chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:43/181)

Pieczona kiełbasa z ziemniakami, brokułem i batatem w słodko-pikantnej marynacie 82

Magda To już kolejny przepis, gdzie ugotowane dzień wcześniej ziemniaki znajdą swoje zastosowanie. I to w jakim połączeniu – podpieczona kiełbasa, słodki batat oraz chrupiące brokuły, a to wszystko pokryte słodko-pikantną miodowo-musztardową marynatą. Wierzcie mi lub nie, ale dla mnie to ostatnio najlepsze wykorzystanie ziemniaków i kiełbasy. A potwierdzeniem tego, że pyszne były komplementy od męża i oczywiście

Smaczna Strona
Frytki warzywne 85

Wielu z nas, a zwłaszcza nasze dzieci uwielbiamy frytki i często po nie sięgamy. Zazwyczaj są one przygotowane z ziemniaków, ale można też je zrobić z mieszanki różnych warzyw. Dzisiaj mam dla was taką propozycję. Chrupiące frytki warzywne pieczone w piekarniku mogą być samodzielnym posiłkiem lub przekąską na imprezie. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki 1/2 średniego selera

Danka Pichci
Warsztaty Zero Waste z firmą Sokołów oraz przepis na pieczone ziemniaki 101

przygotowany na bazie pasty mięsno-warzywnej (np. Sokołów Wieprzowina z grillowaną papryką). Ziemniaki w stylu „Zero waste” to danie proste, a jednocześnie zaskakujące wyśmienitym smakiem. Pieczony ziemniak został zaserwowany w towarzystwie takich dodatków, jak starta łodyga brokułu, podsmażone resztki wędlin i pieczonego mięsa oraz z chrupiącymi chipsami z obierków marchwi. Całości dopełnił wyjątkowo aromatyczny sos, z długo gotowanego wywaru(...)zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Wędliny podsmażyć na patelni, aż będą chrupiące. Obierki marchewki dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju. Wyjąć, odcedzić na ręczniku papierowym, przyprawić solą i pieprzem. Mięso porwać na kawałki i podsmażyć na patelni. Dymkę posiekać. Na głęboki talerz wyłożyć ziemniaka przekrojonego na krzyż. Do środka nałożyć ulubione dodatki które wcześniej zostały przygotowane. Dookoła

Obiad gotowy
Bardzo smaczne pączki ziemniaczane i wspomnienie ziemniaczanego wieczoru 185

stanowisku żeby je robić. Okazały się banalnie proste a rezultat zaskoczył pozytywnie chyba wszystkich. Gdyby nie wiedzieli, że w składzie jest tyle ziemniaków nigdy by tego nie zgadli. A pączuszki wyszły delikatne, mięciutkie w środku i z chrupiącą skórką - przepyszne! Teraz, w karnawale, postanowiłam przygotować je w domu co i Wam polecam bo warto. Przepis znajdziecie niżej. O odmianach ziemniaków

Smaczna Pyza
Placki z warzyw korzeniowych 106

pietruszka, seler, ziemniaki i mnóstwo aromatycznych przypraw. Są bardzo lekkie, pożywne i smaczne. Zwłaszcza teraz gdy śnieg leży za oknem takie chrupiące placuszki to doskonały sposób na obiad. Składniki: 3 duże marchewki 2 duże korzenie pietruszki 3 duże ziemniaki pół bulwy selera jajko mąka pszenna – 3 łyżki 2 łyżki posiekanego koperku wędzona papryka, czerwona czubryca, sól, pieprz olej

Życie ze smakiem
Barszcz czerwony z botwinką – kuchnia podkarpacka 52

Młode łodygi i liście buraczków mają łagodny, przyjemny smak. Można je gotować razem z warzywami, ale wrzucone nieco później nie rozmiękną, a łodygi będą lekko chrupać. Botwinkę podaje się zwykle z jajkiem lub młodymi ziemniakami. Urodą botwinki jest jej łagodny smak, jednak często bywa lekko dokwaszana. Do tego celu świetnie nadaje się zwykły ocet, który dodatkowo sprawia, że buraczki

Trzeci talerz
Jaki olej używać do smażenia? 126

usunięcie nadmiernej ilości skrobi i polepszenie jakości smażenia frytek. Poza tym frytki są już prawie gotowe. Wystarczy je tylko zrumienić w oleju. Tak przygotowane ziemniaki na frytki skracają czas smażenia. Frytki sa smaczne, chrupiące, a nawet wchłaniają mniej tłuszczu. Na oleju smażymy tylko raz Olej jest wygodnym tłuszczem do smażenia. Jeśli smażymy duże porcje produktów warto zmieniać olej po każdym

codojedzenia
KOTLETY SCHABOWE 102

Dawno nie było to są! Kotlety schabowe, dobrze utłuczone, cienkie, pokaźne, w chrupiącej panierce, delikatnie przyprawione solą i pieprzem. Podane z ziemniakami, buraczkami, mizerią lub surówką z pora . Takie schabowe pamiętam z dzieciństwa, mają być cienkie, koniecznie z ziemniakami. Odtwarzam kiedy najdzie ochota na mięso. Można je noc moczyć w mleku. Dziś ekspresowa wersja, mięso kusiło na sklepowej półce

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka ziemniaczano-kapuściana. Bubble and Squeak 80

odrobinie masła. Wymieszałem ją z poszatkowaną ugotowaną kapustą i utłuczonymi gotowanymi ziemniakami. Doprawiłem sola i pieprzem. Na patelni rozgrzałem trochę masła. Poruszałem patelnią przez chwilę, aby całe dno i boki równomiernie pokryły się tłuszczem. Włożyłem mieszaninę kapusty i ziemniaków, wyrównałem powierzchnię. Smażyłem, aż od spodu utworzyła się chrupiąca rumiana skórka. Wtedy ostrożnie zdjąłem danie, a patelnię oczyściłem i ponownie rozgrzałem

R'n'G Kitchen
"Jedz, śmiej się i walcz" Joanna Jędrzejczyk, Jan Paszkowski 110

jako pierwsze wypróbuję domowe mini bułeczki z piersią kaczki, dymką i zielonną fasolą, kruche ciasto z kremem waniliowym i jagodami, krem z buraków i ciecierzycy, chrupiącego kurczaka z masłem szalotkowym i sałatką z młodych ziemniaków, a to tylko kilka z przepisów, które mnie zaciekawiły :-) Polecam, fajna pozytywna książka z ciekawymi propozycjami kulinarnymi :-)   Tytuł: "Jedz, śmiej się i walcz " Autor

kruche babeczki
Golonka z indyka w piwie 130

mięso będzie odchodzić od kości. Przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zrumienić  przez około 15 minut by skórka była chrupiąca. Podawać najlepiej z tartym chrzanem i pieczywem lub ziemniakami

Tradycyjna Kuchnia
Ragout warzywne z pastą curry i mleczkiem kokosowym 178

puszki i mleczka kokosowego. Wszystko wykończone czerwoną pastą curry, świetny, świeży i zdrowy smak, uwierzcie! Wyśmienite danie, które podaję jako samodzielny obiad, z dodatkiem ziemniaków puree lub pieczywa, np. świeżo skrojonej bagietki lub chrupiących domowych grzanek. Polecam! Ragout (ragu) warzywne z pastą curry, pomidorami i mleczkiem kokosowym SKŁADNIKI: 3 żółte papryki 1 czerwona papryka 2 cukinie 2 pietruszki

Zasmakuj Kuchni
Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Przepis krok po kroku. 152

żaroodpornym przez 20 minut w 220°C, następnie 170°C przez 30-35 minut. Dzięki temu mięso będzie chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku.     Podawaj z ziemniakami puree i sosem myśliwskim.   Na pierwszy i drugi dzień świąt przygotowuje zazwyczaj coś z pieca. Dlatego najczęściej

kuron.com.pl
Frytki 202

Frytki pasują do mięsa, jako przekąska (najlepiej jeszcze przed telewizorem ;)) lub jako osobny posiłek. Po kilku latach na ostrej ketozie nie brakuje mi ziemniaków ani nawet frytek, ale brakuje mi czegoś do chrupania, co łączy w sobie tłuszcz i sól. ;-) Frytki z selera to zdrowsza alternatywa dla normalnych frytek. Można je podawać jako dodatek do mięsa lub jeść je same

Keto Przepisy
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 85

rozmaity sposób. Moje placki były przygotowane z sosem czosnkowym ( przepis we wcześniejszym wpisie http://gotuj-ze-mna.pl/sosy/sos-czosnkowy/) Świetnie smakują również z sosem kurkowym lub mięsnym. Ziemniaki starte na tarce jarzynowej co powoduje ,że są chrupiące, bardziej niż z ciasta zmiksowanego na gładko. Kruchości dodaje również mąka krupczatka i 2 … Czytaj dalej Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym

gotuj ze mną
Pieczone chipsy z marchwi i buraka (Chips di carote e barbabietole al forno) 122

Jeżeli jesteście znudzeni popularnymi chipsami z ziemniaka, proponuję Wam pieczone chipsy z buraka i marchwi, chrupiące, aromatyczne i ciut zdrowsze od tych smażonych. Do tego s ą  proste i szybkie w przygotowaniu i tak samo szybko znikają ;) Smacznego! SKŁADNIKI 3 buraki 4 marchewki curcuma, papryka, rozmaryn s ó l, pieprz oliwa z oliwek  **** INGREDIENTI 3 barbabietole

La grande e la piccola cuoca
Wołowina po burgundzku 96

Przepyszne danie mięsne. Można je serwować tradycyjnie, np. z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale równie dobrze smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką i nie trzeba już niczego więcej. Bardzo aromatyczna, sycąca kompozycja wołowiny i warzyw z czerwonym winem i koniakiem w tle. Wykwintna, więc sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na uroczysty obiad. Po poczęstunku usłyszałam

Raj dla Podniebienia
Ciasto orzechwe z ziemniakami !!! Pychotka 154

kategorii ciast się nie kwalifikuje, ale ciasto! A jednak. W cieście ogóle nie czuć ziemniaków, czuć za to migdały i orzechy. Dzięki ziemniakom ciasto jest w środku wilgotne a wierzch i spód ciasta bardzo chrupiący. Na foremkę o wymiarach  ok. 20x30 cm Kruche ciasto: 40 dag mąki 15 dag cukru 3 żółtka 15 dag margaryny

Jadło i czytadło
KURCZAK PO WŁOSKU FASZEROWANY BROKUŁEM I SEREM 163

urodziny. Jest to danie pełne elegancji. Każdy przygotowuje  go na swoje sposoby. Smaczny jest faszerowany np. warzywami, ryżem, kaszą lub podawany z pieczonymi ziemniakami, warzywami i surówkami.  Najlepsza w kurczaku jest jednak chrupiąca, przypieczona skórka. Jej to nikt się nie oprze. Znika jako pierwsza.  SKŁADNIKI: kurczak do 1.5 kg.  domowa włoska przyprawa do mięs i marynat

Kuchnia Paulettes
Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków 205

kminkowym litewskim czy pumperniklem, do kieliszka zimnej wódki. Ale do pieczonych ziemniaków – poezja!   Jeśli nie macie kominka albo możliwości rozpalenia ogniska – TUTAJ przepis na ziemniaki z piekarnika, pieczone w jadalnym popiele, smakujące i chrupiące prawie tak samo :) SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe ‘a la matias lub lekko kwaszone, po wiejsku (300-350g) 1-2 szalotki lub pół czerwonej

Karo in the Kitchen
Placki ziemniaczane ze szypiorkiem i wędzonym boczkiem 139

ząbki  czosnku 2 surowe  jajka Sól i pieprz do smaku 6-8 łyżek kaszy mannej (dzięki  temu placki będą  chrupiące) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki majeranku 2 łyżki  przyprawy do ziemniaków  (niekoniecznie) Olej Sposób : Obrane ziemniaki tarkujemy w maszynce do tego przeznaczonej albo na specjalnej tarce. Tarkujemy również cebulę i czosnek. Do masy

Viola cooks with passion
Racuszki ziemniaczane 124

łagodnym smaku. Z braku tych serów z powodzeniem można zastąpić je Parmezanem,   Emmentalerem lub po prostu Goudą. Racuszki bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i z mięciutkim środkiem...       Składniki: 500 g ziemniaków 120 g szynki drobno pokrojonej 100 g bułki tartej 130 ml gęstej śmietany (18%) 1 jajko gałązki natki pietruszki 2 łyżki startego na tarce sera

Kuchnia u Krysi
DOMOWE CHIPSY ZIEMNIACZANE 371

dzisiejszego meczu polecam domowe chipsy ziemniaczane (u mnie paprykowe). Złociste, chrupiące, uwielbiane niemal przez wszystkich. Składniki: * 5-6 większych ziemniaków * 1/2 litra oleju do smażenia * do smaku sól, papryka ostra, słodka bądź dowolne ulubione przyprawy :) Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórki, umyć. Pokroić na bardzo cienkie plasterki. Następnie ziemniaki przełożyć do miski zalać wodą i odstawić na 10-15 minut

Zrób to smacznie
Kurczak pieczony nadziewany jabłkami 143

nadzianego farszem z jabłek. Farsz sprawi, że mięso nie będzie suche, a soczyste. Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami. Najlepiej smakuje gorący świeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :) Pycha! Składniki 1 kurczak sól pieprz oliwa Nadzienie 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 średnie jabłka 1 trawa cytrynowa ( lub sok z połówki cytryny

O kuchni z uczuciem
ZUPA POROWA Z GRZANKAMI 127

Zupa doskonale rozgrzewa, jest lekka i pożywna, a chrupiące grzanki dodają smaku potrawie. SKŁADNIKI   1 por, 2 ziemniaki, 1 marchew, 100 g serka topionego, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki startego żółtego sera, 2 kromki chleba, 4 łyżki masła, 2 l bulionu drobiowego WYKONANIE  Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy

słodki bratek
Domowe pieczone frytki. 148

unurzane w litrach oleju, nie ociekające i tłuste. przygotowanie domowych pieczonych frytek zajmuje niewiele, a ile radości daje, kiedy małe rączki łapczywie wybierają z talerza chrupiące kąski :) DOMOWE PIECZONE FRYTKI Składniki: 1 kg dobrych ziemniaków 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno sól morska świeżo mielony pieprz łyżeczka słodkiej mielonej papryki Przygotowanie. Piekarnik nastawiamy na 230 st. C. Blachę wykładamy papierem

Naturalna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania