chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:39/181)

Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem 191

Polędwiczka wieprzowa bardzo szybko się grilluje i im krócej tym lepiej smakuje.  Ziemniaki  na talarki pozamieniane, równie szybko są grillowane, cienkie i chrupiące, smakiem, babcine  talarki  przypominające. Szparagi wiadomo są bardzo zdrowe, a prosto z grilla, wyjątkowe. Pasternak cienki maksymalnie, z grilla smakuje idealnie.  Tylko pasternak niczym nie doprawiamy, a pozostałe składniki solą i pieprzem(...)końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Szparagi zalewamy bardzo zimną wodą na ok. 10 min. Szparagi osuszamy, skrapiamy olejem i obtaczamy je w nim. Ziemniaki myjemy, kroimy na cienkie talarki, które osuszamy papierowym ręcznikiem. Talarki skrapiamy olejem rzepakowym. Pasternak obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na paski, po długości, skrapiamy olejem. Na rozgrzanym ruszcie

Moniki Smakołyki
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 192

grzanie góra - dół) i piec ok godziny, przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Skórka po upieczeniu powinna być brązowa i chrupiąca. Możemy dodatkowo włączyć opiekanie górne. Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty.Smacznego

Stare Gary
Krokiety z farszem pieczarkowo-ziemniaczanym 333

Chrupiące na zewnątrz, delikatne w środku a do tego baaardzo aromatyczne. Maż powiedział żebym już więcej ich nie robiła bo nie może się opanować i najchętniej zjadał by tyle ile jest zrobione :) Super komplement nie? :) Co tu więcej pisać, zachęcam Was do wypróbowania przepisu. Składniki (na ok 14 szt.): naleśniki (  przepis  ) pieczarki 500-700 g cebule 4 średnie(...)ziemniaki 1 kg  bułka tarta  jajka 2 szt.  sól i pieprz masło 1 łyżka Pierwszym krokiem są  naleśniki . Gdy już wszystkie będą usmażone zabieram się za farsz. Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie, gdy będą miękkie odlewam je, dodaję masło i je chwilkę ugniatam. Cebulę obieram, kroję w kostkę i smażę z dużą ilością pieprzu

Kuchnia Viki
Domowe frytki 161

Opis: Ziemniaki dostarczają organizmowi mnóstwo witamin i minerałów. W polskiej kuchni ziemniaki są bardzo popularne. Pyszne domowe frytki musza być złociste, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Takie frytki zrobione w domowym zaciszu są o niebo lepsze niż jakiekolwiek frytki, które jemy w słynnych fast foodach. Składniki: 1 kg ziemniaków Olej rzepakowy Sól Sposób przygotowania: Na początku wszystkie ziemniaki obieramy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 192

krem z pora i ziemniaków jest bardzo przyjemną, szybką i lekką propozycją na obiad lub lunch. Można pominąć marchewkę i użyć tylko pora i ziemniaków. Ja uwielbiam ten puszysty krem z pikantnymi, czosnkowymi i chrupiącymi grzankami. Ciekawym dodatkiem jest dodanie topionego serka śmietankowego. Zamiast niego można przed podaniem skropić zupę oliwą extra vergine lub śmietaną. Składniki: 2 duże pory ( białe

potrawyregionalne
Zupa Chrzanowa 128

śmietanki kremówki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku sól pieprz 1 liść laurowy 4 ziarna czarnego pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 200 g chrzanu w słoiczku Wykonanie: Ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Wodę zagotować, wrzucić do niej boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając do wrzenia przez około 30 minut. Mięso wyjąć z wywaru i wystudzić, wywar(...)gotowania zupy. Boczek pokroić w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut aż z mięsa wytopi się część tłuszczu i stanie się chrupiące, ściągnąć go z patelni pozostawiając tłuszcz. Warzywa bez ziemniaków podsmażyć na tłuszczu spod boczku, przełożyć do garnka z wywarem w którym parzył się boczek, dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotować przez

Mama Gotuje
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 193

Złociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich, których jestem wielką fanką, więc i one podbiły moje serce oraz żołądek.  Wersji krokietów ziemniaczanych jest kilka, ale dodatek twarogu oraz majeranku popularny jest w regionie Podkarpacia, skąd pochodzę. Danie to składa się(...)kilku podstawowych składników i jest tanie oraz proste w przygotowaniu. Można wykorzystać do niego również ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Krokiety świetnie smakują podane w towarzystwie surówki (u mnie:  SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA ) lub/i sosami, np. pieczarkowym (przepis:  UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY ). Składniki: 500 g ziemniaków 200 g twarogu półtłustego 1 cebula 1 duże jajko 1 łyżka

Kuchnia MagdaLeny
KROKIETY ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM 193

Złociste krokiety z ziemniaków z dodatkiem twarogu oraz smażonej cebulki i majeranku. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. W smaku przypominają farsz do pierogów ruskich, których jestem wielką fanką, więc i one podbiły moje serce oraz żołądek.  Wersji krokietów ziemniaczanych jest kilka, ale dodatek twarogu oraz majeranku popularny jest w regionie Podkarpacia, skąd pochodzę. Danie to składa się(...)kilku podstawowych składników i jest tanie oraz proste w przygotowaniu. Można wykorzystać do niego również ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Krokiety świetnie smakują podane w towarzystwie surówki (u mnie:  SURÓWKA Z SAŁATY I OGÓRKA ) lub/i sosami, np. pieczarkowym (przepis:  UNIWERSALNY SOS PIECZARKOWY ). Składniki: 500 g ziemniaków 200 g twarogu półtłustego 1 cebula 1 duże jajko 1 łyżka

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone placki ziemniaczano-twarogowe 259

Placki z sera twarogowego i gotowanych ziemniaków. Dzięki pieczeniu w piekarniku środek jest miękki, a skórka robi się lekko chrupiąca. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można podawać np. z sosem grzybowym i ulubioną surówką. 600 g ziemniaków 250 g sera twarogowego półtłustego 1 średnia cebula 2 łyżeczki pieprzu szczypta soli 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko

Bullio
Ruskie kotlety ziemniaczane 273

height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ze wszystkiego można je zrobić , a już na pewno z gotowanych ziemniaków z dodatkiem twarogu i prażonej cebulki ..pychotka . Do tego chrupiąca panierka i gulasz z serduszek , nic więcej nie trzeba , obiad gotowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)pierożków ruskich , to tak dla dociekliwych " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 1 kostka twarogu półtłustego ( 200 g ) 2 cebule średniej wielkości 1 łyżeczka cukru sól , pieprz do smaku 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia Ziemniaki

Ogrodnik w podróży
Ziemniaki grillowane w boczku 407

Aromatyczne, w chrupiącej otoczce, z mięciutkim wnętrzem. Takie są te pieczone na ruszcie ziemniaczki. Można je jeść tylko z dodatkiem jakiegoś sosu i sałatki. Mogą też być dodatkiem do pieczonej karkówki . Prosty sposób na smacznego ziemniaka z grilla. Lubicie grillować , prawda? Ja też i bardzo smakują mi potrawy pachnące dymem. Coś tam czytałam, że to niezbyt zdrowe

Smaczna Pyza
Podlasie na weekend… i na dłużej (cz.III) 65

niezwykle silna. W restauracjach w karcie dominują regionalne potrawy i napoje, jak chociażby kartacze, kiszka i babka ziemniaczana, bliny. Latem w kucharz chętnie przygotuje też chłodnik litewski z młodymi ziemniakami albo chłodnik biały, zupę szczawiową. Do picia zaś proponowany jest kwas chlebowy lub podpiwek, lemoniada, napary ziołowe.  Tyle naczytałam się o barze Jarzębinka w Supraślu, że koniecznie musieliśmy spróbować(...)większej) babce, możecie zamówić połowę porcji. Kartacze, mimo że bardzo smaczne, były jednak inne niż wyobrażałam - ciasto przypominało kluski śląskie, raczej było robione z gotowanych ziemniaków. W babcie zabrakło tej jakże apetycznej rumianej chrupiącej skórki, a mielone mięso w środku chętnie zamieniłabym na aromatyczne kawałki przesmażonego boczku. Być może kucharki gonił czas i czekająca kolejka przed drzwiami... Nawet

Obiad gotowy
Gotujemy po Hiszpańsku!!! 100

nastawione do czekających nas wyzwań! Będzie nam bardzo ciężko rozstać się z Favelą. 4. Sałatka z marchewki i cukinii z chipsami z lotosu. Sałatka z ziemniaków i batatów w sosie Tártara podawana z chrupiącą prażoną cebulką i kiełkami czosnku Sałatka z marchewki i cukinii z chipsami z lotosu   Adrianna: 1. Restauracja Esencia. ( https://esenciarestaurante.es/ ) 2. Kuchnia Hiszpańska w nowoczesnym

Gotuj po hiszpańsku
Nasz klasyk: steki, fryty z rozmarynem, sałatka i masło smakowe 159

jest w domu) z gałązką rozmarynu i kilkoma ząbkami czosnku.  Po postu sztos! Domowe fryty robię od kilku lat metodą mojej koleżanki Marty: pokrojone ziemniaki blanszuję i suszę. Frytki są wtedy bardziej chrupiące. Przepisów na steki na blogu jest kilka np. tutaj Te z filmiku usmażyłam tym razem na odrobinie klarowanego masła. My lubiny medium rare. Więc smażę mięso

Cytryna&Co.
Placki ziemniaczane 90

padło na placki ziemniaczane, jedno z naszych ulubionych dań. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych dodatków i udziwnień. Zwykłe, klasyczne placki ziemniaczane, z  piękną chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Składniki 75 dag ziemniaków 1 mała cebula (opcjonalnie) 2 do 3 łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Ziemniaki

Cztery Fajery
Kotlety wołowe z pure ziemniaczanym ze szpinakiem i pieczrakami 128

czasu za wiele, powstają takie oto pyszne i szybkie dania. Kotleciki szybko się smaży, pure to tylko obranie ziemniaków a szpinak smaży się błyskawicznie. Do tego chrupiące pieczarki i danie prawie gotowe, zapraszam serdecznie. Kotlety wołowe z pure ziemniaczanym ze szpinakiem i pieczarkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Polędwica wieprzowa z fasolką szparagową 130

wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C piekarnika na 45 minut. Po tym czasie folię odwijamy, a polędwiczkę przypiekamy, tak by plastry boczku stały się mocno chrupiące. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami np. ziemniakami, frytkami lub sosami (ja podałam z sosem chrzanowo-koperkowym

Kuchnia w czekoladzie
Gołąbki zawijane w liście czosnku niedźwiedziego 150

sposób gotowania zapewni, że liście czosnku niedźwiedziego oddadzą wspaniały aromat do sosu, jednocześnie nadal pozostaną w ładnym, zielonym kolorze. Gotowe danie podajemy ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Świetnie sprawdzi się tu ryż lub ziemniaki. * ilość liści zależy od ich wielkości. Ja użyłam większych liści. Jednego gołąbka zawinęłam w 3 liście. Notes - czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać zanim pojawią się kwiaty - wtedy listki

Wędrówki po kuchni
POLĘDWICZKI W SOSIE BALSAMICZNYM I PIECZONYMI, PIKANTNYMI JABŁKAMI 128

ostrą papryką. Cykorię przecinamy na pół, smażymy na maśle i doprawiamy solą, wlewamy odrobinę bulionu i chwilkę dusimy. Cykorię wyjmujemy i odsączamy z płynów. Ziemniaki szatkujemy i smażymy na oleju aż powstaną chrupiące chipsy, odsączamy z tłuszczu i doprawiamy solą i papryką. Na talerz układamy cykorię oraz jabłko i cebulę. Do tego pokrojona polędwiczka i kilka chipsów ziemniaczanych. Danie posypujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Placki ziemniaczane 175

padło na placki ziemniaczane, jedno z naszych ulubionych dań. Poniżej znajdziecie przepis podstawowy, bez żadnych dodatków i udziwnień. Zwykłe, klasyczne placki ziemniaczane, z  piękną chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Składniki 75 dag ziemniaków 1 mała cebula 2 do 3 łyżek mąki ziemniaczanej 1 jajko sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie   Wariant dla tradycjonalistów Ziemniaki obrać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone młode ziemniaki 120

olej ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Ziemniaki kroimy na połówki, polewamy marynatą. Delikatnie mieszamy aby równomiernie ją rozprowadzić. Na blachę rozkładamy papier do pieczenia. Wykładamy ziemniaki. Pieczemy około minut, do uzyskania złotej i chrupiącej skórki. Podajemy np. z ketchupem

Qchnia po prostu
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KOPERKIEM 127

PLACKI Z ZIEMNIAKÓW Z KOPERKIEM są proste, sycące i przyjemnie chrupią. Można podawać je bez dodatków, ale z koperkiem i pestkami dyni smakują wyjątkowo dobrze. Artykuł PLACKI ZIEMNIACZANE Z KOPERKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Czosnkowe podudzia pieczone 125

Podudzia z kurczaka o mocnym posmaku czosnku. Zamarynowane w czosnku a potem upieczone są soczyste i smaczne a skórka chrupiąca. Można podać je jako danie obiadowe z ziemniakami czy frytkami i surówką lub po prostu z pieczywem. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym 2244

chętnie przygotowuje w domach. Placki z poniższego przepisu wychodzą przepyszne w smaku, są delikatnie a przy tym chrupiące, a domowy sos pieczarkowy idealnie komponuje się z nimi tworząc niezwykle apetyczne danie Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym - Składniki: Placki Ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 2 cebule jajko łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej sól pieprz Sos Pieczarkowy: 250 g świeżych pieczarek cebula

Słodka Strona
Kotlety z jajek z natką pietruszki . 150

smaki dzieciństwa , jak byłam dzieckiem to mama często robiła takie kotleciki i nam smakowały :)  Dzisiaj ja zrobiłam je swoim dzieciom :)  Pyszne z chrupiącą panierką i aromatyczną pietruszką . Kotlety podałam z ziemniakami i pyszną Zasmażaną kapustę czerwoną firmy Orzech http://www.orzech.com.pl

Sama słodycz i szczypta chili
Pyzy z mięsem 166

Pyzy najbardziej lubią dzieci - te świeże prosto z garnka, gorące i te odsmażane na patelni, pokrojone na połowę, aby miały fajną, chrupiącą skórkę. Najczęściej robię pyzy tylko na gotowanych ziemniakach, bo po prostu robi się je szybciej. A do nadzienia zwykle używam mięska gotowanego drobiowego (pozostałego z rosołu),  czasem mieszam z mieloną łopatką wieprzową. I obowiązkowo smażona cebulka. Mniam

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Jesienny pieczony udziec z indyka 127

najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Karkówka pieczona po afrykańsku Kapuśniak rozgrzewający Perliczka w pomarańczowej marynacie Egzotyczny krem z dyni .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Jesienny pieczony udziec indyka 140

najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem z indyka. Podobne przepisy Egzotyczny krem z dyni Inny tatar z łososia Kapuśniak rozgrzewający Perliczka w pomarańczowej marynacie .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Smażone ziemniaki z puree z groszku, czyli o niedoskonałości w kuchni 152

chili cayenne Obrane lub oskrobane ziemniaki gotować w osolonym wrzątku, aż będą al dente. Opłukać, ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić ziemniaki, posypać przyprawami. Smażyć kilka minut, aż będą chrupiące z obu stron. Obracać, tak aby się nie przypaliły.   Przepis brał udział w akcji Warzywa Strączkowe - Edycja Letnia

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania