chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:114/181)

Brownie z batata razy dwa czyli Slodki Czwartek odc.80 192

był szalony batatowy dzień! Małżon zakupił mi słodkie ziemniaki po okazyjnej cenie 7 zł za kilogram, niewielkie w sam raz do upieczenia. W końcu mogłam wykorzystać je do przygotowania słodkości jakie wypatrzyłam wcześniej w internecie. Od razu zaznaczam, że oba wypieki nie będą smakować każdemu.  Są dość specyficzne jeśli chodzi o konsystencję i smak.  Synciowi smakowały obie wersje(...)konsystencję trochę jak zapieczony mus, mogłam zjeść w większej ilości niż to gliniaste z migdałami. To pierwsze jest też bardziej wyraziste w smaku. Za to w drugim delikatnie chrupały zmielone nie na pył migdały.  Każda z wersji ma swoje plusy i minusy ale znajda się bez wątpienia chętni :) Brownie z batata, bez mąki, mleka i cukru, ze śliwką ( przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 184

coś wyrafinowanego i pomyślałam, żeby nadać warzywom nieco włoskiego temperamentu. Kosztowało to nieco więcej zachodu, niż przy tradycyjnej zapiekance ziemniczanej, ale efekt końcowy okazał się bardzo aromatyczny,  chrupiący młodą cukinią, i  pięknie pachnący ziołami. Polecam tę zapiekankę szczególnie teraz, kiedy możemy kupić młode kartofelki i delikatną cukinię, a pomidory prawie, prawie pachnące słońcem. ;)  Składniki(...)wymieszałam. Formowałam małe kulki, obtoczyłam w mące, na 2-ch łyżkach rozgrzanej oliwy krótko obsmażyłam na silnym ogniu.  W naczyniu żaroodpornym ułożyłam zamarynowane plasterki cukinii, drugą warstwą połówki ziemniaków na przemian z klopsikami. Na wierzch poukładałam ćwiartki pomidorów, posypałam grubo pokrojonymi piórkami cebuli. Posypałam suszoną bazylią, posmarowałam pozostałą oliwą za pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego

Kuchnia Prezydentowej
AROMATYCZNY KURCZAK PO PROWANSALSKU PIECZONY Z WARZYWAMI 81

gałązki tymianku 2 łyżki masła  słodka papryka mielona sól i świeżo zmielony pieprz DODATKOWO: 250 g brokułu 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 200 g pieczarek 9 średnich ziemniaków 2 średnie marchewki 3 łyżki oleju 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. 1.Umytego dokładnie kurczaka(...)ćwiartki, ziemniaki w ósemki, a marchewki w grubsze plasterki. Wrzuć warzywa do miski, dolej olej i posyp ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszaj. Ułóż warzywa równomiernie wokół kurczaka. 6. Piecz kurczaka przez około 2 godziny . Pół godziny przed końcem pieczenia otwórz piekarnik i polej kurczaka sosem, który utworzył się podczas jego pieczenia. Dzięki temu skórka będzie chrupiąca. Gotowe! Smacznego! Wpis powstał

Słodko-Słony Świat Ilony
DELIKATNE ROGALE z makiem (wegańskie) 151

ciasto i chrupiąca skórka. Jeśli tak jak ja o wiele bardziej lubisz mięciutkie, puszyste bułki ten przepis stworzony jest dla Ciebie! Rogale wyśmienicie smakują z dżemem lub kremem czekoladowym, ale równie dobre są ze słonymi dodatkami. Składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym z kluczowych składników są ziemniaki, które sprawiają

Via Gusto
Chowder kukurydziany 127

kukurydzy 2 ziemniaki, pokrojone w małą kostkę 2 łyżki mąki 1,5 litra wrzącej wody lub bulionu 2 liście laurowe 1 łyżeczka curry w proszku 1 łyżeczka wędzonej papryki sól pieprz 1 szklanka śmietany szczypiorek Przygotowanie: Z kolb kukurydzy odcinamy ziarenka, kolby zostawiamy. Na patelni, na średnim ogniu podsmażamy boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odkładamy, tłuszcz

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z cebuli na cydrze z chipsami jarmużu i estragonem 176

godziny (aż ziemniaki będą miękkie). Zupę blendujemy, zostawiając odrobinę cebuli. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, można dodać włoszczyznę z bulionu albo mleko kokosowe.  Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Podajemy z chipsami jarmużu. Chipsy z jarmużu Składniki: dowolna ilość jarmużu sól (najlepiej himalajska) tłuszcz nierafinowany do wysokich temperatur (np. kokosowy) Liście jarmużu myjemy, szarpiemy na wygodne do chrupania kawałki

Bon Appetit Małgorzaty
Kacze udka pieczone z ziemniakami, jabłkiem i majerankiem 247

delikatne z chrupiącą skórką! Wymagają jednak trochę czasu w piekarniku, aby mięso rozpływało się w ustach, ale zdecydowanie warto poczekać ;) Kaczka najlepiej smakuje z jabłkiem, dlatego nie chciałam tego zmieniać - jest odpowiednio słodka. Z kolei czosnek podkreśla smak dodając ostrości, a majeranek łączy oba smaki nadając łagodności delikatnych ziół.  Udka pieczone w piekarniku z jabłkami i ziemniakami, są wspaniałe

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Racuszki ziemniaczane 164

dzieła!!! Ziemniaki obrać, drobno pokroić i ugotować. Odlać wodę i poczekać aż odparują. Następnie przecisnąć je przez praskę. Dodać śmietanę, mąkę, żółtka, przyprawy i cebulę. Ja to wszystko zmiksowałam. Do gęstego pure dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wmieszać. Nabierać masę łyżką i smażyć, delikatnie przyciskając, z obu stron na niedużym ogniu aby były chrupiące. Placki są bardzo delikatne

sierotka maRysia w kuchni
Placuszki z sera, batatów z truskawkami 130

Nie byłabym sobą gdybym od czasu do czasu nie zrobiła placuszków . Mieszam mąki, mieszam faktury a w rezultacie powstają pyszne, raz pulchne, raz chrupiące placuszki. Dziś

Moje Małe Czarowanie
DYNIOWO-PIECZARKOWY GULASZ imbirowy 156

przekąskę do chrupania). W międzyczasie mieszamy trochę w patelni z pieczarkami.  Dynię kroimy w niezbyt małe kostki, dorzucamy do pieczarek, posypujemy sproszkowanym imbirem (łyżeczka dla dania aromatycznego, 2 łyżeczki dla pikantnego, 3 i więcej dla amatorów ognia w ustach ;)). Mieszamy i podlewany troszeczkę wodą, przykrywamy pokrywką. Teraz przygotowujemy pozostałą część obiadu - u nas jest to wyciąganie ziemniaków z piekarnika

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kotlet schabowy panierowany 329

ziemniakami i dodatkiem mizerii lub innej surówki to jeden z typowych niedzielnych obiadów w naszych tradycyjnych domach.Istnieją dwie wersje panierowania kotletów, jeden ten przedstawiony poniżej, i drugi do którego nie użyjemy bułki tartej. Na koniec możemy też kotleta polać jajkiem, które nam zostało z panierowania. Gdy jajko się zetnie na mięsie utworzy się chrupiąca

Kulinarne przygody Gatity
Grillowany mielony z boczkiem i puree koperkowym 120

tworzy chrupiącą skorupkę.  Do tego puree ziemniaczane i pyszna sałatka z ogórka i rzodkiewki.  Składniki na 2 porcje: - kotlety: 300g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe) 6 plasterków boczku wędzonego parzonego 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku przyprawa do mielonego sól, pieprz 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka musztardy łyżka startego sera - puree ziemniaczane: 4 ziemniaki łyżka posiekanego

Alutka-Gotuje
Gulasz wołowy 88

ziemniakami. U mnie padło na placki a’la Polenta z parmezanem. Bardzo proste do wykonania: kaszę gotujemy pod przykryciem w stosunku 1:2 z osoloną wodą trochę dłużej niż mówi instrukcja na opakowaniu. Następnie dodajemy parmezan, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Z masy wycinamy placki i podsmażamy na patelni lub grillu elektrycznym aż będą lekko chrupiące. The post

Oslov.
Langosze z hortexowym groszkiem 147

mąkę. Wyrób ciasto i odstaw je w ciepłe miejsce.   Pozostaw je do wyrośnięcia na godzinę. Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie, odsącz po czym dodaj do pozostałych ziemniaków. Dodaj łyżkę miękkiego  masła i  wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cząbru.  Podziel ciasto (gdy wyrośnie) na 10 części. Każdą z nich rozpłaszcz dłonią na lekko natłuszczonym(...)farszu po czym nakryj  ciastem tak aby powstał pieróg. Zlep każdy dokladnie.  Smaż   pierogi  na  złoty kolor. Odkładaj na ręcznik papierowy.  Jedz chrupiące pierożki  na gorąco z dodatkiem sosu jaki lubisz

Gotuj Sam!
„Bałkańska ” sałatka śledziowa 123

sałatka , jest chrupiąca , dzięki korniszonom , aromatyczna od pora i smakowita za sprawą śledzia . Idealna na imprezę lub kolację . Wielkanoc , to także dobre miejsce dla sałatki śledziowej , na świątecznym stole Składniki : 6 matiasów w zalewie olejowej 6-7 ogórków korniszonów 1 średni por , tylko biała część 6 jajek ugotowanych na twardo 1 dość duże słodkie jabłko 3 -4 ziemniaki średniej wielkości

Ogrodnik w podróży