często, wręcz prawie wcale. Jednak przygotowanie ich w poniższy sposób chyba spowoduje, że będą u mnie gościć częściej. Początkowo miały to być chrupiące frytki/chipsy, jednak efekt końcowy wyszedł inny, ale w pełni zadowalający. Ziemniaki są miękkie, soczyste, a dzięki oliwie nabrały pysznego, "kremowego" smaku. Pasują dobrze do obiadu, ale także jedzone samodzielnie. Składniki: ziemniaki bataty oliwa z oliwek sól
Zdrowie na języku :Pugotować w osolonej wodzie, a następnie dobrze odcedzić. Podgrzać mleko i polać ziemniaki. Dodać kawałek masła i dobrze rozgniatać , aż masa ziemniaczana będzie gładka i kremowa .Stopić resztę masła na patelni. Na gorące wrzucić rozmaryn i smażyć, aż zrobi się chrupiący. Osączyć. Do puree dodać rozmaryn, doprawić solą i świeżo(...)zmielonym czarny pieprzem .Wyjąć naczynie z jagnięciną z pieca , łyżką nałożyć na wierzch puree z ziemniaków, rozprowadzić równomiernie. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 st. C i piec przez około 20 minut lub do czasu aż wierzch stanie się chrupiący i brązowy. Podawać z zielonym groszkiem. SmacznegoUwagi: W oryginalnym przepisie podano 50 g boczku, dałam 2x tyle
Stare Garymiętowo-bazyliowym pesto, spaghetti z pieczonym kalafiorem (prostota i wyjątkowy smak), spaghetti z krewetkami w maślanym sosie (imponujące, ale łatwe w wykonaniu) i wreszcie… zupełnie niezwykłe spaghetti z ziemniakami – będziecie zaskoczeni jak super smakuje! Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Makaron z kalafiorem zawsze stanowią udany zestaw. Jeśli dodać do nich garść rodzynek, orzechów, sos pomidorowy(...)Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki wg tego przepisu możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym sosie. Spaghetti z…. ziemniakami Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente. Spaghetti z pesto i szparagami (można je zastąpić fasolką szparagową) – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania
Niedzielny kucharzpaleo można wyczytać, żeby zastępować ziemniaki batatami, które nie należą do psiankowatych i nie zawierają saponin (niszczą czerwone ciałka krwi). Saponiny w ziemniaku znajdują się głównie w skórce, obierając ziemniaki ze skórki obniżamy ich poziom prawie do zera. Nawet Robb Wolf autor książki Paleo Dieta napisał na swoim blogu “ Meat and potatoes is probably the most Paleo of all meals(...)kostkę. Plastrami wykładamy naczynie żaroodporne lub foremkę do pieczenia. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy na nią pokrojony w kostkę boczek i topimy go do uzyskania przyjemnych chrupiących skwarków. Tak przygotowany boczek wsypujemy do miski z ziemniakami. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Cała potrawa musi mieć dość zwartą konsystencję, przypominającą ciasto na placki ziemniaczane. Jeśli nasze ziemniaki były zbyt wodniste możemy masę zagęścić
PaleoLifetradycyjnych racuchów, a nawet lepiej mi smakowały niż zwykłe, wytrawne placki ziemniaczane. Dodatkowo wzbogaciłam je o płatki owsiane. Dzięki temu, że zarówno ziemniaki, jak i jabłka starłam na tarce o dużych oczkach, placki wyszły mega chrupiące 😉 Podałam je z bitą śmietaną i kawałkami świeżych jabłek, a wszystko to posypałam cynamonem. Dla miłośników placków na słodko to prawdziwa gratka! Składniki
Kuchnia MagdaLenyDziś zapraszam na jesienny chleb z dodatkiem ziemniaków i kopru. Powstał niejako z musu - raz, że musiałam upiec jakiś szybki chleb, a dwa - z obiadu zostało trochę ziemniaków. Do tego ostatni w tym roku świeży koperek. Chleb ma przyjemnie miękki środek i chrupiącą skórkę. Bardzo ładnie pachnie. Świetnie pasują do niego różne sery i ogórki kiszone. Składniki : 200 g ugotowanych
Weekendy w domu i ogrodziewiece co zrobić z zapasem ugotowanych ziemniaków po wczorajszym obiedzie?To może skorzystacie z mojej propozycji? :)Chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem sera i świeżej bazyli, u mnie w kształcie trójkątów, ale Wy możecie wyczarować każdy inny wzór, bo ciasto bardzo dobrze się formuje.Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki.Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja(...)świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią się na stole :)))Polecam, są fantastyczne!Placki: * ugotowane ziemniaki- 500 g* mąka ryżowa- 2/3 szklanki (lub każda inna mąka)** ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda)* świeża bazylia- spora garść* pieprz, sól* masło klarowane do smażeniaSos tzatziki:* ogórek średniej wielkości- 1 szt.* jogurt naturalny- 3 czubate łyżki* czosnek- 2 małe
Kraina Miodem PłynącaZapiekanka gulaszowa z ziemniakami to prawdziwy comfort food. Mięciutka wołowina, aromatyczny sos i chrupiące ziemniaczki. Cudownie rozgrzewająca i pyszna – idealna na zimowe dni. Nie jest co prawda błyskawiczna – musimy się trochę nakroić, ale nie ma też w niej nic trudnego. Łatwo ją też odgrzać, jeśli coś zostanie. Możemy także przygotować ją do dwóch dni wcześniej – bez ziemniaczków(...)potem dogotować je i zapiec całość. Bez wstydu podacie ją na przyjęciach! Porcja dla ok. 4 osób. Zapiekanka gulaszowa z ziemniakami: 1 kg wołowiny (np. rostbef, pręga, skrzydło, karkówka) 1 kg niewielkich ziemniaków (po obraniu) 2 duże cebule 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1 łodyga selera naciowego 1 zielona papryka 1 łyżka papryki wędzonej w proszku + 1 łyżeczka
Poezja smakulistopada . Jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane , mimo, że to danie proste i bardzo tanie? Najczęściej placek ziemniaczany kojarzy nam się z plackiem z tartych ziemniaków, który jest usmażony na patelni, powinien być smaczny i chrupiący. My tradycyjne placki ziemniaczane podajemy z kwaśną śmietaną, doprawione solą i pieprzem, niekiedy posypujemy je natką pietruszki lub szczypiorkiem. Ale są amatorzy placków na słodko(...)Słodkie placki ziemniaczane to nie są nasze smaki. Tradycyjne placki ziemniaczane uwielbia każdy! No prawie każdy! My je uwielbiamy, a Wy? Ale ja Wam podpowiem jak przygotować placki z ziemniaków w innej postaci niż te smażone na patelni. A Wy macie ulubione placki ziemniaczane, przygotowane w szczególny sposób, z jakimiś dodatkami, warzywami, przyprawami? Pochwalcie się w komentarzu. Najlepsze przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBardzo lubię zapiekanki za prostotę ich wykonania. Od dawna miałam ochotę wypróbować tłuczone ziemniaki do zapiekanki. Przypadły mi do gusty, bo są delikatne i puszyste, a na górze pokryte chrupiącą skórką. Zaś mięso mielone z pomidorami nadaje wyrazistości całemu daniu. Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 500 g ziemniaków 1 puszka pomidorów 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 cebule
Symfonia smakowakopytka czy to kluski- smakują zawsze fenomenalnie :) Tak więc dzisiaj zapraszam Was na kluski- nie kopytka ;)- leniwe z dodatkiem chrupiącego boczku i cebulki, ot taki tani, prosty i przepyszny obiad. * ziemniaki- 500 g * twaróg- 250 g * mąka pszenna- 1,5 szklanki (+ do podsypania) * mąka ziemniaczana- 1/2 szklanki * jajko- 1 szt. * sól, pieprz- wedle uznania * cebula
Kraina Miodem Płynącakulki to doskonały dodatek do drugiego dania, moje podać z mięsnym sosem i ulubioną surówką. Będzie to miłe urozmaicenie od zwykłych ziemniaków. Można nimi zaskoczyć gości. Dodam że, można je również podjadać bez żadnych dodatków. Z wierzchu jest chrupiąca skorupka, a środek mięciutki. Do usmażenia kulek wybrałam #OlejWielkopolski tłoczony tylko raz. Jeżeli macie dość tradycyjnych tłuczonych ziemniaków to bardzo polecam
IzabelawkuchniPieczone ziemniaki, które dziś proponuję to pyszny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Ziemniaczki panierowane w otrębach pszennych są zdrowe , chrupiące i delikatne , a przygotowanie ich niezwykle proste . Polecam przepis do wypróbowania. składniki na 3 porcje 6 ziemniaków 3/4 szklanki otrąb pszennych szczypta kminku kilka kropel oliwy z oliwek sól przepis Obrane i pokrojone ziemniaki obtaczamy w otrębach wymieszanych z kminkiem
Smakowite DaniaKotlety mielone z ziemniakami to przepis, który odkryłam stosunkowo niedawno. Kotlety te są smaczne, delikatne i chrupiące, a do tego tanie w przygotowaniu. To świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu i pyszna alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Jest to zarazem dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostają z poprzedniego dnia. Podałam je z tradycyjną i prostą w przygotowaniu zasmażaną kapustą kiszoną
e-PrzepisyKulinarnechrupiące, jak żadne inne i do tego nigdy nie ściemnieją ? Zapraszam Was gorąco, zobaczcie sami przepis na moje placki ziemniaczane:) A więc placki ziemniaczane, twarożek no i koniecznie mus z żurawiny ( znajdziecie na niego przepis na końcu tego posta, zobaczycie jakie to proste :) Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl SKŁADNIKI: 1kg ziemniaków (najlepiej mącznych
Moja Książka Kucharska