Pyszne danie na listopad, gdy za oknem deszcz i słota a na talerzu złociste placki. Z czym jadacie placki ziemniaczane? najczęściej? bo my różnie, z cukrem
Moje Małe Czarowanietłustej panierce wystarczy użyć pokruszonych drobno orzechów migdałowych, dobrze doprawić udka pachnącymi przyprawami i tak zapanierowane, zamiast smażyć na patelni, wsadzić do piekarnika . Efekt jest doskonały. Pyszne, super chrupiące udka, bez tłuszczu, bez smażenia, bez tradycyjnej kalorycznej panierki , za to w smakowitej orzechowej otulinie. Doskonale sprawdzą się w towarzystwie pieczonych frytek jako niedzielny obiad, albo jako przekąska np. dla wygłodniałych(...)smażenia. Z tak upieczonym kurczakiem znakomicie komponuje się też pieczony topinambur . My do udek podaliśmy pieczone frytki i pieczone rzodkiewki. Składniki: 4 udka 2 pęczki rzodkiewek 4 duże ziemniaki 1 łyżka oregano 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu Sól i pieprz do smaku Panierka 50 g migdałów (duża garść) Jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki
Niedzielny kucharznaszych kuchniach Co najbardziej urzekło mnie w tej książce i dlaczego chcę Was do niej zachęcić? Przede wszystkich prostota przepisów, bo znajdziemy w niej chociażby zapiekankę z kurczaka i ziemniaków, a właśnie takie głównie składniki królują w większości naszych domów. Owsianka, jajka na różne sposoby, makaron z sosem pomidorowym, czy najzwyklejsza zupa pomidorowa z dodatkiem świeżej bazylii – dla mnie(...)zaszczytne miejsce w mojej skromnej biblioteczce, by kiedyś mogły korzystać z niej moje dzieci Jamie poza przepisami, dzieli się w książce także wszelakimi kuchennymi trikami, jak chociażby sposób na chrupiące i zdrowe paluszki rybne, czy nuggetsy z podwójną dawką błonnika Podsumowanie nasuwa się więc samo – jeżeli możemy i mamy okazję sprawić by potrawy, które przygotowujemy na co dzień, były
NiePieprz.plczosnku? Ja osobiście nie znam żadnego. A ogórki kiszone? To jest rarytas! A te samodzielnie ukiszone hmmm palce lizać! Słoneczna, jędrna kukurydza, która ożywia kolorem, i nadaje słodkości daniu. Chrupiące jędrne szparagi i nuta włoskiej finezji, za którą Polacy tak przepadają tj. świeża bazylia i czarne oliwki. Moja propozycja to idealne danie dla Nas! Zawiera w sobie wszystkie te smaki(...)pustego dna, w kilka minut. Jak ją przygotować, krok po kroku dowiecie się poniżej! Sprawcie sobie i bliskim tą przyjemność ;-))) SKŁADNIKI: - kukurydza złocista Bonduelle - 7 - 8 młodych małych ziemniaków - 1/2 pęczka zielonych świeżych szparagów - 3-4 ząbki czosnku - 4 słodkie papryczki zielone - 1/3 cebuli czerwonej - świeża bazylia - świeży koperek - 3 ogórki kiszone - 15 oliwek czarnych - oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNInajmniej wody. Kopytka, czy te tradycyjne, czy z dodatkiem puree z dynii przygotowuje się identycznie jak ciasto na knedle. Dlatego po przepis na ciasto zapraszam tutaj . Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko mąka pszenna orkiszowa 2 łyżki mąki ziemniaczanej listki szałwii masło Wykonanie: z przygotowanego ciasta uformuj kolejno 4 wałki. Wałek lekko spłaszcz i odcinaj(...)łyżki oleju) i gotuj około 2 minut po wypłynięciu. Wyjmuj łyżką cedzakową w rodelku stop masło i dodaj listki szałwii. Smaż kilka minut, pilnując, by listki stały się chrupiące, ale się nie spaliły. Podawaj kopytka z masełkiem szałwiowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Już od jakiegoś czasu chodziły za mną te pulpeciki. A konkretnie to sos porowy do nich. Kilka dni temu postanowiłam dogodzić swojemu podniebieniu i przyrządziłam porcję
Ostra na Słodkowykorzystania) Później okazało się, że pomysł podsunęła mi akcja na Durszlaku Wiosenne Zupy. Do ugotowania tej zdrowej zupki, najlepiej nadają się młodziutkie cukinie, takie jeszcze z kwiatkiem, chrupiące jak jabłko, o zbitym miąższu. Tylko takie po ugotowaniu będą nadal chrupkie i nie zmienią się w zielonkawą, wodnistą papkę. O dziwo, nic się również nie stało żółtym kwiatom(...)przełamanym bardziej wyrazistym posmakiem tyrolskiego szpeku ( rodzaju wędzonej szynki) Zupa z kwiatami cukini Składniki na 4 osoby:4 małe cukinie z kwiatamiparę kwiatów cukini½ cebuli( drobno posiekanej)2 średnie ziemniaki( pokrojone w kosteczkę)½ selera naciowego150 g szpeku pokrojonego w drobna kosteczkę( może być również wędzonka)200 g makaronu małego formatu, u mnie ditalini3 łyżeczki oliwy z oliwekszczypta gałki muszkatołowej1
Mia Cucina SofietaNiesamowicie chrupiąca, lekko kwaskowa i aromatyczna za sprawą czosnkowego sosu 🥗 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga');(...)create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Nadaje się do dań mięsnych, ale znakomicie smakuję np. z pieczonymi ziemniakami. Jest również idealnym dodatkiem do kanapek 👌😊 Składniki: -pół główki młodej kapusty -kilka rzodkiewek ( 5-6 ) -1 pomidor ( u mnie malinowy ) -garść drobno pokrojonego szczypiorku sos: -3 łyżki oleju -2 łyżki soku z cytryny -2 ząbki czosnku
Kulinarne przemysleniaalternatywa dla placków ziemniaczanych, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym. Lubicie placki ziemniaczane? Jeśli tak, to z pewnością przypadną Wam do gustu moje placki warzywne. Ja czasem tęsknię do chrupiących na brzegach placuszków, które robiła moja babcia. U nas placki ziemniaczane jadało się same albo z sosem pieczarkowym, a czasami z cukrem. Jako dziecko uwielbiałam wersję na słodko, jednak dziś(...)Poza tym wolę sobie oszczędzić hiperglikemii, albo też podawania dużych dawek insuliny na placki ziemniaczane. Stąd postanowiłam je trochę odchudzić i odwęglowodanić (chyba utworzyłam nowe słowo?), używając zamiast samych ziemniaków, innych warzyw. Składniki na 4 porcje Placki warzywne: średnia cukinia (ok. 400g) 2 marchewki (400g) 1 ziemniak (200g) duża cebula (lub dwie małe) 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
Dietologpołączeniu słyszałam już nie raz. Ale zawsze jakoś od niego odchodziłam i wracałam do klasyka, czyli banana z masłem orzechowym. Tym samym nie wiedziałam dotąd jak smakuje soczyste, chrupiące i słodkie jabłko z kremowym masłem orzechowym. Teraz już wiem. I muszę przyznać, że jest pysznie! Jabłko podane w takiej formie na pewno zostanie ze mną na dłużej. Aha i jeszcze(...)pomidorów Moja pierwsza zupa dyniowa w tym sezonie. Postanowiłam zrobić coś bardziej nieszablonowego, bo zazwyczaj mój krem z dyni jest wyłącznie... z dyni. Tym razem jednak dodałam pomidory oraz ziemniaki. Wszystko wcześniej upiekłam. Wyszło coś pysznego. A przepisem podzielę się z Wami niebawem. Jedzonko zapakowane do torby (także od Valira Polska ), więc można ruszać w drogę
Zdrowie na języku :Pbiałej ryby koperek pietruszka pieprz sól (ewentualnie gotowa przyprawa do ryb) mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia Domowe Paluszki Rybne w Chrupiącej Panierce - Sposób przygotowania: Filety z ryby kroimy na paski o wielkości ok. 4 x 12 cm (pamiętajmy, że ryba podczas smażenia "kurczy się"). Następnie każdy kawałek ryby nacieramy niewielka ilością(...)mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe paluszki rybne podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi surówkami. Moje posty
Słodka Stronaangielskie * kminek * majeranek * ok 3 łyżek mąki * cebula Do dzieła!!! Gotujemy boczek i kiełbasę w wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim. Gdy się zagotuje wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz groch. Gotujemy aż wszystko zmięknie. Wrzucamy kminek, majeranek. Wyjmujemy kiełbasę i boczek. Kroimy w kostkę. Smażymy na patelni na dużym ogniu aby się przysmażyły ,,na chrupiąco". Zdejmujemy(...)niej mąkę i robimy zasmażkę. Zasmażkę łączymy z zupą. Zagotowujemy. Na talerz z nalaną zupa sypiemy łyżkę chipsów kiełbasianych i gotowe! Myślę, że pyszna by była jeszcze z chrupiącymi malutkimi grzankami ale nie chciało mi się robić. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniSzybki obiad, ale alternatywa dla tradycyjnego kotleta. Powiem szczerze, że fajne chrupiące, ale chyba wolę zwykłą panierkę. Myślę, że będę próbowała różne dodatki do panierki aż trafię na tą, która mi idealnie odpowiada. Tymczasem zapraszam na nuggetsy z płatkami kukurydzianymi. Składniki: - pierś z kurczaka; - jajko; - ulubione przyprawy; - garść płatków kukurydzianych; - olej do smażenia Wykonanie: Pierś kurczaka podzielić na małe kawałki(...)roztrzepać z przyprawami, płatki rozkruszyć. Kawałki kurczaka maczać w jajku a następnie obtaczać w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju partiami. Ja podałam taki obiad z smażonymi talarkami z ziemniaków oraz z sosami. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
dom-agi.plSzybki i przepyszny obiad, dlatego polecam i zamieszczam przepis. Pewnie nie jeden czytelnik bloga zakupi mięso z kangura i nie będzie wiedział jak je przyrządzić, dlatego
Moje Małe CzarowanieSzybki i pyszny obiad potrzebny na dziś, ależ proszę bardzo, podano do stołu. Szybki dressing do sałaty, w tym czasie schab się grilluje i młode ziemniaczki
Moje Małe Czarowanieskładu. Ciasto mogło być pełnoziarniste lub ziemniaczane i to nim pokrywano duszone wcześniej warzywa z odrobiną ziół i płatków owsianych. Propagowaniu przepisu towarzyszyły także kampanie promujące wykorzystanie marchewek i ziemniaków ( Dr Carrot i Potato Pete) – celem bylo wyedukowanie ludności w przyrządzaniu różnorodnych potraw z tak prostych, ale łatwo dostępnych warzyw. Placek jednak nie cieszył się zbyt dobrą sławą jeśli(...)niekoniecznie radzą sobie dobrze w kuchni może wyjść z tego kuchenna katastrofa. Nie żebyśmy się przechwalali, ale przy zastosowaniu odpowiednich proporcji i technik przygotowania, ten placek jest naprawdę smaczny! Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku ciasto, aromatyczne warzywa, które są miękkie, a nie rozgotowane, a do tego wszystkiego posmak ziół i dymki. Jeśli ktoś lubi warzywa, to naprawdę
Nerds Kitchenmięso z kurczaka, listek, ziele i pieprz ziarnisty - gotujemy powoli około 15 minut. W razie konieczności zdejmujemy z powierzchni 'szumowiny'. Krok 2. Następnie do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, startą marchew, podsmażony boczek i cebulkę, posiekaną zieleninę i przyprawy - gotujemy powoli przez kolejne 15 minut. Na około 5 minut przed końcem gotowania, do zupy dodajemy przygotowane wcześniej zacierki, zupę(...)minut). Krok 3. Wyjmujemy z zupy mięso z kurczaka, obieramy z kości i skóry, kroimy na kawałeczki i wrzucamy z powrotem do zupy. Zupę podajemy gorącą z kromką świeżego, chrupiącego chleba, posypujemy świeżą, posiekaną zieleniną :) Smacznego :) Zobacz inne fantastyczne przepisy na domowe zupy dla całej rodziny
Moja Książka KucharskaRozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3 duże cebule 2 L bulionu warzywnego lub drobiowego 1 średnia marchewka liść laurowy szczypta słodkiej papryki szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz dodatkowo: grzanki lub inne pieczywo Przygotowanie: Ugotować bulion z liściem laurowym i marchewką(...)bulionu. Gotować ok 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zmiksować zupę. Podawać z grzankami! Smacznego! Ps Zupę można zagęścić np poprzez dodanie pokrojonego w kostkę ziemniaka, którego później z całą zupą zmiksujemy
Tagebuch po polskuzachwycił! Najlepszy boczek jaki jedliśmy! Idealny! Mięso rozpływało się w ustach! Tego smaku nie możemy zapomnieć! Dla kontrastu wybraliśmy dorsza - był bardzo dobry - idealnie przyrządzony, z puree ziemniaczanym, chrupiącymi warzywami i sosem z masłem rakowym! Nic dodać nic ująć! I pewnie gdyby nie ten boczek można byłoby się rozpływać nad tymi smakami, ale boczek przyćmił wszystko! Alewino.pl będzie miejscem(...)serca również to miejsce polecamy! Strona / FB Tatar wołowy, popcorn z komosy ryżowej, młoda cebulka marynowana w hibiskusie, żółtko sherry (43zł) Dorsz beurre blanc z pomarańczami i masłem rakowym, ziemniak, młode warzywa (60zł) Boczek ze świnki złotnickiej, zielona fasola, jabłko, cebula (45zł
Plate of Joy