peklowania np. żeberek. W przypadku skrzydełek ważna jest też inna jego fukcja polegająca na tym, że proszek wyciąga wodę z mięsa dzięki czemu po upieczeniu jest ono jeszcze bardziej chrupiące. Wypróbujcie inny nasz przepis na pieczone skrzydełka z domowym sosem BBQ Pieczone skrzydełka z sosem buffalo Składniki: 500 g skrzydełek z kurczaka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka(...)skrzydełka ponownie do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 220 stopni. Zapiekaj jeszcze przez kilka minut, aż skrzydełka zaczną się delikatnie przypalać. Wyjmij z piekarnika i podawaj z pieczonymi frytkami, pieczonymi ziemniakami i świeżą sałatą. Smacznego! Artykuł Wtorek: Pieczone skrzydełka buffalo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzcoś w KFC. Jak już mamy ochotę na coś niezdrowego to zamawiamy kubełek kurczaków i frytki. Dzisiaj postanowiłam spróbować zrobić kurczaka a'la KFC. Kurczak wyszedł delikatnie ostry z chrupiącą panierką. Muszę powiedzieć, że jest bardzo smaczny i podobny do tego z KFC. Ostrzejszą nutę zawdzięczają dzięki papryczce chilli, a słodka papryka dodaje odrobiny słodkości. Chrupka panierka to płatki(...)kurczaka obtaczamy w cieście naleśnikowym, a następnie w panierce z płatków. Smażymy kurczaka całkowicie zanurzonego w oleju i smażymy do uzyskania złocistego koloru. Podajemy z dipem czosnkowym lub pieczonymi ziemniakami
Kuchnia w oparachczęsto podawana z ugotowanym na twardo jajkiem. Tak podałam ją też ja, a idąc w ślad za Jamie Oliverem dorzuciłam jeszcze wspaniałą salsę feta+chili i limonka i chrupiące kawałki tortilli do zagryzania i nabierania fasoli. Wierzcie lub nie ale to czarne niebo w gębie! :) Różnorodność tekstur i smaków tak wspaniale się uzupełniających daje niezłego kopa i mnóstwo energii(...)Dolej 1 1/2 szklanki wody, dopraw tymiankiem, pieprzem cayenne/ chili i solą i gotuj całość przez 30min. lub do miękkości fasoli. 5. Rozgnieć niedbale składniki zupy tłuczkiem do ziemniaków i dobrze zamieszaj aby całość była gęstsza. 6. Wbij jajka bezpośrednio do zupy, każde w inne miejsce i gotuj przez 6-8min - nie mieszaj! 7. Podpiecz tortille z obu stron
Kuchnia w Słońcu Skąpanatakiej wiedzy na temat odżywiania jak teraz, wydawało mi się, że sezon na dobre warzywa i owoce jest wyłącznie wiosną i latem. Jesień i zima kojarzyły mi się z ziemniakami i marchewką ;) Jak dobrze, że te czasy minęły, a ja potrafię w każdej porze roku znaleźć plusy i pyszne sezonowe produkty. To ważne, że przez cały rok nie jemy(...)czasem ciężko się zmobilizować i przyrządzać czasochłonne dania. Dlatego chcę Wam pokazać, że można szybko w prosty sposób przygotować coś dobrego. Mam dla Was przepis na kanapki pełne chrupiących, surowych warzyw, które urozmaiciłam, soczystą, aromatyczną dzięki ziołom, grillowaną cukinią. Cukinia jest bogata w przeciwutleniacze, czyli korzystne związki roślinne, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Zawiera także
Mienta blogpomidorów i rukoli. Filet z pstrąga Zabierzowskiego smażony na klarowanym maśle podany z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Filet z kurczaka w pieprzu cytrynowym z sosem czosnkowym, opiekanymi ziemniakami i surówką z marchewki. Burger wołowy z (wybranymi dodatkami) jalape ñ o i ser camembert oraz domowymi frytkami. Bułka wypiekana na miejscu. Restauracja jest bardzo przestronna, piętrowa. Jest(...)swojej konsystencji) pod marchewkę. Burger wołowy średnio wysmażony, idealny. Nie spodziewaliśmy się, że ser camembert będzie tak dobrze do niego pasował. Bardzo sycący posiłek. Bułka mogłaby być nieco bardziej chrupiąca. Podsumowując, polecam restaurację Grube Ryby w Zabierzowie. Komfortowy lokal, miła obsługa, smaczne dania. Zdecydowanie każdy znajdzie tutaj coś przyjemnego dla swojego podniebienia. P.S. Jeszcze
Karola gotujesmak, jaki mają zielone szparagi gotowane. Są po prostu pyszne i takie proste w przygotowaniu. Moje były lekko słodkie i ugotowałam je częściowo na osolonej wodzie z gotowania młodych ziemniaków i młodej marchewki. Po prostu ugotowałam za mało wody na szparagi i wykorzystałam to, ze reszta warzyw już się ugotowała. Na pewno wpłynęło to troszkę na smak szparagów(...)garnku. Chociaż mówią, że zielone szparagi potrzebują ok 8 minut. Białe szparagi potrzebują więcej czasu - do 10-15 minut. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy są odpowiednio miękkie, ale wciąż chrupiące w środku. Dobrze ugotowane nie tracą swojego ładnego koloru. Czytając na temat gotowania szparagów, dowiedziałam się, że należy gotować je wysokim wąskim garnku, aby gotować je pionowo, a główki mają wystawać
Anioszek w kuchnismak, jaki mają zielone szparagi gotowane. Są po prostu pyszne i takie proste w przygotowaniu. Moje były lekko słodkie i ugotowałam je częściowo na osolonej wodzie z gotowania młodych ziemniaków i młodej marchewki. Po prostu ugotowałam za mało wody na szparagi i wykorzystałam to, ze reszta warzyw już się ugotowała. Na pewno wpłynęło to troszkę na smak szparagów(...)garnku. Chociaż mówią, że zielone szparagi potrzebują ok 8 minut. Białe szparagi potrzebują więcej czasu - do 10-15 minut. Najlepiej sprawdzić widelcem, czy są odpowiednio miękkie, ale wciąż chrupiące w środku. Dobrze ugotowane nie tracą swojego ładnego koloru. Czytając na temat gotowania szparagów, dowiedziałam się, że należy gotować je wysokim wąskim garnku, aby gotować je pionowo, a główki mają wystawać
Anioszek w kuchnipieprz To tak proste, że naprawdę ciężko to zepsuć. Do puree możecie dodać także masło czy mleko, ale aksamitną konsystencję zapewni ziemniak, więc ich dodatek zaoszczędzi sporo kalorii. Ziemniaka obieramy, kroimy na plastry i zalewamy wrzątkiem. Solimy i gotujemy przez ok. 7-10 minut do miękkości. Gdy będzie już miękki dosypujemy groszek, mieszamy i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)pieprzem i chilli. I obtaczamy całość w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Jeśli Wasza ryba ma skórę zacznijcie smażyć ją właśnie od tej strony, by stała się chrupiąca. Rybę smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony, a pod sam koniec posypujemy górę startym parmezanem i zostawiamy na chwilkę na patelni, by stworzył on chrupiącą skórkę
Cooking MonsterMedaliony z kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych to ciekawy pomysł na przyrządzenie kurczaka w troszkę mniej tradycyjny sposób. Kotleciki z kurczaka ładnie prezentują się na talerzu i z pewnością polubią je w szczególności dzieci - idealny pomysł na codzienny obiad. Kurczak w Płatkach Kukurydzianych (Medaliony z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych) - Składniki: 2 filety z kurczaka mała cebula jajko(...)bułką tartą i szczyptą soli. Kotleciki ostrożnie układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 3-4 min.). Podajemy z ulubionymi warzywami i ziemniakami w dowolnej postaci. Moje posty
Słodka StronaKrólowały kiedyś prawie w każdym domu. Pamiętacie tradycyjne schabowe? Najczęściej podawało się je z ziemniakami z wody i z surówką. Często nawet z kapustą zasmażaną. To był tradycyjny obiad prawie w każdym domu. Teraz te kotlety poszły w zapomnienie wyparte nowymi pomysłami na wspaniałe dania z wieprzowiny. A czy nie mieliście kiedyś ochoty na tamten, jakże smaczny schabowy(...)smażyłam na rumiano po około 5 minut z każdej strony. Najpierw na większym gazie, a po chwili zmniejszyłam gaz i dopiekłam. Kotlety najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie i soczyste w środku. Myślę, że czasami warto wrócić do klasyki, powspominać jak kiedyś smakował kotlet schabowy panierowany. Macie ochotę? Jeśli tak, życzę SMACZNEGO
Kuchnia u Krysipiersi kurczaka, ze świeżymi ziołami, chili i skórką z cytryny. Uprzedzając pytania - nie, nie są suche! Wręcz przeciwnie - w środku mięciutkie i wilgotne, a na wierzchu chrupiące. Ja podałam je z pełnoziarnistą bułką, sałatą i cienko posiekaną czerwoną kapustą zamarynowaną w oliwie, occie winnym i miodzie. Ja zakochałam się w tej kanapce! Składniki(...)pieprz, oliwę, ocet i miód, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Dodać natkę pietruszki. Burgery podawać z pełnoziarnistą bułką, kapustą i sałatą lub jako mielone kotlety z młodymi ziemniakami i mizerią
Kulinarne Inspiracjepewnie zauważyliście, że wśród składników dań często znajduje się cieciorka (właściwa nazwa to ciecierzyca). Uwielbiamy cieciorkę, szczególnie pieczoną, dobrze doprawioną, lekko pikantną, która pod wpływem temperatury robi się chrupiącą z zewnątrz, a środek zachowuje miękki i kremowy. Dzisiaj proponujemy Wam makaron z warzywami z pure z cieciorki, danie zdrowe, pełne witamin, a przy tym bardzo pożywne, które może spokojne wystąpić(...)gdyż są jędrne i lekko al dente. W przepisie wyjściowym na makaron z warzywami nie ma cieciorki pieczonej – to nasz pomysł. Upieczona cieciorka nadaje ciekawej konsystencji daniu, jest lekko chrupiąca oraz smaku – jest lekko orzechowa. Koniecznie spróbujcie innych naszych przepisów z cieciorki: Pieczona cieciorka z wołowiną Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora Zapiekanka pasterska z cieciorki i boczniaków Sałatka
Niedzielny kucharzzmieniłam się w smakosza. Teraz nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, dla mnie jest ona nieodłącznym elementem wielkanocnego śniadania. Moja mama robi ją najlepiej, zawsze wychodzi jej idealnie chrupiąca, podpieczona skórka i słodka, rozpadająca się cebula. Warto podzielić się tym przepisem, założę się że przepis mojej mamy zasmakuje Wam tak samo jak mnie. Składniki (na 3 porcje(...)chwilę opcję grill i pilnujemy, żeby się za bardzo nie spaliły. Gotowe kiełbasy podajemy gorące, z kilkoma gałązkami świeżego tymianku dla aromatu oraz ulubionymi dodatkami – musztardą, tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem. Powrót na górę
Smaczna Stronabułeczek (będzie jej mniej więcej o połowę za dużo). Taka cebulka nadaje się nie tylko do bułek, ale świetnie sprawdzi się jako posypka do dań mięsnych, zapiekanek, tostów, ziemniaków i innych pyszności. Cebulowe bułki z prażoną cebulką smakują idealnie z wszelkimi wędlinami, serami i warzywami. Są pyszne nawet bez żadnych dodatków albo z samym masłem. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ(...)powstanie coś w rodzaju cebuli w gęstym cieście). Na gorący tłuszcz wrzucać cebulkę partiami i smażyć do wyraźnego zrumienienia, rozdzielając sklejone kawałki cebuli na patelni (gotowa cebulka powinna być chrupiąca i mieć wyraźny złoty kolor - uwaga, by jej nie przypalić!). Odsączyć na ręczniku papierowym. Przygotować ciasto na bułki: w misce połączyć wodę, drożdże (suche lub świeże) i cukier. Odstawić
Lekcje w kuchniWirówka do sałaty Sałatę zawsze myję, nie przekonuje mnie piękny wygląd i napis na folii - sałata umyta gotowa do spożycia. O nie :) Dopiero gdy zapragnęłam zjeść umytą i chrupiącą sałatę pojawił się problem. No bo, żeby było szybciej to najlepiej wytrzeć sałatę w ręcznik papierowy. No i o chrupkości można zapomnieć. Długo mi to nie przeszkadzało, ale od jakiegoś(...)komplet łyżek możemy kupić już od 20zł. Szatkownica ręczna Szybka i poręczna tarka. Genialnie ściera kawałki kapusty czy ogórki do sałatki. Świetnie radzi sobie również z innymi warzywami - ziemniaki na talarki, cukinia czy bakłażan do grillowania. Dużo szybciej pokroimy całą cukinię niż używając noża, a przy tym plasterki będą równe. Przydatna sprawa to nakładka zapobiegająca dotknięcia ostrza. Wiele razy
Gotowanie i blogowanie