miałam zajęte, więc nie było okazji. Mijający tydzień okazał się z kolei na tyle pracowity, że nie dałam rady kupić odpowiednich składników. Zaczynam zatem testować przepisy Pawła od kokosanek - chrupiących i mocno kokosowych. W książce Weganon podał proporcje na 30 ciastek. Z połowy składników wyszło mi ich 17. Składniki (na 30 ciastek): 3 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka mąki(...)czwartek. Nie brakuje też słodkich wspomnień z dzieciństwa Pawła (z kuchni Jego Mamy i Babci), dań z różnych stron świata i słodkości z dodatkiem warzyw (batatów, buraków, dyni, fasoli, ziemniaków, kalafiora itp.). W większości przepisów Paweł zwrócił uwagę na pełnowartościowość swoich słodyczy. Są bogate w białka, witaminy, składniki mineralne. Urzekają swoimi kolorami i różnorodnością. Cenne jest to, że każdy przepis
Weekendy w domu i ogrodzieramach wymyślania różnych ciekawych (czasami dziwnych :)) chlebów razem z Karoliną. Po odrzuceniu kilku żartobliwych propozycji takich jak np. chleb z wódką, chleb ze śledziem, czy np. chleb z ziemniakami, sałatką i kotletem, pozostał na polu boju właśnie chleb musztardowo-miodowy :) Połączenie w sumie całkiem ciekawe. Niestety Karolina unika musztardy jak ja modlitwy, więc tym razem nie będzie moim testerem. Trudno(...)Chlebek wyszedł naprawdę pyszny. W sumie dość słodki, ale nie za słodki. I z wyraźnie - ale tak właśnie akuratnie z umiarem - wyczuwalną musztardą. A kulki gorczycy cudownie chrupały w zębach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis
Marder&Marder Manufactureziemniaki ( 130 g ) -2 cebule -1 marchewka ( 90 g ) -garść zdrewniałych części zielonych szparag -brokuł mrozony lub świeży ( 200 g ) -2 liście laurowe -2 ziela angielskie Reszta składników: -3 garscie szpinaku świeżego -2 garście jarmużu -2 garście natki pietruszki -1 garść szczypiorku -1por -4 gałązki świeżego oregano -1 gałązka lubczyku -1 liść chrzanu Dodatki: -mały pojemnik jogurtu(...)mące, jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Zalecam użyć szerokiej patelni i wiekszej ilości oleju, tak, aby kawałki mięsa były w nim zanurzone do połowy. Będą wtedy chrupiące i szybko się usmażą. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie solimy. Pomidorki sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę
Kulinarne przemysleniapikantnych przyprawach. Tylko wtedy będzie to niezapomniane danie! Polecam Wam także przepisy na: – klasyczna szakszuka – szakszuka z dynią – szakszuka z kurkami – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie(...)grzanki z masłem czosnkowym. Do miękkiego masła dodaj 1 ząbek czosnku i odrobinę soli. Masłem smaruj małe kromki bakiegtki i wstaw na kilka minut do piekarnika aż staną się chrupiące. Smacznego! Artykuł Szakszuka z boczkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plPlacek po węgiersku z gulaszem Chrupiące placki ziemniaczane z ostrym mięsnym gulaszem to zdecydowanie uczta dla zmysłów, ale i spora dawka kalorii , ale czego nie robi się dla swojego ukochanego mężczyzny :-) Choć przyznam szczerze, że i ja od czasu do czasu lubię te smaki :) Idealny na obiad czy ciepłą zimową kolację, dzięki zawartości papryczki chili świetnie rozgrzewa. Gulasz(...)zaprawić sos. Sos powinien być dosyć gęsty i pikantny. W razie gdyby był mało gęsty można go podbić odrobiną śmietany. Placki ziemniaczane: - 1-1,5 kg obranych ziemniaków, - 1 duża cebula, - 2 ząbki czosnku, - 2-3 łyżki mąki pszennej, - 1 jajko, - przyprawy: sól, pieprz, - olej do smażenia
Aromatyczne Podróżebardzo ciekawe, bo nawet jak gotowaniem się zajmujemy nie myślimy o tym jakie mogą pojawiać się problemy kiedy musimy nakarmić kilkaset osób! Co kiedy zepsuje się maszyna do obierania ziemniaków, albo zepsuje się lodówka? Nawet nie wiecie jak bardzo czekałam na zbliżające się miesiące, kiedy będzie efekt finalny kilku nowych projektów i kiedy będę mogła pojechać do Bydgoszczy i pochwalić(...)smaków, zapraszam na croissanta z malinami, mascarpone i pistacjami. Składniki: (2 porcje) 2 croissanty, mascarpone, maliny, pistacje, syrop z agawy/miód Croissanty lekko pogrzać, aby było delikatnie ciepłe i chrupiące. Rozsmarujmy na nich warstwę marscarpone, poukładajmy maliny, rozsypmy posiekane pistacje i skropmy wszystko miodem albo syropem z agawy i cieszmy się chwilą :) Smacznego i miłego dnia
Plate of JoyPieczony kurczak to idealne danie na niedzielny obiad. Kurczak jest takim mięsem, które smakuje praktycznie każdemu. Warto jednak wiedzieć jak upiec kurczaka, aby był soczysty, miękki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać. Dobrze osuszoną fasolę przełożyć do miski i dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Pokrojoną cebulę, paprykę oraz ząbki czosnku umieścić w pojemniku rozdrabniacza blendera i zblendować na gładką masę. Powstałą masę przełożyć na sitko wyłożone czystą ściereczką i dobrze odsączyć z nadmiaru soków(...)bułki także wysmarowaną sosem. Burgery podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 burgery. Dzięki krótkiemu podpieczeniu w piekarniku lub na grillu, bułki są chrupiące i ciepłe. Kotlety, zamiast grillować (oczywiście można je także grillować na ogniu, na świeżym powietrzu), można także upiec w piekarniku, na wyłożonej papierem do pieczenia blasze od piekarnika, nagrzanym
Gospodyni MiejskaNaszym świątecznym stole. Tym czasem w trakcie przeglądu zamrażalnika znalazłam jeszcze opakowanie mrożonej czerwonej porzeczki i tak powstał sernik z tym właśnie owocem. Równie smaczny, wilgotny z chrupiącą bezą i maślaną kruszonką. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)dużych oczkach jarzynowych. Piec w 180stopniach przez ok.50minut. W ym. blachy 38x25cm Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w kostce u mnie Śremski ( przeciśnięty przez praskę do ziemniaków) 1 całe jajko 1 budyń waniliowy ( proszek) 40g 1 szklanka cukru 0,5 kostki masła ( 125g) Przygotowanie: Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Masło utrzeć z cukrem oraz całym jajkiem
W garach u Gosiczosnku i chilli oraz szczyptą mielonego kuminu krem grzybowy o aksamitnej konsystencji dzięki dodatkowi mascarpone i intensywnym leśnym aromacie wzmocnionym oliwą truflową niewymagający bulionu, prosty krem z papryki, z chrupiącą pieczoną ciecierzycą i oliwą bazyliową. Oliwy smakowe - do czego je wykorzystać? Jak widzicie, do zrobienia moich zup wykorzystałam oliwy smakowe, bo to prosty sposób, aby nadać potrawie ekstra aromatu(...)postaci świeżej jest kosztowna. Dzięki aromatyzowanej oliwie będziecie mogli cieszyć się jej wyszukanym smakiem. Bardzo dobrze łączy się z jajkami (można nią polać jajecznicę czy omlet), daniami z ziemniaków, dodajemy ją też do makronów (z sosami z dodatkiem śmietany), carpaccio wołowego i pieczeni. Ma intensywny smak, dlatego wystarczy jej niedużą ilością polać gotową potrawę (na oliwie truflowej nie smażymy). Jesienne
Chilli Czosnek i Oliwaciasto na pizzę , którego recepturę dopracowywał przez długi czas (rzecz jasna mąka typu 00 jest sprowadzana z Włoch). Sprzęt, którego kucharz użyje ma mu pomóc w zrobieniu cieniutkiej i chrupiącej pizzy - a czy tego dokona w piecu takim, a nie innym, w takiej temperaturze, a nie innej - mniejsza z tym. Ciasto, ciasto, ciasto Byłem mocno zdziwiony, gdy usłyszałem, że Patrizio(...)świetnej jakości. Bo jak potwierdzi niejeden szef kuchni, bardzo dobre produkty w kuchni bronią się same! PS - z życia wzięte W USA widziałem pizzę z plastrami ziemniaków... Ale będąc na Sycylii zobaczyłem rzeczy, które nie śniły się nawet najstarszym filozofom. Otóż lokalni mieszkańcy miasta Ragusa zamówili pizzę (na grubym cieście), a na niej była fura frytek... To jeszcze nic! Inna
Right Behind The Kitchenjabłuszek i czosnek do środka i do piekarnika. Moja kaczka tym razem była niezbyt duża (1,8 kg), więc po upieczeniu nie prezentowała się okazale, ale smakiem nadrobiła. Skórka chrupiąca, a mięsko w środku soczyste i aromatyczne - takie miało być, wszystkim bardzo smakowała. Najlepiej wybierać kaczki takie około 2,5 kg. Składniki: 2,5 kg świeżej kaczki około 5 łyżek(...)prawie nie wycieka, a ona sama jest dobrze zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim kaczkę na około 5 minut by odpoczęła. Podawać według uznania, ja lubię z pieczonymi ziemniakami i buraczkami
Kuchcik gotujeśmietankowego z dodatkiem pomidorów suszonych oraz orzechów włoskich, panierowane w bułce tartej z dodatkiem czarnego sezamu. Roladki są delikatne w smaku - miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Dodatkowo panierka z dodatkiem czarnego sezamu nadaje im ciekawego oraz oryginalnego wyglądu. Danie jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy oraz smak wynagradzają ten czas spędzony w kuchni 😉 Składniki(...)panierce z bułki tartej i sezamu. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podjemy z ziemniakami i surówką
Kuchnia MagdaLenyśmietankowego z dodatkiem pomidorów suszonych oraz orzechów włoskich, panierowane w bułce tartej z dodatkiem czarnego sezamu. Roladki są delikatne w smaku - miękkie i soczyste w środku, a na zewnątrz chrupiące. Dodatkowo panierka z dodatkiem czarnego sezamu nadaje im ciekawego oraz oryginalnego wyglądu. Danie jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy oraz smak wynagradzają ten czas spędzony w kuchni 😉 Składniki(...)panierce z bułki tartej i sezamu. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podjemy z ziemniakami i surówką
Kuchnia MagdaLenyKaczka pieczona z jabłkami Dzisiaj powrót do korzeni, do kuchni staropolskiej. Przyrządzana od stuleci kaczka z jabłkami. Z chrupiącą skórką i miękkim soczystym mięsem. Długo pieczona, ale warta każdej minuty oczekiwania. Doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad. Przepis jest prosty. Kaczkę należy tylko mocno wymasować z przyprawami, a w czasie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem i kilka razy obrócić. Sekretem(...)odstawić. Pozostałe jabłka pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plasterki lub na cząstki. Na patelni stopić pozostałe masło, skarmelizować cukier, podsmażyć jabłka. Ułożyć na kaczce i wokół. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluseczkami. Smacznego
Pełny talerz