chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:152/181)

Pikantny rybny burger z puree z groszku i mięty, domowy sos tatarski 106

pieprz To tak proste, że naprawdę ciężko to zepsuć. Do puree możecie dodać także masło czy mleko, ale aksamitną konsystencję zapewni ziemniak, więc ich dodatek zaoszczędzi sporo kalorii. Ziemniaka obieramy, kroimy na plastry i zalewamy wrzątkiem. Solimy i gotujemy przez ok. 7-10 minut do miękkości. Gdy będzie już miękki dosypujemy groszek, mieszamy i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu(...)pieprzem i chilli. I obtaczamy całość w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Jeśli Wasza ryba ma skórę zacznijcie smażyć ją właśnie od tej strony, by stała się chrupiąca. Rybę smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony, a pod sam koniec posypujemy górę startym parmezanem i zostawiamy na chwilkę na patelni, by stworzył on chrupiącą skórkę

Cooking Monster
Kotlety z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych (Medaliony z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych) 306

Medaliony z kurczaka w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych to ciekawy pomysł na przyrządzenie kurczaka w troszkę mniej tradycyjny sposób. Kotleciki z kurczaka ładnie prezentują się na talerzu i z pewnością  polubią je w szczególności dzieci - idealny pomysł na codzienny obiad. Kurczak w Płatkach Kukurydzianych (Medaliony z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych) - Składniki: 2 filety z kurczaka mała cebula jajko(...)bułką tartą i szczyptą soli. Kotleciki ostrożnie układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy z obu stron na złoty kolor (po ok. 3-4 min.). Podajemy z ulubionymi warzywami i ziemniakami w dowolnej postaci.   Moje posty

Słodka Strona
Kotlet schabowy panierowany. Tradycyjny schabowy 157

Królowały kiedyś prawie w każdym domu. Pamiętacie tradycyjne schabowe? Najczęściej podawało się je z ziemniakami z wody i z surówką. Często nawet z kapustą zasmażaną. To był tradycyjny  obiad   prawie w każdym domu. Teraz te kotlety poszły w zapomnienie wyparte nowymi pomysłami na wspaniałe dania z wieprzowiny. A czy nie mieliście kiedyś ochoty na tamten, jakże smaczny schabowy(...)smażyłam na rumiano po około 5 minut z każdej strony. Najpierw na większym gazie, a po chwili zmniejszyłam gaz i dopiekłam.   Kotlety najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. Są chrupiące z zewnątrz i miękkie i soczyste w środku.     Myślę, że czasami warto wrócić do klasyki, powspominać jak kiedyś smakował kotlet schabowy panierowany. Macie ochotę? Jeśli tak, życzę SMACZNEGO

Kuchnia u Krysi
Ziołowe burgery z piersi kurczaka z marynowaną czerwoną kapustą 229

piersi kurczaka, ze świeżymi ziołami, chili i skórką z cytryny. Uprzedzając pytania - nie, nie są suche! Wręcz przeciwnie - w  środku mięciutkie i wilgotne, a na wierzchu chrupiące. Ja podałam je z pełnoziarnistą bułką, sałatą i cienko posiekaną czerwoną kapustą zamarynowaną w oliwie, occie winnym i miodzie. Ja zakochałam się w tej kanapce!        Składniki(...)pieprz, oliwę, ocet i miód, wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Dodać natkę pietruszki. Burgery podawać z pełnoziarnistą bułką, kapustą i sałatą lub jako mielone kotlety z młodymi ziemniakami i mizerią

Kulinarne Inspiracje
Poniedziałek: Makaron z warzywami i pieczoną cieciorką 110

pewnie zauważyliście, że wśród składników dań często znajduje się cieciorka (właściwa nazwa to ciecierzyca). Uwielbiamy cieciorkę, szczególnie pieczoną, dobrze doprawioną, lekko pikantną, która pod wpływem temperatury robi się chrupiącą z zewnątrz, a środek zachowuje miękki i kremowy. Dzisiaj proponujemy Wam makaron z warzywami z pure z cieciorki, danie zdrowe, pełne witamin, a przy tym bardzo pożywne, które może spokojne wystąpić(...)gdyż są jędrne i lekko al dente. W przepisie wyjściowym na makaron z warzywami nie ma cieciorki pieczonej – to nasz pomysł. Upieczona cieciorka nadaje ciekawej konsystencji daniu, jest lekko chrupiąca oraz smaku – jest lekko orzechowa. Koniecznie spróbujcie innych naszych przepisów z cieciorki: Pieczona cieciorka z wołowiną Krem z pieczonej cieciorki i kalafiora Zapiekanka pasterska z cieciorki i boczniaków Sałatka

Niedzielny kucharz
Biała kiełbasa pieczona w piwie 229

zmieniłam się w smakosza. Teraz nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, dla mnie jest ona nieodłącznym elementem wielkanocnego śniadania. Moja mama robi ją najlepiej, zawsze wychodzi jej idealnie chrupiąca, podpieczona skórka i słodka, rozpadająca się cebula. Warto podzielić się tym przepisem, założę się że przepis mojej mamy zasmakuje Wam tak samo jak mnie. Składniki (na 3 porcje(...)chwilę opcję grill i pilnujemy, żeby się za bardzo nie spaliły.   Gotowe kiełbasy podajemy gorące, z kilkoma gałązkami świeżego tymianku dla aromatu oraz ulubionymi dodatkami – musztardą, tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Bułki z prażoną cebulką / Fried Onion Buns 90

bułeczek (będzie jej mniej więcej o połowę za dużo). Taka cebulka nadaje się nie tylko do bułek, ale świetnie sprawdzi się jako posypka do dań mięsnych, zapiekanek, tostów, ziemniaków i innych pyszności.  Cebulowe bułki z prażoną cebulką smakują idealnie z wszelkimi wędlinami, serami i warzywami. Są pyszne nawet bez żadnych dodatków albo z samym masłem. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ(...)powstanie coś w rodzaju cebuli w gęstym cieście). Na gorący tłuszcz wrzucać cebulkę partiami i smażyć do wyraźnego zrumienienia, rozdzielając sklejone kawałki cebuli na patelni (gotowa cebulka powinna być chrupiąca i mieć wyraźny złoty kolor - uwaga, by jej nie przypalić!). Odsączyć na ręczniku papierowym.  Przygotować ciasto na bułki: w misce połączyć wodę, drożdże (suche lub świeże) i cukier. Odstawić

Lekcje w kuchni
Do sałatki marsz! Idealny kwartet pomocników 173

Wirówka do sałaty  Sałatę zawsze myję, nie przekonuje mnie piękny wygląd i napis na folii - sałata umyta gotowa do spożycia. O nie :) Dopiero gdy zapragnęłam zjeść umytą i chrupiącą sałatę pojawił się problem. No bo, żeby było szybciej to najlepiej wytrzeć sałatę w ręcznik papierowy. No i o chrupkości można zapomnieć. Długo mi to nie przeszkadzało, ale od jakiegoś(...)komplet łyżek możemy kupić już od 20zł.  Szatkownica ręczna Szybka i poręczna tarka. Genialnie ściera kawałki kapusty czy ogórki do sałatki. Świetnie radzi sobie również z innymi warzywami - ziemniaki na talarki, cukinia czy bakłażan do grillowania. Dużo szybciej pokroimy całą cukinię niż używając noża, a przy tym plasterki będą równe. Przydatna sprawa to nakładka zapobiegająca dotknięcia ostrza. Wiele razy

Gotowanie i blogowanie
Filety z mintaja smażone 194

Delikatne mięso ryby skryte pod chrupiącą panierką przygotowaną z mąki kukurydzianej połączonej z przyprawą do ryb i kardamonem. Lekko duszone na oleju, soczyste w środku. Czasem smażę rybę w panierce w połączeniu mąki pszennej z bułką tartą i szczyptą kolendry przetartej w moździerzu, wspaniale i świeżo smakuje. Mąkę kukurydzianą można zamienić dowolną mąką, bułką tartą, pokruszonymi płatkami kukurydzianymi, nawet makiem(...)jajku i mące, smażę na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Gotowe układam w naczyniu, solę lekko z obu stron, przykrywam naczynie pokrywką, ryby odpoczywają. Podaję z ziemniakami, surówką z kapusty lub ulubionymi warzywami strączkowymi. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem 104

500g dowolnego mięsa, nie suchego (u mnie filety z udek kurczaka) – 1 duża cebula – sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka wędzona wg smaku Do nadzienia można dodać ziemniaki lub dynię, pokrojone w drobną kostkę i zieleninę wg smaku – 1 żółtko do posmarowania pierożków – sezam do posypania Wodę wymieszać z octem, wlać do dużej miski, dodać jajko(...)posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-40 minut. Ja piekłam przez 35 minut. Samsa wychodzi pyszna, warstwowe ciasto jest chrupiące, a środek bardzo soczys ty. Smacznego Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem Artykuł Samsa – uzbeckie pierożki z mięsem pochodzi z serwisu Kulinarne życie

Smaki Armine
Nuggetsy z udek kurczak przepis na udany obiad 193

Nuggetsy z udek kurczak przepis na udany obiad Pyszny obiad to ? To coś co wszyscy lubimy, czyli fajnie by nie było za suche a jak jeszcze będzie chrupać to będzie to ;) prawda ? Nuggetsy z udek kurczaka – takie właśnie są.     Co zrobić na obiad ? To pytanie które pewnie i Ty zadajesz sobie codziennie, prawda ? Ja ostatnio robiąc obiady(...)formie do pieczenia rozłożyłam papier do pieczenia i na nim poukładałam udka. Wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 30 minut.   Całość podałam z pieczonymi ziemniakami i sałatką.     Nuggetsy z udek kurczak przepis na udany obiad

Kuchnia na wzgórzu
151. Udział w warsztatach kulinarnych, czyli kampania TO JEST NASZ DRÓB! WYSOKA JAKOŚĆ – EUROPEJSKA GWARANCJA 86

plastyczne ciasto zostało zwinięte w folię. W tym czasie była pora na przyrządzenie obłędnie pysznego farszu na bazie sera ricotty,  Parmigiano Reggiano ChNP i przeciśniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków z dodatkiem soli. Ale nie ciasto i farsz były tutaj wisienką na torcie (choć napełnianie i zaklejanie  tortellini to przednia zabawa i doświadczenie!) a "sos" - ragout z piersi(...)pasta mięsna o kremowej konsystencji. I taką wersję ze smażonymi na złoto kurzymi wątróbkami z dodatkiem białego wina, kaparów, czarnych oliwek i octu balsamicznego degustowaliśmy na ciepło na chrupiącej bagietce. I tu znowu wątróbka nie miała nic wspólnego z tym czym wielu z nas często kojarzy ze stołówek szkolnych, czy barów mlecznych. Nie była mdła, czy odpychająca. Była idealnie doprawiona

Symfonia Smaków
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 258

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami...Delikatne, rumiane i chrupiące kotlety z kaszy gryczanej.Wzbogacone smakiem pieczarek i cebuli.Zdrowa kasza zamiast tradcyjnego mielonego.U mnie w otoczeniu pieczarek w sosie śmietanowym.Zapraszam! Składniki:1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100 g);250 g pieczarek;1 średnia cebula;Jajo;1 duża, czarstwa bułka pszenna;Bułka tarta;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania(...)bardzo ostrożnie przewracać na patelni i przekładać na talerz.Z podanych składników wychodzi około 10 kotletów.Do kotletów można dodać około 100 g startego, żółtego sera.Kotlety wyśmienicie smakują z ziemniakami i surówką, same - na zimno i na ciepło. Ja podałam z pieczarkami w sosie śmietanowym.Ja nie obieram pieczarek, tylko bardzo dokładnie je myję.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Polenta con peperonata e pecorino 175

Kochani, tak jak obiecałam, dzielę się z Wami pomysłem na podanie polenty, jeśli nie chcecie ,aby miała konsystencji tłuczonych ziemniaków . Przepis na pyszną polentę znajdziecie  W TYM MIEJSCU My sobie zrobimy dobrze jedząc polentę troszkę inaczej. Polenta to jest takie cudo, które jak zastygnie może leżeć bardzo długo w chłodzie i można z tą polentą robić co się chce(...)śmiało kroić na kwadraciki, bądz prostokąty. Każdy kwadrat obtocz w jajku ,a następnie w bułce tartej. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Dzieci podkradały co chwilę aromatyczne i chrupiące kwadraciki . Z wierzchu chrupiąca panierka, a w środku delikatne nadzienie. Zimną peperonata nakładaj na plastry pecorino, które musi być krojone wyjątkowo cieniutko.I składaj na pół. Szybko na talerze. Złocista polenta

Z Kuchni Do Kuchni
Delikatne i kruche faworki 304

karnawałowe ostatki, może jeszcze ktoś skorzysta) Każda pani domu ma swój sprawdzony sposób na faworki, ja podaję przepis mojej Mamy. Faworki są delikatne i kruche, miekkie i jednocześnie chrupiące.   Delikatne i kruche faworki Składniki na tackę ( z górką)faworków: 2 szklanki mąki pszennej 6 żółtek 2 łyżki masła 2 łyżki spirytusu lub octu szczypta soli 4 łyżki kwaśnej(...)słomkowy kolor, wrzucamy na raz tyle faworków, aby mogły swobodnie pływać. W razie potrzeby uzupełniamy tłuszcz. Aby tłuszcz zanadto się nie przypalał, sukcesywnie wrzucamy do niego kawałki surowego, obranego ziemniaka. Usmażone faworki wyjmujemy, osączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem

Mia Cucina Sofieta