wyczyszczenia talerzy! Zupa krem z białych warzyw z oliwą pietruszkową i czipsami z wędzonego boczku Składniki na ok. 6-8 porcji: łyżka masła 2 ząbki czosnku 3 małe ziemniaki 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1/2 pora (biała część) 1/2 małego kalafiora 8 pieczarek 700 ml bulionu lub rosołu (przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj , przepis na rosół znajdziesz(...)krem blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym. Do kremowej zupy dodaj mleko i śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Plasterki boczku wytapiaj na średnio rozgrzanej patelni, aż będzie rumiany i chrupiący. Po przestygnięciu pokrusz na mniejsze kawałki. Oliwa pietruszkowa - sposób przygotowania: Z gałązek natki pietruszki oberwij listki i posiekaj drobno. Przełóż do moździerza, dodaj oliwę (opcjonalnie posiekany czosnek) i szczyptę soli
Gary Bez dnaJedna z klasycznych polskich zup (tj. jak pomidorowa, krupnik, kapuśniak, jarzynowa), które po prostu od czasu do czasu, goszczą w naszych domach. Nieco mniej tradycyjne wydanie ogórkowej – bo zamiast ziemniaków dodatek kaszy jaglanej. Podstawą najlepszej zupy ogórkowej są swojskie ogórki kiszone – takie z dodatkiem czosnku, chrzanu i kopru. Idealną kwasowość osiągniemy przez dodanie do zupy wody od tych ogórków! Składniki(...)mięsnego. Ogórki kiszone ścieramy na tarce na większych oczkach. Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem, po 3 minutach przecedzamy przez drobne sito. Kiedy warzywa w zupie są już dość miękkie (przyjemnie chrupiące ale nie rozgotowane), dodajemy starte ogórki, wodę od nich,kaszę. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy z gotowanym mięsem z żeberek. Zupę ogórkową warto serwować ze świeżym koperkiem
Kierunekuchniazapomniałem o kurczaku, a przecież to wokół niego kręci się całe to towarzystwo. Kurczak odnajduje się w tej potrawie znakomicie - delikatnie uduszony od dołu i z niesamowicie chrupiącą skórką od góry. Normalnie pycha! :) Składniki: 4 udka z kurczaka 1 por 2 małe jabłka 100 ml soku jabłkowego 2 łyżki majeranku 1/2 bulionetki - esencji do duszenia warzyw 100 ml słodkiej śmietanki(...)dodatkową 1/4 łyżeczki masła i posypać całość kolejną łyżką majeranku. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 - 10 minut bezpośrednio pod górną grzałkę. Podawać z dużą ilością zielonej pietruszki z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem
zadanie-gotowaniespotykamy charakterystyczne wąskie uliczki upstrzone sklepami. Ta Grande Rue czyli Ulica Główna jest tam najszersza :) Przy okazji. Tamtejsze gofry nie są tak dobre jak nasze. W ogóle nie są chrupiące i smakują sodą. Natomiast pachną tak samo. Po ugryzieniu jest szok :) Wyżej już jest tylko lepiej. Na samym szczycie leży kościół, który ciut się rozrósł od X wieku :) Niestety zmienił(...)przepadają za sobą, co było widoczne np. podczas kryzysem Francja - NATO, a ostatnia awantura na Bliskim Wschodzie wcale tego nie poprawiła. Tym bardziej danie zasługujące na uwagę. Składniki: - bułka - ziemniaki - jakaś parówka Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki i smażymy na oleju. Parówkę kładziemy na frytki, żeby się podgrzała. Dzięki temu nie musimy uruchamiać dodatkowego garnka. Bułkę przekrajamy, kładziemy
Kryzysowa Książka Kucharskawędzonego lub szynki są pysznym dodatkiem do sałatek. Można owinąć boczkiem lub szynką też szparagi , schab, dzięki temu unikniemy przesuszenia i jednocześnie boczek stanie się przyjemnie chrupiący. Boczek sprawdza się także jako chrupiący dodatek do różnych zup kremów. Zapraszam na kotlety mielone z piekarnika. Składniki na 8 dużych lub 12 mniejszych kotletów: 500 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula(...)plasterkami pieczarek, wlewamy również wodę z puszki. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, bez przykrycia. Gotowe kotlety z piekarnika z boczkiem wędzonym podaję najczęściej z ziemniakami puree, pieczarkami z którym się piekły, oraz np. mizerią. The post Mielone pieczone z boczkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami np. na Boże Narodzenie, to ten przepis bez wątpienia spełni Wasze oczekiwania. Smaku tych pierogów nie da się opisać. Dzięki sodzie, są puszyste, chrupiące. Przepis odkryłam na Instagramie , jednak tam pierożki nie były pierożkami i pozbawione były nadzienia. Ponieważ wyglądały tak czy siak bardzo obiecująco, postanowiłam je zrobić. I tu kolejny plus, bo ciasto(...)marmoladą. Zobaczymy co dobrego lub nie z tego wyniknie Ostatnio w jednej cukierni trafiłam na pierogi żydowskie. Zaskakujące smakiem. Było to ciasto drożdżowe, jak na pączki, wypełnione nadzieniem z ziemniaków, cebuli i sera – takie ruskie nadzienie. Całość usmażona. Niby dziwne zestawienie, a w smaku rewelacja Na pewno również zrobię takie pierogi z nadzieniem ruskim, też może być hit. Nadzienie
Mieszam w Garnkupomysłów czy posiadanych składników tyle możliwości, a obiad dzięki temu nigdy nie jest nudny! Co więcej - jest to świetna propozycja dla dzieci! Można je podać na obiad z ziemniakami, ryżem czy kaszą i surówką lub jako przekąskę imprezową (wtedy dobrze podać z sosem/dipem). I co ważne - jest to danie z typu oszczędnych ;) zwykłych kotlecików z piersi kurczaka (takich wiesz(...)się tam udało, bo, jak wspomniałam, możliwości jest bardzo dużo. Tym razem postawiłam na najbardziej lubiane przez nas połączenie, czyli lekko kwaskowe suszone pomidory, słodka papryka mielona i delikatnie chrupiący słonecznik - całość gwarantuje doskonały smak! Polecam te kotleciki, bo to rewelacyjny pomysł na pyszny i niebanalny obiad! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka 5 suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki
Kolorowy Przepisownikdaniem . Smażone udka z patelni , to po prostu smażone mięso z brokułem , cebulą i odrobiną przypraw . Jest genialne w swej prostocie i mega smaczne . Doskonałe do ryżu , ziemniaków , pure, kuskusu , kaszy , cokolwiek położycie obok , na pewno się nada . Do tego wykonanie zajmuje około 30 minut co nie jest bez znaczenia w dzisiejszym zabieganym świecie Zdrowe , kolorowe , nic tylko wcinać składniki(...)jakiś czas mieszając . Na koniec wsypujemy brokuły , odrobinę solimy , zmniejszamy ogień , smażymy delikatnie mieszając od czasu do czasu około 6 minut . Brokuły nie mają być rozmiękłe , tylko lekko chrupiące . Gotowe . Serwujemy na gorąco , prosto z patelni najlepiej z ryżem lub kuskusem Smacznego ! Artykuł Smażone udka z patelni, prosty , pyszny obiad pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżybardzo delikatne i miękkie w środku. Z wierzchu chrupiące dzięki serowy żółtemu. Jest to danie bardzo sycące, a z takiej porcji wychodzi ich 9-12 sztuk. Jeśli nie chcecie chrupiącej góry, wtedy wystarczy zapiec naleśniki pod przykryciem. Jak już wspomniałam, żeby szybciej i sprawniej poradzić sobie z krojeniem warzyw, użyłam elektrycznego spiralizera firmy Unold . Jest to urządzenie dość zgrabne(...)jestem zwolenniczką mycia żadnych noży w zmywarce, gdyż to bardzo je tępi. Co można przygotować z produktów pociętych przez spiralizer? warzywne makarony spiralne cieniutkie frytki, nie tylko z ziemniaków placki warzywne sałatki surówki Cechy maszynki: Zasilanie: 80 W, 220-240 V~, 50/60 Hz waga: ok 1.5 kg długość przewodu: ok 90 cm spiralna tarka do tworzenia kolorowych, warzywno-owocowych
Codzienna kuchnia niecodziennaobiad, najedzeni i szczęśliwi domownicy, to coś niezastąpionego. Dlatego tak lubię gotować. Ostatnio przygotowałam dla całej rodziny chrupiące nugettsy z kurczaka (w panierce na bazie mąki kukurydzianej). Takie kawałeczki chrupiącego mięsa idealnie sprawdzą się w towarzystwie ulubionej surówki i ziemniaczków, jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Kukurydziane panierka nadaje(...)patelni z tłuszczem (głęboki tłuszcz). Smażymy na złoty kolor z obu stron (najlepiej na średnim ogniu). Nugettsy odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy w formie obiadu (z ziemniakami i surówką) lub jako dodatek do chleba, zapiekanek, a nawet na przyjęcie w towarzystwie dipu lub zwykłego ketchupu. Smacznego
Słodkie okruszkiwersja, dodatkowo urozmaicona marchewką. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają połączeniu mięsa drobiowego z cielęcym oraz dodatkowi masła i piany z białek. Dzięki temu są delikatne oraz soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Składniki: 1 filet z kurczaka ok. 300 g mielonej cielęciny 1 marchewka 1 jajko 2 płaskie łyżeczki masła 1 bułka kajzerka(...)obtaczamy je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron na złoty kolor. Najczęściej podajemy z ziemniakami i surówką
Kuchnia MagdaLenywersja, dodatkowo urozmaicona marchewką. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają połączeniu mięsa drobiowego z cielęcym oraz dodatkowi masła i piany z białek. Dzięki temu są delikatne oraz soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnych mielonych. Składniki: 1 filet z kurczaka ok. 300 g mielonej cielęciny 1 marchewka 1 jajko 2 płaskie łyżeczki masła 1 bułka kajzerka(...)obtaczamy je najpierw w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym, z obu stron na złoty kolor. Najczęściej podajemy z ziemniakami i surówką
Kuchnia MagdaLenyprzygotowanie jest banalnie proste, jednak wymaga od nas nieco zaangażowania – musimy starannie każdy kawałek kurczaka obtoczyć w cieście oraz płatkach kukurydzianych. Płatki kukurydziane sprawiają, że kąski są niezwykle chrupiące! Jeżeli lubicie pikantne dania, polecam podwoić ilość przypraw. Nuggetsy z kurczaka możecie podać z ketchupem, sosem czosnkowym, sosem słodkim chili, majonezem lub po prostu z jogurtem naturalnym. Obiecuję(...)papierze do pieczenia. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia w termoobiegu, temperaturze 180 stopni. 5 Podajemy z ulubionym sosem. Można je potraktować także jako obiad, podając je z ziemniakami i surówką. Artykuł Nuggetsy z kurczaka – pieczone pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazylii