mnie zniknęły szybko w ciągu dnia z talerza ;D Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki możecie zrobić (nie tylko;) kluski śląskie, kopytka, lecz także chrupiące placuszki. Mi właśnie zostały takie ugotowane ziemniaki i postanowiłam ulepić z nich placki obtoczone w bułce tartej z dodatkiem parmezanu i kilku przypraw. Jest to bardzo dobra przekąska w ciągu dnia – na ciepło
Zasmakuj Kuchnimnie zniknęły szybko w ciagu dnia z talerza;D Jeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki możecie zrobić (nie tylko;) kluski śląskie, kopytka, lecz także chrupiące placuszki. Mi właśnie zostały takie ugotowane ziemniaki i postanowiłam ulepić z nich placki obtoczone w bułce tartej z dodatkiem parmezanu i kilku przypraw. Jest to bardzo dobra przekąska w ciągu dnia
Zasmakuj Kuchnimięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania – dużo zdrowsza wersja frytek. Ziemniaki (zimowe, stare) obieramy ze skórki, kroimy w plastry (ok. 0,5-0,7cm), wrzucamy do miski, podlewamy olejem rzepakowym, tak żeby wszystkie równo się nim pokryły, posypujemy solą, mielonym kminkiem(...)Jeśli macie ochotę na kilka plastrów chrupiącego bekonu, wrzućcie go teraz na patelnię. Steki zdjęłam na metalową kratkę żeby odpoczęły, potem przełożyłam na talerze. Tak upieczone ziemniaki świetnie udawały frytki, miały więcej chrupiących płaszczyzn i były fajnie miękkie w środku. A stek podany z karmelizowaną czerwoną cebulką, posypany francuskim serem z niebieską pleśnią był idealny w smaku. Spróbujcie takiego sposobu
Karo in the Kitchenznacznie przyjemniejsze — to moment, kiedy możemy cieszyć się z bycia razem. Dlatego w nadchodzący weekend zachęcam Was do zaproszenia rodziny lub znajomych i upieczenia aromatycznego kurczaka z chrupiącą skórką i rewelacyjnymi szwedzkimi ziemniakami Hasselback. Gości nietrudno będzie zwabić cudownymi zapachami i z pewnością nikt nie wyjdzie od Was głodny. ;) * SKŁADNIKI dla 4 osób 1 kurczak o wadze(...)kurczaka (brzuchem do góry), nogi podwiąż sznurkiem. Dookoła ułóż ziemniaki, ćwiartki cebuli, plasterki cytryny i ząbki czosnku. Połóż również dwie gałązki pomidorków koktajlowych. Brytfannę umieść w piekarniku nagrzanym do 200°C. Kurczaka piecz przez około 1,5h. Podlewaj go co kwadrans wytopionym tłuszczem. Gdy skórka już będzie złota i chrupiąca, wyjmij go i odstaw go na 10 minut do odpoczęcia
Food SquareZiemniaczki pieczone do obiadu? Czemu nie? Bardzo lubię zamiast np. gotowanych. Ziemniaczki pieczone, pachnące ziołami, z chrupiącą skórką, miękkie w środku.... Czym by tu jeszcze Was zachęcić? Są po prostu smaczne. Składniki: ziemniaki obrane, pokrojone w cząstki sól morska świeżo zmielony pieprz po ¼ łyżeczki suszonych ziół: majeranek, rozmaryn, tymianek i słodka papryka 2 łyżki(...)zależy, czy ziemniaki są pokrojone na większe czy mniejsze cząstki albo czy chcemy mniej lub bardziej rumiane. Dobrze jest w trakcie pieczenia przemieszać ziemniaki, żeby odwrócić je na drugą stronę. Po upieczeniu można już chrupać pyszne rumiane ziemniaczki A może bardziej podpieczone ... Macie ochotę? Upieczcie. Zamiast ziemniaków gotowanych zróbcie właśnie takie pieczone w piekarniku... Życzę
Kuchnia u Krysipłatkami migdałów z lekka pikanterią chili w proszku, w innej wersji z plastrami łososia, bagietką czosnkową lub/i szczypiorem, natką. Taka zupa idealnie komponuje się także z chrupiącym boczkiem. Zupę krem z ziemniaków wzbogacam słodką śmietanką lub mlekiem, także kokosowym. Zupa krem, gładka pachnąca warzywami i czosnkiem, idealna na szybki zdrowy obiad. Jest apetyczna, moja, najlepsza jaką się zajadamy o każdej
Zasmakuj Kuchniziele angielskie). Jeśli krem jest zbyt gęsty dodać wody i ponownie zagotować całość. Zupę doprawić gałką i pieprzem, ewentualnie dosolić. Podawać z chrupiącymi ziemniaczkami paprykowymi i prażonymi ziarnami siemienia lnianego. Ziemniaczki paprykowe: 2 średnie ziemniaki obierki po jabłku 2 łyżki płynnego oleju kokosowego lub preferowanego tłuszczu 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki po 1/2 łyżeczki soli, mielonej słodkiej papryki i kolendry(...)Ziemniaki równomiernie rozłożyć na blasze do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-15 minut, aż będą miękkie w środku i delikatnie chrupiące z zewnątrz, w trakcie pieczenia przynajmniej raz przemieszać (uważać, by ziemniaków nie przypiec nadmiernie – mogą stać się wówczas gorzkawe). Upieczone ziemniaki rozłożyć na kremie, posypać prażonym siemieniem. Smacznego! Zapisz Zapisz Zapisz
Even Better Foodziemniaczki. Składniki: (ilość na 3 lub 4 osoby) 8-10 średnich ziemniaków 4-5 łyżek oleju po łyżeczce ziół: oregano, majeranku, suszonego koperku, suszonej natki pietruszki (można użyć ziół prowansalskich) sól morska, pieprz czarny Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy na kawałki. Do miseczki wlewamy olej, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ziemniaki wrzucamy do miseczki z olejem obtaczamy i wykładamy na blaszkę. Przed(...)pieczeniem posypujemy jeszcze raz ziołami, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, od czasu do czasu drewnianą łyżką mieszając ziemniaki, również by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca 10 minut przed końcem pieczenia podkręcamy temp, do 200 stopni. Mmm Pycha
Na moim talerzutemu w jakimś tygodniku i od tamtej pory z niego korzystam. Szybko, smacznie, jest to świetny dodatek do kotlecików. Chrupiąca skórka i mięciutki miąższ, mocno ziołowe, aromatyczne ziemniaczki. Składniki: (ilość na 3 lub 4 osoby) 8-10 średnich ziemniaków 4-5 łyżek oleju po łyżeczce ziół: oregano, majeranku, suszonego koperku, suszonej natki pietruszki (można użyć ziół prowansalskich) sól morska, pieprz(...)wykładamy na blaszkę. Przed pieczeniem posypujemy jeszcze raz ziołami, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut, od czasu do czasu drewnianą łyżką mieszając ziemniaki, również by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca 10 minut przed końcem pieczenia podkręcamy temp, do 200 stopni. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUprzepisie! ZIEMNIAKI POMMES ANNA Te pieczone ziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do niedzielnego, świątecznego dania głównego. Zakochacie się w nich. Pieczona kaczka z jabłkami Jak dobrze upiec kaczkę, tak żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie(...)soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. ZIEMNIAKI HASSELBACK Te ziemniaki nie tylko wspaniale smakują. Będą też doskonałą ozdoba świątecznego stołu – bo na talerzu wyglądają pięknie. Przygotujcie ziemniaki Hasselback. PIECZONA GĘŚ FASZEROWANA KASZĄ I GRZYBAMI Jak dobrze upiec gęś
Niedzielny kucharzDzisiaj chciałabym pokazać Wam frytki, które nieco odbiegają od tych tradycyjnych, z ziemniaków. Są bardziej słodkie i mniej chrupiące, ale wcale nie mniej dobre :) Dynia ma ponad dwa razy mniej kalorii i węglowodanów niż ziemniaki, a przy tym więcej błonnika i beta-karotenu. Jak najbardziej można ją czasem włączyć do obiadu w ramach urozmaicenia. Dynia ( 100 g ) Ziemniak
Powiedz dietom niecebula by nam się przypaliła. 8. Mieszamy i możemy nasza patelnie przykryć pokrywk ą. 9. Gdy widzimy, że nasza cebulka się zeszkliła, a ziemniaki także są miękkie i chrupiące, oznacza to, że nasze danie, już jest gotowe. Za pomocą łopatki cedzakowej wyjmujemy wszytko na talerz. Sprawdzamy czy nasza potrawa jest odpowiednio doprawiona, i jeżeli potrzebujemy, dodajemy sól
Kulinarnie z Polką na Kresachblasze do piekarnika układamy nasze kotleciki i pieczemy je z jednej strony do zarumienia, potem z drugiej w sumie około 30 minut. Pyszne, chrupiąca skórka, w środku mięciuteńkie ziemniaki i cebulka. Polecam, smacznego ! Kotlety ziemniaczano – jajeczne przepis na obiad
Kuchnia na wzgórzuZapiekane ziołowe ziemniaki To bardzo , ale to bardzo prosty przepis . Co nie wyklucza tego ,że jest on również bardzo smaczny Pieczone ziemniaki ziołowe , są genialne, lekko chrupiące na brzegach i mięciutkie na środku . Wspaniały aromat gwarantują dodane zioła , czosnek i masło . Tak masło , moja miłość . Oczywiście niektórych ten produkt przeraża , ale ja uważam że lepiej zjeść mniej prawdziwego masła , niż
Ogrodnik w podróżyTłusty Czwartek. Ja przygotowuję je znacznie częściej, ponieważ dzieci za nimi przepadają. Przepis na oponki jest rewelacyjny i stosuję go od lat, część twarogu zastępuję ziemniakami, przez co są pulchne w środku, chrupiące z zewnątrz i nie ciągną oleju. Polecam
Kulinarne Fantazje Marioliupieczeniu. Istnieje kilka rodzajów rieska - wersja, w której używane są gotowane ziemniaki nosi nazwę Perunarieska . Chlebki są pyszne, lekko wilgotne w środku, z chrupiącymi brzegami. Zapach pieczonych wcześniej w ognisku ziemniaków dodał im wyjątkowego aromatu. Składniki na 4 chlebki 300 g ugotowanych i przetartych ziemniaków - u mnie ziemniaki były wcześniej upieczone w ognisku - ziemniaki powinny być wystudzone
KUCHARNIA