chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:139/181)

Bułeczki ziemniaczane z makiem 156

Kolejny weekend i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] ale tym razem niespodzianka. Gocha zaproponowała dwie opcje do wyboru : pierwsza dla osób które nie mają

Moje Małe Czarowanie
KREMOWY SEREK Z ROSZPONKĄ, CZERWONĄ CEBULĄ I CAYENNE, do chleba 125

porannym pośpiechu często zapominamy o śniadaniu, ale przecież jego przygotowanie nie musi zajmować dużo czasu. Kremowy serek z roszponką i czerwoną cebulą, a do tego kilka plasterków pomidora i chrupiące kromki chleba - dziecinnie proste i pożywne śniadanie dla zabieganych :) Serek można przygotować wieczorem, dnia poprzedniego, a następnego ranka pozostanie tylko rozsmarować go na chlebie. Zamiast roszponki można użyć rukoli. Domowy(...)kremowy (można blenderem), dodajemy śmietankę i pozostałe składniki - mieszamy i doprawiamy do smaku.  Propozycja podania: -serek podajemy na świeżym pieczywie z plasterkami pomidora i świeżymi ziołami -do pieczonych ziemniaków -do potraw z grilla -serkiem smarujemy placki tortilli -jako przystawka na przyjęcie - porcje serka układamy na plastrach szynki i zawijamy w ruloniki, przewiązujemy źdźbłem szczypiorku i układamy na półmisku udekorowanym

Moja Książka Kucharska
Ekologiczne produkty Danival. 140

schab czy ryba. Mi szczególnie dobrze pasuje do pieczonej dyni i marchewki. * Sos z zielonym pieprzem - lubię zielony pieprz, dlatego ten sos również mi posmakował. Fajnie komponuje się z ziemniakami, kalafiorem i brokułem w zapiekance, ale też z potrawką z tofu i komosy. * Chili con tofu - c zyli wegetariańska wersja popularnego dania chili con carne. Wersja z wołowiną jakoś mnie(...)rozgrzewający, świetne na deszczowe, chłodne dni. Jako że jestem ogromną fanką pieczarek i wszelkich dań z ich dodatkiem, ten krem nie mógł mi nie posmakować. * Gotowane cztery ziarna zbóż - chrupiące, idealnie ugotowane ziarna orkiszu, brązowy i dziki ryż oraz quinoa. Wystarczy podgrzać na patelni lub w rondelku, dodać sos, warzywa i zdrowy, szybki obiad gotowy! * Blesotto z pomidorami i oliwkami

Poranek na słodko
Zupa krem z porów oraz bruschetta z gruszką, orzechami włoskimi i gorgonzolą 143

Kremowe zupy i chrupiące dodatki to jedno z moich ulubionych zestawień. Zupa krem z porów to ukochany obiad M. (chociaż za warzywami i zupami raczej nie przepada). Samo danie wymaga odrobiny nakładu pracy i czasu (chyba, że zrezygnujemy z samodzielnego przygotowywania bulionu na rzecz kostki rosołowej). Bruschettę też robiłam na ciabatcie przygotowanej w domu ( tutaj przepis ), ale zawsze można kupić(...)łodygi selera naciowego - 3-4 ząbki czosnku - 1 duża cebula - 200 mililitrów śmietanki 30% - masło - sól - pieprz biały - gałka muszkatołowa  - opcjonalnie można dodać dla zagęszczenia jednego średniej wielkości ziemniaka startego na tarce (ja tego nie polecam, bo smak zupy bardzo się zmienia - lepiej zupę dłużej pogotować i zredukować dla gęstości) Przygotowanie zupy: Warzywa dokładnie myjemy i drobno kroimy (pory

Życie zamknięte w smaku
Młoda kapusta z koperkiem 120

zasmażki z małą ilością wody, ale zawsze dodaję łyżkę masła "dla podciągnięcia smaku". Taka kapusta jest bardzo szybka do przygotowania. Można ją podawać jako samodzielne danie z młodymi ziemniakami lub pieczywem (wtedy daję więcej boczku), albo jako dodatek do innego dania. W wersji wegetariańskiej wystarczy z boczku zrezygnować. Składniki na 4 porcje: 1 duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze(...)garnka z kapustą wlać wodę,dodać miód lub cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc i gotować ok. 10-12 minut. Kapusta powinna być miękka,ale jednocześnie delikatnie chrupiąca. W tym czasie boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni (jeżeli trzeba dodać odrobinę tłuszczu). Przełożyć do garnka z kapustą, wymieszać z posiekanym koperkiem. Tradycyjna opcja z zasmażką. Masła

Pełny talerz
Karmel i rajskie jabłka. Na patyku. 120

egoistycznej rozpusty - czyż mi się nie należy?! Włóczenie się po ogrodzie. Tak sobie, bez celu. A może właśnie na odwrót... Szuranie wśród liści. Zbieranie patyków na jesienne ognisko z ziemniakami. I zbieranie myśli, tak bardzo ostatnio nieuporządkowanych, zaskoczonych, niepewnych.  Przeganianie tych najgorszych, uparcie zaplątanych we włosy.  Już wiem, że się z nimi pożegnam i zetnę. Opadną jak liście(...)dzieciństwa, kiedy czasem wręczano mi je na otarcie łez.  Lizaki z rajskich jabłuszek nadziane na kawałki połamanych przez wiatr gałązek. Tylko tyle i aż tyle. Oblane bursztynowym karmelem chrupią pod zębami. Karmel idealnie łagodzi naturalną cierpkość jabłuszek.  Pięknie lśnią w słońcu.  Jak duże paciorki korali cieszą mnie bardziej niż droga biżuteria.  W głowie zaczyna kiełkować jedna

KUCHARNIA
Mięsne babeczki nadziewane warzywami 88

prawie cały obiad . Zawiera mięso mielone – zamiast tradycyjnego kotleta mielonego . Brokuł i kalafior w beszamelu , substytut nudnych warzyw z beszamelem i na koniec czapeczka z ziemniaczanego pure z chrupiącym bekonem .. Pyszniej się nie da Polecam , dzieciaki stwierdziły ,że to odkrywcze i fajne . Na pewno jeszcze się powtórzy ale może w wersji z pieczarkami.. Możliwości są tysiące ! składniki(...)kilka różyczek brokuła kilka różyczek kalafiora kawałek dyni 2 łyżki mąki pszennej mleko 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku czapeczka : 5-6 ziemniaków 2-3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry sól do smaku dodatkowo : rożek lub szpryca

Ogrodnik w podróży
Gofry ziemniaczane 339

PRZEPIS na sos do ziemniaczanych gofrów znajdziecie tutaj: sos tzatziki przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gofry ziemniaczane – Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie (mogą być też ziemniaki z resztek z obiadu, np. z dnia poprzedniego). Następnie ugnieść je tłuczkiem do puree lub zmielić w maszynce. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, podsmażyć ją na rozgrzanym na patelni oleju(...)czubatej łyżce ciasta, zamknąć i piec gofry dłużej niż standardowe, tradycyjne gofry (+/- 2 minuty od czasu aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para a gofry będą odpowiednio zarumienione i chrupiące z zewnątrz). Studzić gofry na kratce. Z podanych składników wychodzi 6 średnich gofrów ziemniaczanych. Podawać je z sosem tzatziki (lub sosem czosnkowym ) i oprószone posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne Przeboje
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 310

wytworzyć tak długich i elastycznych połączeń jak choćby w cieście drożdżowym – ptysie stają się przez to bardziej kruche, a na ich powierzchni po upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną, a w środku zostają puste – to bąble wmiksowanego do ciasta powietrza podczas ogrzewania rozszerzają i unoszą(...)woda już wrze i od razu wsypujemy całą przesianą mąkę. Mieszamy wszystko razem bardzo szybko i energicznie, aż uzyskamy w miarę jednolitą masę – będzie przypominała purée z ubitych ziemniaków. Stawiamy z powrotem garnek z masą na średni ogień i dalej mieszamy, aż jego zawartość zacznie robić się szklista i będzie widocznie odchodzić od ścianek. Nie może być śladu po surowej

Karo in the Kitchen
Jak ugotować kaszę. I nie tylko kaszę 153

mało. Kremowe nadzienie jest w takiej sytuacji jak cudowne pomnożenie pokarmu. Przepis na kurczaka wrzucimy na najbliższy weekend, jako propozycję na niedzielny obiad. Opiszemy też jak zrobić zdrowe, chrupiące frytki z pieca. Miłosz zajadał się nimi aż miło było patrzeć. Jak ugotować kaszę Karol Okrasa w swoim przepisie wśród składników farszu podaje „gotowana kasz gryczana” bez instrukcji jak ją ugotować(...)zestawie jest też soczewica, od której zresztą cały cykl zaczniemy. Pomysł wziął się stąd, że Agnieszka, która przez miesiąc zajmowała się i gotowała dla Miłosza, zapytała, dlaczego ziemniaki należy zalewać zimną wodą, a nie wrzątkiem, który przyspiesza przecież znacznie skraca czas gotowania. No właśnie, dlaczego? Trywialna wydawać by się mogło sprawa, jak gotowanie ziemniaków, a jaką zastosować technikę obróbki cieplnej

Niedzielny kucharz
Placki ziemniaczane 161

gdyz zawieraja wiecej skrobii.Wlasnie teraz okres jesienno-zimowy to dla ich najlepszy czas.Najsmaczniejsze sa gorace,prosto z patelni.Skladniki:1 kg ziemniakow2 jajka2 lyzki maki1 cebulasol,pieprz z mlynkaolej do smazeniaWykonanie:Ziemniaki i cebule obrac i zetrzec na tarce o malych oczkach.Mozemy sie posluzyc rowniez robotem kuchennym,ktory ta niewdzieczna prace wykona za nas.Kilo ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody(...)amatorow.Uwagi:najsmaczniejsze placki,to te z mocno chrupiacym brzegiem.By takie placki upiec nalezy spelnic kilka warunkow.Ciasto na placki rozkladamy cienka warstwa na mocno rozgrzanym tluszczu.Wine za gumowate i malo chrupiace placki ponosi za duzy dodatek maki.Mozemy ja pomniac calkowicie,mocniej odciskajac wtedy wode,lub nie dodawac wiecej niz 1 lyzke na 1 jajko.Zycze bardzo chrupiacych plackow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KAPUSTA Z BOCZKIEM I GRZYBAMI + PIECZONE ZIEMNIACZKI ZIOŁOWE 171

Shitake, ilość wg uznania,- Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/- Pieprz czarny,- Pieprz ziołowy, opakowanie,- Papryka ostra i słodka do smaku,- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy/Ziemniaczki pieczone:- ziemniaki, - Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/,- olej,- pieprz czarny,- domowa mieszanka suszonych warzyw,- starty, żółty ser,WYKONANIE:/Kapusta:Boczek wędzony lub surowy (wg uznania i upodobań) gotujemy w takiej(...)wszystkim BARDZO SMACZNIE :)/Ziemniaczki:Umyte i obrane ziemniaczki (można dać ze skórką), kroimy jak na frytki i obtaczamy w przyprawach wymieszanych z odrobiną oleju. Pieczemy aż będą miękkie i chrupiące.Temperatura 160-180 stopni,Na ostatnie 5 minut w piekarniku posypujemy ziemniaczki startym serem żółtym. MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU:/pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka

Wypisz Wymaluj
122. Strączkowa przecieranka czyli: zupa krem z zielonej soczewicy i szpinaku. 289

wrzeć dodajemy półtwardą soczewicę i gotujemy ją do miękkości. Kolejno obieramy ziemniaka i kroimy na dość drobne, równe kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę(1-2 łyżki), wykładamy na nią ziemniaki, gdy się przyrumienią -  posiekany czosnek i smażymy do jego lekkiego ozłocenia. Na samym końcu dodajemy szpinak - rozmrożony lub zblanszowany i całość dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu.  Szpinak(...)posypujemy wierzch przed podaniem. Finalnie zupę doprawiamy imbirem oraz curry - robimy to wedle uznania(my doprawiłyśmy ok 1,5 łyżeczki).  Serwujemy z kleksem śmietany, odrobiną oliwy, grzankami, świeżą, chrupiącą bagietką lub ziarnami - polecamy tutaj produkt firmy Ziarenkowo. Smacznego kochani (: (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src

Symfonia Smaków
Włoska kuchnia – dlaczego tak ją kochamy 150

Większość z nas ma swoją ulubioną kuchnię, a dla Polaków jest to kuchnia rodzima, bazująca na ziemniakach i dużej ilości warzyw oraz przygotowanych na wiele sposobów daniach zawierających dość znaczne ilości mięsa drobiowego i wieprzowego. Niemniej jednak, niekiedy warto choć odrobinę wyjść ze swojej strefy komfortu i skosztować przysmaków oferowanych nam przez inne kultury. Możliwość taką mają rodacy wyjeżdżający najczęściej(...)Italii. W popularnych potrawach jakie oferuje kuchnia włoska takich jak lasagne, pizza czy spaghetti zakochują się mniej wybredni smakosze. Trudno bowiem skonsumować pyszne kawałki mięsa i warzyw ułożone na chrupiącym spodzie, makaron w pysznym sosie pomidorowym, czy też szalony włoski przekładaniec i nie wykrzyknąć z zachwytu „Mamma mia!”. Wśród naszych rodaków na pewno znajdą się jednakże również miłośnicy nieco bardziej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak czosnkowy z brokułami 126

Kurczak z dużą ilością czosnku to jeden z moich ulubionych. Niesamowicie aromatyczny, ale wciąż delikatny z chrupiącą zglazurowaną skórką. Mała odmiana dla osób lubiących tradycyjnego pieczonego kurczaka Składniki (2 porcje) -2 ćwiartki z kurczaka -główka czosnku (albo 2-3 łyżki Allioli i 2 ząbki czosnku) -3 łyżki oliwy -sól i pierz -500g  brokułów Przygotowanie Ćwiartki oczyścić, umyć. Odłożyć(...)brokuły (można także użyć mrożonych). Na brokułach ułożyć kurczaka. Pozostałe 2 ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki, obłożyć nimi kurczaka. Piec około godziny w temperaturze 180st. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 655,3 kcal Tłuszcz:26,9g Białko: 36,7g Węglowodany:14g Smacznego

Zielona Kuchnia
Skrzydełka smażone 137

Dzisiaj mam dla Was przepis na skrzydełka jak z KFC.  Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Podawać można z ryżem, ziemniakami, kaszą lub jako samodzielna przekąska. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na różne dania z mięsem w roli głównej. Polecam również przepis na skrzydełka w sosie barbecue Składniki 12 skrzydełek z kurczaka 1 szklanka mąki pszennej(...)każdej strony w panierce i smażyć na głębokim tłuszczu. Kiedy będą już rumiane wyjąć na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. skrzydełka smażone Polecam również skrzydełka z kurczaka w chrupiącej panierce udka drobiowe z prodiża udka pieczone w pomidorach pierś z kurczaka pod pierzynką

O kuchni z uczuciem
Genialny dżem & Relacja Kraków. 173

bobu), humusem, pieczoną papryką i innymi warzywami. Jak wrażenia? Pyszne, serio, jeden z lepszych wegetariańskich burgerów jaki jadłam. Idealnie wszystko się komponowało, jedyne co bym zmieniła, to bardziej chrupiąca bułka, zdecydowanie tam zajrzyjcie jeżeli będziecie w Krakowie! A ja czekam, aż otworzą się w Warszawie ^^  A na dodanie siły podczas spaceru, polecam smoothie w Krakowska 10 cafe , robione(...)twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował mistrzowsko i aż, żałuję, że nie wzięliśmy takich więcej na drogę :D a na wynos podało na pomidorowego (farsz z ziemniaków, kolendry, suszonych pomidorów o ile dobrze pamiętam), dyniowego (kasza bulgur, pestki dyni...i nie pamiętam) oraz ze śliwką i różą   Niestety nie udało nam się spróbować hummusa

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania