musztardy i oleju. Musztarda karmelizuje się podczas smażenia, tworząc chrupiącą panierkę. Zawarty w niej kwasek sprawia natomiast, że mięso staje się delikatne i kruche. Polecamy! Składniki 0,5 kg łososia 2 łyżki musztardy (dijon, miodowej lub francuskiej) 2 łyżki oleju plus 2 łyżki do smażenia Sól pieprz Frytki 6 dużych ziemniaków 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oleju
Niedzielny kucharzświetnym dodatkiem do mięs uważam. Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku kotlety mielone z mięsa indyczego z dodatkiem pieczarek i – klasycznie – drobno posiekanej cebulki (można ją wcześniej podsmażyć, ja robię bez podsmażania lub z – zależy;) Kotlety mielone z pieczarkami podane z mizerią i puree z ziemniaków oraz koperkiem. Idealnie pasować będą także warzywa
Zasmakuj KuchniTalarki – zapiekane ziemniaczki Rumiane i chrupiące z zewnątrz oraz mięciutkie w środku, bardzo aromatyczne ziemniaczki pieczone w piekarniku. Idealne jako dodatek do mięsa czy ryby lub jako samodzielny posiłek podane np. z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. Proste, szybkie i smaczne danie, polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki oleju przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka
Blog z ApetytemTakie całe ryby smakują najlepiej z grilla z chrupiącą skórką, ale dzięki upieczeniu w folii aluminiowej można zajadać się nimi cały rok, nie tylko w sezonie wakacyjnym. Pięknie pachnie delikatnym masłem z koperkiem i cytryną, słodkim pomidorem i zieloną fasolą. Podałam ją z ugotowanymi w wodzie z dodatkiem chrzanu ziemniakami. Składniki: 2 wypatroszone dorady 2 łyżki posiekanego masła
Zasmakuj KuchniGrillujemy na patelni ok. 5 minut z każdej strony. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Obtaczamy je w lubczyku, solimy delikatnie solą z młynka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie i chrupiące. Danie podajemy z ugotowanym brokułem
VioletoweKucharzeniepokrywkę aby skórka ładnie się zrumieniła i stała bardziej chrupiąca. 15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Wrzucić na wytopiony gęsi tłuszcz, smażyć tak długo aż zmiękną, doprawić majerankiem. Nogi podawać z przysmażonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi i podsmażonymi jabłkami . Smacznego
Stare Garyglazurowaną w piwie Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim. Sama golonka była genialna a muszę się przyznać, że jadałam golonkę... pierwszy raz... Zawsze się bałam, że będzie to tłuste gumowe mięso a tu naprawdę super zaskoczenie. Pyszne rozpływające się w ustach mięsko pod chrupiącą skorupką. Super... brakowało mi jednak w daniu czegoś ostrego
sierotka maRysia w kuchnizarazem pyszny pomysł na obiad. Surówki z młodych i chrupiących warzyw, chyba nie trzeba nikomu zachwalać, natomiast pierś z kurczaka pieczona na papierze na niewielkiej ilości tłuszczu jest soczysta, aromatyczna i ma mało kalorii. Z podanych składników wyjdą dwie porcje, a każda z nich to tylko 269 kcal (nie licząc ziemniaków). Surówka Składniki: 3 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewki 2 łyżki
e-PrzepisyKulinarneoleju garnek do gotowania na parze sól Przygotowanie: Obrane ziemniaki podgotowujemy na parze. Kiedy są jeszcze twarde wyjmujemy i kroimy na frytki.Wrzucamy na mocno rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy do rumianości. Procedura prostsza i skrócona w porównaniu do tradycyjnej - z Belgii, ale dla walorów frytek bardzo korzystna: w środku mięciutkie, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Polecam
Kuchnia po mojemupolecamy! Zupa krem z białych warzyw Składniki: Na zupę: pietruszka pokrojona w kostkę: 2 szt. seler pokrojony w kostkę: 1/2 szt. por pokrojony w grubsze krążki: tylko biała część ziemniaki pokrojone w kostkę: 1 – 2 szt. mały kalafior lub pół większego podzielony na różyczki przeciśnięty przez praskę czosnek: 2 – 3 ząbki bulion warzywny: 250 ml mleko(...)gotowym daniu bardziej wyczuwalny był konkretny składnik. My lubimy gdy w kremie nie dominuje żadne z warzyw. Wybór pozostawiamy każdemu z Was. Naszym zdaniem nie warto zwiększać ilości ziemniaków, ponieważ po zmiksowaniu zagęszczą one bardzo mocno zupę. Co z kolei spowoduje konieczność jej rozrzedzenia, a więc i zmniejszenia natężenia smaków, z których krem z białych warzyw słynie. Jeśli chcesz, możesz
Kuchnia Na Wypasiepełne wiosennego wigoru! :) Do tego orzeźwiający kleks dipu jogurtowo-limonkowego ze świeżymi ziołami i zwieńczenie w postaci kawałka wędzonego na zimno łososia. Całość kolorowa, energetyczna i pyszna! Zaczynając od chrupiącej, warzywnej podstawy z placuszków, przez wyrazisty kremowy dip z orzeźwiającą limonką, aż do słonego akcentu w postaci łososia...to smakowita wyprawa przez tekstury i różnorodne smaki, które połączone razem tworzą(...)lekkie, pyszne i sycące danie początku wiosny :) Buzią pełną tych pyszności spokojnie można wkroczyć w pełną wiosnę! Warzywne placuszki z piekarnika z łososiem i dipem z limonką Potrzebujesz: 700g ziemniaków 1 młodą cukinię 3 marchewki 2 cebulki dymki (całe, ze szczypiorem) 1 jajko 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 2 płaskie łyżeczki soli + 1 do wyciągnięcia
Kuchnia w Słońcu Skąpanabędę kryła zachwytu – te paluszki smakowały wybornie! Wyszły mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Panierka z płatków kukurydzianych nadała zwykłym mielonym drobiowym kotletom całkiem innego charakteru – właśnie przez tą chrupkość. Mielone mięso drobiowe lubię i dosyć często przygotowuję. Można by pomyśleć, że w takiej sytuacji nic już nie może zaskoczyć. A jednak! Oczywiście nie jest(...)smażenia. Paluszki można też podsmażyć na złoto, a następnie dopiec w piekarniku) . Składniki na sos mieszamy. Doprawiamy do smaku niewielką ilością soli oraz pieprzu. Pieczone ziemniaczki: 800-1000g ziemniaków 6 łyżek oleju 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku sól Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Kroimy je wraz ze skórką (jeśli
Smaki Na Talerzuminut, odcisnąć cukinie z soku i dodać do ziemniaków, wycisnąć w prasce ząbki czosnku, dodać jajka, mąkę, tartą bułkę, pieprz i wszystko dobrze łyżką wymieszać na gorącym bardzo oleju smazyć na rumiano nie za grube placki ziemniaczane odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia zbędnego tłuszczu ze smażenia placki są bardzo chrupiące, syte, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno
W Mojej Kuchni Lubięmożna robić z różnych warzyw nie tylko z ziemniaków. Próbowałam chipsów z jabłek, gruszek czy pietruszki. Tym razem przygotowałam kolejną zdrową przekąskę, którą można zajadać się na okrągło (jest mało kaloryczna) Jarmuż można dostać już praktycznie w każdym markecie, więc warto zamienić ciężki i niezdrowe przekąski na pyszne i bardziej chrupiące chipsy z jarmużu, tym bardziej, że wiosna tuż tuż
Bon appetit mon amie