chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:123/181)

Kotlety schabowe inaczej niż zwykle 250

Kotlety schabowe inaczej niż zwykle Prosty przepis na kruche i soczyste kotlety, w nieco innej wersji niż zazwyczaj. Dzięki majonezowo-jogurtowej marynacie mięso jest bardzo delikatne

Blog z Apetytem
PIERŚ Z GĘSI W SOSIE Z CZARNEJ PORZECZKI Z KLUSECZKAMI NA ZIEMI ORZECHOWO-PIERNIKOWEJ 185

marynowaną wcześniej w ziołach … z obłędnym ( naprawdę obłędnym! ) sosem z czarnej porzeczki na bazie karmelu i białego wina …. ze smażonymi kluseczkami ziemniaczanymi z palonym masłem i chrupiącą ziemią orzechowo – piernikową!Brzmi obłędnie, prawda?I tak samo smakuje!Gwarantuję!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś gęsi ze skórą – ok. 300 g – 400 gMARYNATA:* piwo Książęce chlebowo-miodowe(...)Fondo – 1 łyżka* delikatny bulion warzywny – 100 ml* czarne porzeczki – 3/4 szkl* zimne masło – 1 łyżka* sok z cytryny – 1 łyżeczkaKLUSECZKI:* gotowane ziemniaki – ok. 100 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* masło – 1 łyżka* małe żółtko – 1 sztDODATKOWO:* pierniki – 5 szt* orzechy laskowe – 50 g  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MIĘSO:Pierś

Ostra na Słodko
Czwartek: Ziołowe polędwiczki zawijane w bekon 138

dobrej jakości. Jeśli takiego nie znajdziecie, zastąpcie go suszoną szynka serrano Zawijanie mięsa w boczek to patent stary jak świat. Jeśli bekon jest dobry to wyjdzie nam pyszne pieczyste: chrupiące z zewnątrz, lekko słone i soczyste w środku. Kiedy jeszcze dobrze doprawić mięso wówczas czeka nas prawdziwa uczta. W tym przepisie znajdziecie właśnie super patent na doskonałą przyprawę. Trochę trzeba(...)przygotować, gdyż jej bazę stanowi czosnek, który trzeba upiec, a to wymaga jakichś 20 minut w piekarniku, ale naprawdę warto zaczekać, gdyż efekt jest niesamowity. Polędwiczka jest pachnąca, chrupiąca, niesamowicie soczysta a po przekrojeniu różowa w środku. Gorąco polecamy ten sposób pieczenia zaczerpnięty z bloga Tienda.com . Mięso dobre jest natrzeć pastą i odstawić najlepiej na całą noc, żeby przyprawy miały

Niedzielny kucharz
Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową 120

Zapiekany kurczak w prażonej cebulce to idealny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Dzięki prażonej cebulce kurczak jest aromatyczny i chrupiący, dzięki zapiekaniu soczysty i miękki. Ja osobiście uwielbiam kurczaka, a kurczak w prażonej cebulce i do tego zapiekany… no, nie muszę mówić jakie to było dobre! Co ciekawe, do prażenia cebuli wykorzystałam mąkę kokosową – trochę ryzykowałam(...)zapach kokosa. Kurczak zapiekany w prażonej cebulce idealnie łączy się z fasolką szparagową podsmażoną na masełku, ale tak przygotowane danie świetnie smakuje z każdym dodatkiem – czy to ryżem, ziemniakami czy nawet kaszą. Danie świetnie nadaje się na szybki obiad. Koniecznie sami się przekonajcie! A może macie ochotę na fit-danie z mięsem mielonym? Zobaczcie Spaghetti z cukinii – wersja mięsna

A to pestka
Pyry z wiosennym gzikiem bez laktozy 176

urozmaicania dania i tworzenia własnych spontanicznych wersji klasyki. Taką właśnie propozycję mam dzisiaj dla Was. Gzik bez laktozy (dzięki produktom Mlekovity) w pięknym pastelowo-różowym kolorze, wiosenne dodatki i chrupiąca czarna quinoa, a to wszystko z młodymi ziemniaczkami. Do tego pietruszkowa lemoniada ze zmiksowanej natki, wody i soku z cytryny. Czy może być wspanialszy obiad w ciepły wiosenny dzień? Składniki(...)laktozy Mlekovita pół opakowania śmietany bez laktozy Mlekovita pół szklanki soku z kiszonych buraczków 5 rzodkiewek pół małej czerwonej cebuli kiełki (rzodkiewki, lucerny) świeży koperek świeża pietruszka kilka młodych ziemniaków 4 łyżki oleju lnianego sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z łupinkach. Twaróg mieszamy ze śmietaną i sokiem z kiszonych buraczków, łączymy z pokrojoną w kostkę cebulką i rzodkiewkami

Quinoa Raz!
PIECZONE SKRZYDEŁKA W PAŚCIE TIKKA 164

Wspaniałe danie kuchni angielskiej inspirowane kuchnią indyjską.Kurczak jest wyjątkowo chrupiący,przyprawa sprawia ,że czujemy w nim kumin i garammasala,to takie dwie dominujące w tym daniu przyprawy.Choć możemy taką przyprawę kupić gotową ,zdecydowanie jednak swoją jest najlepsza, ja decydowałam się na zrobienie własnej mieszanki.Przepis tutaj klik .Z zapraszam. 1 kg.skrzydełek Pasta tikka sól morska *********************************** Dzień wcześniej zamarynować(...)skrzydełka w pašcie tikka i zostawić na noc do przemacerowani.Pieczemy w naczyniu żaroodpornym na złoty kolor.Podajemy z kasz ,ryżem lub ziemniakami oraz dużą ilością surówki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
chrupiące placki ziemniaczane z cukinią, cebulą, czosnkiem, koperkiem... 242

łyżki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić dokładnie cebulę, czosnek, koperek i przełożyć do miski, następnie kawałki obranych ziemniaków dokładnie rozdrobnić i dodać do cebuli, cukinię ze skórką utrzeć na tarce grubsze oczka, posypać ciut solą i po 15 minutach mocno odcisnąć z soku i wsypać do miski do masy(...)patelni rozgrzać mocno olej rzepakowy i kłaść nieduże placki smażyć rumiane placki, odkładać na ręcznik papierowy placki podać można z cukrem, śmietaną, keczupem, sosem jogurtowym lub same - placki są chrupiące, smaczne, syte................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Podlaski rarytas. Baba z młodych ziemniaków 226

kostkę cebulą. Zalewamy to mlekiem i zagotowujemy. Gorące wlewamy do ziemniaków i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy mąki (większa ilość spowodowana jest tym, iż młode ziemniaki nie mają jeszcze tyle skrobi w sobie i baba byłaby po prostu za rzadka), dodajemy jajka i dokładnie wszystko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem(...)którą po wierzchu również dość obficie skrapiamy olejem. Pieczemy ok godz. Pod koniec można podnieść temp i włączyć górną grzałkę, aby ładniej zapiec górę. Musi być piękna, brązowa i chrupiąca.U mnie zawsze, od wieków podawana z zimnym mlekiem (najlepiej oczywiście takim swojskim- Prosto od krowy).Pyszna jest również odsmażana na patelni

Malinowe Pocałunki
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 238

masła. Dno naczynia żaroodpornego polewamy niewielką warstwą oliwy z oliwek, kolejno wykładamy na nie zamarynowane cząstki dyni wraz z dodatkami, gałązki romarynu i polędwiczki rybne, na których wierzch wsmarowujemy chrupiącą panierkę. Całość posypujemy jeszcze całymi orzeszkami ziemnymi i pieczemy ok. 45 minut ( w zależności od piekarnika - należy obserwować kiedy zaniknie surowość ryby w przekroju, ponieważ podpieczeniu ulegnie tu jedynie panierka(...)camembert - dzięki temu rozpłynie się w ustach! Smacznego (: - Jeżeli zależy nam na bardziej sytym posiłku polecamy zaserwować dodatek 3 kolorowego lub brązowego ryżu lub podpiekane w ziołach ziemniaki - będzie idealnie

Symfonia Smaków
Zwariuje, Bubble&Squeak i Dorsz w chrupiącej panierce czyli Środowe Rybki odc.42 141

Znowu świeci słońce, wróciło łaskawie. Zwariuję wyciągając i chowając ubrania raz zimowe, raz wiosenne... i jeszcze wszystko mi diabeł ogonem zakrywa, a raczej Syncio gdzieś chowa

Dzieje kuchennej Wiewióry
Placki ziemniaczano – cukiniowe z kurczakiem 107

łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka , płaska cukru olej do smażenia Cukinię i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Mieszamy z sokiem z cytryny żeby ziemniaki nie ściemniały . Piersi z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki dodajemy do warzyw . Jajko roztrzepujemy widelcem , wlewamy do miski z resztą składników . Na koniec dodajemy mąkę , przyprawy i mieszamy . Wszystko powinno(...)ogniu , gdyż są dość grubiutkie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z obu stron na złoty kolor . Kształt i wielkość to już kwestia indywidualnych upodobań ale najlepiej zrobić mniejsze wtedy są bardziej chrupiące . Podajemy na gorąco prosto z patelni , lekko odsączone papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu . Doskonałe solo lub w towarzystwie warzywnego ,czerwonego curry . Smacznego Artykuł Placki ziemniaczano – cukiniowe z kurczakiem

Ogrodnik w podróży
Żurek wielkanocny 153

życzę!!! Składniki na 4,5 litra zupy: 200 g boczku surowego wędzonego 500 g kiełbasy białej surowej 200 g selera 140 g marchewki 70 g korzenia pietruszki 130 g ziemniaków 170 g cebuli 3 ząbki czosnku 1 litr domowego zakwasu na żurek 2 łyżki majeranku 4 liście laurowe 3 litry wody pieprz sól śmietanka 30% łyżka masła jajka gotowane Przygotowanie(...)wypłyną z niej soki (15 – 20 minut). Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę lub paski, smażymy na suchej patelni do wytopienia tłuszczu i uzyskania chrupiących skwarków. Z wody wyławiamy kiełbasę, dorzucamy wysmażony boczek. Na powstałym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, pod końcem dodajemy majeranek, całość dokładamy do wywaru z kiełbasy. Na tej samej patelni, przesmażamy

Kierunekuchnia
Słoneczna pianka 411

się jakiegoś lżejszego, delikatnego ciasta, najlepiej bez pieczenia. Przejrzałam zawartość lodówki ale poza jajkami nie znalazłam tam nic nadającego się na ciacho. Trochę pomyślałam i postanowiłam połączyć ze sobą chrupiący spód z płatków kukurydzianych, białkową piankę, złocisty dżem i dołożyłam do tego wszystkiego orzeźwiającą galaretkę. Wyszło chyba całkiem nieźle, bo po 2 dniach po cieście nie było śladu(...)kuchenne przydasie znajdziecie w sklepie Tarka i Miarka .  Spód: 2 i 1/2 szklanki płatków kukurydzianych (użyłam czekoladowych) 150 g masła Płatki kruszymy (ja urzyłam do tego tłuczka do ziemniaków) dodajemy rozpuszczone masło i całośc dokładnie mieszamy i wykładamy do tortownicy (22cm). Wstawiamy do lodówki by spód zastygł. Pianka 5 białek 1/2 szklanki cukru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki soku

Cynamonowe szczęście
z młodych ziemniaków chrupiące placki z sosem pieczarkowym... 807

ziemniaki w robocie zetrzeć na tarczy do placków ziemniaczanych, masę dać do sitka z drobnymi oczkami aby odciekła woda, wodę zlać i do mączki co powstała wsypać z sitka ziemniaki dodać jajka, makę, kucharka, pieprz mielony, wycisnąć ząbki czosnku, zetrzeć na tarce grubsze oczka cebule, wszystko dobrze wymieszać smażyć na gorącym oleju rumiane placki ziemniaczane, odkładać na ręcznik papierowy(...)minuty, wlać wodę, dać kostkę rosołową grzybową i dusić bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, dodać gęstą śmietanę, wsypać posiekany pęczek koperku, wymieszać placki są bardzo chrupiące, aromatyczne i z sosem smakują wybornie............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
chrupiące kostki frytkowe: Airfryer hd9240/30 171

obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w kostkę ok. 1-1,5 cm, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejem Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza(...)powrotem, ustawić teraz na 180 C na 14 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia kostki frytkowe są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, są aromatyczne - można je jeść z ciut solą lub z innymi dodatkami............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
pyszne,chrupiące frytki prawie bez oleju:Airfryer hd9240/30 127

choćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejejm, papryką Airfryer hd9240/30 ustawić na 160 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki włożyć do kosza(...)powrotem, ustawić teraz na 180 C na 12 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końa pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, dawno tak pysznych frytek nie jadłam podałam z sosem jogurtowym: rzodkiewki 4 sztuki, pół ogórka zielonego, 4 zabki czosnku, pół pęczka koperku zmiksowac w rozdrabniaczu, wymieszać z jogurtem greckim

W Mojej Kuchni Lubię
Placki z dyni 173

sól, pieprz, imbir - kilka gałązek natki pietruszki - olej do smażenia Składniki na ok 10-12 sztuk placuszków. Cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę, ziemniaka i dynię obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli dysponuje ktoś malakserem może wszystko zetrzeć dużo szybciej niż na tarce. W garnku mieszamy nasze wszystkie warzywa, przyprawiamy(...)dodajemy. Masa dyniowa jest rozpadająca ale jak przekładamy ją na patelnię to możemy ładnie uformować. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Najlepiej jeść świeże placuszki bo są pysznie chrupiące. Placuszki możemy podać ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Kapuśniak na żeberkach i wędzonym boczku 185

lekko. Ugotowane warzywa i mięso wyjąć z wywaru. Dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. W osobnym garnku ugotować kapustę kiszoną w połowie wywaru. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie, dodać do nich ugotowaną kapustę. Oczywiście wraz z wywarem, w którym się gotowała. Boczek pokroić w niezbyt drobną kostkę, zrumienić go na patelni(...)jeszcze przez kilka minut, doprawiając do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Kapuśniak najlepszy jest następnego dnia, kiedy wszystkie smaki przegryzą się razem. Podawać z chrupiącym pieczywem. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania