chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:121/181)

FRYTKI PO BELGIJSKU + FILMIK 290

miękkimi w środku  ziemniakami  rozpływają się zarówno Belgowie, jak i odwiedzający kraj turyści. Cały sekret belgijskich frytek ukryty jest w sposobie ich przygotowania. Frytki belgijskie zagotowujemy, lub moczymy we wrzątku c cukrem, nstępnie  smażone są bowiem nie raz, jak tradycyjne frytki, ale dwa razy. Polecam przepis.     SKŁADNIKI :  ziemniaki - ilość uzależniona od ilości frytek(...)PRZYGOTOWANIE :   Do przygotowania frytek najlepiej wybrać ziemniaki mączyste, takie, które mają dużą zawartość skrobi (ok. 15 proc.). Dzięki temu dobrze się smażą z zewnątrz, a w środku pozostają pulchne. Odmiany ziemniaków, których najlepiej użyć to m.in.: Lord, Glada, Augusta, Etiuda, Finezja, Fresco, Pasat. Jeśli chcesz, by twoje frytki belgijskie miały piękny, złoty kolor po usmażeniu, zagotuj

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa z kurkami i warzywami 110

Zupa z kurkami i warzywami, z kilkoma plasterkami wędzonego boczku, zabielana słodką śmietanką. Pyszna i pożywna. Dla nas obowiązkowo ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Polecam również

Moja Delicja
Gniazdka ziemniaczane z jajkami 110

Przepis na przystawkę idealną na świąteczny stół. Chrupiące, pieczone gniazdka ziemniaczane z niewielkimi jajeczkami w środku. Bardzo proste, ale jakie efektowne! Jeśli poszukujecie przepisów na podanie jajek, to dobrze trafiliście. Zobaczcie mój przepis na gniazdka ziemniaczane ze świąteczną zawartością. Do środka można włożyć jajka przepiórcze, wtedy będą wyglądały jak prawdziwe gniazdka. W wersji „na bogato” do masy ziemniaczanej(...)można dodać parmezan, który zaostrzy smak gniazdek. Jeśli zależy Wam na zaoszczędzeniu paru kalorii, połowę ziemniaków zamieńcie na cukinię, będzie lżej i szybciej (cukinia szybciej się upiecze, niż ziemniaki. Wielbicielom żółtego sera, przypominam serowe koszyczki , które niezmiennie cieszą się u mnie dużą popularnością w okolicy Wielkanocy. Zapewniam, że będą pięknie wyglądać na świątecznym stole. Do jajek oczywiście polecam majonez

Dietolog
Przyjęcie dla dzieci! Pomysły na smaczne i kolorowe dania oraz przekąski :) 254

bułkę. Gotowe! Takie proste, a zachwyt dzieci na widok takiego koreczkowego jeża murowany :)) *** Nuggetsy z kurczaka a’la McDonald – czyli uwielbiane przez dzieci mięsne kotleciki w chrupiącej panierce PRZEPIS TUTAJ   *** Muffinki-pizzerinki – przepyszne przekąski, nie tylko dla dzieci. Pulchne i mięciutki ciasto drożdżowe, wypełnione smacznym farszem i zapieczone z żółtym serem. Przekąski w smaku przypominają pizze(...)PRZEPIS TUTAJ *** Mini burgery – urocze koreczki na jeden kęs, które doskonale sprawdzą się zarówno na przyjęciu dla dzieci jak i dla dorosłych PRZEPIS TUTAJ *** Domowe chipstiki czyli zakręcone ziemniaki – PRZEPIS TUTAJ *** Czekoladowe naleśniki – słodki, smaczny i pięknie wyglądający deser PRZEPIS TUTAJ Jeżeli chodzi o słodkości, to uważam, że na dziecięcych przyjęciach dobrze sprawdzają się wypieki typu babeczki

Blog z Apetytem
Ziemniaczano-cukiniowa zupa krem 131

Chciałam napisać, że nie przepadam za zupami o kremowej konsystencji... ale jak prześledziłam przepisy, które do tej pory Wam proponowałam- okazuje się, że robię ich całkiem

Pichceniomania
Placki ziemniaczane z sosem kurkowym 260

Ktoś powiedział placki? : ) Czy jest ktoś kto ich nie lubi? Chrupiące ziemniaczane pysznotki! Z nimi jest chyba podobnie jak z rosołem. Magia domu, rodziny. Każdy ma na nie swój przepis i sposób. Moja Babcia lubi je na sposób, jak to mówi "warszawski", czyli z cukrem i śmietaną. Inni są zdania, że "po węgiersku", a ja dziś proponuję z sezonowością lata(...)mianowicie sosem kurkowym. Obiecuję, że będziecie zadowoleni.  Składniki na placki: 1-1,5 kg dużych ziemniaków 1-2 cebule pieprz, sól 2 - 3 łyżki mąki pszennej 1- 2 łyki mąki ziemniaczanej 2 jajka olej roślinny do smażenia Składniki na sos: świeże kurki cebula śmietana kremówka świeże zioła: tymianek gałka muszkatałowa sól, pieprz miód Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i płuczemy

Karczma Honorietty
Potrawka warzywna 183

wody przyprawy: lubczyk, oregano, cząber, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, curry, papryka słodka łyżka masła Przygotowanie: masło rozpuszczam w dużym garnku, myję wszystkie warzywa, kroję w kostkę: papryki, pomidory, czosnek, ziemniaki, cebule, pieczarki i cukinię, kroję w talarki papryczkę chili i marchewkę, wszystko wkładam do garnka z masłem, najpierw 2 pomidory, czosnek i cebulę, gdy będą miękkie i szkliste, dodaję(...)czasie dodaję wodę i przyprawiam, duszę do miękkości warzyw, gdy są miękkie dodaję pomidory z puszki, mieszam, chwilę jeszcze duszę, ewentualnie doprawiam do smaku. Można podawać z bagietką, chrupiącymi tostami, z tartym serem i natką pietruszki lub rukolą, albo bez dodatków. Smakuje także z ryżem, makaronem lub ulubioną dowolną kaszą. Na zdrowie

Zasmakuj Kuchni
Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem 219

będą półtwarde. W drugim garnku gotujemy fasolkę szparagową, którą dzielimy na pół, usuwamy ogonki. Ugotowane warzywa odcedzamy. Cukinię dzielimy wzdłuż na pół i kroimy na plastry podobnej wielkości co ziemniaki. Czosnek obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy tyle oliwy, aby pokryła całe dno. Dodajemy ostrą paprykę i sól, mieszamy. Na oliwę z papryką wykładamy wszystkie(...)połączyły się z oliwą. Pieczemy przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 st. C, aż warzywa będą miękkie. Można podać posypane dodatkowo czarnuszką. Do przepisu najlepsze są niewielkie cukinie, chrupiace i słodkie w smaku, większe mają więcej goryczki i grubszą skórę. Do pieczonych warzyw mozna podać np. sos z jogurtu z dodatkiem świeżych ziół jak mięta, oregano czy tymianek

Moja smaczna kuchnia
Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce 314

sól pieprz koperek suszony (ewentualnie można użyć gotowej przyprawy do ryb) ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka odrobina mleka olej Tradycyjna Smażona Ryba w Chrupiącej Panierce - Sposób przygotowania: Filety p rzyprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu oraz koperku. Następnie obtaczamy je w mącę, po czym maczamy w rozbełtanych jajkach z ok. 2 łyżkami mleka(...)oleju z obu stron na złoty kolor (niezbyt długo, ponieważ ryba utraci soczystość - po ok. 3-5 minut z każdej ze stron). Gotowe porcje smażonej ryby podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami.     Moje posty

Słodka Strona
Placuszki ziemniaczane przekładane szpinakiem 153

Placki ziemniaczane.Nie muszą być nudne.Nie muszą być jak guma. Nie muszą być wielkie jak patelnia.Nie muszą być posypane cukrem. Nie muszą być podane z gulaszem.Choć

bistro mama
Farfalle z dynią i Grana Padano DOP 180

już sympatyczne kropleki pary.  Oliwa z oliwek kropla po kropelce, podgrzewana kapała mi delikatnie do środka, aromatyzując całość delikatnie. Gdy całość się poddusiła, większe kawałki rozgniotłam ...ubijakiem do ziemniaków .  I starłam trochę Grana Pandano DOP , sprawdziłam czy nie trzeba soli dodać. Dodałam Karahi Chicken.  I ugotowałam farfalle al dente.  Doprawiłam dynię na koniec sosem sojowym(...)magi np. Jak sprawdzic czy nasza dynia jest PERFETTO? Spróbować ją na..kawałku razowego chleba. Powinna idelanie smakować, nie ciapać się, być jędrna i mimo, że ugotowana, to jednak chrupiąca. Ugotowane farfalle lekko wymieszac z oliwą z oliwek, wyłożyć na talerze. Dodać naszej piemonckiej, duszonej ,aromatycznej dyni. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach dynię surową, następnie obficie zetrzeć Grana

Z Kuchni Do Kuchni
Kapsalon – holenderski kebab 192

przeszedł do mięsa, W tym czasie przygotuj frytki, możesz zrobić domowe bądź wykorzystać mrożone i przygotować je według przepisu z opakowania. Ja przygotowałam domowe frytki. Około 2 kg świeżych ziemniaków obierz ze skórek, pokrój na podłużne plasterki o szerokości około 2 cm. Umyj je i zalej je wodą na kilka minut, by lekko zmiękły. Następnie zlej wodę i wysusz frytki(...)blaszce piekarnika, zalej sporą ilością oleju. Smaż w piekarniku w temperaturze ok. 220 stopni na termo obiegu przez około 30 minut by równomiernie je opiec i by były chrupiące. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wcześniej przygotowane mięso usmaż na patelni na niewielkiej ilości oleju, na średniej mocy palnika, do momentu, jak mięso będzie zarumienione a kawałki w środku będą całe usmażone

To Musisz Wiedzieć
KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE 101

cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja! P.S. Niestety ziemniaki należy gotować osobno(...)bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Do małego garnka wrzucamy tylko ziemniaki, lekko solimy, zalewamy woda i gotujemy do miękkości.  W dużym garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Smażymy około 20 minut, a następnie dodajemy

Kuchnia MagdaLeny
KREM CEBULOWY NA BIAŁYM WINIE 110

minut, a następnie dodajemy czosnek. Chwilę podsmażamy i całość zalewamy białym winem. Gdy wino w większości wyparuje, wlewamy bulion i gotujemy około 10-15 minut. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki i całość blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy śmietankę i przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Zagotowujemy zupę. Wlewamy na talerze i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami. Grzanki(...)masła i dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na kromki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiekamy, aby były chrupiące

Kuchnia MagdaLeny
PSTRĄG SMAŻONY. Pstrąg smażony na patelni w całości - przepis 161

strzepujemy. Ryby kładziemy na rozgrzanym tłuszczu (masło i olej pół na pół), smażymy na średnim ogniu po około 5 minut z każdej strony, aż skórka stanie się złocista i chrupiąca, a mięso białe w środku (nie polecam zbyt długiego smażenia ryby, straci ona wówczas swój wspaniały smak, a mięso stanie się suche i wiórowate). Przed położeniem ryby na gorący tłuszcz(...)koperku lub tymianku, które następnie odrzucamy. dzięki temu ryba nabierze jeszcze lepszego, oryginalnego smaku. Gotowe pstrągi układamy na ogrzanych talerzach, dekorujemy plasterkami cytryny i podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Pyszne placki ziemniaczane z marchewką 129

mleka - natka pietruszki - sól , pieprz - olej do smażenia Ziemniaki i marchew myjemy , obieramy i trzemy na dużych oczkach. Mleko potrzebne nam będzie po to , aby przelać starte ziemniaki i marchew , dzięki czemu nie ściemnieją .W tym celu , gotujemy mleko wcześniej a następnie przelewamy w durszlaku z całą startą masą .Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę , wbijamy 3 jajka , wsypujemy(...)wszystkie składniki i już na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku . I teraz już tylko zostaje nam smażenie i delektowanie się pięknym zapachem smażonych placuszków a póżniej chrupanie złocistych pyszności :) Smacznego

Różne smaki w kuchni
Mocno orzechowe ciasteczka. Ciasteczka idealne na majówkę. 199

zmiksować (1/2- 1 łyżka powinna starczyć). Orzechowe kulki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Następnie każdą kulkę spłaszczamy ręką lub np. przy użyciu tłuczka do ziemniaków (nada to naszym ciasteczkom ciekawą strukturę). Ciasteczka pieczemy na środkowym poziomie piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas pieczenia jest zależny od wielkości ciastek. Duże (jak moje) pieczemy około 20-23 minut(...)czym poznać, że ciasteczka są już upieczone? Ciasteczka są lekko złote z wierzchu i mocno złote od spodu. Upieczone ciasteczka studzimy. Na początku będą jeszcze lekko miękkie. Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Idealne do herbaty. Smacznego * przepis własny

Słodkie okruszki
KIŞ ÇORBASI, czyli turecka zupa zimowa 125

Zupa zimowa, idealna na… zimę! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 por 2 małe marchewki 2 małe ziemniaki 4 liście kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 6 szklanek wody sól czarny pieprz Przygotowanie Umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa. Roztopić masło i oliwę w garnku. Najpierw wrzucić cebulę i czosnek(...)Zeszklić i wrzucić resztę warzyw. Smażyć jeszcze chwilę i wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować. Podawać z chrupiącym chlebem lub makaronem. Artykuł KIŞ ÇORBASI, czyli turecka zupa zimowa pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy

Tureckie Przepisy
Krakersy z ziaren. 247

same prażone ziarna są pyszne, a w towarzystwie odpowiednio dobranych przypraw to już w ogóle rewelacja! Ja pokroiłam moje krakersy w spore kromeczki, więc z powodzeniem służyły mi jako chrupiący chlebek wypiekany z samych ziaren. Krakersy są idealne jako przekąska do pracy (choć się nieco kruszą), bo pozostawiają uczucie sytości na bardzo długo. Naprawdę polecam, bo są zdrowe i przepyszne(...)blachę z piekarnika) : 150 g siemienia lnianego 200 ml wody 1 szklanka dowolnych ziaren i orzechów (u mnie słonecznik, pestki z dyni, pokrojone orzechy włoskie) 1/2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków (soli lub innej przyprawy, choć ja naprawdę polecam tę do ziemniaków)      Wieczorem siemię lniane zalewamy 200 ml wody, mieszamy i odstawiamy na noc (siemię lniane wytworzy naturalny

Rozpustne gotowanie