Gyrosowe kotlety schabowe Kruche, chrupiące i mega aromatyczne kotlety schabowe polecają się na pyszny obiadek Składniki: 3-4 plastry schabu 1 jajko 1 łyżka majonezu (lub gęstego jogurtu naturalnego) 2 łyżki przyprawy gyros sól, pieprz 1/3 szklanki mąki 3/4 szklanki bułki tartej olej, masło lub smalec do smażenia *** Mięso rozbijamy tłuczkiem na kotlety i delikatnie(...)suchej panierce (mąka z bułką tartą) *** *** Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, z dwóch stron na rumiany kolor *** *** Po usmażeniu kotlety odsączamy na ręczniku papierowym *** *** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką *** *** Do mojego obiadu jako dodatek podałam ogórki w zalewie gyros PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE
Blog z Apetytemśrodka kotleta z zewnątrz się spali, a w środku będzie surowy. Po usmażeniu osącz na ręczniku papierowym. Najlepiej smakuje z ziemniakami z koperkiem, sałatą ze śmietaną lub surówką z kiszonej kapusty. Idealne na piątek Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kotlety rybne. Danie idealne na piątek(...)cytrynowy z powyższego przepisu także super zwieńczy kotlety rybne. Gwarancja kulinarnego sukcesu Dodatek pora, koperku i skórki cytrynowej nadadzą kotletom niepowtarzalny smak. Chrupiąca złocista skórka plus soczysty aromatyczny środek, to gwarancja kulinarnego sukcesu Jestem na posterunku Zachęcam do wypróbowania przepisu na kotlety rybne, będziecie nimi zachwyceni. A przepis
kuron.com.plliczne alejki…och, jak dobrze tu być! Zwiedzamy wybrane miejsca, ale wiosenna przyroda przyciąga nas bardziej. Siadamy na wolnej parkowej ławce, pijemy ulubioną herbatę z termosu, chrupiemy herbatniki i chłoniemy ten piękny czas. A tu skansenowe migawki. Spacer kończymy w restauracji „Frykówka” na starówce (Rynek 3), gdzie zatrzymujemy się na obiad i kawę. Wybraliśmy(...)jest przepyszna, aż chce się jej jeszcze. A na drugie specjał chłopski – tak proste, tak zwykłe danie, że…czuję, że właśnie na taki talerz miałam ochotę. Smażone ziemniaki z boczkiem, cebulką i ziołami, sadzone jajka oraz garnuszek maślanki. Pycha! Artykuł Specjał chłopski w pszczyńskiej „Frykówce” pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniadokładnie osuszamy. Smażymy. Są dwie szkoły smażenia kaczki – od zimnej lub od gorącej patelni. Ja preferuję smażenie od bardzo mocno rozgrzanej patelni, mam pewność, że skórka będzie cudownie chrupiąca, a środek delikatny, soczysty i różowy. Pierś kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię, skórą do dołu, wytapiający się tłuszcz dodatkowo nawilży mięso i wyeliminuje inne tłuszcze do smażenia. Pierś rumienimy z każdej(...)blaszkę do pieczenia. Przed pokrojeniem i wyserwowaniem, pierś koniecznie musi odpocząć minimum 10 minut – soki w środku przestaną krążyć i nie uciekną podczas krojenia. Możecie podać z pieczonymi ziemniakami jak ja, lub kluskami śląskimi i sosem żurawinowym z chrzanem, czy prostą sałatą. Pamiętajcie, że prostota w dodatkach jest najlepsza. Post Pierś kaczki w pomarańczach i mandarynkach pojawił się poraz pierwszy
ladykitchenpogrzej pozostały olej i stopniowo wrzucaj pieczarki, nie przewracaj ich, i nie mieszaj, mają się przyrumienić. Do cebuli dodaj ziemniaki i smaż wszystko razem przez minutkę cały czas mieszając (ziemniaki lubią się przykleić do dna przez zawartość skrobi), możesz dodać łyżkę, dwie wody. Dodaj pieczarki, wymieszaj całość, smaż przez 2-3 minuty. Zakładam, że wrzuciłeś/łaś na patelnie już wszystkie(...)oraz całą zawartość puszki mleka koksowego. Wymieszaj, i doprowadź po przykryciem do wrzenia (po przykryciem zajmie to 3-5 minuty) Zupa jest gotowa, całość zblenuj jeżeli chcesz krem, przybierz chrupiącymi pieczarkami, możesz posypać koperkiem i skropić kilkoma kroplami oliwy truflowej! Smacznego! ps. Nie musisz kurczowo trzymać się miar które podaje (ta zasada nie dotyczy wypieków!) , nic się nie stanie jeżeli
greenscarfmuszkatałowej sól, pieprz Do podania: 80 g parmezanu 100 g szynki parmeńskiej garść małych listków botwiny świeżo mielony czarny pieprz 4 łyżki roztopionego masła groszek czepny * PRZYGOTOWANIE Gnocchi buraczane Ziemniaki oraz buraki obierz i pokrój w mniejsze cząstki. Ugotuj osobno w lekko osolonym wrzątku, odcedź i odstaw do wystudzenia. Następnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa, przeciśnij przez praskę(...)podawaj natychmiast lub ostudź w zimnej wodzie. Podanie Szynkę parmeńską pokrój w grube pasy lub porwij na kawałki i smaż na suchej patelni z obu stron, aż stanie się chrupiąca. Gnocchi przełóż na talerze, polej roztopionym masłem i podaj z chipsami z szynki, grubo startym parmezanem, listkami botwiny, groszkiem czepnym oraz świeżo zmielonym pieprzem. Kluseczki możesz również podsmażyć przed
Food Squaresmaku. Musztarda którą smarujemy mięso przed panierowaniem sprawia, że kotlety nie są suche i nadaje im bardziej intensywny smak. Natomiast dzięki panierce z płatków kukurydzianych, kotlety są wspaniale chrupiące i zwyczajnie pyszne. Polecam! Składniki: 3 plastry schabu 1 cebula 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżeczki musztardy 1 szklanka płatków kukurydzianych 3/4 szklanki mąki sól i pieprz olej(...)miseczce roztrzepujemy jajko. Kotlety obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w płatkach *** *** Mięso smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką. Ja podałam z surówką wiosenną a’la coleslaw PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ KOTLETY SCHABOWE INACZEJ PRZEPIS TUTAJ SIEKANE KOTLECIKI
Blog z ApetytemKolejna propozycja domowej wędlinki,tym razem kofitowany karczek,pyszny z chrupiącą skórką ,pachnący i delikatny w środku-polecam,robiłam tak również boczek i był równie wyśmienity Składniki: ok 1 kg karczku sól(może być sól peklowana) pieprz majeranek, papryka słodka olej ok 2 litrów(tyle żeby mięso jak zalewamy było przykryte) Przygotowanie: mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy(...)dajemy mięso do garnka i zalewamy zimnym olejem (tak żeby było całe przykryte) i gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny(można w trakcie smażenia dorzucić 1-2 ziemniaki surowe obrane żeby olej się mocno nie palił możemy przykryć folią aluminiową żeby szybciej doszedł i nie tracił temperatury,(folie kładziemy na oleju bo inaczej będzie się robić para
Swojskie jedzonkoprzekrój na połówki lub ćwiartki aby nieco przestygły. Następnie zdejmij z nich skórkę i za pomocą praski lub wyciskarki do ziemniaków zrób z nich jednolite pure bez gródek. Do ziemniaków dodaj mąkę i jajko, a następnie za pomocą dłoni połącz całość w jednolite ciasto. Jeśli ciasto nadal się klei dodaj jeszcze nieco mąki. Na stolnicy lub blacie wysyp nieco mąki(...)wrzącej osolonej wodzie, a następnie wyjmij je z garnka za pomocą łyżki cedzakowej. Na patelni roztop masło, dodaj szczyptę soli i listki szałwi. Smaż szałwię aż zrobi się chrupiąca i polej masłem z gnocchi. Podawaj od razu. Smacznego! Artykuł Gnocchi z truflami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pltemu koniecznie musiałam wypróbować kaczkę po francusku czyli z sosem z zielonym pieprzem. Dzisiaj proponuję pieczoną pierś kaczki z sosem z czerwonego wina. Pieczona pierś kaczki ma wspaniała chrupiącą skórkę. Cały tłuszcz wytapia się podczas pieczenie. Mięso jest delikatne i kruche, ja lubię medium rare, więc pięknie różowe. Piersi kaczki są dosyć małe, więc dla moich żarłoków w domu przeznaczam(...)masła 300 ml wytrawnego czerwonego wina 200 ml wywaru z wołowiny sól i pieprz do smaku 1 łyżka balsamicznego octu ewentualnie cukier do smaku Do podania pieczone ziemniaki zielona sałata sos vinegret Piersi kaczki natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem. Natnij skórkę. Rozgrzej patelnię i ułóż mięso skórką do dołu. Smaż mięso przez 6 minut. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 130ºC
codojedzeniaSpecjalnie dla Was wybrałam najlepsze przepisy z nowalijkami, które znajdziecie na blogu. Chrupiące rozdkiewki, świeża sałata i młoda kapusta, szczypiorek, pomidorki, to tylko z ulubionych nowlaijek. Nie zabrakło przepisów z ogórkami zielonymi, są i małosolne, moje ulubione. Zapraszam do wiosennego gotowania! Które przepisy zrobicie w pierwszej kolejności? Ciabatta z rukola, kiełbasą krakowską i zielonym ogórkiem Ogórki małosolne z czarnuszką(...)Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Sałatka z ogórkiem, jajkiem i domowym majonezem Woda ogórkowo - cytrynowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl bananowo
Moja smaczna kuchniaKolejny weekend i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] ale tym razem niespodzianka. Gocha zaproponowała dwie opcje do wyboru : pierwsza dla osób które nie mają
Moje Małe Czarowanieporannym pośpiechu często zapominamy o śniadaniu, ale przecież jego przygotowanie nie musi zajmować dużo czasu. Kremowy serek z roszponką i czerwoną cebulą, a do tego kilka plasterków pomidora i chrupiące kromki chleba - dziecinnie proste i pożywne śniadanie dla zabieganych :) Serek można przygotować wieczorem, dnia poprzedniego, a następnego ranka pozostanie tylko rozsmarować go na chlebie. Zamiast roszponki można użyć rukoli. Domowy(...)kremowy (można blenderem), dodajemy śmietankę i pozostałe składniki - mieszamy i doprawiamy do smaku. Propozycja podania: -serek podajemy na świeżym pieczywie z plasterkami pomidora i świeżymi ziołami -do pieczonych ziemniaków -do potraw z grilla -serkiem smarujemy placki tortilli -jako przystawka na przyjęcie - porcje serka układamy na plastrach szynki i zawijamy w ruloniki, przewiązujemy źdźbłem szczypiorku i układamy na półmisku udekorowanym
Moja Książka Kucharskaschab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne. Wersja z wołowiną jakoś mnie(...)rozgrzewający, świetne na deszczowe, chłodne dni. Jako że jestem ogromną fanką pieczarek i wszelkich dań z ich dodatkiem, ten krem nie mógł mi nie posmakować. * Gotowane cztery ziarna zbóż - chrupiące, idealnie ugotowane ziarna orkiszu, brązowy i dziki ryż oraz quinoa. Wystarczy podgrzać na patelni lub w rondelku, dodać sos, warzywa i zdrowy, szybki obiad gotowy! * Blesotto z pomidorami i oliwkami
Poranek na słodkoKremowe zupy i chrupiące dodatki to jedno z moich ulubionych zestawień. Zupa krem z porów to ukochany obiad M. (chociaż za warzywami i zupami raczej nie przepada). Samo danie wymaga odrobiny nakładu pracy i czasu (chyba, że zrezygnujemy z samodzielnego przygotowywania bulionu na rzecz kostki rosołowej). Bruschettę też robiłam na ciabatcie przygotowanej w domu ( tutaj przepis ), ale zawsze można kupić(...)łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło - sól - pieprz biały - gałka muszkatołowa - opcjonalnie można dodać dla zagęszczenia jednego średniej wielkości ziemniaka startego na tarce (ja tego nie polecam, bo smak zupy bardzo się zmienia - lepiej zupę dłużej pogotować i zredukować dla gęstości) Przygotowanie zupy: Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy (pory
Życie zamknięte w smakuzasmażki z małą ilością wody, ale zawsze dodaję łyżkę masła "dla podciągnięcia smaku". Taka kapusta jest bardzo szybka do przygotowania. Można ją podawać jako samodzielne danie z młodymi ziemniakami lub pieczywem (wtedy daję więcej boczku), albo jako dodatek do innego dania. W wersji wegetariańskiej wystarczy z boczku zrezygnować. Składniki na 4 porcje: 1 duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze(...)garnka z kapustą wlać wodę,dodać miód lub cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować ok. 10-12 minut. Kapusta powinna być miękka,ale jednocześnie delikatnie chrupiąca. W tym czasie boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (jeżeli trzeba dodać odrobinę tłuszczu). Przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać z posiekanym koperkiem. Tradycyjna opcja z zasmażką. Masła
Pełny talerzegoistycznej rozpusty - czyż mi się nie należy?! Włóczenie się po ogrodzie. Tak sobie, bez celu. A może właśnie na odwrót... Szuranie wśród liści. Zbieranie patyków na jesienne ognisko z ziemniakami. I zbieranie myśli, tak bardzo ostatnio nieuporządkowanych, zaskoczonych, niepewnych. Przeganianie tych najgorszych, uparcie zaplątanych we włosy. Już wiem, że się z nimi pożegnam i zetnę. Opadną jak liście(...)dzieciństwa, kiedy czasem wręczano mi je na otarcie łez. Lizaki z rajskich jabłuszek nadziane na kawałki połamanych przez wiatr gałązek. Tylko tyle i aż tyle. Oblane bursztynowym karmelem chrupią pod zębami. Karmel idealnie łagodzi naturalną cierpkość jabłuszek. Pięknie lśnią w słońcu. Jak duże paciorki korali cieszą mnie bardziej niż droga biżuteria. W głowie zaczyna kiełkować jedna
KUCHARNIAprawie cały obiad . Zawiera mięso mielone – zamiast tradycyjnego kotleta mielonego . Brokuł i kalafior w beszamelu , substytut nudnych warzyw z beszamelem i na koniec czapeczka z ziemniaczanego pure z chrupiącym bekonem .. Pyszniej się nie da Polecam , dzieciaki stwierdziły ,że to odkrywcze i fajne . Na pewno jeszcze się powtórzy ale może w wersji z pieczarkami.. Możliwości są tysiące ! składniki(...)kilka różyczek brokuła kilka różyczek kalafiora kawałek dyni 2 łyżki mąki pszennej mleko 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku czapeczka : 5-6 ziemniaków 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku dodatkowo : rożek lub szpryca
Ogrodnik w podróżyPRZEPIS na sos do ziemniaczanych gofrów znajdziecie tutaj: sos tzatziki przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gofry ziemniaczane – Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie (mogą być też ziemniaki z resztek z obiadu, np. z dnia poprzedniego). Następnie ugnieść je tłuczkiem do puree lub zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć ją na rozgrzanym na patelni oleju(...)czubatej łyżce ciasta, zamknąć i piec gofry dłużej niż standardowe, tradycyjne gofry (+/- 2 minuty od czasu aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para a gofry będą odpowiednio zarumienione i chrupiące z zewnątrz). Studzić gofry na kratce. Z podanych składników wychodzi 6 średnich gofrów ziemniaczanych. Podawać je z sosem tzatziki (lub sosem czosnkowym ) i oprószone posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przebojewytworzyć tak długich i elastycznych połączeń jak choćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną, a w środku zostają puste – to bąble wmiksowanego do ciasta powietrza podczas ogrzewania rozszerzają i unoszą(...)woda już wrze i od razu wsypujemy całą przesianą mąkę. Mieszamy wszystko razem bardzo szybko i energicznie, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę – będzie przypominała purée z ubitych ziemniaków. Stawiamy z powrotem garnek z masą na średni ogień i dalej mieszamy, aż jego zawartość zacznie robić się szklista i będzie widocznie odchodzić od ścianek. Nie może być śladu po surowej
Karo in the Kitchen