Jeżeli jesteście znudzeni popularnymi chipsami z ziemniaka, proponuję Wam pieczone chipsy z buraka i marchwi, chrupiące, aromatyczne i ciut zdrowsze od tych smażonych. Do tego s ą proste i szybkie w przygotowaniu i tak samo szybko znikają ;) Smacznego! SKŁADNIKI 3 buraki 4 marchewki curcuma, papryka, rozmaryn s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 3 barbabietole
La grande e la piccola cuocaPrzepyszne danie mięsne. Można je serwować tradycyjnie, np. z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, ale równie dobrze smakuje z chrupiącą, świeżą bagietką i nie trzeba już niczego więcej. Bardzo aromatyczna, sycąca kompozycja wołowiny i warzyw z czerwonym winem i koniakiem w tle. Wykwintna, więc sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale także na uroczysty obiad. Po poczęstunku usłyszałam
Raj dla Podniebieniakategorii ciast się nie kwalifikuje, ale ciasto! A jednak. W cieście ogóle nie czuć ziemniaków, czuć za to migdały i orzechy. Dzięki ziemniakom ciasto jest w środku wilgotne a wierzch i spód ciasta bardzo chrupiący. Na foremkę o wymiarach ok. 20x30 cm Kruche ciasto: 40 dag mąki 15 dag cukru 3 żółtka 15 dag margaryny
Jadło i czytadłourodziny. Jest to danie pełne elegancji. Każdy przygotowuje go na swoje sposoby. Smaczny jest faszerowany np. warzywami, ryżem, kaszą lub podawany z pieczonymi ziemniakami, warzywami i surówkami. Najlepsza w kurczaku jest jednak chrupiąca, przypieczona skórka. Jej to nikt się nie oprze. Znika jako pierwsza. SKŁADNIKI: kurczak do 1.5 kg. domowa włoska przyprawa do mięs i marynat
Kuchnia Pauletteskminkowym litewskim czy pumperniklem, do kieliszka zimnej wódki. Ale do pieczonych ziemniaków – poezja! Jeśli nie macie kominka albo możliwości rozpalenia ogniska – TUTAJ przepis na ziemniaki z piekarnika, pieczone w jadalnym popiele, smakujące i chrupiące prawie tak samo :) SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe ‘a la matias lub lekko kwaszone, po wiejsku (300-350g) 1-2 szalotki lub pół czerwonej
Karo in the Kitchenząbki czosnku 2 surowe jajka Sól i pieprz do smaku 6-8 łyżek kaszy mannej (dzięki temu placki będą chrupiące) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki majeranku 2 łyżki przyprawy do ziemniaków (niekoniecznie) Olej Sposób : Obrane ziemniaki tarkujemy w maszynce do tego przeznaczonej albo na specjalnej tarce. Tarkujemy również cebulę i czosnek. Do masy
Viola cooks with passionłagodnym smaku. Z braku tych serów z powodzeniem można zastąpić je Parmezanem, Emmentalerem lub po prostu Goudą. Racuszki bardzo smaczne, z chrupiącą skórką i z mięciutkim środkiem... Składniki: 500 g ziemniaków 120 g szynki drobno pokrojonej 100 g bułki tartej 130 ml gęstej śmietany (18%) 1 jajko gałązki natki pietruszki 2 łyżki startego na tarce sera
Kuchnia u Krysidzisiejszego meczu polecam domowe chipsy ziemniaczane (u mnie paprykowe). Złociste, chrupiące, uwielbiane niemal przez wszystkich. Składniki: * 5-6 większych ziemniaków * 1/2 litra oleju do smażenia * do smaku sól, papryka ostra, słodka bądź dowolne ulubione przyprawy :) Wykonanie: Ziemniaki obrać ze skórki, umyć. Pokroić na bardzo cienkie plasterki. Następnie ziemniaki przełożyć do miski zalać wodą i odstawić na 10-15 minut
Zrób to smacznienadzianego farszem z jabłek. Farsz sprawi, że mięso nie będzie suche, a soczyste. Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Można podawać z ryżem, ziemniakami, frytkami. Najlepiej smakuje gorący świeżo upieczony. I ta chrupiąca skórka :) Pycha! Składniki 1 kurczak sól pieprz oliwa Nadzienie 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 2 średnie jabłka 1 trawa cytrynowa ( lub sok z połówki cytryny
O kuchni z uczuciemZupa doskonale rozgrzewa, jest lekka i pożywna, a chrupiące grzanki dodają smaku potrawie. SKŁADNIKI 1 por, 2 ziemniaki, 1 marchew, 100 g serka topionego, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki startego żółtego sera, 2 kromki chleba, 4 łyżki masła, 2 l bulionu drobiowego WYKONANIE Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy w kostkę. Pora myjemy, kroimy
słodki bratekunurzane w litrach oleju, nie ociekające i tłuste. przygotowanie domowych pieczonych frytek zajmuje niewiele, a ile radości daje, kiedy małe rączki łapczywie wybierają z talerza chrupiące kąski :) DOMOWE PIECZONE FRYTKI Składniki: 1 kg dobrych ziemniaków 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno sól morska świeżo mielony pieprz łyżeczka słodkiej mielonej papryki Przygotowanie. Piekarnik nastawiamy na 230 st. C. Blachę wykładamy papierem
Naturalna Kuchniałyżka cukru Z ziemniaków wydrążyć kulki za pomocą łyżki do melona. Cukier rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dolać zimnej wody i zamoczyć w niej ziemniaki na pół godziny. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące. Usmażyć kulki w rozgrzanym głębokim tłuszczu. Następnie wyłowić i wyłożyć na talerz przekładając plastrami sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C aż ser się stopi
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaTimes New Roman","serif";} Dzisiejszą obiadową propozycją są placki ziemniaczane z dodatkiem wędzonego łososia. Tak jak to placki ziemniaczane mają w zwyczaju - najlepsze są te chrupiące, prosto z patelni. Smacznego! Składniki: 3-4 duże ziemniaki pół cebuli 1 jajko 150 g wędzonego łososia 2 łyżki mąki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, i należy je zetrzeć
psgotujemyPlacki ziemniaczane, takie proste, a jakie pyszne! Nie znam nikogo kto ich nie lubi, serio. Chrupiące, złociste, pachnące. . Palce lizać! Potrzebujemy: 750 g obranych ziemniaków 100 g obranej cebuli 2 ząbki czosnku 2 jaja 70 g mąki pszennej łyżeczka soli pół łyżeczki mielonego pieprzu czarnego olej do smażenia Ziemniaki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy bardzo drobno w kosteczke
MamaOskarkaPiec w 160°C (termoobieg) przez ok. 2 godziny.* Następnie odkryć naczynie, zwiększyć temperaturę do 230°C i podpiec jeszcze kilka minut, aż skórka będzie chrupiąca. Podawać z kluseczkami ( np. takie- klik) lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Pełny talerz