buraczki - 4888 przepisów (strona:20/326)

Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 47

garście roszponki 1/2 żółtej papryki pokrojonej w paski 1/2 szalotki pokrojonej w piórka 100-150 g sera koziego (typu feta) pokrojonego w kostkę 2 garści liści mangold czerwony (buraczki liściowe) 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z limonki sól, pieprz Wykonanie Buraczki obieramy, kroimy w kostkę (około 1 – 1,5 cm). Składniki marynaty mieszamy ze sobą, zalewamy(...)buraczki i marynujemy minimum 30 minut. Im dłużej tym lepiej. Przed układaniem sałatki buraczki odsączamy, marynaty nie wylewamy. Układamy warstwy według kolejności – składniki na 1 słoik: 4 łyżki komosy ryżowej 4 łyżki jogurtu naturalnego, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem 150 g buraka marynowanego 4 łyżki komosy ryżowej, polewamy połową marynaty z buraczków garść roszponki żółta papryka

Tajemnice Smaku
Buraczki zasmażane wg mojej mamy 59

mogłam doczekać się obiadu w niedzielę kiedy zobaczyłam co gotuje mama. Smakowały mi zawsze! Zdradzę Wam, że moje dziecko również je uwielbia Poszłam troszkę tylko na skróty z gotowaniem buraczków. Moja mama gotowała je w całości, wtedy właśnie buraczki zachowywały najwięcej smaku. Dość kłopotliwe i czasochłonne dla mnie było gotowanie całych buraków i zaczęłam ścierać je przed ugotowaniem(...)tarce o dużych oczkach.  Składniki: * 2 buraki czerwone * stopiona słoninka ze skwarkami ok. 4 łyżek * 1 łyżka mąki * sól, cukier, kwasek cytrynowy * liść laurowy, ziele angielskie Buraczki obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Włożyłam do garnka, zalałam wodą do ok. 1/3 ich wysokości i dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Nastawiłam na gotowanie. Posoliłam

Pieprzyć z Fantazją
Tarta z botwinką i łososiem 120

wyłóż nim formę. 3. Ponakłówaj obficie widelcem i wstaw do lodówki na 15min. 4. Wyjmij formę z lodówki i piecz w 180*C przez 15min. Farsz: 1. Cebulę i buraczki pokrój w kostkę i podsmaż do miękkości cebuli. 2. Dodaj poszatkowany czosnek i pokrojone liście i łodygi botwiny. 3. Dodaj sól, gałkę i pieprz, zalej wodą i duś(...)przykryciem do miękkości buraczków. 4. Zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar płynu, dopraw do smaku jeśli trzeba i zdejmij z ognia do przestudzenia. 5. W misce rozmieszaj jajka ze śmietaną. 6. Łososia pokrój w plasterki lub kawałki wielkości kęsa. 7. Na upieczony spód tarty ułóż 1/3 buraczków, następnie połowę łososia, potem kolejną porcję buraczków, łososia i przykryj całość

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Środa: Sałatka z malinami i smażonym kozim serem 53

Garść pomidorków koktajlowych 4 łyżki octu balsamicznego 1/2 szklanki bułki tartej Garść orzechów włoskich 1 jajko 4 łyżki mąki 3 łyżki oleju Przygotowanie: Krok 1 Umyj dokładnie botwinkę. Odkrój buraczki, większe przekrój na połówki lub ćwiartki. Zalej je niewielką ilością zimnej wody – buraczki powinny być tylko zanurzone w wodzie. Wstaw na kuchenkę i doprowadź do wrzenia, zmniejsz(...)temperaturę, ale gotuj buraczki na co najmniej średnim ogniu – woda powinna raźno bulgotać:), tak żeby płyn stopniowo się redukował, czyli odparowywał. Gotuj bez przykrycia przez 10 minut, potem przykryj, obniż temperaturę i gotuj jeszcze 5 minut. Krok 2 Wyjmij buraczki z płynu. Dodaj do wywaru połowę malin i 4 łyżki octu balsamicznego, wstaw na kuchenkę, rozgnieć owoce, rozprowadź

Niedzielny kucharz
Sałatka z młodymi burakami 141

Okres, gdy na straganach pojawiają się młode buraczki to doskonały moment na przygotowanie pożywnej sałatki z ryżem, jajkiem, ogórkiem kiszonym oraz oczywiście buraczkami. Młodych buraczków nie trzeba przed spożyciem piec ani gotować. Są one tak delikatne i pełne witamin, że byłoby to wręcz niewskazane. Sałatka z młodych buraczków doskonale sprawdza się zarówno jako lekki obiad(...)pożywna kolacja. Można ją też przygotować na majówkową ucztę. 6 małych buraczków łyżka cukru 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki octu winnego 4 jajka 200 g ryżu 4 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu Ryż gotujemy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Buraczki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy octem

Dieta bez mleka
Risotto z burakami 93

warzywnym i delikatnie mieszać drewnianą łyżką, do czasu aż będzie prawie al dente (około 18 minut). Jeżeli skończy się bulion, a ryż nadal nie będzie miękki dolejcie wody z buraczków lub po prostu podlewajcie gorącą wodą z czajnika.  Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sok z buraczków zachować, przyda się do podlewania ryżu(...)ryż będzie prawie miękki dodać starte buraczki, dokładnie wymieszać i chwilę smażyć aż buraczki się zagrzeją. Dodać starty parmezan, szałwię, sól i pieprz do smaku oraz łyżkę masła, Wszystko delikatnie zamieszać i natychmiast podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
BURAKI Z CZOSNKIEM | kuchnia grecka 71

domownicy chyba byli bardzo głodni, bo od razu wzięli się do jedzenia, a ja nie zdążyłam zrobić zdjęc ;-) Tylko sałatkę uchwyciłam w obiektywie. Dlatego, podaję przepis na  buraczki  z czosnkiem. (sałatka z buraczków z czosnkiem) SKŁADNIKI: 1.5 kg. buraczków średniego rozmiaru wraz z liśćmi 4 duże ząbki czosnku 1 cebula 70 ml. octu winnego(...)oliwy z oliwek sól WYKONANIE: Buraczki myjemy, obieramy, odcinamy grube łodygi i wyrzucamy, zachowujemy liście. Gotujemy buraki z liśćmi w osolonej wodzie. Gdy bedą miękkie odcedzamy i zostawiamy do ostudzenia. Następnie do szerokiej misy wrzucamy ostudzone i pokrojone w ćwiartki buraczki i liście, czosnek pokrojony w talarki, cebulę pokrojoną w piórka, sól według uznania, ocet i oliwę. Wszytko

Rita creative
Buraczkowa dla leniuchów 119

prosta i szybka w przygotowaniu, bo tylko z buraczków, a nie na wywarze :). Crème fraîche w połączeniu ze słodyczą buraków smakuje przepysznie. Nic prostszego - obierasz buraczki, ścierasz na tarce i hop - do szybkowaru! A potem już tylko zajadasz, no i cieszysz swoje oczy jej pięknym kolorem. :) Buraczkowa dla leniuchów. Składniki(...)buraczków, obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach (obranych buraków powinno wyjść ok. 1 kg 200 g) 2 listki laurowe ok. 20 ziaren ziela angielskiego 1 l 500 ml gorącej wody ok. 1 łyżki soku z cytryny sól do smaku świeżo mielony pieprz czarny śmietana Crème fraîche - ilość wedle uznania 3 - 4 ząbki czosnku (opcjonalnie) suszony tymianek (opcjonalnie

Szybko Szybkowar
Sałatka z pieczonym burakiem i pikantnymi chipsami z jarmużu 117

zdrowe buraczki, które lubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja na smaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki 100 g sera fety 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika chipsy z jarmużu wg przepisu na “Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju(...)łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka soku z cytryny 1/2 małego ząbka czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Przygotować buraczki: małe buraczki dokładnie umyć, pojedynczo zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (czas w razie potrzeby skrócić lub wydłużyć). Następnie upieczone buraczki lekko przestudzić, obrać i pokroić

Fitsweet.me
Szwedzka sałatka z buraków i köttbullar kanapka 147

. Są o wiele lepsze niż te gotowane. Piekę je w mundurkach, obieram i jeszcze ciepłe mieszam z octem balsamicznym, który wydobywa z nich wspaniały smak. Tak wlaśnie przyrządzone buraczki kroję drobno i wykorzystuję do szwedzkiej sałatki. Szwedzi lubią proste dania , a ta sałatka zawiera jedynie majonez, buraczki i konfiturę z żurawiny nie licząc przypraw i balsamicznego octu(...)resztki to proponuję Wam drugi przepis köttbullar kanapka. Jest to moja ulubiona szwedzka kanapka. Nie musicie koniecznie jechać do Szwecji aby taką kanapkę przyrządzić. Wystarczy, że maciew domu trochę buraczków i klopsiki czy po prostu małe mielone, no i oczywiście miękki chlebek jak szwedzki chleb z żurawiną . Te kanapki produkowałam jak kiedyś pracowałam w restauracji. Teraz serwuję je przy

codojedzenia
Buraczki tarte do słoika 2553

przygotowaniu a można je wykorzystać na wiele sposobów. Można je od razu prosto ze słoika podać na zimno jako dodatek do obiadu albo zrobić na ciepło wersję zasmażaną . Do buraczków można dodać dodatki jakie lubimy np. chrzan, jabłko czy cebulkę. Tarte buraczki można wykorzystać także do przygotowania barszczu. Buraczki można zetrzeć na pure lub na wiórki(...)własnego smaku, po otwarciu słoika można jej jeszcze dosmaczyć. składniki: ok 4 kg czerwonych buraków ok 1/3 szklanki octu 10 % ok 1/3 szklanki cukru 1 płaska łyżka soli kamiennej Buraczki dokładnie umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Jeśli wybieramy opcję pieczoną należy każdego buraka zawinąć w folię aluminiową i piec do miękkości (180 C ). Najlepiej wybrać buraczki

Monia miesza i gotuje
Kożuch ze śledzia 103

pierzynką, śledzie z buraczkami to tylko kilka z określeń na tą doskonałą sałatkę śledziową. Przepis stary jak świat, odświeżam. Są różne wersje tej sałatki np z marchewką zamiast buraczków ale mi osobiście najbardziej smakuje taka w wersji tradycyjnej. Śledzie z buraczkami tworzą wyjątkowo smaczną sałatkę. Kożuch ze śledzia Składniki filety ze śledzia marynowane 2 średnie cebule(...)ugotowane w łupince ziemniaki ugotowane buraczki 3 jajka ugotowane na twardo majonez sól, pieprz Śledzie i cebulkę kroimy w kosteczkę, ziemniaki, buraczki i jajka tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Na dnie miseczki układamy śledzie i cebulkę-solimy i pieprzymy oraz smarujemy majonezem. Na majonezie układamy potarkowane ziemniaki-solimy i pieprzymy. Na ziemniaki kładziemy buraczki i smarujemy

Pieguskowa Kuchnia
BURACZKI NA ZUPĘ 74

wywarze jest bardzo smaczna. Intensywny smak i kolor zawdzięcza temu, że wszystko co najlepsze zostaje w słoiku, a nie jest wygotowane. Uwielbiam „szybki barszczyk” ugotowany na tych buraczkach, wystarczy dodać przyprawy czosnek i gotowe BURACZKI NA ZUPĘ buraczki DO SŁOIKA 1 łyżka cukru 1 łyżka soli 1 łyżka octu woda Buraczki umyć i obrać(...)podaną ilość soli, cukru, octu i dopełnić wodą. Słoiki szczelnie zakręcić, wstawić do dużego garnka ( na dno wyłożyć ściereczkę ) i gotować przez 1 godz na średnim ogniu. Gotowe Artykuł BURACZKI NA ZUPĘ pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Pieczone młode buraczki i książki na urlop 113

buraki wyszorować i upiec obok chleba, a potem odpowiednio doprawić do smaku. Składniki : młode buraczki oliwa łyżka octu jabłkowego sól morska pieprz łyżeczka miodu kilka gałązek kocanki curry Buraczki porządnie wyszorować i wypłukać. Nie obierać ze skórki. Buraczki włożyć do naczynia do zapiekania. Polać oliwą i obtoczyć w niej, a następnie posypać świeżo mielonym pieprzem. Na buraczkach ułożyć gałązki curry. Piec w temperaturze 190 stopni C. przez 20-30 minut (zależnie od tych, jakiej miękkości warzywa chcemy uzyskać). Upieczone buraczki przepołowić. Posypać grubą solą morską. Polać oliwą i octem winnym, a następnie miodem. I podawać :) Jak widać na zdjęciu wyżej, buraczki piekłam równolegle z pierwszą w tym roku cukinią z pierwszymi tegorocznymi grzybami

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z pieczonym burakiem i pikantnymi chipsami z jarmużu 208

zdrowe buraczki, które lubi chyba każdy. Taka sałatka to wspaniała propozycja na smaczny, lekki posiłek o każdej porze dnia. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści rukoli 2 małe buraczki 100 g sera fety 1/2 awokado 1/2 czerwonej cebuli 2 łyżki ziaren słonecznika chipsy z jarmużu wg przepisu na „Pikantne chipsy z jarmużu” Sos: 3 łyżki oleju(...)łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka soku z cytryny 1/2 małego ząbka czosnku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Przygotować buraczki: małe buraczki dokładnie umyć, pojedynczo zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 1 godzinę (czas w razie potrzeby skrócić lub wydłużyć). Następnie upieczone buraczki lekko przestudzić, obrać i pokroić

Fitsweet.me