chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:29/181)

Chrupiące chipsy ziemniaczane z mikrofalówki 8591

Kto z nas nie lubi chipsów ziemniaczanych? Te chrupiące, małe przekąski mogą być naprawdę uzależniające. Ich cena jest jednak dość wysoka poza tym zawierają sporo tłuszczu

Złote przepisy
Chrupiący pieczony kurczak 117

białych winogron – 70 ml oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Z wszystkich składników (oprócz kurczaka i ziemniaków) przygotuj marynatę. Czosnek musisz zmiażdżyć praską i dodać go do marynaty. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój je w dość cienkie plastry około 4-5 mm grubości. Kurczaka umyj, wyjmij wnętrzności jeśli kupiłeś z nimi, osusz. Połóż kurczaka piersiami(...)zdjęciu. Odlej mniej więcej 1/4 marynaty i odstaw na później. Pozostałą marynatę zużyjesz teraz. Natrzyj nią najpierw dno naczynia do zapiekania. Na dnie ułóż ziemniaki, podobnie jak widzisz na zdjęciu a następnie połóż na ziemniakach kurczaka i za pomocą pędzla dokładnie go zamarynuj. Tak przygotowanego kurczaka wstaw do piekarnika, piecz przez 15 minut po czym obróć kurczaka na drugą stronę

nietylkopasta.pl
PLACKI ZIEMNIACZANE Z GULASZEM Z INDYKA 162

lubi, a z dodatkiem gulaszu to już prawdziwy rarytas 😉 Moje placki trochę urozmaiciłam, dodając do nich płatki owsiane oraz natkę pietruszki, a ziemniaki starłam na tarce o grubych oczkach, dzięki temu wyszły naprawdę chrupiące. Podałam je z delikatnym gulaszem z indyka. Składniki: Placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki płatków owsianych natka pietruszki

Kuchnia MagdaLeny
Ziemniaki hasselback 127

Szwecji i to raczej jej odległych czasów, bo aż 200 lat temu  w Szweckiej restauracji Hasselbacken po raz pierwszy zaserwowano właśnie ziemniaki pieczone w całości pocięte na plasterki. Efektem tego zabiegu są chrupiące z wierzch, nazwijmy to roboczo choć niechętnie "chipsy" , ;) i kremowy środek. Ziemniaki podane w ten sposób gościły już na blogu w towarzystwie udźca

Słodki Kompromis
Kremowa zupa dyniowa 149

wiele. Ja co roku staram się przynajmniej jedną zrobić w inny sposób, niż dotychczas. Tym razem postanowiłam, że smak dyni wzbogacą inne jesienne warzywa - ziemniaki, marchewka i papryka. Efekt? Idealny balans smakowy, który doskonale wieńczy chrupiący na wierzchu zupy boczek. Składniki: 500 g dyni 1 cebula 2 ziemniaki 2 średnie marchewki 3/4 papryki czerwonej bulion warzywny sól, pieprz, ostra papryka

My simple kitchen
Placuszki z ziemniaków i cukinii 126

Pyszne , złociste i chrupiące - takie są te placuszki. Potrzeba do nich zaledwie tylko parę ziemniaków i cukinia , która sprawia , że placek jest wilgotny w środku a na zewnątrz niezwykle chrupki. Świetnie pasują posypane tylko cukrem , ale mozna też polac odrobiną śmietany. Szybkie , proste w wykonaniu i przepyszne :) Składniki dla 4-6 osób 1 cukinia 10-12 ziemniaków 7-8 łyżek

Słodkości i nie tylko
Jak wyczarować obiad z kalafiora? Nasze pomysły 219

ciepło i zimno. Podczas przygotowywania go należy pamiętać, żeby kalafiora włożyć do osolonej wrzącej wody, a nie do zimnej. Gotujemy warzywo pod przykryciem do miękkości. Jeżeli wolimy bardziej chrupiącą wersję tej potrawy, możemy skrócić nieco czas gotowania. Następnie należy roztopić masło na patelni i dodać do niego bułkę tartą, cały czas mieszając ze sobą składniki na małym ogniu(...)łatwo zblendować. W tym czasie ugotowane i odcedzone ziemniaki (250 g) kroimy na mniejsze części i dodajemy do zupy. Doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zupę można dowolnie przyprawiać do smaku, warto też niekiedy zagęścić ją, dodając więcej ziemniaków. Danie znakomicie smakuje poddawane z chrupiącymi grzankami, skwarkami lub groszkiem ptysiowym. Materiał partnera. Redakcja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cukiniowo-ziemniaczane placuszki z nutą tymianku 117

Chrupiące, ciepłe, złociste i pełne słońca ;) Potrzebujesz: 200g cukinii 600g ziemniaków ( najlepiej dużych młodych) 1/2 średniej cebuli 2 jajka 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz olej do smażenia 1. Obrane ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. 2. Cukinię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 3. Odlej powstały płyn

Kuchnia w Słońcu Skąpana
KROKIETY ZIEMNIACZANE 190

Krokiety ziemniaczane w złocistej chrupiącej panierce, ja najbardziej lubię gorące prosto z patelnie z keczupem. Szybki prosty sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu. 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki mąki sól , pieprz do smaku bułka tarta olej Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić drobno i podsmażyć, do ziemniaków dodać cebule, jajka

RAROSSA
DOMOWE FIT FRYTKI Z PIEKARNIKA 264

Smakują zarówno same, z dowolnym dipem, jak również jako dodatek do dania głównego. Są pyszne i chrupiące. Nas zauroczyły totalnie swym smakiem. Ja przygotowuję od razu z 2-3 porcji, bo jedna to dla nas zdecydowanie za mało...W całej podanej porcji (500g ziemniaków+ olej) jest tylko 435kcal, więc tak naprawdę niewiele. Nikt nie zje sam całej porcji... No chyba(...)pieczemy ok.1h, na termoobiegu . W połowie czasu pieczenia blachę wyjmujemy, ziemniaki mieszamy (będą lekko poprzyklejane) i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Ziemniaki powinny się lekko przyrumienić, będą wówczas super chrupiące. My zajadamy je same lub z sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego. Do miski przeciskam obrany ząbek czosnku (moga być 2), solę, dodaję jogurt grecki (można dodać także

Smaczne Zdrowe
Chrupiące ćwiartki kurczaka z piekarnika 84

pozór wartościowej diecie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Chrupiące ćwiartki kurczaka pieczone w piekarniku 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 300 kcal Kurczak z wolnego wybiegu pieczony w piekarniku, z chrupiącą rumianą skórką. Frytki ze słodkich ziemniaków batatów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: KURCZAK PIECZONY(...)oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku BIO, drobne 2 łyżki przyprawy do złocistego kurczaka 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach sól morska 200 ml chłodnej wody FRYTKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW 2 bataty słodkie ziemniaki olej roślinny sól morska, grubo mielony pieprz, tymianek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: ĆWIARTKI KURCZAKA Ćwiartki kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Wierzchnią skórkę ponacinaj lekko nożem

ProstePesto.pl
Sznycel wiedeński z domowymi frytkami 136

ziemniaków woda 3-4 łyżki cukru olej do smażenia sól zioła prowansalskie Składniki na sznycel wiedeński cienko rozbite plastry schabu 2 jajka mąka bułka tarta smalec ewentualnie olej do smażenia Przepis na domowe frytki Ziemniaki obieramy i kroimy w ok. 0,5 cm grubości paseczki. Wkładamy je na ok. 15 minut do osłodzonej wody. Dzięki temu będą znacznie bardziej chrupiące

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puree ziemniaczane z makiem 108

Nowa odsłona ziemniaków, a właściwie puree ziemniaczanego. Zwykłe puree ziemniaczane z dodatkiem sypkiego maku nie zmienia smaku ziemniaków, ale nadaje delikatnej struktury w postaci chrupiących ziarenek. Wygląda również bardzo intrygująco. Podawać jako dodatek do obiadu w postaci kulek wykonanych za pomocą łyżki do lodów lub zjeść ze zsiadłym mlekiem. Można też

To co kocham
Babka ziemniaczana. Rejbak, kugiel, pyrczok, kartoflak 281

dietetyczna pozycja w domowym menu. Zapisz Ziemniaki obieramy, myjemy, wycieramy do sucha i ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, razem z jedną cebulą która zapobiegnie czernieniu i utlenianiu ziemniaków– ręcznie lub w malakserze. Masę ziemniaczaną wykładamy na gazę, na gęste sito – zostawiamy do odcieknięcia, kilka razy odciskamy. W kostkę kroimy słoninę i cebulę – zostawiamy kilka cieniutkich plasterków słoniny żeby(...)śmietaną, z gęstym jogurtem, z sosem grzybowym, gulaszem. Na drugi dzień warto pokroić ją centymetrowe plastry i odsmażyć na niewielkiej ilości oleju rzepakowego – będzie jeszcze bardziej chrupiąca i pyszna. SKŁADNIKI 2,5kg ziemniaków typu B lub C (waga po obraniu) 3 jajka rozmiaru M 3-4 cebule (400g) 3-4 ząbki czosnku 150g wędzonej szynki lub łopatki 150g wędzonej słoniny

Karo in the Kitchen
Młode ziemniaczki z ziołami hasselback 169

młode  ziemniaki w piekarniku na sposób szwedzki nie tylko wyglądają atrakcyjnie, ale również smakują wybornie. Są bardzo smaczne – mają w sobie coś z chrupiących frytek i łagodnego, pieczonego o maślanym posmaku ziemniaka. Polecam wybierać sztuki jednakowej wielkości aby równomiernie się upiekły, najlepiej smakują oprószone rozmarynem , można w ponacinane miejsca włożyć paseczki cebuli lub boczku a nawet sera żółtego

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania