Wszyscy dzisiaj publikują smakowite i tłuściutkie pączki nadziane marmolada albo chrupiące faworki. Ja tego nie zrobię. I wcale nie dlatego, że sama nie robiłam pączków, o nie! pachniało mi smażonym cały ranek. Ja chcę Was zabrać dzisiaj w aromatyczną podroż do Francji. Danie to jest czasochłonne ale zapach i smak wynagradzają każdą minute spędzona przy patelni(...)godziny pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, mieszamy i pieczemy jeszcze 30-45 minut. Z gotowego gulaszu wyjmujemy liście laurowe i zioła. Wołowinę po burgundzku możemy podawać z ziemniakami, kluskami lub po prostu z pieczywem
Dzieje kuchennej Wiewiórymarynowanego kalafiora z pieczonym, dodajemy jabłka i rybę. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny, lekko solimy, wkręcamy świeży pieprz i dodajemy zielone listki rukwi lub rukoli. Serwujemy z kleksem awokado i chrupiącymi płatkami pasternaku. Wystarczy obieraczką do warzyw zestrugać cienkie wstążki, rozsypać po blaszce i w 200C upiec na rumiano w piekarniku. Krem z buraków i soczewicy z musem chrzanowym(...)mieszamy z cebulą i grzybami. Wykładamy gorącą kaszę z łyżką pesto, wierzch obsypujemy żołądkami. Troć wędrowna z fenkułem, jabłkiem i selerem 4 kawałki po 180g troci wędrownej 5 dużych ziemniaków grillowych 2 -3 łyżeczki ikry dorsza 100ml tłustej śmietanki 50g masła 2 opakowania selera naciowego 1 fenkuł 2 duże twarde czerwone jabłka 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 1 cytryna
karmelowychcemy nakarmić dużo osób. Jeśli chcielibyście podać obiad, który będzie wyjątkowy, koniecznie spróbujcie gołąbków pieczonych. Są wzbogacone o wędzony boczek i kiszoną kapustę, która po zapieczeniu tworzy chrupiący, wyrazisty akcent. Takie gołąbki mają wielowymiarowy, głęboki smak i z powodzeniem możecie podać je nawet wybrednym gościom. To zdecydowanie moja ukochana wersja gołąbków. Są tak dobre, że warto zrobić ich więcej(...)termoobiegu) lub 170 z termoobiegiem i pieczemy 45-50 minut. Po upieczeniu posypujemy porwanym/posiekanym koperkiem. Od razu podajemy. Same – lub ze świeżym pieczywem czy gotowanymi ziemniakami. Post Pieczone gołąbki – na dużą ilość osób pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakudelikatniejszy rodzaj sałaty, tym rzadszy i lżejszy powinien być sos. Dlatego kremowe, ciężkie dressingi (np. na bazie jogurtu naturalnego czy z dodatkiem śmietany, sera pleśniowego) nadają się do chrupiących rodzajów sałaty i kapusty. Do gorzkich sałat, jak odmiany cykorii (cykoria, endywia i radicchio) proponuję słodkawe dressingi z dodatkiem miodu, soku z pomarańczy czy octu balsamicznego. Poniżej znajdziecie 3 przepisy(...)buraków, do sałatki ziemniaczanej, do grillowanej cukinii i bakłażana. Do sałatek z dodatkiem sera feta lub sera koziego. Jako sos do pizzy (wypróbowaliśmy ;)), do falafeli lub do pieczonych ziemniaków i innych warzyw. Dressing z pomarańczą i octem balsamicznym Składniki: 3 łyżki octu balsamicznego Monini sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 6 łyżek
Chilli Czosnek i Oliwasię z naturalną regulacją odczuwania sytości. Wiedzą doskonale, ile i jakiej konkretnie grupy produktów spożywczych im potrzeba. To, że dzieci wolą zjadać osobno węglowodany i białka, czyli np. standardowo ziemniaki i mięso, jest jak najbardziej naturalne i my Rodzice nie powinniśmy tej reakcji zaburzać! A niestety często zdarza się tak, że nakłaniamy maluchy do jedzenia wszystkiego razem. Jako Rodzice powinniśmy(...)owocowego koktajlu dodać np. liście szpinaku. Możliwości jest wiele, a kilka inspiracji znajdziecie na moim blogu, tu kilka przykładów: pieczone pulpeciki brokułowe, owocowy koktajl na kefirze, pulpeciki z kalafiora, chrupiące placki z batatów , czekoladowy krem jaglany. Po siódme wspieraj i pomagaj Jeśli Wasze dziecko zmaga się z problemem nadwagi lub otyłości, to najważniejsze, co musicie zrobić jako Rodzice jest okazanie
Natka Pietruszkiczarną godzinę. Sytuacja uratowana, gar zupy ugotowany, jest pysznie 😋. Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb - osiągający około 25 cm średnicy i wagę nawet 2 kg. Świeży kalafior ma jasną kremową barwę, pozbawiony jest czarnych przebarwień i plam. Liście takiego kalafiora, powinny(...)kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Klasyczna zupa kalafiorowa Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 1 opakowanie mieszanki warzywnej Potlino 1 mały kalafior 5 sporych ziemniaków 5 skrzydełek kurzych 1,5 litra wody 2 łyżeczki domowej vegety 1 łodyżka świeżego lubczyku sól pieprz 200 ml śmietany 18% posiekany koperek Wykonanie: W sporym garnku skrzydełka
Kulinarne przygody Gatityserowo-kalafiorowy; gęsty, aksamitny i kremowy. Obiecuję Wam - będzie pysznie ! Parę słów o kalafiorze Kalafior to roślina jednoroczna. Jadalny jest mięsisty kwiatostan, nazywany różą - a le ja też lubię chrupać głąb - osiągający około 25 cm średnicy i wagę nawet 2 kg. Świeży kalafior ma jasną kremową barwę, pozbawiony jest czarnych przebarwień i plam. Liście takiego kalafiora, powinny(...)kalafiora z chili Sałatka z groszkiem cukrowym i fioletowym kalafiorem Zupa krem serowo-kalafiorowa Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 opakowanie kalafiora Poltino 2 małe marchewki 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 serki topione kwadratowe 1000 ml wody lub bulionu 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki gałki muszaktołowej sól pieprz masło do smażenia świeży tymianek Wykonanie: Czosnek obieramy i kroimy
Kulinarne przygody Gatitypieczona w ziołach i nadziewana jabłkami, aromatyczne, niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka, soczysta i ma cudownie chrupiącą skórką. Kaczka pieczona w ziołach faszerowana jabłkami była dla mnie również kolejnym sprawdzianem piekarnika parowego Electrolux z serii 700 SteamCrisp (model EOC6H71Z). Wybór tej marki nie był przypadkowy, większość(...)serników, ten egzamin piekarnik zdał na najwyższą ocenę. Chleby, zarówno na drożdżach, jak i na zakwasie upiekły się idealnie, a dzięki funkcji pary ich skórka była równomiernie wypieczona i chrupiąca. Piekarnik sprawdził się także podczas przygotowywania słodkich wypieków, jednak swoje największe zalety ujawnił kiedy zaczęłam piec mięsa i drób. Soczyste pieczenie, które przygotowałam na święta korzystając z czujki temperatury było
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCarpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem(...)Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder
Kulinarne przygody Gatitylubi dań jednogarnkowych, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni? W tym przepisie po wstępnym przygotowaniu składników, wystarczy 45 minut, aby mieć gotowy obiad! Rezultatem jest soczysty kurczak o chrupiącej skórce oraz aromatyczna, delikatna młoda kapusta w pysznym, zredukowanym i zagęszczonym sosie! Ten przepis polega na przygotowaniu pysznego dania ze składników, które akurat masz w spiżarni i lodówce. Dlatego udka(...)uspokoiło. Jeśli lubisz, na patelni możesz rozpuścić 2 – 3 łyżki masła i rozgrzanym polać udka bezpośrednio przed podaniem. Kurczak z młodą kapustą świetnie smakuje z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Pyszna jest również karkówka pieczona na młodej kapuście , a także nasz przepis na makaron z młodą kapustą i kiełbasą . Polecamy też przepis na gołąbki z młodej kapusty oraz na młodą
Kuchnia Na WypasieWoll Szafir ze sklepu GUSTUS Na czym polega jej nadzwyczajność? Smaży w małej ilości tłuszczu, nie dymi, nie kopci, można w niej piec ciasta nawet. Zapiekane pod pokrywką ziemniaki z patelni ,będą miały smak ziemniaczków z piekarnika. Na początek jednak trochę danych. Zapraszam do lektury, gdyż warto! Linia Indukcja to produkty najnowszej generacji przeznaczone do użytku na płytach indukcyjnych(...)sporo czasu. Następnie zachciało mi się ryby. I tak powstało danie z rybą – mintaj w panierce z płatków owsianych! PRZEPIS NA TE RYBĘ ZNAJDZIECIE TUTAJ. Soczysty mintaj w chrupiącej panierce, warto tego spróbować! Następnie postawiłam na Włochy! Z pozoru trudne do wykonania risotto z kurkami, w tej patelni jest dziecinnie proste do zrealizowania. RISOTTO JEST W TYM MIEJSCU. Kremowe
Z Kuchni Do Kuchnisłoninę czy wieprzową skórę będę równie rozmarzony. Jednak amuse-bouche, w której oba składniki pojawiają się w towarzystwie jabłka, pozwala totalnie odlecieć i zapomnieć o Bożym świecie. Rozkosznie chrupiąca i słodka skóra wprowadziła mnie w błogostan. Nie wiem, jak mam to wytłumaczyć, bo tego trzeba po prostu spróbować! Śledzik nie tylko na zagrychę Na myśl o śledziach niektórzy dostają(...)Przekąski: ser łomnicki / konfitury z rokitnika i dereni / pasztet z wątróbki drobiowej z czarnym bzem / pieczywo: gryczane, kukurydziane, foccacia, brioszka. Amuse-bouche: jabłko / słonina / skóra wieprzowa. Przystawka: śledź / ziemniak / koper / chrzan / olej lniany. Przystawka: jeleń / kurki / borowik / pietruszka / nasturcja. Danie główne: łosoś / kalafior / żółtko / biała trufla / palone masło. Danie główne: biodrówka jagnięca / pasternak / borówka / czekolada / kawa. Deser: sernik / rokitnik
Food SquareCarpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem(...)Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Drożdżowy wieniec z bakaliami i czekoladą Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie
Kulinarne przygody Gatityproste, smaczne i całkiem efektowne. Całe menu wygląda tak: Poniedziałek: Sajgonki bez zawijania, czyli spring rolls bowl Sztandarowe danie kuchni wietnamskiej, wykwintne i eleganckie. Usmażone sajgonki są kruche i chrupiące, świeże – delikatne i miękkie. W naszym przepisie połączyliśmy jedno z drugim w taki sposób, że do misy ze składnikami świeżymi dodaliśmy smażone chipsy z papieru ryżowego, które nadają daniu smak(...)góry wiemy czego nam potrzeba do gotowania. Jeśli podoba Wam się nasze menu na ten tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone
Niedzielny kucharz