chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:36/181)

Kultura hiszpańskich tapas. Co to takiego? 78

oliwki, solone migdały, kiełbasę z papryką, szynkę serrano i sery. Próbuje się także wielu ciepłych i zimnych przekąsek takich jak cynaderki w sosie sherry, smażone anchois, chrupiące kuleczki ziemniaczane, grillowane krewetki, omlety z ziemniakami, marynowane grzyby, marynowane owoce morza i warzywa. Warto też wiedzieć, że kultura hiszpańskich tapas spotyka się z coraz w większym zainteresowaniem także i poza ich ojczyzną

ProstePesto.pl
Serowa kartoflanka z chipsem bekonu 106

jesień .. Lubię tą porę roku ale nie lubię jak pada i wszędzie pełno błota . Cóż , trzeba się więc pocieszyć miseczka pysznej , kremowej , serowej kartoflanki z chrupiącym boczkiem Polecam ! składniki : 4-5 średnich ziemniaków duży kawałek białej części pora kawałek cukinii ( wielkości jednego ziemniaka ) 2 duże serki topione cheddar lub emmentaler (te złote kostki , dowolnej firmy np. Lactima ) 1 l bulionu

Ogrodnik w podróży
Pieczone udka z kurczaka (z chrupiącą skórką) 175

przygotowania idealnie wypieczonych udek z kurczaka. Świetnie się sprawdzą na niedzielny obiad lub rodzinne spotkanie. Mięso przygotowane w poniższy sposób jest miękkie, aromatyczne i z chrupiącą skórką. Takie udka możecie podać z ziemniakami lub kopytkami. Składniki na 6 porcji: 6 dużych udek z kurczaka (wagowo 1 kg) sól, pieprz kurkuma tymianek papryka słodka przyprawa czosnek kolorowy* 3 łyżki oliwy

Ugotować
Pieczony kurczak w cytrynowo-czosnkowym sosie 152

mieszamy. Skrapiamy na koniec delikatnie oliwą Pieczemy pod przykryciem przez ok. 20-25 min. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze przez 35-40 minut aż ziemniaki i kurczak będą miękkie. Jeśli lubimy chrupiącą skórkę z kurczaka to na ostatnie 10 minut możemy włączyć termoobieg. Jeżeli sos za mocno wyparuje dodajemy trochę wody. Podajemy natychmiast po upieczeniu polewając go sosem

Oslov.
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 141

dól do 190 stopni C przez około godzinę. Jeśli wierzch zapiekanki zbyt mocno się przypieka, można przykryć folią aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić warstwę wierzchnią ziemniaków. Ziemniaki powinny być miękkie, jeśli są jeszcze chrupiące to, należy zapiekankę dłużej podpiec. W zapiekance chrupiący powinien być jedynie brokuł. Po upieczeniu odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia i składniki

Kuchcik gotuje
Sos grzybowy z boczniaków z brokułami 147

wody w razie potrzeby. Następnie, zalewamy danie zmiksowanymi ziarnami słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i gotujemy przez kilka minut. Mnie najbardziej smakuje z chrupiącą surówką Można podawać również z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem albo ryżem. Smacznego! Artykuł Sos grzybowy z boczniaków z brokułami pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Dietetyczna babka ziemniaczana (z cukinią) 142

przesyłkę czekałam około 1,5 miesiąca, ale warto było! Dla mniej cierpliwych - podobne urządzenie jest również dostępne na Allegro. Tak pokrojone ziemniaki lekko spryskuję oliwą w sprayu i wkładam do piekarnika, wychodzą z tego super chrupiące chipsy. Takie chrupiące sprężynki na pewno zrobią furorę na domowej imprezie.  Kolejną odsłoną odchudzenia dania z ziemniaków jest dietetyczna babka ziemniaczaną, w której

Feel Eat
Placki ziemniaczano-marchewkowe w zdrowej odchudzonej wersji 118

trawienne. Nie ma jednak żadnego problemu, żeby przygotować je w wersji odchudzonej. Osobiście uważam, że w tym wydaniu wychodzą o niebo lepsze. Placki ziemniaczane są delikatnie chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Poza ziemniakami dodałam do nich także marchewkę, co fajnie podkręciło smak. Polecam podawać je z lekkim sosem lub dipem. U mnie w tej roli domowy sos pomidorowy

HealthyCreations
Bardzo kobiece jajko w koszulce na czosnkowym szpinaku i rosti z batatów 167

jesteśmy silne i mieszkamy czasem w skorupkach, przez które nie łatwo się przebić do słodkiego wnętrza. Zawsze jednak jesteśmy mocną podstawą pełną miłości i troski, jak chrupiące i delikatne zarazem rosti ze słodkich ziemniaków w podstawie dania. Bywamy też wiotkie i zwiewne, jednak nigdy nijakie, z głowami pełnymi pomysłów i oczami pełnymi nadziei, jak gniazdko ze szpinaku w nadziei kolorze

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kurczak po polsku faszerowany wątróbką 128

więc zadbajcie o najlepszą jakość tego drobiu. Niby taki minimalizm przypraw i dodatków, a efekt zaskakujący. Soczyste mięso i wilgotne nadzienie w środku, a na zewnątrz chrupiąca maślana skórka. Podawajcie na obiad z ziemniakami oproszonymi koperkiem i ulubioną surówką! Składniki: 1 sprawiony kurczak (ja miałam o wadze 1,5 kg) 4 wątróbki drobiowe 3 jajka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Kierunekuchnia
Chleb pszenno-żytni na drożdżach 176

Domowy chlebek z chrupiącą skórką i aromatyczną czarnuszką. Dzięki dodatkowi ziemniaków, chleb bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Składniki: 400g mąki pszennej typ 650 100g mąki żytniej razowej typ 2000 100g słonecznika 250-300ml ciepłej wody 10g soli jeden duży, ugotowany i rozgnieciony ziemniak 30g świeżych drożdży łyżeczka cukru Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Przeczytaj cały przepis - Chleb pszenno-żytni

AleTorcik
Bigos bezmięsny z białą fasolą 135

Bigos bezmięsny pachnący mocno kiszoną kapustą i przyprawami. Delikatności potrawie nadaje fasola Piękny Jaś Jamar . Pyszny i wyrazisty. Bigos podaję z ziemniakami. Zdarza się, że podjadamy go z chrupiącą bagietką, na szybko. W zależności jakie wybierzecie dodatki z pewnością będzie to syte i dobre danie. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej opakowanie fasoli Piękny Jaś Jamar 2 cebule 6 pieczarek

Zasmakuj Kuchni
kremowy gratin z ziemniaków z karmelizowaną cebulą i parmezanem 142

kolejny ziemniaczany strzał w dziesiątkę. W punkt kremowe, z wierzchu chrupiące, przełamane słodyczą cebuli. Cudo. Składniki: - 6 średnich, równych ziemniaków - 2 duże cebule - dwie łyżki parmezanu - 2 ząbki czosnku - 100 ml śmietanki 30% - gałązka kopru - 2 łyżki cukru - łyżka octu balsamicznego - dwie łyżki masła + trochę do posmarowania formy - sól i pieprz do smaku Zaczynam od karmelizowania cebuli, ponieważ

Cook&Love
Kurczak pieczony w warzywach 136

kurczaka a następnie pozostałe warzywa. Przykrywamy w pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Na 5 minut przed końcem można zdjąć przykrywkę, aby kurczak nabrał chrupiącej skórki. Podajemy z kaszami, ryżem bądź ziemniakami. Kurczak pieczony w warzywach SMACZNEGO

peggiwkuchni
Pikantne ziemniaczki z piekarnika 199

samodzielne danie, jak i dodatek do mięs, sałat itd. Spełnią się równie dobrze w porze domowego obiadu czy na przyjęciu. Spróbujcie. ... czyż nie wyglądają zachęcająco? Ta chrupiąca, pikantna skórka... Składniki: około 1 kg ziemniaków 6 łyżek oliwy z oliwek 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 3/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki

Słodkie okruszki
Placki ziemniaczane 176

Cudowne, przepyszne, chrupiące... Ja zajadam je ze śmietaną, inni ze śmietaną i cukrem lub z wszelakimi sosami :) Dla 4 osób potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebule 2 plastry sera żółtego pół szklanki maki sól i pieprz Ziemniaki można zetrzeć na tarce z małymi oczkami lub jak ja zblenderować na papkę razem z cebulą i serem żółtym. Następnie dodajemy

Kolejny blog o gotowaniu
Kurczak w sezamie 177

kurczaka.   Mięso panierujemy dwukrotnie w jajku i sezamie, układamy na patelni z rozgrzanym olejemi smażymy na małym ogniu.   Rumiane i chrupiące to znaczy, że gotowe.Do tego ziemniaki i surówka i obiad doskonały.Smacznego

Maminek kulinarny
Placki ziemniaczane z sosem z boczniaków 190

placuszki są bardzo chrupiące, ale musicie pamiętać o odpowiedniej odmianie ziemniaków :) Najlepsze do placków są ziemniaki typu C (mączyste) lub też ogólnoużytkowe typ B. Wtedy placuszki wyjdą idealne i nie będą się "rozwalać" :) Składniki na placuszki:70 dag obranych ziemniaków,1 łyżka mąki pszennej,1 jajko,1 cebula,1 marchewka.Ziemniaki ścieramy na wiórki wraz z marchewką - za mnie robi

Delicious Titbits
Pieczone ziemniaki z czosnkiem 507

Opis: Pieczone, pachnące ziemniaki z dodatkiem czosnku. Idealne jako sama przekąska lub dodatek do wielu dań. Najlepsze są z rumianą, chrupiącą skórką ale miękkie i soczyste w środku. Idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków jest również rozmaryn. Składniki: 1 kg małych ziemniaków 1 główka czosnku 2 łyżki masła Kilka listków rozmarynu Sól Kolorowy, gruboziarnisty pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Grillowane paprykowe podudzia z talarkami i cukinią 141

Paprykowe podudzia z lekką pikanterią, soczysta cukinia  na grillu przygotowane  z   chrupiącymi talarkami o słodkiej nucie  podane.  Tradycyjne danie, fajnie doprawione to takie moje grillowanie ulubione.    Soli w tym daniu nie dodałam, a smak i tak uzyskałam. Składniki: marynata: 1 mała papryka czerwona, 1 łyżeczka sosu chili, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)marynatą i pozostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny. Podudzia grillujemy na tackach aluminiowych lub specjalnych stojakach, aż uzyskają mocno pomarańczowy kolor, a skórka będzie chrupiąca (ok. 40 min najlepszy będzie grill z pokrywą). (ziemniaki i cukinię grillujemy w tym samym czasie) Dodaj napis Olej rzepakowy mieszamy z cukrem, pieprzem i rozmarynem. Ziemniaki kroimy na cienkie plastry i grillujemy

Moniki Smakołyki
Chrupiące polędwiczki z kurczaka i recenzja termosu obiadowego Zojirushi 81

mąż często zabiera go ze sobą w trasę. W końcu nie ma jak domowy, ciepły obiadek Prawda? Pod konic wpisu zostawiam Wam też przepis na taki właśnie pyszny obiadek Chrupiące polędwiczki z kurczaka. Dlaczego warto wybrać termos na jedzenie 4-częściowy Zojirushi? Jak wiecie jesteśmy rodziną, która uwielbia długie piesze wycieczki po górach. Często wychodzimy gdzieś rano i wracamy(...)Gdzie kupić taki termos obiadowy? Tutaj (klik) Przepis na chrupiące polędwiczki z kurczaka A teraz czas na obiecany przepis. Pyszne, chrupiące polędwiczki z kurczaka w kukurydzianej panierce. Ja do tego zapakowałam mężowi na wyjazd szybką zupę, pikantny sos pomidorowo-paprykowy i zdrową przekąskę My zjedliśmy w domy drobiowe polędwiczki z ziemniakami, surówką z białej kapusty i sosem czosnkowym Jak przygotować

Słodkie okruszki
Klopsiki nie do końca zwyczajne 272

tylko idealnie miękkie, ale też nie są suche. Doskonale komponują się z dipem jogurtowym, do którego tym razem dodałam trochę migdałów. Ich drobinki fajnie chrupią, pasują też do indyka. Klopsiki z indyka i ziemniaków składniki: 400 g ziemniaków 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 jajko 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki ( może też być kolendra

Przysmaki Karolki
Najlepsze domowe frytki ze stripsami z kurczaka 249

frytki ze stripsami z kurczaka, czyli nieco zdrowszy bo przygotowany własnoręcznie fast-food, który znają i uwielbiają wszyscy! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz frytki oraz stripsy jak ze znanej fastfoodowej sieci Składniki: Domowe frytki belgijskie: ziemniaki - ok. 1/2 kg, niewielkich woda - ok. 2 litrów (gorącej) cukier - 1 łyżka olej - do smażenia sól - do smaku Stripsy z kurczaka: Mięso(...)frytki ze stripsami z kurczaka, czyli nieco zdrowszy bo przygotowany własnoręcznie fast-food, który znają i uwielbiają wszyscy! Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz frytki oraz stripsy jak ze znanej fastfoodowej sieci Składniki: Domowe frytki belgijskie: ziemniaki - ok. 1/2 kg, niewielkich woda - ok. 2 litrów (gorącej) cukier - 1 łyżka olej - do smażenia sól - do smaku Stripsy z kurczaka: Mięso

Pogotujmy.pl
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 115

Kotlety ziemniaczane to fajny pomysł na obiad bez mięsa. Te są bardzo delikatne (być może to też zasługa młodych ziemniaków, z których je zrobiłam), mają kremowe wnętrze i chrupiącą skórkę. Dodatek chrzanu, cebulki i szczypiorku w kotletach a do nich sos pieczarkowy komponują się idealnie i wychodzi naprawdę pyszne danie :) Składniki na ok. 4 porcje: (Inspiracja: " Sio-smutki! ") Kotlety ziemniaczane

Simply Food
Zapiekanka ziemniaczana z polędwiczką w sosie szpinakowym 488

robić zapiekanek ziemniaczanych, ponieważ zawsze przeszkadzały mi ziemniaki, w których brakowało mi chrupkości i smaku. Dlatego postanowiłam przygotować swoją wersję zapiekanki ze złotymi, chrupiącymi ziemniaczkami ;) Zachęcam do spróbowania :) Składniki: polędwiczka wieprzowa pół słoiczka pomidorów suszonych kilogram ziemniaków 150g rozdrobnionego szpinaku 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki masła łyżka mąki 1,5 szklanki bulionu czosnek przyprawy: rozmaryn, pieprz, sól musztarda

Czerwona Porzeczka
Zupa w 30 minut 136

pokrojonego w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżeczka tymianku, posiekanego 1/4 szklanki mąki (lub mąki ryżowej ) 2 szklanki bulionu mięsnego ,lub warzywnego 2 szklanki mleka około 700 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę 230g szynki, pokrojonej w kostkę 1 szklanka kukurydzy sól i pieprz do smaku Wykonanie Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu, dodać cebulę, marchew i seler(...)tymianek i wszystko prażyc na złoty kolor okolo 2-3 minuty. Następnie powoli łączyc z bulionem do calkowitego wymieszania  .Szynke podsmażyć ,aby była lekko chrupiąca i odstawić.Do zupy doddać mleko i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 10-12 minut...Dodać kukurydzę i szynkę, doprawić solą i pieprzem

w mojej kuchni
Klasyczne placki ziemniaczane 184

Klasyczne placki ziemniaczane to przepis na szybki obiad. Jeśli macie odrobinę więcej czasu możecie przygotować gulasz i stworzycie domową wersję placków po zbójnicku . Mimo wszystko ja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ziemniaki boulangère (pieczone w bulionie) 670

Chrupiące i złociste na wierzchu jak pasta filo, delikatne,aromatyczne i rozpływające się w ustach pod spodem. Tak przygotowane ziemniaki są bardzo  popularne we Francji. Istnieje kilka ich wersji, ja zrobiłam je według przepisu ,który znalazłam w książce kucharskiej dołączonej do mojego robota Cooking Chef by Kenwood. I tak nudny ziemniak staje się aromatycznym i wykwintnym dodatkiem(...)mnie  Hańderek dodatkowo 30 g masła  opcjonalnie ser żółty, grube plastry do położenia obok parówek na grillu, pyszny i chrupiący dodatek! Poszatkuj cebulę na plasterki lub jeśli masz tarczę do malaksera użyj tej z małymi otworami. Ziemniaki poszatkuj w cienkie plastry. Parówki pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach. Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je olejem kokosowym. Rozpuść

Z Kuchni Do Kuchni
Ziemniaczane pulpeciki 132

zewnątrz chrupiąca skórkę, a w środku gorące, delikatne i rozpływające się w ustach ziemniaki. To proste i tanie danie, które można zjeść solo, ale pasuje również w zestawieniu z mięsnymi propozycjami. Najlepiej wypróbujcie i przekonajcie się sami! Do przygotowania ok 15 pulpecików potrzebujemy: – ok. 500 g ugotowanych ziemniaków (możecie kupić na platformie LokalnyRolnik.pl tutaj ) – ok. 100 g mąki – 2 łyżki

Szybko Tanio Smacznie
,,Szyszki ziemniaczane’’ 210

Oryginalny specjał z ziemniaków w kształcie szyszki. Smakuje bosko i jest cudownie chrupiący. Może być smażony zarówno w oleju jak i pieczony w piekarniku dla mniejszej zawartości tłuszczu. wyjątkowo smaczne jako dodatek do dań mięsnych. Szyszki przyrządziłam dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie i Master Cook Handel. Składniki: 1kg ziemniaków 1 łyżka masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej

Podróż w kulinaria

Proponowane wyszukiwania