chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:50/181)

Jak zrobić idealne frytki w domu? Metoda profesjonalistów, którą każdy powinien znać 3385

Złociste, chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku – frytki idealne. Wcale nie tak łatwo zrobić je w domu, jeśli nie znacie jednej najważniejszej zasady stosowanej przez profesjonalnych kucharzy, którzy frytki zawsze smażą dwa razy. Niby to tylko ziemniaki usmażone w głębokim tłuszczu, a jednak frytki mają w sobie coś, co sprawia, że pokochali je ludzie na całym świecie. Ojczyzną(...)całkowicie ostygną. To sprawi, że na powierzchni ziemniaków wytworzy się skorupka, dzięki której zachowają one wilgoć w środku. Dzięki niej frytki nie nasiąkną też zbytnio tłuszczem. Pora ponownie rozgrzać olej. Frytki smażymy tak, jak poprzednio, tym razem jednak nie skręcamy ognia, aby utrzymać wysoką temperaturę. Frytki są gotowe, gdy nabiorą złocistej barwy. Chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku, takie

Kulinarna Polska
Chrupiące krokiety ziemniaczane 152

efektowne i smaczne. Składa się z zaledwie kilku składników, a efekt jest wart każdej spędzonej minuty przy ich wykonywaniu. Chrupiące z wierzchu, kremowe wewnątrz - poezja w każdym calu! Najlepiej zrobić od razu z podwójnej  porcji. :) Potrzebujemy: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz korbacze naturalne Wyroby Naturalne jajko, bułka tarta (ja użyłam panko) olej

MamaOskarka
Szybkie placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków 394

Placki ziemniaczane - całkiem inne bo z ugotowanych ziemniaków. Robi się je naprawdę szybko. Fajny sposób na wykorzystanie ich resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Przepyszny dodatek do sosów, gulaszy itp. SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje)   1/2 kg ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 1 jajko

Kto ugości moich gości?
Ziemniaki z cukrowym groszkiem 177

niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone;) Sos jest meeega:D Dzięki niemu ziemniaki nabierają niebywałej ostrości i aż chce się je jeść i jeść, bez końca. Do tego pyszny, chrupiący groszek cukrowy, który uwielbiam i również mogłabym jeść go codziennie. Spróbujcie:) Ps. Sałatka wyszła świetna, ale myślę, że to również zasługa tego

Smaki Na Talerzu
Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis 118

były chrupiące Polecam , smaczne , tanie danie . Przepis na około 3-4 osoby : kilogram ziemniaków 1 duże jajko 200 g mąki pszennej mąka do podsypywania podczas formowania sól do smaku Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej . Gotujemy zwyczajnie jak do obiadu w osolonej wodzie . Po wystygnięciu przeciskamy ziemniaki przez praskę , najlepiej dwukrotnie . Jeśli nie macie praski można użyć tłuczka ale zajmie(...)wypłynięcia na powierzchnię . Przelewamy na sitko i studzimy zimną wodą . Po ostudzeniu można już je podsmażyć , najlepiej na kaczym smalcu ale może być też olej Takie smażone z chrupiąca skórką są po prostu przepyszne Smacznego ! Artykuł Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Tarta francuska z kurczakiem 131

kurczaka. Surowy boczek pokroić w bardzo mała kostkę. Przesmażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Boczek po usmażeniu powinien być rumiany i chrupiący. W misce połączyć roztrzepane jajka ze śmietaną, solą pieprzem. Dodać wystudzoną kostkę kurczaka, ziemniaki, pora oraz boczek. Z boczku odłożyć łyżkę do posypania wierzchu tarty. Nadzienie wylać na podpieczoną tartę. Górę posypać boczkiem, który wcześniej odłożyliśmy. Tartę

mecooks
Tarta francuska z kurczakiem 150

kurczaka. Surowy boczek pokroić w bardzo mała kostkę. Przesmażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Boczek po usmażeniu powinien być rumiany i chrupiący. W misce połączyć roztrzepane jajka ze śmietaną, solą pieprzem. Dodać wystudzoną kostkę kurczaka, ziemniaki, pora oraz boczek. Z boczku odłożyć łyżkę do posypania wierzchu tarty. Nadzienie wylać na podpieczoną tartę. Górę posypać boczkiem, który wcześniej odłożyliśmy. Tartę

mecooks
KULKI ZIEMNIACZANE - przepis 107

kulki ziemniaczane: 800g ziemniaków 2 surowe jajka 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku szczypta cukru pudru  bułka tarta do panierowania kuleczek tłuszcz do smażenia  * do kuleczek ziemniaczanych możemy dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub przyprawę do ziemniaków, a także inne ulubione zioła i przyprawy. PRZYGOTOWANIE KULEK ZIEMNIACZANYCH: Krok 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem(...)solimy i gotujemy 20 minut, odcedzamy i wyciskamy praską do ziemniaków, studzimy. Krok 2. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru pudru, mieszamy. Krok 3. Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kuleczki o średnicy około  2 cm, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

Moja Książka Kucharska
Kugel – zapiekanka z tartych ziemniaków 8829

Kugel z ziemniaków to przepyszne i super proste danie niezwykle popularne w kuchni polskich Żydów. Zapiekanka jest chrupiąca z zewnątrz i zaskakująco lekka. A przy tym bardzo pożywna. Czas: Godzina Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 4-6 Kugel można robić na dwa sposoby: na słodko, z makaronu i ryżu, lub ziemniaków. Zapiekanka swoje korzenie wywodzi z kuchni niemieckiej

Niedzielny kucharz
Krokiety ziemniaczane z papryką 364

Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą, przygotowuję gdy zostanie mi więcej ziemniaków z dnia poprzedniego. Krokiety są bardzo smaczne, a panierka krokietów jest chrupiąca. Krokiety ziemniaczane przygotowuje się łatwo i dosyć szybko. Wszyscy jedzą je ze smakiem. Do krokietów podałam zimny sos przygotowany z jogurtu greckiego, majonezu, szczypiorku i czosnku. Polecam też inne przepisy na krokiety: Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie(...)zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety z kaszy gryczanej Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych z papryką 6 dużych ziemniaków 1 jajko 1 papryka czerwona 1 cebula 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej sól i zmielony biały pieprz kaszka kukurydziana lub bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe frytki ze świeżcyh ziemniaków z koperkiem 168

świeżym koperkiem. Z jednej strony co za filozofia zrobić frytki a jednak kilka drobnych szczegółów doda im miękkiego środka i chrupiącej skórki. Można w dniu ich święta podać w zabawnej tutce :) doda to jeszcze więcej koloru w zabawie.SKŁADNIKIświeże ziemniaki 4-5 olej rzepakowy 1 lsól różowa lub morska (może być też zwykła)świeży koperek 3 gałązki łyżeczka

Basia w kuchni
SAŁATKA Z CUKINII, BOCZKU I ZIEMNIAKÓW W SEROWYM SOSIE 125

pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie- przypilnujcie, aby nie ugotowały się za mocno. Lekko przestudzone pokrójcie na około półcentymetrowe plastry. Cukinię umyjcie, pokrójcie w cienkie półplasterki. Dymkę posiekajcie, pomidorki koktajlowe pokrójcie na połówki lub ósemki. Rozgrzejcie grillową patelnię. Boczek pokrójcie w paseczki, wrzućcie na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmażcie, niech będzie złocisty i chrupiący. Ściągnijcie(...)podsmażcie lekko z obu stron plastry cukinii (posypcie je solą i  świeżo zmielonym pieprzem). Nie smażcie długo, powinny pozostać jędrne i chrupiące. Ściągnijcie cukinię, włóżcie do drugiej miski,  na tę samą patelnię połóżcie plastry ziemniaków, również chwilę podsmażcie z obu stron. Przełóżcie do misy z cukinią ( ziemniaki i cukinię możecie również grillować, zamiast podsmażać na patelni grillowej

OliveandThyme
Pogácsa – węgierskie pogacze ziemniaczane 122

został zaproponowany przepis z bloga Poproszę dokładkę na wytrawne bułeczki ziemniaczane podawane na Węgrzech jako przekąska do piwa. Bułeczki mają charakterystyczny wygląd oraz chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Składniki (na 20 pogaczy): 300 g surowych ziemniaków 500 g mąki pszennej (użyłam typ 750) 2 łyżki smalcu (użyłam masła) 200 ml mleka 20 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru pół łyżeczki

Weekendy w domu i ogrodzie
chrupiące placki ze śmietaną... 167

łyżeczka kucharek, 1 sztuka jajka, 2 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba śmietana gęsta ziemniaki obrać, opłukać i zmiksować w blenderze lub utrzeć na tarce masę przełożyć na sito i zostawić aby woda odciekła - placki będą bardzo chrupiące do odciękniętej masy dodać jajko, mąkę, kucharka, pieprz i dobrze wymieszać smażyć na gorącym oleju rumiane placki i odkładać

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczona kaczka z jabłkami 170

żurawiną i rozmarynem. Podajemy z dodatkową żurawiną oraz z sosem z pieczenia. Uwagi Jeśli chcemy, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, przez ostatnie 15-20 minut możemy piec ją bez przykrycia, ewentualnie użyć wówczas funkcję grilla. Ziemniaków nie musimy podgotowywać – możemy je upiec od początku do końca w brytfannie z kaczką, wtedy będą nawet smaczniejsze. W takim wypadku

Kulinarna Pokusa
Kotleciki z dorsza 208

jedzenia palcami. Ja kotleciki z tego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich ziemniaki, które zostały np. z obiadu poprzedniego dnia. Podajemy je z ulubionym sosem i z chrupiącą surówką. Ja tym razem podałam do nich mini-sałatę rzymską w którą można było zawijać krokieciki niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła(...)kruszonkę. Odstawiamy. Zimną rybę pozbawiamy (jeśli ma) skóry i większych ości (jeśli ma). Dodajemy białe mięso z ryby do ziemniaków i rozgniatamy całość tłuczkiem. Dodajemy do ryby i ziemniaków dwie posiekane drobno cebule dymki, pozostałe pół pęczka posiekanego koperku, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pół szklanki bułki tartej. Mieszamy ponownie

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania