pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniPoniżej przedstawiam Wam pierwszy przepis na blogu na pieczonego kurczaka w całości, który jest niesamowicie soczysty i bardzo smaczny. Kurczak jest złocisty, skórka chrupiąca zatem czego chcieć więcej. Porcję kurczaka zaserwowałam z pieczoną papryką i ziemniakami oraz prostą sałatą z dressingiem. Całość jest smaczna, soczysta, lekka a zarazem bardzo rozgrzewająca. Idealny pomysł na niedzielny obiad. Składniki (na 4-6 porcji
Mango PapajaDziś zrobiłam na obiad kotlety schabowe w bardzo chrupiącej panierce z grubo tartej bułki. Kotlety podałam z mixem sałat i ziemniakami. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1/2 szklanki bułki tartej - grubej 2 jajka 6 łyżek mleka surowego sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kotlety rozbijam dokładnie ale nie za cienko. Każdy kawałek solidnie
Gotowanie Patkiryżem. Obie są bardzo smaczne, idealnie zapełnią żołądki 4 osób do syta i jeszcze zostanie. Oprócz zapiekanki możecie podać kurczaka przygotowanego w chrupiącym cieście - takiego jak z KFC - tutaj przepis . Przygotować frytki lub upiec ziemniaki ( tu i tu ). Całość uzupełnić swoją ulubioną surówką - np taką oraz ulubionymi zimnymi sosami. Wszystko możecie podszykować wcześniej a nawet tylko odgrzać
Poezja Smaków - blog kulinarnyWyobraź sobie zarumienione kawałki batatów otoczone chrupiącym sezamem zanurzone w wyrazistym słodko-słonym sosie… Uwielbiam połączenie słodkich ziemniaków z masłem orzechowym – co prawda oba produkty są nieco zawiesiste, a mimo to razem tworzą idealnie dopełniającą się parę. Poniższy przepis wyszperałam w niemieckiej wegańskiej książce kucharskiej pod wdzięcznie brzmiącym tytułem „Vegan für Faule”, czyli weganizm dla leniwych (coś
Roślinna - blog wegańskizapach placków, które po raz pierwszy jadłam w Pecu pod Śnieżką, w Czechach, małej, górskiej miejscowości w Karkonoszach. Zapraszam na pyszne, aromatyczne, chrupiące placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem. Składniki: 1,3 kg ziemniaków 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę posiekany pęczek świeżego majeranku 2 czubate łyżki mąki jajko 1 czubata łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu olej
Smak mojego domuszybkie i niesamowicie smaczne.Kotlety te są świetnym pomysłem nie tylko na obiad – śmiało można je włożyć do ulubionej , chrupiącej bułki … dodać świeże warzywa … i zajadać w formie burgera! SKŁADNIKI:* filet np.dorsz – 300 g* ziemniaki – ok.200 g* natka pietruszki – 1 pęczek* cytryna – 1 szt* liść laurowy – 2 szt* cebula – 1 szt* masło
Ostra na Słodkopoddusić. Jak grzyby będą miękkie, dodać pomidory i wszystko razem przesmażyć krótko.Doprawić solą i pieprzem. Taką paprykę najchętniej jem z chrupiącą bułką. Pasuje do niej również ryz ugotowany na sypko lub tradycyjne ziemniaki z wody.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaTakie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów... Gotowe danie Marynowane zielone pomidory
Zainspiruj się kuchnią