buraczki - 4888 przepisów (strona:15/326)

Carpaccio z buraka 161

przyjęć. Carpaccio z buraka przyciąga smakiem, wyglądem i nna pewno zaskoczy nie jednego gościa! Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Carpaccio z buraka – składniki: 3 średnie buraczki 120 g sera feta 1 garść siekanych pistacji garść rukoli SKLADNIKI NA SOS WINEGRET: 1 łyżka octu balsamicznego lub 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku(...)można też dodać łyżeczkę miodu i musztardy ,ale to wg. uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Carpaccio z buraka – wykonanie: Buraczki myjemy. Pozostawiamy w skórce. Każdy buraczek owijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce do pieczenia. Najlepiej, aby buraczki miały tą samą wielkość, ponieważ wtedy się równo upieką. Buraczki pieczemy w piekarniku nagrzanym

Olcia gotuje!
Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi 88

Jeśli i u Was na świątecznym stole śledzik musi być, to może zainteresuje Was nasza sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi . Składniki na nią z pewnością znajdą się w każdym domu, a jej przygotowanie można rozpocząć dzień wcześniej od upieczenia buraczków przy okazji pieczenia ciast. Sałatkę można bardzo prosto przygotować, gdyż wystarczy wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki. Otrzymamy wtedy(...)piękny buraczkowy kolor, ale sałatka będzie mniej atrakcyjna wizualnie. Warto więc nieco więcej czasu poświęcić na jej przygotowanie i ułożyć składniki warstwowo. Udostępnij Sałatka śledziowa z buraczkami czerwonymi – składniki 500 g filetów śledziowych w oleju 4 średnie ziemniaki 2 średnie ugotowane lub upieczone buraki 3 jajka wielkości L 1 słoik marynowanych grzybów 4 ogórki kiszone 4 łyżki majonezu

niecodziennikpary
Buraczki obiadowe na zimę 162

Tradycyjne buraczki obiadowe na zimę to nasza propozycja wykorzystania sezonu na to popularne warzywo. Bez wątpienia warto się zaopatrzyć w co najmniej kilka słoików, ponieważ buraki to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań. Przede wszystkim to bogactwo witamin C, A, B1 i beta – karotenu. Zawierają też minerały takie jak wapń, żelazo, potas i bor, który jest niezbędny(...)prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Niby zwykły burak, a tyle drogocennych właściwości. Takie buraczki możemy wykorzystać jako dodatek do obiadu lub sałatek. Zapraszamy więc na przepis na buraczki do słoików. A jak Wy wykorzystujecie to cenne warzywo? Może poza klasyczną sałatką na zimę, ktoś z Was ma oryginalny pomysł na buraczki? Podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzu pod postem

Kuchnia Na Wypasie
Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami 73

Sałatka z gotowanych czerwonych buraczków z ananasem, serem feta, orzechami włoskimi i kolendrą. Sałatkę warto podać, jak carpaccio, ponieważ buraczki bardzo farbują i ananas zrobiłby się czerwony. Nie zmieniłoby to smaku dania, ale w takiej formie sałatka prezentuje się bardziej apetycznie. Plastry buraczków możemy zamarynować wcześniej i sałatkę złożyć tuż przed podaniem. Składniki 2 buraczki średniej(...)miodu 1 łyżka octu balasmicznego (aceto balsamico) 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz kolorowy, grubo mielony lub utłuczony w moździerzu świeża kolendra garść orzechów włoskich Wykonanie Ugotowane lub upieczone buraczki obieramy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Miód mieszamy z octem balasamicznym i zalewamy plastry buraczków, odstawiamy. Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Plastry przekrawamy

Tajemnice Smaku
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 80

kanapek, dań obiadowych oraz przekąsek. W naszym domu zawsze były na stole w czasie Świąt Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych oraz na rodzinnych imprezach. Robiąc domową ćwikłę, dodawaj chrzan do buraczków stopniowo – mieszaj i smakuj dostosowując ostrość do swojego gustu, ponieważ jedni wolą łagodniejszą, a inni gdy aż buzię wykręca   Pomysły na buraczki… ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka ze świeżych buraków ** Buraczki zasmażane ** Surówka z surowych buraków i jabłka   Składniki: 1 kg buraczków ćwikłowych 150-200 g chrzanu 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczka soli 2-3 łyżki cukru   Buraczki opłucz i ugotuj do miękkości (zależnie od wielkości czas gotowania to około 60-90 minut

Kulinarny S.O.S.
Ćwikła (buraczki z chrzanem) 80

kanapek, dań obiadowych oraz przekąsek. W naszym domu zawsze były na stole w czasie Świąt Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych oraz na rodzinnych imprezach. Robiąc domową ćwikłę, dodawaj chrzan do buraczków stopniowo – mieszaj i smakuj dostosowując ostrość do swojego gustu, ponieważ jedni wolą łagodniejszą, a inni gdy aż buzię wykręca   Pomysły na buraczki… ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka ze świeżych buraków ** Buraczki zasmażane ** Surówka z surowych buraków i jabłka   Składniki: 1 kg buraczków ćwikłowych 150-200 g chrzanu 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego 1 łyżeczka soli 2-3 łyżki cukru   Buraczki opłucz i ugotuj do miękkości (zależnie od wielkości czas gotowania to około 60-90 minut

Kulinarne S.O.S.
Sałatka z pieczonych buraków i awokado 242

pieczonych buraków i awokado – przepis Buraki, fetę kroimy w kostkę. Awokado pozbawiamy pestki, obieramy i miąższ kroimy w kostkę. Na dnie talerza układamy umytą rukolę. Następnie kładziemy pokrojone buraczki, fetę. Układamy pokrojone awokado, posypujemy pestkami dyni i szczypiorkiem i całość polewamy przygotowanym sosem winegret. Smacznego! Artykuł Sałatka z pieczonych buraków i awokado pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Buraczany dip z jogurtem i za'atarem 203

jogurtu 1 i 1/2 łyżki syropu daktylowego (użyłam klonowego) 3 łyżki oliwy 1 łyżka za'ataru sól do podania dymki  orzechy laskowe, miękki kozi ser pokruszony przygotowanie upieczone buraczki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W misce wymieszać starte buraczki z pozostałymi składnikami. Można też buraczki, czosnek, chili i jogurt zmiksować w robocie na gładką masę(...)następnie doprawić syropem oliwą  za'atarem i solą, Doprawić dip do smaku. Podawać w miseczce posypany dymką orzechami i serem, skropiony oliwą. Smacznego! Uwagi : *Jeżeli nie macie upieczonych buraczków należy  podgrzać piekarnik do 200 º C. Umyć ok 1 kg buraków i zawinąć je w folię . Piec do miękkości , może to zająć od 40 minut

Stare Gary
Sałatka z piersią kurczaka, mozzarellą i młodymi listkami buraczka 206

m.in. buraczki. Zawsze wrzucam po dwa nasiona koło siebie, bo jedno może nie wyrosnąć. Później młode roślinki przerywam, a ponieważ szkoda było mi wyrzucić te śliczne, małe listki buraczka, postanowiłam zrobić z nich sałatkę :) Wiadomo, że w sklepach się tego nie kupi, ale świetnie sprawdzi się też młodziutka botwinka.Sałatka może być sycącą propozycją na drugie śniadanie. Ja zjadłam

Kraina Tysiąca Smaków
Buraczki ćwikłowe na zimę. 491

arto zrobić takie buraczki, smakują wyśmienicie, a nie potrzeba do ich zrobienia dużo składników. Buraczki te możemy podawać jako dodatek do drugiego dania np. z ziemniakami i mięsem lub posmarować nimi kanapki z wędliną .  Składniki : 5 kg buraczków ćwikłowych 1/4 szklanki cukru sól ocet ( najlepiej winny, jabłkowy ) Sposób wykonania :    B uraczki dokładnie myjemy, gotujemy(...)miękkości, odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy je ze skórki i ścieramy na najdrobniejszej tarce ( na tej co ścieramy ziemniaki na placki ziemniaczane ). Starte buraczki przekładamy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ). Garnek stawiamy na ogień. Buraczki doprawiamy do smaku cukrem, solą i octem, zagotowujemy. Warto dodać najpierw mniejszą ilość cukru, soli i octu, dokładnie wymieszać, spróbować

Przepisy i porady kulinarne
Botwinka do słoików na zimę 111

botwinkę z nutą czosnku i koperku. Każdego roku przygotowuję botwinkę w słoikach na zimę. Dzięki temu, o każdej porze mogę ugotować pyszną zupę. Właśnie teraz na początku lipca młode buraczki i listki są najsmaczniejsze i warto z nich wykonać zimowe zapasy. Zimową porą oraz wczesną wiosną zupa przypomina mi smak lata. Gdy teraz patrzę na zapasteryzowane słoiki, jestem bardzo(...)nich pyszną zupę. Botwinka do słoików na zimę – składniki: Z podanych proporcji otrzymasz 5 – 6 słoików 0,5 L. Przykładowy pęczek świeżej botwinki 5 pęczków botwinki (średnie buraczki wraz z listkami) 1 duży pęczek kopru 5 średnich ząbków czosnku Zalewa: 2 litry wody 2 płaskie łyżki soli 3 płaskie łyżki cukru pół szklanki octu

Ania gotuje
Zupa buraczkowa 96

szczypiorku - idealna na lato! Przepis na zupę buraczkową jest prosty, a zupa z buraków szybka i łatwa do zrobienia. Do ugotowania zupy potrzeba tylko kilka prostych składników: młodych buraczków, lekkiego rosołu jarzynowego, kwasu buraczanego oraz śmietanki 30%. Buraczki można pokroić w słomkę, plasterki albo zetrzeć na tarce. Buraczkowa z tartych buraków ugotuje się najszybciej. Fantastycznie smakuje z młodymi(...)ziemniaczkami i jajkiem sadzonym, koniecznie posypana dużą ilością posiekanego, świeżego koperku. Zupa buraczkowa. Zupa buraczkowa: składniki i przyprawy 1 kg młodych buraczków 2,5 litra lekkiego rosołu jarzynowego 200ml śmietany 30% 300ml koncentratu z buraków 1 duży pomidor malinowy 1 przekrojona na pół cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki mielonego kminku kilka ziarenek ziela angielskiego

Moja Książka Kucharska
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 149

śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka z surowych buraków i jabłka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg buraków 3-4 łyżki(...)miękkości (czas gotowania zależy od wielkości, zwykle to 1-1,5 godziny) . Odstaw do przestudzenia. Obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj buraczki i smaż przez około 3 minuty. Dodaj śmietanę i przyprawy. Całość smaż mieszając jeszcze przez około 2 minuty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam dania

Kulinarny S.O.S.
Buraczki ze śmietaną (na ciepło) 149

śląskich, kopytek), mięs (pieczonych, duszonych, kotletów, pulpetów) . Dla przygotowania możesz specjalnie ugotować buraki, upiec je w piekarniku lub wykorzystać te, które zostały po zrobieniu barszczu.   Inne pomysły na buraczki… ** Barszcz czerwony czysty ** Buraczki zasmażane ** Sałatka obiadowa z buraczków ** Surówka z surowych buraków i jabłka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg buraków 3-4 łyżki(...)miękkości (czas gotowania zależy od wielkości, zwykle to 1-1,5 godziny) . Odstaw do przestudzenia. Obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj buraczki i smaż przez około 3 minuty. Dodaj śmietanę i przyprawy. Całość smaż mieszając jeszcze przez około 2 minuty. Podawaj zaraz po przygotowaniu.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam dania

Kulinarne S.O.S.
Buraczki 78

rzadziej niż inne surówki. My teraz także zbyt często się na nie nie decydujemy, mimo że to bardzo prosty i smaczny dodatek do obiadu, ale zniechęca nas to, że buraczki gotują się około godziny. Jednak niezmiennie należą do moich ulubionych i wciąż pamiętam, jak Mama tarła buraki, a ja czekałem na otrzymanie kolejnych kawałków – zbyt małych do wygodnego(...)tarcia. Składniki na buraczki tarte 1 kg buraków 6 czubatych łyżeczek cukru 5-6 łyżeczek octu szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraki umyć, włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu do miękkości. Następnie odlać i zostawić, żeby trochę ostygły, zdjąć z nich skórkę. Na tarce o malutkich oczkach zetrzeć buraki, dodać ocet, cukier i sól. Zostawić

niecodziennikpary
Środa: Sałatka ze smażonym serem w malinowo-buraczkowym winegrecie 106

balsamicznego. Czas : 40 min Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Sałatka ze smażonym serem wymaga trochę zachodu ze względu na przygotowanie dresingu, który powstaje z barszczyku spod gotowanych szybko buraczków, uduszonych w wywarz malin i octu balsamicznego. Sprawę można uprościć robiąc sos tylko z malin, podsmażonych, przetartych przez sito, doprawionych octem balsamicznym. Z barszczykiem winegret jest jednak dużo lepszy(...)Garść pomidorków koktajlowych 4 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki bułki tartej Garść orzechów włoskich 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Umyj dokładnie botwinkę. Odkrój buraczki, większe przekrój na połówki lub ćwiartki. Zalej je niewielką ilością zimnej wody – buraczki powinny być tylko zanurzone w wodzie. Wstaw na kuchenkę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Dania najlepsze na drugi dzień 111

sobie poradził w zastępstwie. Dodaliśmy też trochę marchewki zgodnie ze strategią przemycania warzyw. W chili nie ma pure, jest natomiast gniocchi Ziemniaki, które stanowią podstawę klusek dodatkowo wzbogaciliśmy o buraczki ćwikłowe. Kiedy Miłosz zobaczył upieczone buraczki powiedział: „Buraczki-żłobek”. Na pytanie czy lubi buraczki, odpowiedział, że nie. Buraczane gniocchi wsuwał natomiast aż miło. Pure ziemniaczane jest(...)ziemniaki w łupinach co zaoszczędziło nam czas z obieraniem i gotowaniem. Upieczony ziemniak lepiej nadaje się poza tym do robienia gnocchi niż gotowany. Razem z ziemniakami upiekliśmy batata i buraczki. W niedzielę, żeby ułatwić sobie zadanie, mięso do chili o zapiekanki zesmażyliśmy razem, a potem podzieliliśmy na dwie części. W całym menu najbardziej czasochłonne są gniocchi

Niedzielny kucharz
Buraczki marynowane 116

małe, takie od ładnej botwinki. Obecnie sprzedawane w sklepach są kulkami wycinanymi z dużych buraków i to już naprawdę nie jest to samo :( Dlatego polecam zrobić w domu takie buraczki. Można je zamarynować przy użyciu octu, lub kwasku cytrynowego. Które lepsze? Nie wiem. Trzeba wypróbować. Ja kupuję botwinkę, buraczki marynuję, a resztę (liście i łodygi) gotuję i zamykam(...)słoikach na zimę. 1 kg małych buraczków, 250 ml octu 10% lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, Buraczki umyć, ugotować al dente. Ostudzić, obrać. Ułożyć w wyparzonych słoiczkach. Przygotować zalewę: 1. Z octem – 500 ml wody zagotować z solą i cukrem, wlać ocet, zagotować. Gorącą zalewą zalać buraczki w słoikach. Słoiki zakręcić

królestwo garów
BURAKI Z CZOSNKIEM | kuchnia grecka 116

domownicy chyba byli bardzo głodni, bo od razu wzięli się do jedzenia, a ja nie zdążyłam zrobić zdjęc ;-) Tylko sałatkę uchwyciłam w obiektywie. Dlatego, podaję przepis na  buraczki  z czosnkiem. (sałatka z buraczków z czosnkiem) SKŁADNIKI: 1.5 kg. buraczków średniego rozmiaru wraz z liśćmi 4 duże ząbki czosnku 1 cebula 70 ml. octu winnego(...)oliwy z oliwek sól WYKONANIE: Buraczki myjemy, obieramy, odcinamy grube łodygi i wyrzucamy, zachowujemy liście. Gotujemy buraki z liśćmi w osolonej wodzie. Gdy bedą miękkie odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Następnie do szerokiej misy wrzucamy ostudzone i pokrojone w ćwiartki buraczki i liście, czosnek pokrojony w talarki, cebulę pokrojoną w piórka, sól według uznania, ocet i oliwę. Wszytko

RITA food channel
BURACZKI DO KOTLETA 175

BURACZKI DO KOTLETA Jak w domu przygotować przepyszne buraczki do obiadu - najlepszy przepis na buraczki obiadowe na zimę - przepis krok po kroku. Buraczki te można  podawać zarówno schłodzone jak i na ciepło - w obu wariantach buraczki smakują wyśmienicie. Właściwie są gotowe do podania zaraz po przygotowaniu, ja jednak pakuję je do słoików i przechowuję(...)chłodnym miejscu na zimę.  Do buraczków można dodać 5-7 czerwonych papryk pokrojonych w kostkę, będzie bardzo smacznie :) Ja zawsze przygotowuję obie wersje. Spróbujcie Sami, polecam przepis! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na 12 słoiczków po 250ml 3 kg buraków ( ugotowanych, obranych i startych na dużych oczkach) 5 cebul ( mogą być czerwone) - posiekane w kostkę 5 ząbków czosnku - drobno

Moja Książka Kucharska
Carpaccio z młodych buraków. 160

buraki, orzechowa rukola, słony ser, aksamitne piniole i cytrynowy dressing, to mieszanka smaków zawarta w tej przystawce. Carpaccio można podać porcjowane na małych talerzykach lub na dużym półmisku.  Buraczki przed podaniem nie zostały przyprawiane, więc serwując danie należy podać dressing, sól i pieprz, aby goście dosmaczyli danie bezpośrednio przed zjedzeniem. Składniki na 1 dużą porcję: 3 młode(...)buraczki (wielkości moreli) garść rukoli + listki młodych buraczków 1/2 łyżki orzeszków pinii lub pestek słonecznika 50 g sera szopskiego lub fety Dressing cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Przygotowanie: Buraki umieścić w naczyniu żaroodpornym, nakryć folią aluminiową, piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp

Codziennik Kuchenny
Okrasa łamie przepisy: Pochodzenie ma znaczenie (odc. 151) 237

wilgotne. Upieczone bułeczki przekrajamy na pół, nakładamy na jedną kromkę warstwę sosu ze świeżego ogórka, układamy wegetariańskie hamburgery z serem wielkopolskim lub bez, na to kolejna warstwa sou, marynowane buraczki i na wierzch druga część bułeczki. Dekorujemy listkami bazylii. Dobra rada: wielkopolski ser smażony można dostać w dobrych delikatesach lub wykonać samodzielnie, trzeba tylko zdobyć prawdziwy wiejski twaróg(...)każdego dokładamy porcję salsy z jabłek, dekorujemy listkami kolendry. Dobra rada: przesmażenie warzyw przed dodaniem do wywaru, poprawia smak zupy.   Domowe kiełbaski z wołowiny z sosem z buraczków Domowe kiełbaski z wołowiny z sosem z buraczków Składniki: 800 g mielonej wołowiny 1-2 twarde jabłka 150 g zmielonego łoju wołowego 1 ostra papryczka 1 łyżka słodkiej mielonej

WojnaNaSmaki.pl
Zdrowy mus buraczano-pomarańczowy (słodki) 234

deser lub lekką kolację. Przygotowuje się go naprawdę prosto. Smakuje nawet osobą nie przepadającym za buraczkami (wiem, bo sprawdziłam ) A co najciekawsze przygotowałam go na bazie… suszonych buraczków. Buraczki od Amkez sprawdzają się nawet w deserach Spróbujcie i Wy. Składniki: (na 2 porcje) 30 g suszonych buraczków Amkez 3 pomarańcze + 2 plasterki 1 banan(...)łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy 30 g suszonych buraczków. Zalewamy je świeżo wyciśniętym sokiem z 3 pomarańczy, możemy dodać odrobinę miąższu z pomarańczy. Całość odstawiamy na 5 minut, żeby buraczki lekko namokły. Po tym czasie przekładamy wszystko do misy blendera z nożami, dodajemy 1 banan i 5 łyżek jogurtu naturalnego. Całość miksujemy do uzyskania konsystencji musu

Słodkie okruszki
Buraczki marynowane z czosnkiem 163

czosnkiem, delikatne, świetne do kanapek, sałatek, do obiadu. Idealne są te najmniejsze, ale jeśli mamy duże to możemy je pokroić i też będą super. Nie wyobrażam sobie zimy bez buraczków w piwnicy, czy to marynowanych w całości jak te, czy tartych z papryką (przepis tu: KLIK ). Spróbujcie! Zalewa: 3/4 szklanki octu 3 szklanki wody 0,5 szklanki cukru(...)łyżka soli buraczki ćwikłowe kilka ząbków czosnku ziele angielskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraczki umyć, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować, aż będą miękkie. Następnie wystudzić Wystudzone buraczki obrać ze skórki, skórka bardzo ładnie odchodzi. Włożyć do słoików, małe buraczki bardzo ładnie wyglądają w całości, większe buraki pokroić na kawałki. Do każdego słoika włożyć

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Buraczki do obiadu 560

Bardzo często podaję buraczki do drugiego dania. Buraczki zawsze ścieram na tarce i robię zasmażane lub sięgam po  sałatkę ze słoiczka z papryką i cebulą . Tym razem dla odmiany buraczki po prostu pokroiłam w niedużą kostkę. Dodałam czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki i doprawiłam sosem balsamicznym. Tak przygotowane buraczki są równie smaczne i ładnie prezentują(...)się na talerzu. składniki: 1 kg ugotowanych lub upieczonych czerwonych buraczków 1 czerwona cebula sos balsamiczny lub sok z cytryny 3-4 łyżki oleju słonecznikowego natka pietruszki Wystudzone ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miski. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych buraczków. Całość skropić olejem

Monia miesza i gotuje
SAŁATKA Z KARMELIZOWANYCH BURACZKÓW I AWOKADO 136

pozostaną jędrne oraz soczyste. Najlepiej upiec od razu większą ilość buraków, które nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki(...)WINEGRET 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (polecam  taką ) 2 łyżki soku z cytryny 4-5 łyżek oliwy  sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Buraczki myjemy, każdy oddzielnie zawijamy w folię aluminiową i w niewielkich dstępach układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC bez termoobiegu przez około 1 godzinę (lub krócej

cool and minty
ZUPA BOTWINKOWA 131

miała intensywniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.  SKŁADNIKI / 4 porcje 3 ziemniaki 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 duży z buraczkami wielkości limonek 1 l gorcego bulionu lub wody (+ 2 łyżki sosu sojowego) 125 ml śmietany 18% (można dać więcej) 3 łyżki koperku(...)łyżki soku z cytryny  sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki, czosnek i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry. Botwinkę (buraczki i liście) dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Buraczki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, łodyżki drobno siekamy. Liście zachowujemy. W garnku, najlepiej z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z masłem. Wkładamy ziemniaki oraz marchewkę. Obsmażamy, cały czas mieszając

cool and minty
Gołąbki z ryżem i buraczkami w liściach botwinki 129

ziołami i czosnkiem włożyłam do środka. Bardzo podoba mi się ten zielono- różowy mariaż kolorystyczny :) Jako dodatek przygotowałam dwa rodzaje sosów , które według mnie świetnie komponują się z buraczkami i botwinką. Pierwszy, gęsty i bogaty, to jogurt z dodatkiem sera gorgonzola, z czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Drugi to taki dynamit - cierpki sok z cytryny z miodem(...)opis przekonają Was do przygotowania tego nieco bardziej pracochłonnego przepisu. Ale wiecie, tak to jest z prawdziwymi przysmakami, czasem trzeba sobie na nie najpierw zapracować ;) Gołąbki z ryżem i buraczkami w liściach botwinki - Przepis Składniki / na ok. 25 małych gołąbków: 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami (potrzebujesz ok. 150 g buraczków) 200 g ryżu basmati (suchego

Chilli Czosnek i Oliwa
buraczki i barszczyk 2 w 1 162

Próbowałam wielu przepisów na buraczki, jednak rok temu dostałam ten przepis od przyjaciółki i od tego czasu robię tylko takie. Za jednym razem mamy buraczki i doskonały barszcz, który wystarczy potem wlać do rosołu. Przygotowanie jest trochę czasochłonne, ale naprawdę warto- barszczyk i buraczki wychodzą idealnie doprawione. Składniki: 5 kg buraczków 2 litry wody 1/2 litra(...)octu 1/2 kg cukru 3 łyżeczki soli 5 listków laurowych 15 ziarenek ziela angielskiego 3 cebule 2 ząbki czosnku Buraczki ugotować i obrać. Pozostałe składniki zagotować i gorącą zalewą zalać buraczki. Odstawić na dobę. Następnie buraczki wyłowić z zalewy i zetrzeć. Nakładać do słoików i zalewać dwiema łyżkami zalewy. Resztę zalewy przelać do słoiczków. Pasteryzować około

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chłodnik z botwinki 132

buraczkami - 1 ogórek sałatkowy - 2 ząbki czosnku - pęczek koperku - szczypiorek - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo: - jajka ugotowane na twardo   Botwinkę z buraczkami bardzo dokładnie myjemy. Buraczki odcinamy od liści, układamy na folii aluminiowej wyłożonej w formie, zawijamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 60 minut. Odcinamy łodygi(...)botwinki, pozostawiając same liście. Łodygi kroimy na kawałki zawijamy w folię i dokładamy do piekarnika z buraczkami na 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika upieczone buraczki oraz łodygi botwinki. Buraczki hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy liście botwinki, zalewamy niewielką ilością wrzątku (ok. 125 ml), wyciskamy sok z ½ cytryny – mieszamy i gotujemy ok. 10 minut. Odstawiamy do ostudzenia

mojewypiekiinietylko
Barszczyk czerwony z marynowanych buraczków. 211

Barszcz czerwony przygotowuję na różne sposoby, dziś proponuję chyba najlepszy z nich. Barszczyk z marynowanych buraczków. Buraczki zamarynowałam niedawno,dzisiejszy barszczyk jest z buraczków przetworzonych w poprzednim sezonie. Polecam :) Składniki - słoik marynowanych buraczków* - żeberka surowe wieprzowe ok. 30-40 dkg - kawałek wędzonego boczku ( lub innej wędzonki ) - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy(...)domowa wegeta, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek  * przepis na buraczki marynowane tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/buraczki-marynowane-w-caosci-cae-mae.html Wykonanie Wypłukane żeberka wraz z wędzonym boczkiem wkładam do garnka zalewam wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy żeberka są w pół miękkie dodaję obrane i dowolnie pokrojone warzywa wraz z cebulą i czosnkiem

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania