chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:38/181)

Frytki z piekarnika 128

Takie frytki to świetna alternatywa - dla tych smażonych w głębokim tłuszczu. W smaku niczego im nie brakuje i są równie chrupiące. Przyprawy można dodać wg własnego gustu. 6 dużych ziemniaków Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 papryki ostrej 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 50 ml oleju Obrane ziemniaki pokroić w słupki - tak jak na frytki i podgotować 2 minuty w osolonej

Di gotuje
Pieczone ziemniaki z ziołami 100

Pieczone ziemniaki to bardzo proste danie, które robi się właściwie samo. Jest świetnym dodatkiem do potraw albo samodzielną przekąską. Pieczone ziemniaki są zdrowsze i mniej kaloryczne niż smażone na patelni czy frytki. Pieczenie w piekarniku pozwala zachować też więcej substancji odżywczych. Poza tym to danie, które zawsze się udaje. Podane z ziołami i oliwą smakują przepysznie i nadają(...)Inne przepisy na pieczone ziemniaki pojawiają się w książce  Potrawy z kartofli  z 1842 roku oraz u XIX-wiecznej “Polskiej Nigelli”, Lucyny Ćwierczakiewiczowej w jej monumentalnej książce kucharskiej  365 obiadów . Ćwierczakiewiczowa radzi obrane ziemniaki posolić i obsypać mąką żytnią przed włożeniem do gorącego piekarnika, co da im chrupiącą skórkę, a po upieczeniu

smakowitehistorie.com
ZIEMNIAKI GRATIN 205

Cieniutkie plastry ziemniaków zapiekane w kremowej śmietance z czosnkiem i listkiem laurowym. Wyśmienite, delikatne, kremowe. Z chrupiącą posypką z tartego parmezanu.  Świetne do odgrzewania w kolejnych dniach. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 kg ziemniaków (niemłodych) 300 ml śmietany 30% 100 ml mleka  2 ząbki czosnku 1 listek laurowy sól, pieprz 1/2 szklanki tartego parmezanu WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy

cool and minty
Nowe menu w warszwskim Polocie 147

posypany ziemnymi orzeszkami i w towarzystwie ziemniaków oraz pysznej gęstej śmietany (25 zł). Cudna kompozycja smaków i aromatów, a samo podanie bardzo apetyczne. Obok śledzia pojawia się wyśmienity tatar z prażoną kaszą gryczaną, w towarzystwie kawowego majonezu, przepiórczego jajka i marynowanych grzybów. Tatar jest idealnie posiekany, a prażona kasza bardzo smakowicie chrupie w zębach. Do tego dostajemy domowy razowy chleb(...)czosnku niedźwiedziego, a wszystko w towarzystwie obłędnego gęstego sosu z policzków. Powiem szczerze, że miałam ochotę wylizać talerz. Kolejnym daniem jest troć wędrowna z chrupiącą skórką,  podana z ogórkiem na ciepło, szpinakiem, ugotowanymi ziemniakami i sosem koperkowym (45 zł). Ryba jest bardzo soczysta, a sałatka z  ogórka na ciepło idealnie się z nią komponuje. Na deser na naszym

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWE CHIPSY 146

Złocista i chrupiąca przekąska ziemniaczana bez wychodzenia z domu? Tak,... Artykuł DOMOWE CHIPSY pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Domowe chipsy 205

Kupujemy je pomimo tego, że są nie zdrowe. A próbowaliście może zrobić je samemu? Ja tak. I powiem wam, że wyszły przepyszne, chrupiące, i dużo lepsze niż te gotowe! Spróbujcie koniecznie! Składniki: 6-7 większych ziemniaków olej do smażenia do obsypania chipsów użyłam: sól oraz zmieszana papryka słodka z odrobiną pikantnej Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry(...)wyszły naprawdę cienkie!  Pokrojone ziemniaki umieszczamy na 5 minut w zimnej wodzie. W międzyczasie w garnuszku rozgrzewamy olej. Smażymy ziemniaki na rozgrzanym oleju aż będą złociste. Odsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy solą lub papryką i gotowe! Są chrupiące i smaczne ! Mniam

Gotuj z Mąką
Frytki z piekarnika 263

Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować alternatywę dla tak przygotowywanych frytek. Mianowicie proponujemy frytki z piekarnika, które się pieką, a nie smażą. Efekt jest zaskakujący, mamy bardzo smaczne chrupiące fryteczki, które można jeść kilogramami :) Składniki: 5,6 ziemniaków 2 łyżki oleju Ulubione przyprawy: u nas sól ziołowa, słodka papryka, odrobina oregano   Ziemniaki obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie kromy w słupki

Kolizje Smaków
Placki ziemniaczane, wersja podstawowa. 135

plaski ziemniaczane to potrawa ziemniaczana i bezglutenowa, nie zawierają mąki, kaszki, bułki tartej itp. kg ziemniaków średnia cebula 2 jajka sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na gęste sito lub kawałek gazy, można użyć czystej ściereczki kuchennej. Zostawiamy na kilka minut aby spłynął nadmiar wody. Widelcem w kubeczku lekko(...)serkiem i górą warzyw na ostro. Takie odsączone ciasto to same plusy, nie pryska na patelni,  a placki są jak marzenie, pulchniutkie i chrupiące.  Bez względu czy ze starych czy nowych ziemniaków. Smacznego

Dieta moja pasja
Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami 175

Dodajemy odrobine oliwy, ulubiony przyprawy np. tymianek, ostrą paprykę itp. Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy przez ok. 40 minut, aż staną się chrupie z zewnątrz. Smacznego! Artykuł Noga z gęsi z pieczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chrupiące placki ziemniaczane z sosem gulaszowym... 134

mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, sos - w opisie/gulaszowy, śmietana gęsta - ile potrzeba placki ziemniaczane smażone na smalcu są bardziej chrupiące od smażonych na oleju = w rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki obranych ziemniaków i cebuli, czosnku, przelać do miski, dodać jajka, mąkę, pieprz zmielony, kucharka wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut na gorący smalec kłaść(...)ziemniaków i smazyć rumiane placki z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy SOS GULASZOWY: pierś kurczaka pokrojoną w kostkę podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną 1 cebulę, 1 marchew startą, 2 papryki, zmiksowane pomidory 6 sztuk lub sok pomidorowy 1 litr, szklankę wody, 1 łyżeczke kucharka, kostkę rosołową, gotować z 20 minut, placki podawać z sosem i śmietaną - placki są chrupiące

W Mojej Kuchni Lubię
TALARKI ZIEMNIACZANE PIECZONE Z PARMEZANEM 239

wymieszać z dodatkami i upiec. Jednak efekt końcowy wynagradza chwile oczekiwania. Otrzymujemy bardzo aromatyczne ziemniaczki, mięciutkie w środku z chrupiącą otoczką na zewnątrz. Świetnie smakują posypane gruboziarnistą solą morską i podane z delikatnym dipem majonezowym. SKŁADNIKI / 4 osoby 750 g ziemniaków 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano ¹⁄₂ łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz 6 łyżek drobno startego parmezanu

cool and minty
Frytki z piekarnika - moczone w wodzie wraz z dodatkiem cukru 138

linię i staracie się nie jeść smażonych dań to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Frytki pieczone w piekarniku są miękkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz. Cały ich sekret tkwi w moczeniu ziemniaków w zimnej wodzie wraz z dodatkiem cukru.  Składniki na 2 porcje: 4 duże ziemniaki zimna woda  1 łyżka zwykłego cukru sól, słodka papryka

Ugotować
Grillowane szparagi z białą kiełbasą, pak choy i ziemniakami 112

szparagami  grillowane  smaku im nadały, a mięta i olej smakowy, ostrości oraz świeżości dodały. Pak choy olejem zostało wyostrzone, włoskimi przyprawami doprawiane, ziemniaki zaś bezpośrednio na rożnie się grillowały, dzięki temu chrupiącą skorupkę uzyskały. Po połączeniu kiełbasy z warzywami, można było delektować się ciekawymi smakami. Składniki: 2 pak choy, olej rzepakowy, smakowy ostra papryka, bazylia, pomidor

Moniki Smakołyki
Wegańskie kotleciki ze słodkich ziemniaków i fasoli 221

Wegańskie kotleciki ze słodkich ziemniaków i fasoli z wyraźnie wyczuwalnym smakiem cytryny i imbiru. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealnie pasują do sałatki lub hamburgerów. Kotleciki ziemniaczane nadają się również do upieczenia na grillu. SKŁADNIKI / około 10 sztuk: * 450 g ugotowanej białej fasoli * 200 g słodkich ziemniaków (nieugotowanych) * skórka otarta z połowy cytryny * 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Mohiella
Zupa grzybowa z kurkami 131

language:EN-US;} Ile domów tyle przepisów. Jedne w przepisie podają zupę z makaronem gdzie indziej bez mięsa.  U nas z ziemniakami a moi panowie nie wybaczyliby mi zupy bez mięsnej wkładki :) A na dodatek pyszne chrupiące placki ziemniaczane :) Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 400g kurki (grzyby) 4-5szt. średniej wielkości ziemniaki 300 g włoszczyzna w paskach Około

W garach u Gosi
Ziemniaczane, panierowane pierożki z pieczarkami 6260

Jeśli mamy ugotowane ziemniaki, to przygotowanie pierożków zajmie nam kilka chwil. Polecam je jako główne danie obiadowe lub pyszną, chrupiącą przekąskę do barszczu. To będzie miła dla podniebienia odmiana. Składniki: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól Farsz: 500g pieczarek lub innych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz Dodatkowo

Nie tylko w kuchni

Proponowane wyszukiwania