Złociste, chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku – frytki idealne. Wcale nie tak łatwo zrobić je w domu, jeśli nie znacie jednej najważniejszej zasady stosowanej przez profesjonalnych kucharzy, którzy frytki zawsze smażą dwa razy. Niby to tylko ziemniaki usmażone w głębokim tłuszczu, a jednak frytki mają w sobie coś, co sprawia, że pokochali je ludzie na całym świecie. Ojczyzną(...)całkowicie ostygną. To sprawi, że na powierzchni ziemniaków wytworzy się skorupka, dzięki której zachowają one wilgoć w środku. Dzięki niej frytki nie nasiąkną też zbytnio tłuszczem. Pora ponownie rozgrzać olej. Frytki smażymy tak, jak poprzednio, tym razem jednak nie skręcamy ognia, aby utrzymać wysoką temperaturę. Frytki są gotowe, gdy nabiorą złocistej barwy. Chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku, takie
Kulinarna Polskaefektowne i smaczne. Składa się z zaledwie kilku składników, a efekt jest wart każdej spędzonej minuty przy ich wykonywaniu. Chrupiące z wierzchu, kremowe wewnątrz - poezja w każdym calu! Najlepiej zrobić od razu z podwójnej porcji. :) Potrzebujemy: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz korbacze naturalne Wyroby Naturalne jajko, bułka tarta (ja użyłam panko) olej
MamaOskarkaPlacki ziemniaczane - całkiem inne bo z ugotowanych ziemniaków. Robi się je naprawdę szybko. Fajny sposób na wykorzystanie ich resztek np. z poprzedniego dnia. Mięciutkie w środku i lekko chrupiące z wierzchu. Przepyszny dodatek do sosów, gulaszy itp. SKŁADNIKI: (na 7-8 placuszków czyli ok 3 porcje) 1/2 kg ziemniaków (ugotowanych i przestudzonych, mogą być z poprzedniego dnia) 1 jajko
Kto ugości moich gości?niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone;) Sos jest meeega:D Dzięki niemu ziemniaki nabierają niebywałej ostrości i aż chce się je jeść i jeść, bez końca. Do tego pyszny, chrupiący groszek cukrowy, który uwielbiam i również mogłabym jeść go codziennie. Spróbujcie:) Ps. Sałatka wyszła świetna, ale myślę, że to również zasługa tego
Smaki Na Talerzubyły chrupiące Polecam , smaczne , tanie danie . Przepis na około 3-4 osoby : kilogram ziemniaków 1 duże jajko 200 g mąki pszennej mąka do podsypywania podczas formowania sól do smaku Ziemniaki najlepiej ugotować dzień wcześniej . Gotujemy zwyczajnie jak do obiadu w osolonej wodzie . Po wystygnięciu przeciskamy ziemniaki przez praskę , najlepiej dwukrotnie . Jeśli nie macie praski można użyć tłuczka ale zajmie(...)wypłynięcia na powierzchnię . Przelewamy na sitko i studzimy zimną wodą . Po ostudzeniu można już je podsmażyć , najlepiej na kaczym smalcu ale może być też olej Takie smażone z chrupiąca skórką są po prostu przepyszne Smacznego ! Artykuł Kopytka , odsmażane najlepsze , przepis pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżykurczaka. Surowy boczek pokroić w bardzo mała kostkę. Przesmażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Boczek po usmażeniu powinien być rumiany i chrupiący. W misce połączyć roztrzepane jajka ze śmietaną, solą pieprzem. Dodać wystudzoną kostkę kurczaka, ziemniaki, pora oraz boczek. Z boczku odłożyć łyżkę do posypania wierzchu tarty. Nadzienie wylać na podpieczoną tartę. Górę posypać boczkiem, który wcześniej odłożyliśmy. Tartę
mecookskurczaka. Surowy boczek pokroić w bardzo mała kostkę. Przesmażyć na suchej patelni, na małym ogniu. Boczek po usmażeniu powinien być rumiany i chrupiący. W misce połączyć roztrzepane jajka ze śmietaną, solą pieprzem. Dodać wystudzoną kostkę kurczaka, ziemniaki, pora oraz boczek. Z boczku odłożyć łyżkę do posypania wierzchu tarty. Nadzienie wylać na podpieczoną tartę. Górę posypać boczkiem, który wcześniej odłożyliśmy. Tartę
mecookskulki ziemniaczane: 800g ziemniaków 2 surowe jajka 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku szczypta cukru pudru bułka tarta do panierowania kuleczek tłuszcz do smażenia * do kuleczek ziemniaczanych możemy dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub przyprawę do ziemniaków, a także inne ulubione zioła i przyprawy. PRZYGOTOWANIE KULEK ZIEMNIACZANYCH: Krok 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wrzątkiem(...)solimy i gotujemy 20 minut, odcedzamy i wyciskamy praską do ziemniaków, studzimy. Krok 2. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajka i mąkę, doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru pudru, mieszamy. Krok 3. Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kuleczki o średnicy około 2 cm, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
Moja Książka KucharskaKugel z ziemniaków to przepyszne i super proste danie niezwykle popularne w kuchni polskich Żydów. Zapiekanka jest chrupiąca z zewnątrz i zaskakująco lekka. A przy tym bardzo pożywna. Czas: Godzina Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 4-6 Kugel można robić na dwa sposoby: na słodko, z makaronu i ryżu, lub ziemniaków. Zapiekanka swoje korzenie wywodzi z kuchni niemieckiej
Niedzielny kucharzKrokiety ziemniaczane z papryką i cebulą, przygotowuję gdy zostanie mi więcej ziemniaków z dnia poprzedniego. Krokiety są bardzo smaczne, a panierka krokietów jest chrupiąca. Krokiety ziemniaczane przygotowuje się łatwo i dosyć szybko. Wszyscy jedzą je ze smakiem. Do krokietów podałam zimny sos przygotowany z jogurtu greckiego, majonezu, szczypiorku i czosnku. Polecam też inne przepisy na krokiety: Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie(...)zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety z kaszy gryczanej Przepis na Krokiety ziemniaczane z papryką i cebulą: Składniki na ok. 10 szt. krokietów ziemniaczanych z papryką 6 dużych ziemniaków 1 jajko 1 papryka czerwona 1 cebula 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej sól i zmielony biały pieprz kaszka kukurydziana lub bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświeżym koperkiem. Z jednej strony co za filozofia zrobić frytki a jednak kilka drobnych szczegółów doda im miękkiego środka i chrupiącej skórki. Można w dniu ich święta podać w zabawnej tutce :) doda to jeszcze więcej koloru w zabawie.SKŁADNIKIświeże ziemniaki 4-5 olej rzepakowy 1 lsól różowa lub morska (może być też zwykła)świeży koperek 3 gałązki łyżeczka
Basia w kuchnipieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie- przypilnujcie, aby nie ugotowały się za mocno. Lekko przestudzone pokrójcie na około półcentymetrowe plastry. Cukinię umyjcie, pokrójcie w cienkie półplasterki. Dymkę posiekajcie, pomidorki koktajlowe pokrójcie na połówki lub ósemki. Rozgrzejcie grillową patelnię. Boczek pokrójcie w paseczki, wrzućcie na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmażcie, niech będzie złocisty i chrupiący. Ściągnijcie(...)podsmażcie lekko z obu stron plastry cukinii (posypcie je solą i świeżo zmielonym pieprzem). Nie smażcie długo, powinny pozostać jędrne i chrupiące. Ściągnijcie cukinię, włóżcie do drugiej miski, na tę samą patelnię połóżcie plastry ziemniaków, również chwilę podsmażcie z obu stron. Przełóżcie do misy z cukinią ( ziemniaki i cukinię możecie również grillować, zamiast podsmażać na patelni grillowej
OliveandThymezostał zaproponowany przepis z bloga Poproszę dokładkę na wytrawne bułeczki ziemniaczane podawane na Węgrzech jako przekąska do piwa. Bułeczki mają charakterystyczny wygląd oraz chrupiącą skórkę i miękki miąższ. Składniki (na 20 pogaczy): 300 g surowych ziemniaków 500 g mąki pszennej (użyłam typ 750) 2 łyżki smalcu (użyłam masła) 200 ml mleka 20 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru pół łyżeczki
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczka kucharek, 1 sztuka jajka, 2 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba śmietana gęsta ziemniaki obrać, opłukać i zmiksować w blenderze lub utrzeć na tarce masę przełożyć na sito i zostawić aby woda odciekła - placki będą bardzo chrupiące do odciękniętej masy dodać jajko, mąkę, kucharka, pieprz i dobrze wymieszać smażyć na gorącym oleju rumiane placki i odkładać
W Mojej Kuchni Lubiężurawiną i rozmarynem. Podajemy z dodatkową żurawiną oraz z sosem z pieczenia. Uwagi Jeśli chcemy, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, przez ostatnie 15-20 minut możemy piec ją bez przykrycia, ewentualnie użyć wówczas funkcję grilla. Ziemniaków nie musimy podgotowywać – możemy je upiec od początku do końca w brytfannie z kaczką, wtedy będą nawet smaczniejsze. W takim wypadku
Kulinarna Pokusajedzenia palcami. Ja kotleciki z tego przepisu robię od czasów studenckich. Robiła je też moja mama. Świetnie nadają się do nich ziemniaki, które zostały np. z obiadu poprzedniego dnia. Podajemy je z ulubionym sosem i z chrupiącą surówką. Ja tym razem podałam do nich mini-sałatę rzymską w którą można było zawijać krokieciki niczym rybne hot-dogi. Mama zazwyczaj robiła(...)kruszonkę. Odstawiamy. Zimną rybę pozbawiamy (jeśli ma) skóry i większych ości (jeśli ma). Dodajemy białe mięso z ryby do ziemniaków i rozgniatamy całość tłuczkiem. Dodajemy do ryby i ziemniaków dwie posiekane drobno cebule dymki, pozostałe pół pęczka posiekanego koperku, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy pół szklanki bułki tartej. Mieszamy ponownie
Poezja smaku