buraczki - 4888 przepisów (strona:16/326)

Carpaccio z młodych buraków. 141

buraki, orzechowa rukola, słony ser, aksamitne piniole i cytrynowy dressing, to mieszanka smaków zawarta w tej przystawce. Carpaccio można podać porcjowane na małych talerzykach lub na dużym półmisku.  Buraczki przed podaniem nie zostały przyprawiane, więc serwując danie należy podać dressing, sól i pieprz, aby goście dosmaczyli danie bezpośrednio przed zjedzeniem. Składniki na 1 dużą porcję: 3 młode(...)buraczki (wielkości moreli) garść rukoli + listki młodych buraczków 1/2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika 50 g sera szopskiego lub fety Dressing cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki umieścić w naczyniu żaroodpornym, nakryć folią aluminiową, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp

Codziennik Kuchenny
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 216

wilgotne. Upieczone bułeczki przekrajamy na pół, nakładamy na jedną kromkę warstwę sosu ze świeżego ogórka, układamy wegetariańskie hamburgery z serem wielkopolskim lub bez, na to kolejna warstwa sou, marynowane buraczki i na wierzch druga część bułeczki. Dekorujemy listkami bazylii. Dobra rada: wielkopolski ser smażony można dostać w dobrych delikatesach lub wykonać samodzielnie, trzeba tylko zdobyć prawdziwy wiejski twaróg(...)każdego dokładamy porcję salsy z jabłek, dekorujemy listkami kolendry. Dobra rada: przesmażenie warzyw przed dodaniem do wywaru, poprawia smak zupy.   Domowe kiełbaski z wołowiny z sosem z buraczków Domowe kiełbaski z wołowiny z sosem z buraczków Składniki: 800 g mielonej wołowiny 1-2 twarde jabłka 150 g zmielonego łoju wołowego 1 ostra papryczka 1 łyżka słodkiej mielonej

WojnaNaSmaki.pl
Zdrowy mus buraczano-pomarańczowy (słodki) 211

deser lub lekką kolację. Przygotowuje się go naprawdę prosto. Smakuje nawet osobą nie przepadającym za buraczkami (wiem, bo sprawdziłam ) A co najciekawsze przygotowałam go na bazie… suszonych buraczków. Buraczki od Amkez sprawdzają się nawet w deserach Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 2 porcje) 30 g suszonych buraczków Amkez 3 pomarańcze + 2 plasterki 1 banan(...)łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy 30 g suszonych buraczków. Zalewamy je świeżo wyciśniętym sokiem z 3 pomarańczy, możemy dodać odrobinę miąższu z pomarańczy. Całość odstawiamy na 5 minut, żeby buraczki lekko namokły. Po tym czasie przekładamy wszystko do misy blendera z nożami, dodajemy 1 banan i 5 łyżek jogurtu naturalnego. Całość miksujemy do uzyskania konsystencji musu

Słodkie okruszki
Buraczki marynowane z czosnkiem 142

czosnkiem, delikatne, świetne do kanapek, sałatek, do obiadu. Idealne są te najmniejsze, ale jeśli mamy duże to możemy je pokroić i też będą super. Nie wyobrażam sobie zimy bez buraczków w piwnicy, czy to marynowanych w całości jak te, czy tartych z papryką (przepis tu: KLIK ). Spróbujcie! Zalewa: 3/4 szklanki octu 3 szklanki wody 0,5 szklanki cukru(...)łyżka soli buraczki ćwikłowe kilka ząbków czosnku ziele angielskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraczki umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować, aż będą miękkie. Następnie wystudzić Wystudzone buraczki obrać ze skórki, skórka bardzo ładnie odchodzi. Włożyć do słoików, małe buraczki bardzo ładnie wyglądają w całości, większe buraki pokroić na kawałki. Do każdego słoika włożyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Buraczki do obiadu 533

Bardzo często podaję buraczki do drugiego dania. Buraczki zawsze ścieram na tarce i robię zasmażane lub sięgam po  sałatkę ze słoiczka z papryką i cebulą . Tym razem dla odmiany buraczki po prostu pokroiłam w niedużą kostkę. Dodałam czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki i doprawiłam sosem balsamicznym. Tak przygotowane buraczki są równie smaczne i ładnie prezentują(...)się na talerzu. składniki: 1 kg ugotowanych lub upieczonych czerwonych buraczków 1 czerwona cebula sos balsamiczny lub sok z cytryny 3-4 łyżki oleju słonecznikowego natka pietruszki Wystudzone ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miski. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych buraczków. Całość skropić olejem

Monia miesza i gotuje
SAŁATKA Z KARMELIZOWANYCH BURACZKÓW I AWOKADO 116

pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki(...)WINEGRET 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (polecam  taką ) 2 łyżki soku z cytryny 4-5 łyżek oliwy  sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i w niewielkich dstępach układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC bez termoobiegu przez około 1 godzinę (lub krócej

cool and minty
ZUPA BOTWINKOWA 113

miała intensywniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.  SKŁADNIKI / 4 porcje 3 ziemniaki 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 duży z buraczkami wielkości limonek 1 l gorcego bulionu lub wody (+ 2 łyżki sosu sojowego) 125 ml śmietany 18% (można dać więcej) 3 łyżki koperku(...)łyżki soku z cytryny  sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki, czosnek i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry. Botwinkę (buraczki i liście) dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, łodyżki drobno siekamy. Liście zachowujemy. W garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem. Wkładamy ziemniaki oraz marchewkę. Obsmażamy, cały czas mieszając

cool and minty
Gołąbki z ryżem i buraczkami w liściach botwinki 113

ziołami i czosnkiem włożyłam do środka. Bardzo podoba mi się ten zielono- różowy mariaż kolorystyczny :) Jako dodatek przygotowałam dwa rodzaje sosów , które według mnie świetnie komponują się z buraczkami i botwinką. Pierwszy, gęsty i bogaty, to jogurt z dodatkiem sera gorgonzola, z czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Drugi to taki dynamit - cierpki sok z cytryny z miodem(...)opis przekonają Was do przygotowania tego nieco bardziej pracochłonnego przepisu. Ale wiecie, tak to jest z prawdziwymi przysmakami, czasem trzeba sobie na nie najpierw zapracować ;) Gołąbki z ryżem i buraczkami w liściach botwinki - Przepis Składniki / na ok. 25 małych gołąbków: 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami (potrzebujesz ok. 150 g buraczków) 200 g ryżu basmati (suchego

Chilli Czosnek i Oliwa
buraczki i barszczyk 2 w 1 147

Próbowałam wielu przepisów na buraczki, jednak rok temu dostałam ten przepis od przyjaciółki i od tego czasu robię tylko takie. Za jednym razem mamy buraczki i doskonały barszcz, który wystarczy potem wlać do rosołu. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto- barszczyk i buraczki wychodzą idealnie doprawione. Składniki: 5 kg buraczków 2 litry wody 1/2 litra(...)octu 1/2 kg cukru 3 łyżeczki soli 5 listków laurowych 15 ziarenek ziela angielskiego 3 cebule 2 ząbki czosnku Buraczki ugotować i obrać. Pozostałe składniki zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki. Odstawić na dobę. Następnie buraczki wyłowić z zalewy i zetrzeć. Nakładać do słoików i zalewać dwiema łyżkami zalewy. Resztę zalewy przelać do słoiczków. Pasteryzować około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chłodnik z botwinki 111

buraczkami - 1 ogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo   Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Odcinamy łodygi(...)botwinki, pozostawiając same liście. Łodygi kroimy na kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy liście botwinki, zalewamy niewielką ilością wrzątku (ok. 125 ml), wyciskamy sok z ½ cytryny – mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia

mojewypiekiinietylko
Barszczyk czerwony z marynowanych buraczków. 194

Barszcz czerwony przygotowuję na różne sposoby, dziś proponuję chyba najlepszy z nich. Barszczyk z marynowanych buraczków. Buraczki zamarynowałam niedawno,dzisiejszy barszczyk jest z buraczków przetworzonych w poprzednim sezonie. Polecam :) Składniki - słoik marynowanych buraczków* - żeberka surowe wieprzowe ok. 30-40 dkg - kawałek wędzonego boczku ( lub innej wędzonki ) - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy(...)domowa wegeta, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek  * przepis na buraczki marynowane tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/buraczki-marynowane-w-caosci-cae-mae.html Wykonanie Wypłukane żeberka wraz z wędzonym boczkiem wkładam do garnka zalewam wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy żeberka są w pół miękkie dodaję obrane i dowolnie pokrojone warzywa wraz z cebulą i czosnkiem

Kuchnia z widokiem na ogród
Świąteczne buraczki 15

jednym...O prezentach! XD Właściwie to już myślę o tym co można przyszykować do jedzenia. Tradycja oczywiście będzie, ale eksperymentować w kuchni bardzo lubię. Jak już kiedyś wspominałem buraczki, to moje ulubione "owoce". Tym razem wpadłem na pomysł pomieszania tego, co ze świętami się kojarzy. No, może bardziej ze śniegiem. Takie pieczone jabłko z cynamonem, ten aromat! Do tego(...)nutka anyżu kopru włoskiego, i oczywiście buraczki! <3 Powiem, że niezłe to wyszło. Zamiast cukru można dodać miód i też będzie git. Na pewno powtórzę je na święta z rodzynkami dostarczonymi ze "sklepu lubanickiego". Urszulo, nie zapomnij! :P Przepis jak najbardziej polecam, Arek Gie Składniki:         600 g czerwonych buraczków 2 jabłka 3 szalotki

R'n'G Kitchen
Buraczki z peperoni 16

umiarem. Czasami sypnie się za dużo, ale bywa to sporadycznie. Tutaj smaki idealnie się uzupełniają. Jak ktoś trafi na samą papryczkę, to ups!, trudno...dezynfekcja jamy ustnej. Takie buraczki to fajny dodatek do wielu dań mięsnych, bez którego nie wyobrażam sobie "drugiego dania". Co ja gadam! W ogóle nie wyobrażam sobie życia bez buraczków, nie wspominając(...)mnie podstawa. I do bigosu również! Pamiętam, kiedy chodziłem na tzw. obiady abonamentowe, (to były czasy!), to podstawą (codziennie!-serio!) moich zamówień był bigos z ziemniakami, do tego buraczki i kompot, najlepiej z truskawek. Ależ się rozmarzyłem...Naprawdę, to było dobre! Bardzo dobre. Teraz ciężko o takie smaki, bo same produkty już tak nie smakują, jak kiedyś. Dobrze

R'n'G Kitchen
ZUPA KREM Z BURACZKÓW Z PESTKAMI DYNI, ZIARNAMI CHIA, LNU I MIĘTĄ 74

świątecznej rozpuście proponuję Wam dla odmiany lekką wegańską zupę z czerwonych buraczków z dodatkiem pestek dyni, ziaren chia, lnu, limonką i miętą. Buraczki to źródło zdrowia, zwiększają odporność, pomagają w walce z wirusami, wzmacniają układ krwionośny, poprawiają przemianę materii. Zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych, zwłaszcza potasu, wapnia, żelaza, są źródłem wapna, żelaza, błonnika(...)potasu, magnezu, folianów oraz antyocyjanów, barwników o właściwościach przeciwutleniających i przeciwnowotwrowych, głównie betaniny. A zatem jedzcie buraczki w każdej postaci, surowe, pieczone i gotowane. Życzę Wam wszystkim pięknego Nowego Roku 2021., a przede wszystkim powrotu do  normalności , odzyskania zwyczajnego życia i jak najmniej trosk! ! Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 15 min. Proporcje dla 4 osób : ● 500 g ugotowanych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Buraczki wiórki do obiadu. Przepis na sałatkę z tartych buraczków 80

Samodzielnie przygotowane buraczki biją na głowę każdy sklepowy produkt. To pyszny i zdrowy dodatek do obiadu. Przepis tarte buraczki do obiadu Składniki: około 0,5 kg buraków (najlepiej małych, szybciej się ugotują), 1 czerwona cebula, 3 łyżki oleju, 2 łyżki octu, sól, pieprz. Jak zrobić buraczki wiórki? Buraki umyj, następnie bez obierania ugotuj pod przykryciem do miękkości(...)widelca – dzięki temu zmięknie i odda więcej smaku sałatce. Gotową dodaj do buraków. Do sałatki wlej olej i ocet, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Rada: do przygotowania buraczków najlepiej użyć octu jabłkowego. Artykuł Buraczki wiórki do obiadu. Przepis na sałatkę z tartych buraczków pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska

Proponowane wyszukiwania