buraczki - 4888 przepisów (strona:10/326)

Buraczki zasmażane 59

Buraczki zasmażane to świetny i bardzo popularny dodatek na ciepło do potraw z ziemniaków i mięs. Super smaczne i proste w przygotowaniu. Do buraczków zasmażanych możesz dodać jedno starte na tarce jabłko. Moje buraczki są z dodatkiem cebulki i mąki, jeśli jednak chcesz możesz zrezygnować z tych dodatków. Buraczki zasmażane to idealny dodatek do kotletów mielonych(...)pieczonego kurczaka . Oprócz buraczków zasmażanych polecam Ci także pyszną mizerię . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszne buraczki zasmażane podawane na ciepło do obiadu oraz kilka porad. SKŁADNIKI: 6 ugotowanych lub upieczonych buraków 1 mała cebula łyżeczka mąki pszennej 2 łyżki masła sól, pieprz płaska łyżeczka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania domowych buraczków

Zasmakuj Kuchni
Domowa ćwikła z chrzanem 77

Doskonały dodatek do mięs i wędlin nie tylko na świąteczny stół, czyli domowa ćwikła z chrzanem . U nas znajdziesz przepis krok po kroku na buraczki z chrzanem na Wielkanoc oraz na inne uroczystości i przyjęcia. Ta prosta, ale wyjątkowo aromatyczna i pyszna sałatka z buraków i chrzanu jest wyjątkowym uzupełnieniem wielu dań oraz klasycznym dodatkiem do kanapek. Ćwikła(...)oraz z domową białą kiełbasą. Ćwikła z chrzanem przepis. Co dodać do ćwikły? Jak doprawić ćwikłę z chrzanem? Do ćwikły możesz oprócz chrzanu dodać również starte jabłko. My doprawiliśmy buraczki sokiem z cytryny oraz miodem. Sok z cytryny możesz zastąpić octem jabłkowym, a miód np. brązowym cukrem. Ważne, aby podczas doprawiania ćwikły wciąż ją próbować, żeby nie przesadzić

Kuchnia Na Wypasie
Tarte buraczki z marchewką i miodem (do obiadu) 146

Tarte buraczki z marchewką i miodem (do obiadu) Lubicie buraczki? Moja rodzina uwielbia. Takie tarte buraczki z marchewką i miodem idealnie pasują do drugiego dania. Jeśli nie liczyć gotowania czy pieczenia buraczków (zdecydowanie wolę tą drugą opcję), to surówka jest naprawdę prosta i szybka. A co najważniejsze jest pyszna i zdrowa. Chyba każdy(...)zdrowe są buraczki i miód. Spróbujcie tej mniej tradycyjnej wersji tartych buraczków z marchewką i miodem. Polecam. Składniki: około 500 g buraczków (upieczonych lub ugotowanych, waga po obraniu)* 1 mała czerwona cebula 1 marchewka sok z połowy cytryny (opcjonalnie 2 łyżki octu) miód do smaku – u mnie lipowy Huzar 1-2 łyżki oleju sól i odrobina

Słodkie okruszki
Buraczki tarte do słoików. Przepis krok po kroku. 141

rondelku zagotuj ocet, cukier i sól. Kiedy składniki się połączą wsyp podprażone przyprawy, gotuj na małym ogniu aby smaki się przeniknęły, około 3 minuty.   Obrane buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach do dużej miski.   Zalej gotową marynatą, może być jeszcze ciepła.   Dokładnie wymieszanymi i przyprawionym i buraczkami napełnij wyparzone słoiki. Zostaw 2 cm od brzegu, dociśnij buraczki w słoiku, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Pamiętaj ranty słoików muszą być czyste.   Mocno zakręcone słoiki włóż do garnka z wyłożonym dnem, np. ściereczką. Zalej zimną wodą do ¾ wysokości słoików. Pasteryzuj 30 minut od momentu zagotowania. Następnie postaw wieczkiem

kuron.com.pl
Buraczki z lekko zaostrzonym smaku 125

Trochę zmieniłam tradycyjny sposób wykonania buraczków. Przez dodanie imbiru lekko zmieniły smak, ale nie jest bardzo wyczuwalny. Taka delikatna zmiana. Są pyszne Buraczki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie zlać wodę z buraczków i ostudzić buraczki. Zdjąć skórę i zetrzeć buraczki na tarce o dużych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć również(...)tarce o dużych oczkach. Imbir oskrobać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać sok z cytryny, dodać cukier, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Włożyć buraczki do słoików i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane buraczki mogą spokojnie czekać na swoją kolej jako dodatek do obiadu. Buraczki można podawać na zimno jak i na ciepło

Kuchnia Pokoleń
Buraczki pomorskie 744

Buraczki to moje ulubione warzywo. Będąc na Pomorzu poznałam ich nową odsłonę, która mnie zachwyciła. Niewielkie buraczki, ugotowane, obrane i pokrojone w ósemki, zostały zalane zalewą z wody, octu, cukru i soli. Idealne proporcje zalewy sprawiają, że buraczki nie tracąc słodyczy nabierają jednocześnie ostrości. Takie buraczki to nie tylko dodatek do obiadu, ale świetna baza(...)lekkiej sałatki, np. z rukolą, fetą i ziarnami słonecznika. Składniki na 4 słoiczki 0,75 l: 3 kg niewielkich buraczków zbliżonej wielkości Zalewa: 4 szklanki przegotowanej wody 1 niepełna szklanka octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Buraczki myjemy, zalewamy zimną wodą kilka centymetrów powyżej poziomu warzyw i gotujemy do miękkości. Kiedy widelec wbity w buraczki wchodzi

Trzeci talerz
Chłodnik z kiszonymi buraczkami 181

jest pyszny. Warto kisić buraczki! Jeżeli lubicie chłodniki bardziej gęste, możecie dodać kwaśną śmietanę 18%. Ja wolę chłodniki "lżejsze", więc tym razem ze śmietany zrezygnowałam. Przepis na kiszone buraczki   TUTAJ składniki: 200 g kiszonych buraczków 1 szklanka bulionu (miałam rosół drobiowy) 400 g kefiru 330 g jogurtu naturalnego 1- 1i1/2 szklanki soku z kiszonych buraczków parę mniejszych lub jeden większy ogórek koperek sól śmietana 18%  - opcjonalnie przygotowanie odcedzone z soku buraczki zalać szklanką bulionu, gotować tak długo aż będą miękkie ( krócej, jeżeli lubimy buraczki lekko chrupiące). Buraczki odcedzić, pokroić w  kostkę lub paski, wywar ostudzić. Ogórki obrać, pokroić w drobną kostkę. W garnku wymieszać jogurt z kefirem, dodać

Stare Gary
Tatar z buraczka 43

Bezmięsny tatar przygotowany z ugotowanego buraczka ćwikłowego, podany z dodatkiem sosu chrzanowego to danie, które z powodzeniem zaserwować można na przystawkę . Oczywiście jest to tatar warzywny , zupełnie nie zawierający mięsa, więc jeśli ktoś sugeruje się samą nazwa tego dania, która zawiera słowo “tatar” i przez to w daniu tym oczekuje mięsa, to go tutaj nie znajdzie. Podstawą tego(...)który po obraniu i pokrojeniu w małą kostkę łączę z cebulą i jabłkiem. Zarówno jabłko jak i cebulę staram się kroić w kostkę podobną do tej, w którą kroję buraczka. Jeśli chodzi o doprawienie składników to zarówno kapary , marynowany pieprz zielony, musztarda oraz syrop z agawy fantastycznie podkręcają smak użytych w tatarze warzyw. Jak na Polkę przystało buraczki ćwikłowe

MeCooks
Sałatka z buraczków na teraz i na zimę 40

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rewelacyjna sałatka z buraczków na teraz i na zimę. Powoli biorę się za przetwory na zimę. Oto jeden z moich przepisów, który pobija wszystkie inne. Prosty przepis, który na pewno przypadnie wam do gustu. Własnie jest nim wyjątkowa sałatka z buraczków z dodatkiem czerwonej papryki i cebuli. Świetna, łagodna zalewa daje jej pyszny posmak(...)jest to ,że nie potrzeba jej pasteryzować. Gorącą do słoików i na zimę jakby znalazł do obiadków. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Rewelacyjna (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z buraczków – składniki 3 kg buraczków 1 kg papryki czerwonej 1 kg cebuli Sałatka z buraczków – składniki na zalewę 1 szkl. cukru 1 szkl. octu

Olcia gotuje!
Buraczki marynowane 76

postanowiliśmy zrobić własne, wprawdzie nasza półka z zapasami na zimę już się uginała pod ciężarem słoików, ale kilka dodatkowych z marynowanymi burakami musiała jeszcze udźwignąć. Składniki na marynowane buraczki na zimę 1 kg buraczków 1,5 litra wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 3 ząbki czosnku 4 liście laurowe 10 ziarenek ziela angielskiego(...)ziarenek pieprzu 5 ziarenek jałowca 1 łyżka gorczycy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraczki dokładnie umyć, ugotować, odcedzić i przestudzić. Obrać (najlepiej w gumowych rękawiczkach, bo bardzo brudzą), jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę i ocet, wrzucić obrany czosnek, dodać sól, cukier i wszystkie przyprawy. Gotować kilka minut, ale nie doprowadzać do wrzenia. Słoiki wymyć

niecodziennikpary
Buraczki z suszonymi śliwkami 205

przechodzą cudownym aromatem suszonych śliwek. Świetnie nadadzą się na dodatek do mięs, takich jak kaczka lub królik. Ta słodka i aromatyczna przystawka smakuje też wspaniale jako samodzielna surówka. Buraczki z suszonymi śliwkami. Składniki 900 g buraczków średniej wielkości (ok. 70 - 90 g / sztuka) 200 g suszonych śliwek bez pestek 2 - 3 łyżeczki octu winnego jabłkowego(...)około 600 ml zimnej wody Przygotowanie śliwki umieść w szklanej misce i zalej gorącą wodą, odstaw na co najmniej 2 godziny - po tym czasie przelej śliwki przez sitko ugotuj buraczki zgodnie z przepisem Gotujemy buraczki w całości w szybkowarze ugotowane buraczki obierz i pokrój w słupki umieść pokrojone buraczki ponownie w szybkowarze dodaj namoczone śliwki, sól

Szybko Szybkowar
Buraczki marynowane w całości. Całe małe kuleczki. Domowe przetwory. 215

Buraczki marynuję prawie co roku, przedtem robiła to moja babcia i od niej właśnie mam ten najprostszy i bardzo uniwersalny przepis. Buraczki sadzę co roku i kiedy zbliża się jesień i wiadomo, że już więcej nie urosną wyrywam je i marynuję. Przepis bardzo prosty, buraczki doskonale smakują jako dodatek do obiadu, składnik przeróżnych sałatek, a także(...)świetną bazą do czerwonego barszczyku. Zalewa z buraczków jest lepsza niż nie jeden zakwas buraczany, działanie ma podobne jak woda z kiszonych ogórków :) Polecam :) Składniki: - buraczki Zalewa - 1 litr wody - 0,5 szklanki octu 10% - 1 łyżeczka cukru - 0,5 łyżeczki soli Wykonanie: Dokładnie umyte, wyszorowane szczoteczką buraczki gotuję w łupinkach do miękkości ( w wodzie bez dodatku

Kuchnia z widokiem na ogród
Carpaccio z gotowanym burakiem i malinami 61

liśćmi sałaty, tartym parmezanem, kaparami, skropione oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Dzisiaj przedstawię inną słynną wersję włoskiego carpaccio, w której surowe mięso zostało zastąpione cieniutkimi plastrami gotowanego buraczka. Taka wytrawna sałatka umili Twoje śniadanie lub lunch. Wygląda obłędnie a połączenie słodkich smaków z wytrawną nutą to wręcz coś pysznego. Sałatkę możesz przygotować także na większej paterze i podać(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość 2 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 80 kcal Włoskie carpaccio z gotowanym buraczkiem zamiast surowego mięsa. Carpaccio buraczane, bezmięsne, w formie apetycznej sałatki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CARPACCIO Z BURAKIEM 1 opakowanie gotowanych buraczków (około 500 g) 2 spore garście mix salat (roszponka, rukola, baby

ProstePesto.pl
PIECZONE BURACZKI 137

soczyste, o intensywnym burgundowym kolorze. To istna bomba witaminowa.  Do pieczenia wybierajmy mniejsze okazy. Są słodsze i szybciej się upieką. Szczególnie polecam podłużną odmianę buraków. Podczas pieczenia buraczków nic się nie marnuje, nie wypłukujemy ich smaku i witamin, jak to ma miejsce, gdy gotujemy buraki w wodzie. Tutaj cały smak pozostaje w buraczkach. Gotowe buraczki można(...)Idealnie nadadzą się do przygotowania barszczu lub zupy-kremu . Po w ięcej przepisów z pieczonymi burakami w roli głównej zapraszam   tutaj  . Najlepiej od razu upiec większą ilość buraczków (to spora oszczędność), po ostygnięciu obrać, włożyć do pojemnika i do czasu użycia przechowywać w lodówce. Będą dobre nawet przez tydzień.  Obrane, pokrojone lub starte na tarce pieczone

cool and minty
Buraczki z serem kozim i karmelizowaną gruszką 93

gruszek zapiekanych z cukrem, to całość tworzy bardzo udaną kompozycję. Do tego dodaliśmy ostry i wyrazisty ser kozi, a także pikantny sos z czosnku i pietruszki. Przepis na takie buraczki czerwone wart jest wypróbowania, zwłaszcza jeśli mamy gości i chcemy podać im ciekawą w smaku przystawkę. Składniki na buraczki z serem kozim i karmelizowaną gruszką(...)łyżki cukru 1 łyżka masła 1 łyżka rumu 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 2 łyżki octu z granatu sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Buraczki wyszorować, gotować do miękkości, ostudzić, obrać, pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich 2 łyżki oliwy, 1 / 2 łyżki cukru, ocet, wymieszać i doprawić

niecodziennikpary
Sałatka z pieczonymi buraczkami, kurczakiem i serem feta 84

nami buraczkowy tydzień, gdyż piekąc czerwone buraczki do carpaccio włożyliśmy dwie sztuki więcej, aby wykorzystać je potem do zrobienia sałatki z piersi kurczaka, czerwonych buraczków i sera feta . Te połączenia smakowe zawsze się sprawdzają, a do tego nieźle wyglądają ułożone na talerzach, więc dodatkowo zachęcają do jedzenia . Ma to znaczenie zwłaszcza teraz, w okresie jesienno-zimowym, kiedy(...)narażeni jesteśmy na przeziębienia, buraki bowiem mają działanie przeciwkaszlowe, łagodzą bóle gardła oraz wzmacniają odporność na choroby. Można więc powiedzieć – jedzcie sałatki z buraczkami – na zdrowie. Udostępnij Składniki na sałatkę z pieczonymi buraczkami, kurczakiem i serem feta 2 duże buraczki czerwone 1 opakowanie sera feta 1 opakowanie mixu sałat Marynowane piersi z kurczaka: 1 pierś

niecodziennikpary
Buraczki z cukinią na zimę w słoiki 122

Dzisiaj chciałabym się z Wami podzielić przepisem na buraczki tarte z cukinią w słoiki na zimę. Uwielbiam buraczki i nie wyobrażam sobie, żeby w naszym domu na zimę nie było buraczków, ponieważ są bogate w żelazo i kwas foliowy oraz oczyszczają organizm i wzmacniają naszą odporność. Polecam!!! Zróbcie i jedzcie je jak najczęściej. Naprawdę są pyszn(...)tego przepisu otrzymamy ok. 13 słoików po 0,66 litra Składniki: 3 kg buraczków 2,5 kg cukinii bez ziaren i skórki ½ kg cebuli 6 dużych ząbków czosnku Składniki na zalewę: 2 l wody 1 ½ szklanki octu winnego czerwonego lub jabłkowego z naturalnej fermentacji 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Dodatkowo: Pieprz w ziarenkach, ziele angielskie Wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Przepisy Babci
SAŁATKA Z BURACZKÓW Z CYKORIĄ I ORZECHAMI 161

wielkanocny stół. Przygotowując ją zainspirowałam się przepisem znanego francuskiego szefa kuchni Régisa Marcona (jego restauracja posiada trzy gwiazdki Michelin, piszę o nim więcej w zakładce „Moje kulinarne zachwyty”). Buraczki to tanie, smaczne i zdrowe warzywo, więc zwłaszcza zimą powinniśmy korzystać z jego dobroczynnych właściwości. Zawiera cenne minerały (wapń, żelazo, potas, bor, lit), witaminy (A, B1, C, beta-karoten), które(...)polepszają wygląd skóry i włosów.   Można z niego wyczarować wiele oryginalnych sałatek i dodatków do dań. Czas przygotowania : 30 min. Dla 4 osób Składniki: Na ruloniki z buraczków: ● 1 ugotowany średniej wielkości burak Na sałatkę: ● 1 surowy średniej wielkości burak ● 2 ugotowane średniej wielkości buraki ● 2 cykorie ● 50 g orzechów włoskich ● 2 cebulki dymki ● 50 g pestek dyni

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pieczone buraczki z chevre i włoskimi orzechami 163

Lubicie buraczki! Ja bardzo…Ja lubię wszystko…he,he… Pieczone buraczki z chevre i włoskimi orzechami to sałatka, którą często przyrządzam jesienią. Buraczki piekę w mundurkach. Mają wtedy najwięcej smaku i intensywny kolor. Później je karmelizuję i gotowe. Tak przyrządzone buraczki już można podać do jakiegoś mięsiwa. Jeśli macie ochotę na sałatkę(...)buraczków , to polecam właśnie tą z chevre i włoskimi orzechami. Ser chevre to francuski ser z krowiego i koziego mleka. Bardzo lubię chevre, bo jest delikatne w smaku. Do sałatki z buraczkami najczęściej dodaję świeży ser chevre typu feta. Jest również wariant z białą pleśnią. Jest równie smaczny ale już trochę inny w smaku. Pieczone buraczki Składniki

codojedzenia
Panzanella z buraczków i pomarańczy 117

składnikiem jest chleb na zakwasie . Warzywa do panzanella można wybrać takie jakie się lubi lub wedle sezonu. Latem będą to kolorowe pomidory, a zimą…No właśnie, panzanella z buraczków i pomarańczy. Sałatka nie może obyć się bez świeżych ziół. Do tej sałatki dodaję ich mnóstwo. Znajdziecie więc w niej natkę pietruszki, miętę pieprzową i estragon. Prawdziwą panzanella podaje(...)rodzaj ricotta przypominający konsystencją sałatkową feta. Ricotta jest bardziej kremowa ale swobodnie można podzielić ją na kawałki. Przyrządziłam panzanella między innymi z pieczonych buraków. Natrafiłam akurat na różnokolorowe buraczki , które dodały sałatce koloru i smaku. Polecam pieczone buraczki w mundurkach. Są wtedy takie soczyste i wyraziste w smaku. Panzanella Składniki: na 4 porcje 1 kg mieszanych buraczków

codojedzenia
Buraczki w zalewie octowej - babciny przepis 163

Sezon zapraw cały czas trwa, u mnie obecnie królują buraczki. Oprócz tradycyjnych tartych buraczków, które uwielbiamy to na półce w spiżarce obowiązkowo muszą się znaleźć buraczki w zalewie octowej.Małe okrągłe buraczki z nutą kminku, ziela angielskiego, czarnego pieprzu, a to wszytko w zalewie octowej. Przepis ten posiadam od babci, więc testowany od wielu(...)Buraczki takie świetne są na przekąskę. SKŁADNIKI : buraczki najlepiej małe (ok 3/4 tradycyjnego wiaderka) zalewa     1 szklanka octu  1 1/2 szklanki cukru  1 litr wody  2 cebule średnie  do słoika   kilka ziaren pieprzu  kilka ziaren ziela angielskiego  listek laurowy  łyżeczkę kminku    SPOSÓB WYKONANIA : Buraczki

Basia w kuchni