chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:37/181)

Ziemniaki boulangère (pieczone w bulionie) 650

Chrupiące i złociste na wierzchu jak pasta filo, delikatne,aromatyczne i rozpływające się w ustach pod spodem. Tak przygotowane ziemniaki są bardzo  popularne we Francji. Istnieje kilka ich wersji, ja zrobiłam je według przepisu ,który znalazłam w książce kucharskiej dołączonej do mojego robota Cooking Chef by Kenwood. I tak nudny ziemniak staje się aromatycznym i wykwintnym dodatkiem(...)mnie  Hańderek dodatkowo 30 g masła  opcjonalnie ser żółty, grube plastry do położenia obok parówek na grillu, pyszny i chrupiący dodatek! Poszatkuj cebulę na plasterki lub jeśli masz tarczę do malaksera użyj tej z małymi otworami. Ziemniaki poszatkuj w cienkie plastry. Parówki pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach. Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je olejem kokosowym. Rozpuść

Z Kuchni Do Kuchni
Ziemniaczane pulpeciki 121

zewnątrz chrupiąca skórkę, a w środku gorące, delikatne i rozpływające się w ustach ziemniaki. To proste i tanie danie, które można zjeść solo, ale pasuje również w zestawieniu z mięsnymi propozycjami. Najlepiej wypróbujcie i przekonajcie się sami! Do przygotowania ok 15 pulpecików potrzebujemy: – ok. 500 g ugotowanych ziemniaków (możecie kupić na platformie LokalnyRolnik.pl tutaj ) – ok. 100 g mąki – 2 łyżki

Szybko Tanio Smacznie
,,Szyszki ziemniaczane’’ 194

Oryginalny specjał z ziemniaków w kształcie szyszki. Smakuje bosko i jest cudownie chrupiący. Może być smażony zarówno w oleju jak i pieczony w piekarniku dla mniejszej zawartości tłuszczu. wyjątkowo smaczne jako dodatek do dań mięsnych. Szyszki przyrządziłam dzięki życzliwości marki Przyjemne gotowanie i Master Cook Handel. Składniki: 1kg ziemniaków 1 łyżka masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki pszennej

Podróż w kulinaria
"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem 198

Fajny i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Placki mają delikatny środek a na zewnątrz tworzy się chrupiąca skórka. Już bez żadnego farszu są bardzo smaczne. Ja wykorzystałam te placki do zrobienia a`la tostów z farszem pieczarkowym, które zapiekłam z żółtym serem w piekarniku. Wyszło bardzo sycąco i  pysznie(...)żeby usmażone placki nie ostygły i były chrupiące. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i trzymać na średnim ogniu aż grzyby zmiękną. Dodać ketchup, przecier pomidorowy i przyprawy. jeszcze chwilę poddusić. Natkę pietruszki posiekać i dodać do farszu i wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, przełożyć

Maślane ciasteczko
Klasyczne placki ziemniaczane – kudłacze 111

sobie paluchów, to i placki fajnie chrupały. Kiedyś, jeszcze jako dziecko nie lubiłam placków. Szczególnie tych ziemniaczanych. Jeśli były na kolację, to zawalał mi się cały świat. Teraz jest inaczej Placki jadamy rzadko, dlatego szczególnie doceniam te plackowe chwile. Plackowym mistrzem w moim rodzinnym domu był i jest tata. Tata zawsze ściera ziemniaki ręcznie, odsącza je z soku. Kombinuje też(...)cebuli. Mają być szybko, nie czekam więc na oddzielenie się soku. Do tego jajko, sól, pieprz i 2-3 łyżki mąki na 1 kg ziemniaków. Nie przesadzamy z mąką, bo wyjdzie nam ciapa a nie chrupiące placki. Jeśli placki mają jeść tylko dorośli, czasem dodaję do nich chili i czosnek. Każdy robi placki niby podobnie, ale w każdym domu smakują

Mieszam w Garnku
Placki ziemniaczane z sosem czosnkowym 130

kleks śmietany,  moja mama do placków musiała mieć kubek zimnego mleka.  O statnio jednak najbardziej smakują nam placki ziemniaczane  z sosem czosnkowym. Składniki: 0,5 kg ziemniaków, 1 duże jajko lub 2 małe, 2 łyżki mąki (około - czasami ciut więcej, czasami ciut mniej), 1 mała cebula, szczypta soli,  olej rzepakowy do smażenia. Sos czosnkowy : 2 łyżeczki(...)wymieszać, wstawić do lodówki na pół godziny, żeby się smaki przegryzły. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce  ja połowę trę no tarce o grubych oczkach, połowę na drobnych, zdecydowanie wolę jak ziemniaki są w większych "paseczkach"  niż stanowią całkowicie utartą papkę.  Placki są wtedy bardziej chrupiące, wg mnie smaczniejsze.  Cebulę również zetrzeć na drobnych oczkach

Moja kraina smaków
Chrupiące kuleczki ziemniaczane 352

Miałam ugotować ziemniaki, ale w międzyczasie natchnęło mnie na coś nowego. I tak powstały pyszne kulki ziemniaczane, które można też kupić mrożone. Kiedyś były takie w Biedronce. Były pyszne, ale szczerze mówiąc, nie wiem, czy zdrowe, bo wtedy nie sprawdzałam dokładnie składu. No i wiadomo, że produkt smażony na głębokim tłuszczu do najzdrowszych nie należy(...)już długo ich nie ma. Teraz umiem już zrobić je sama. Trochę z tym zabawy, ale warto dla tego smaku! Miękkie, rozpływające się wnętrze, chrupiąca panierka... Mniam! Koniecznie spróbuj zamiast kolejnych tłuczonych ziemniaków na obiad! Lub gdy zostały Ci z poprzedniego obiadu i nie wiesz, co z nimi zrobić. Co tam, że ciężkostrawne, i tak codziennie ich jeść nie będziesz

Anioszek w kuchni
Pomysły na niedzielny obiad 99

się w tym daniu! Ziemniaki Pommes Anna Te pieczone ziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do dania głównego podczas niedzielnego obiadu! Pieczona kaczka z jabłkami Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie(...)soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Ziemniaki hasselback Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu – bo na talerzu wyglądają pięknie. Przygotujcie ziemniaki Hasselback. Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami Jak dobrze upiec gęś

Niedzielny kucharz
Placki ziemniaczane... tradycyjne, najlepsze 170

ziemniaczane przyrządzane na różne sposoby, z różnymi dodatkami. Natomiast przepisu na tradycyjne placki ziemniaczane jeszcze nie zamieściłam. Dzisiaj przed Wami... przepis na doskonałe tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane Składniki: 1,5 kg mączystych ziemniaków (np. bryza, koral) 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki mąki (w zależności od soczystości ziemniaków) sól pieprz olej do smażenia (można smażyć na smalcu, maśle(...)klarowanym) Wykonanie: Ziemniaki, po obraniu, umyciu i osuszeniu na papierowym ręczniku starłam na tarce jarzynowej na małych oczkach. Dodałam cebulę startą na tarce. Jeśli okaże się, że jest zbyt dużo płynu, można trochę odcedzić. Do masy wbiłam jajka, wsypałam mąkę. Doprawiłam solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. Na patelni mocno rozgrzałam olej, kładłam łyżką nieduże cienkie placuszki i smażyłam

Kuchnia u Krysi
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 206

moczyć przez kolejne 10 minut.  Marchew, pietruszkę, seler i kiszone buraki pokroić w zapałkę przy pomocy noża lub specjalnego obieraka do warzyw, ziemniaki w kostkę, pora w talarki. Ugotowane warzywa powinny być lekko chrupiące, nie rozgotowane. Im drobniej pokrojone warzywa tym czas gotowania krótszy. Marchew, pietruszkę, seler i shitake zalać wodą, gotować 10 minut. Dodać ziemniaki, kiszone buraki

SzczyptaSmaQ
Krokiety ziemniaczane z kurczakiem i marchewką. 208

Ziemniaki uwielbiam pod każdą postacią . Krokiety znam od niedawna ,nie robiło się ich w moim rodzinnym domu .Nadziane surową marchewką ,która przyjemnie chrupie i mięsem z kurczaka smakują wspaniale. Składniki : 0 ,5 kg ziemniaków ,ugotowanych ,przestudzonych 2 łyżki masła 1 żółtko 2 łyżki mąki sól ,pieprz 2 marchewki ,obrać ,zetrzeć na tartce kawałki kurczaka ,upieczony i pokrojony Ziemniaki rozgnieść porządnie

Ladylaura.
Prosta zapiekanka z młodych ziemniaków 170

Prosta zapiekanka z młodych ziemniaków Prosta zapiekanka , doskonale nada się dla osób zapracowanych , ale dbających o stan swojego żołądka Można ją przygotować dzień wcześniej i po prostu odgrzać , chociaż najsmaczniejsza jest pierwszego dnia ,zaraz po wyjęciu z piekarnika . Lekko chrupiący wierzch..młode ziemniaczki z całym dobrodziejstwem witamin , zawartych w skórce , która o tej porze roku, jest jeszcze delikatna i smaczna(...)Nakrywamy folią aluminiową . Wstawiamy do piekarnika na około 60 minut w temp 170 C , najlepiej nakłuć patyczkiem , czy ziemniaki już zmiękły . Po tym czasie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę do 190 C i pieczemy tak długo ,aż wierzch będzie złocisty i chrupiący . Gotowe Podajemy z dowolnymi dodatkami ,np koperkiem , czy sosem jogurtowo -ziołowym . Doskonałe do różnych mięs , a nawet z jajkiem

Ogrodnik w podróży
Talarki ziemniaczane z czosnkiem 310

Zamiast tradycyjnych ziemniaków przygotuj talarki ziemniaczane, rodzinka będzie zachwycona. Ten  fantastyczny, chrupiący dodatek może okazać się najlepszym składnikiem drugiego dania, dlatego zrób ich więcej, bo bez dokładki się nie obędzie. Można je przygotować na dwa sposoby: upiec w piekarniku lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Proponuję lżejszą, dietetyczną wersję z piekarnika. Składniki: 4 duże ziemniaki 2-3 ząbki czosnku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak z pieczonymi ziemniakami 126

sól, pieprz, przyprawy jakie kto lubi   - odrobina oleju     To danie robię dość rzadko w sumie piekarnik sam się tym zajmuje. Ta chrupiąca skórka z kurczaka jest pyszna oczywiście nie każdy lubi. Ziemniaki też wyszły pyszne.   Zakupy:  Ziemniaki opakowanie 2.5 kg cena 4,50 zł, ćwiartki z kurczaka cena

Tanio smacznie i prosto
Jesienna sałatka na ciepło z dynią, jarmużem, figami, chorizo i migdałami 104

PRZYGOTOWANIE Ziemniaki i dynię obierz. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojone w talarki chorizo. Przysmaż, aż wytopi się tłuszcz, a kiełbaska stanie się chrupiąca. Chorizo wyjmij z patelni i dodaj pokrojone w niedużą kostkę ziemniaki. Smaż przez 5 minut, często mieszając. Następnie wrzuć pokrojoną w kostkę dynię i kontynuuj smażenie, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj jarmuż i smaż

Food Square

Proponowane wyszukiwania