zdecydowanie warto zainwestować. Składniki na 5-6 porcji/ 1,5 kg mięsa wołowego z udźca 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża czerwona papryka 4 ziemniaki 25 dag świeżych pieczarek 1 duży ogórek kiszony 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 litr bulionu lub wody Przyprawy: 3 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe Marynata(...)zamarynowane mięso obtoczyć równomiernie w mące pszennej i obsmażyć krótko na głębszej patelni na łyżce oleju, podsmażone mięso przełożyć do misy wolnowaru, dodać pokrojone na plasterki marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Dodać również pokrojone pieczarki oraz paprykę. Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek z zeszklić na patelni w której obsmażaliśmy mięso, zawartość przełożyć do mięsa, dodać
Wanilia i Kardamonpieczarki usmażyć z cebulką do odparowania wody, wymieszać z kapustą, pieprzem mielonym, cukrem, bułką tartą, solą. Ziemniaki zetrzeć w robocie na tarczy do ziemniaków na placki, ziemniaki wyłożyć na sito drobne oczka aby odciekł sok z ziemniaków, wodę delikatnie odlać i dodać ziemniaki z sita do osadu z maczki mączki ziemniaczanej. Dodać startą na tarce cebulę, przyprawy, żółtka, kucharka, mąkę(...)piec na większym ogniu rumiane placki z każdej strony. Podawać na ciepło z barszczem czerwonym do picia - smaczna odmiana placków ziemniaczanych nadziewanych kiszoną kapustą z pieczarkami, placki są bardzo chrupiące i smakują wyśmienicie.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętłuszcz mógł swobodnie zbierać się pod nią. Należy więc ułożyć ją na dowolnym ruszcie. Użyłam rozkładanego wkładu na nóżkach, do gotowania na parze. Można zrobić ruszt z ziemniaków i drewnianych pałeczek, lub podłożyć pod kaczkę parę kulek z folii aluminiowej. Kaczkę układamy piersiami do góry, polewamy sosem sojowym wymieszanym z miodem. Gotujemy w ustawieniu high(...)wolnowara. Kiedy kaczka jest gotowa, można przełożyć ją razem z rusztem na blaszkę i wstawić na parę minut do piekarnika pod grill, aby skórka ładnie się przypiekła i zrobiła chrupiąca. Sos: W czasie gdy kaczka się piecze, przygotować sos śliwkowy. Umyte śliwki pozbawić pestek i pokroić w kostkę ok 1x1 cm. Na patelni, najlepiej nieprzywierającej, rozgrzać olej. Włożyć pokrojoną
Stare Garystrzepujemy). Krok 2. Halibuta smażymy z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu - w sumie około 10-12 minut. Na głębokim oleju krócej. Skórka powinna być złocistobrązowa i chrupiąca. Zbyt długie smażenie ryby może sprawić, że ryba będzie przesuszona, a mięso o wiele mniej smaczne. Usmażone dzwonka układamy na papierowym ręczniku, aby osączyć usmażoną rybę z nadmiaru tłuszczu(...)kcal Halibut smażony z czym podać? Oto kilka pomysłów na pyszny obiad z halibutem: halibut smażony z puree ziemniaczanym, koperkiem i surówką ze świeżej kapusty halibut smażony z ziemniakami z wody, z koperkiem i surówką z marchewki halibut smażony z frytkami, sałatą rzymską i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :) halibut smażony fot. Moja Książka Kucharska
Moja Książka KucharskaPieczony kurczak soczysty w środku, a do tego jeszcze z chrupiącą skórką to danie obiadowe, które powinno smakować osobom lubiącym drób. Łatwy sposób wykonania i mała ilość składników sprawia, że pysznego kurczaka chętnie przygotują nawet osoby mało obyte w kuchni. Dobry smak kurczaka nie tylko zależy od sposobu przygotowania, ale przede wszystkim od dobrej jakości mięsa. Do pieczenia staram się(...)używać drobiu, który pochodzi z wolnego chowu i jego smak po przygotowaniu jest o wiele lepszy, niż tego pochodzącego z zamknięcia. Kurczaka upiekłam razem z ziemniakami i marchewką, co skróciło przygotowanie obiadu, gdyż musiałam tylko dodatkowo zrobić surówkę. Poza tym warzywa posłużyły mi, jako kratka pod kurczaka, który równomierniej się zapiekał. Składniki: 1,2 - 1,5 kg kurczaka z wolnego
Kuchcik gotujepuree. Do ziemniaków dodać masło,ser, pieprz, w razie potrzeby sól, mąkę, pokrojoną natkę pietruszki i jajko. Dokładnie wymieszać. Formę do pizzy wysmarować grubo masłem i rozłożyć masę z ziemniaków. Przydusić i zrobić dziurki w cieście. Góra pizzy – pieczarki pokroić w paseczki, cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i smażyć aż stracie kolor(...)smaku solą i pieprzem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 220 C i wstawić blaszkę z ciastem, bez góry z pieczarek. Piec tak długo aż ciasto się zarumieni. Musi być chrupiące. Ja mam taką siateczkę do pieczenia pizzy i właśnie ją użyłam. Zdjąć pizzę z blaszki i położyć na siateczce, obłożyć pieczarkami z cebulą i obsypać serem. Oczywiście możecie zostawić pizzę
Kuchnia Pokoleńchoćby dla czasu czy temperatury obróbki, ja troche przepisy zmieniam "po swojemu" ziemniaki obrać i pokroić w słupki, opłukać, zalać zimną wodą i odstawić co najmniej na 30 minut ziemniaki wylać na durszlak, następnie na ręczniku papierowym osuszyć, w większej misce wymieszać z olejem, papryką, przyprawą do pizzy Airfryer hd9240/30 ustawić na 165 C i po nagrzaniu /jest sygnał/ frytki(...)powrotem, ustawić teraz na 185 C na 12 minut, w połowie czasu kosz wyjąć i potrząsnąć, włożyć do urządzenia do końca pieczenia frytki są w środku mięsiste, skórka chrupiąca, są aromatyczne - można je jeść z ciut solą lub z innymi dodatkami............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięswój smak. Wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy śmietanką ,mieszamy i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Czas na plaski. Obrane ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach (dzięki temu placki szybciej się usmażą). Odlewamy nadmiar wody, która się zebrała. Dodajemy jajko, mąkę i starty parmezan i natkę (natka pietruszki w sosie(...)powinno być w miarę gęste, jeśli jest lejące trzeba dodać jeszcze trochę mąki, ale nie warto z nią przesadzać. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju aż będą złote i chrupiące! Po zdjęciu z patelni odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem kurkowym
Kulinarne Inspiracjepewno ładniej podanej niż w budce przy plaży :). Flądra to wcale nie kłopotliwa ryba, można ją smażyć w całości i świetnie smakuje okraszona samą solą a po usmażeniu świetnie chrupie w miejscach gdzie nie ma mięsa. Ryba ta kusi szczególnie ceną, bo 3 ryby mniejszej wielkości kupimy za ok. 5 zł, dodatkowo nie ustępuje ona innym rybom jako prozdrowotny posiłek(...)omega 3. Polecam włączyć flądrę do tygodniowego menu obiadowego!. Zapraszam do polubienia bloga i komentowania! Dla 1 osoby Czas przygotowania 25 minut Składniki: 1 lub 2 flądry 4 ziemniaki Olej rzepakowy Szpinak świeży Sos winegret Masło Zioła prowansalskie Czosnek granulowany Sól himalajska Pieprz czarny Przygotowanie: 1/ Ziemniaki kroimy w słupki na frytki, smażymy we frytownicy aż będą
Kuchnia PROzdrowotnamarchewką „ I ” Wegetariańskie krokiety z warzywami „ Więc dziś przyszła pora na coś innego! Zrobiłam z niej pulpeciki! Delikatne , soczyste … a dzięki temu , że po zrobieniu były również smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę. Świetnie smakują solo , ale możemy je podać również z ulubionym sosem – np. pomidorowym. SKŁADNIKI:– soczewica czerwona – 1,5 szklanki– kukurydza – 50 g– jajko(...)mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę dwukrotnie płuczemy. Gotujemy ok. 25 minut w wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie. Ugotowaną przepuszczamy przez maszynkę lub rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Wbijamy jajko. Wsypujemy mąkę i bułkę tartą ( taka ilośc , by masa nie rozpadała się i nadawała do formowania ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i drobniutko posiekanym
Ostra na Słodkochodzi, wiek nie gra roli! Mówią to dziś matka - 40+, córka 20+ i ich gromada do wykarmienia (a więc rozpiętość metryczkowa jest spora.SKŁADNIKI:- 3-4 pory,- 2-3 ziemniaki,- 2 cebule,- duża łyżka masła,- przyprawy: vegeta domowa, pieprz czarny,- śmietana 18% - w zależności od tego jaki smak chcemy uzyskać: pół kubka do kubka.WYKONANIE: Pory dokładnie myjemy, wypłukując piasek(...)Cebulę kroimy w pióra. Wszystko razem gotujemy. Doprawiamy. Zabielamy śmietaną. Dodajemy masło. Gdy lekko przestygnie blendujemy i...zupa gotowa!! :)Kremowe, zielone pyszności lubią (na zasadzie przyciągania się przeciwieństw) towarzystwo chrupiących, złocistych grzanek, które bardzo łatwo zrobisz, zamykając się w minucie. Wystarczy pokroić pieczywo, które tak na marginesie nie musi być pierwszej świeżości (tzn. nie zrozum nas źle, nie sugeruj się
Wypisz WymalujZupa z czerwonej soczewicy to pyszne i sycące danie, którą polecam w okresie jesienno-zimowym. Zupa z dodatkiem ziemniaków, pomidorów i śmietanki. Gotowana na bulionie warzywnym, z dużą ilością warzyw i czerwonej soczewicy. Aromatyczna, dobrze doprawiona, ze szczyptą kurkumy. Zupa na kilka dni, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę z czerwonej soczewicy. SKŁADNIKI: 2 marchewki(...)ząbek czosnku (można przepuścić go przez praskę). Mieszam i smażę razem kilka minut. Odmierzam 70 g suchej, czerwonej soczewicy, przepłukuję ją zimną wodą na sicie. Ziemniaki obieram i kroję w drobną kostkę. Pokrojone ziemniaki, 1 liść laurowy i 3 kulki ziela angielskiego dodaję do przesmażonej włoszczyzny z porem. Składniki mieszam, smażę 2 minuty i wlewam 1,5 l aromatycznego bulionu
Zasmakuj Kuchnimniejsze kawałki (główki szparagów odłożyć do podania). 2) W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w kostkę szalotki i zeszklić. 3) Dodać przygotowane szparagi oraz obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka i dalej smażyć przez 3-4 min., od czasu do czasu mieszając. 4) Następnie całość zalać gorącym bulionem, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować pod przykryciem, do momentu(...)kielichowym, na gładki krem. 6) Główki szparagów zblanszować na parze lub wrzucając do gotującej się wody na około 2 min. 7) Gotowy krem podawać oprószony kolorowym pieprzem z lekko chrupiącymi główkami szparagów. Artykuł Delikatny krem z białych szparagów. Jak wybrać najlepsze szparagi? pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mesię ją również ze względów oszczędnościowych. Można zrobić kotlety bez bułki, ale to nie to samo. Jej dodatek sprawia, że mielone nabierają odpowiedniej konsystencji. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. A zatem, do dzieła! Składniki: kilogram zmielonej łopatki wieprzowej, szklanka bułki tartej, dwa jajka, duża cebula, bułka tarta do panierowania, sól, pieprz, olej. Zrób tak : mięso dopraw(...)minut do lodówki, następnie ponownie wyrób, uformuj płaskie kotleciki, każdy panieruj w bułce i smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor. Najlepsze są oczywiście w zestawie z gotowanymi ziemniakami i sałatką z tartych buraczków. Artykuł Kotlety mielone jak u mamy. Sprawdzony domowy przepis pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskamniejsze kawałki (główki szparagów odłożyć do podania). 2) W garnku rozgrzać masło, wrzucić pokrojone w kostkę szalotki i zeszklić. 3) Dodać przygotowane szparagi oraz obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka i dalej smażyć przez 3-4 min., od czasu do czasu mieszając. 4) Następnie całość zalać gorącym bulionem, doprawić gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem, wymieszać i gotować pod przykryciem, do momentu(...)kielichowym, na gładki krem. 6) Główki szparagów zblanszować na parze lub wrzucając do gotującej się wody na około 2 min. 7) Gotowy krem podawać oprószony kolorowym pieprzem z lekko chrupiącymi główkami szparagów. Artykuł Delikatny krem z białych szparagów. Jak wybrać najlepsze szparagi? pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meróżyczki kalafiora oraz pokrój w drobne paski 2-3 małe liście kalafiora (te najbliżej głąba, najjaśniejsze i najdelikatniejsze - są bardzo pyszne!). Na patelni rozpuść masło, dodaj odrobinę oliwy, kalafior, ziemniak i cebulę. Podsmażaj przez 10 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Wlej bulion, zagotuj. Następnie wlej mleko i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 15 minut(...)wywaru. Następnie zmiksuj całość, dodaj pozostałą śmietanę. Na patelni rozpuść odrobinę masła, wrzuć kalafior i pokrojone listki kalafiora, dopraw do smaku solą i pieprzem, podsmaż. Niech pozostaną chrupiące! Przełóż do miseczki, do czasu podania. Następnie podsmaż na maśle umyte wcześniej kurki, je również dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posiekaj bazylię. Sposób podania
Garniec Magaliebędzie za dużo wody odlać,przyprawić do smaku,jak ostygnie dodać starty ser ,wymieszać Na farsz ruski : - ziemniaki gotowane - ser biały - sól pieprz do smaku - podduszona cebulka Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem lub jak ktoś nie ma można zmielić w maszynce do mięsa, jak ostygną dodać ser i cebulkę i przyprawić do smaku. Sos czosnkowy : - jogurt naturalny - czosnek - sól i pieprz(...)patrzą na kalorie :) Skwarki : - surowy boczek - pieprz - jeśli boczek nie był za tłusty to kilka łyżek oleju Mielimy boczek i smażymy aż się wytopi i zrobią się chrupiące skwareczki ,dodajemy pieprz i olej o ile jest taka potrzeba. Sposób wykonania : Z drożdży ,łyżki cukru i pół szklanki letniego mleka zrobić rozczyn,odstawić na ok 10 minut, wyrośnięty rozczyn i resztę
Wypieki Reneprzekładamy żółtka. Wstawiamy blaszkę z jajkami do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180°C. Pieczemy 10 minut. W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy szynkę lub bekon (ma być chrupiąca/y), odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Gotowe jajka wyjmujemy z piekarnika i natychmiast podajemy, posypane zieloną cebulką.Szczypta osobistej kreatywności i można zamienić zwykłe jajka oraz bekon(...)smaczne, że dzieciom, i nie tylko, powinno posmakować – to mam nadzieję rozbudzić Waszą ciekawość. Moim zdaniem jest to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych jajek sadzonych. Można podać na obiad - z ziemniakami i surówką lub na śniadanie, czy kolację. Dla mnie – bomba. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Jajka sadzone w obłokach appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko