buraczki - 4888 przepisów (strona:25/326)

Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych 192

lnianym. Opcji - jak to w zupach krem - jest wiele. Groszek ptysiowy, grzanki, parmezan, feta - co nam tylko do głowy przychodzi i podkręci smak i ... humor Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych 1.5 litra bulionu warzywnego 6-7 buraczków ćwikłowych 1/2 cebuli 1 jabłko 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny ulubione dodatki sól, pieprz Buraczki dokładnie szorujemy(...)kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. Wciskamy sok z cytryny. Dodajemy bulion i wszystko razem podgrzewamy. Zupę mielimy blenderem. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!! Artykuł Zupa krem z pieczonych buraczków ćwikłowych pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Buraczki na zimę 42

Prosty i sprawdzony przepis na pyszne buraczki na zimę do słoików. Przepis jest bardzo uniwersalny a takie buraczki do słoików idealnie sprawdzą się jako dodatek do każdego dania. Artykuł Buraczki na zimę pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda
Rolada z mięsa mielonego z marchewką i serem 46

mieliśmy pyszny obiad – tłuczone ziemniaczki, surówka z kiszonej kapusty, surówka z gotowanych buraczków oraz rolada z mięsa mielonego z marchewką i serem. Kiedyś robiłam roladki schabowe z taką marchewką i bardzo nam smakowały, dlatego tym razem postanowiłam zrobić coś podobnego z mięsem mielonym, w formie pieczeni. Zrobiłam pieczeń drobiową i to był super pomysł. Mięso smakowało(...)ciepło (do obiadu) i na zimno. Poniżej, pod przepisem na mięso, zostawiam Wam też świetny pomysł na surówkę z gotowanych buraczków. 700-800 g mięsa mielonego (u mnie z nóg kurczaka) 1 kajzerka + mleko do namoczenia 1 cebula 1 jajko 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki ulubione przyprawy (u mnie to granulowany czosnek, mielona papryka słodka i ostra, szczypta

Smaki Na Talerzu
Buraczki tarte na zimę 49

Buraczki na zimę zaprawiam co rok. To gotowa sałatka w słoiczku. Cała moja rodzina cieszy się ich delikatnym smakiem. To świetny dodatek do obiadu np. kotletów, czy tez zrazów. Zimą można też ż otworzyć gotowy słoiczek i użyć do zupy buraczanej. Składniki; buraczki cukier ocet sól pieprz Wykonanie: Buraczki umyć,ugotować do miękkości.Ostudzone obrać ze skórki(...)zetrzeć na tarce o małych oczkach.Doprawić do smaku solą,pieprzem,cukrem i octem .Dokładnie wymieszać.Pozostawić na ok. 1 godz.Po tym czasie nakładać buraczki do słoiczków.Nakładając upychamy buraki tak.aby wytłoczyć jak najwięcej powietrza ze słoików.Sok na wierzchu zostawiamy.Zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy od zagotowania 15 min. Artykuł Buraczki tarte na zimę pochodzi z serwisu Olcia

Olcia gotuje!
Chłodnik litewski 151

chłodnik litewski sprawdź nasz, który prezentujemy poniżej. Gwarantujemy, że się nie zawiedziesz! CHŁODNIK LITEWSKI PRZEPIS Czas przygotowania: 30 minut | Liczba porcji: 4 Składniki 1 pęczek botwinki z kilkoma dużymi buraczkami 400 g kefiru 500 ml bulionu warzywnego 400 g śmietany 18% 2 ogórki gruntowe 1 łyżeczka octu 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku sól(...)pieprz Dodatki: 4 ugotowane jajka 4 rzodkiewki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Botwinkę myjemy i odcinamy buraczki. Liście i łodygi siekamy nożem i umieszczamy w osobnej misce. Buraczki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do garnka wlewamy 500 ml bulionu warzywnego. Wrzucamy pokrojone buraczki i ustawiamy wysoką moc palnika. Gdy buraczki zaczną się gotować zmniejszamy moc palnika

Przepiski.pl
Bagietka z pesto oraz kiszonymi burakami 58

pomysł na pyszne drugie śniadanie. Danie to jest bogate w witaminy i składniki odżywcze, niskokaloryczne więc idealne dla osób będących na diecie. Nie muszę Wam chyba mówić, że kiszone buraczki dzięki swoim właściwością wspomagają odporność, więc są idealne w okresie przeziębień. Dlaczego jeść kiszonki: Kiszonki – samo zdrowie Składniki świeża bagietka Składniki na pesto pęczek bazylii 40g orzeszków piniowych(...)parmezanu 4-5 łyżek oliwy sól pieprz 2 ząbki czosnku Składniki na sałatkę z buraków 4 buraczki kiszone 1 niewielka kulka mozzarelli odrobina koperku świeżo zmielony pieprz Bagietka z pesto oraz kiszonymi burakami [PRZEPIS] Zaczynamy od przygotowania pesto. Czosnek obieramy z łupinki i wkładamy do blendera. Z bazylii odrywamy łodygi, a liście dodajemy do czosnku. Dodajemy pokrojony na mniejsze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
smaczna kasza gryczana z gulaszem i buraczkami 91

ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, sól 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 5 szklanek, śmietana 12% 100 gram, woda 1/2 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki buraczki: smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, cukier 3 łyżki, sól 1,5 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 2 łyżki Buraczki w łupinach(...)ugotować do miękkości ( gotuję w szybkowarze 45 minut ), wystudzone obrać i w rozdrabniaczu porcjami zmiksować, cebulę na smalcu podsmażyć z cukrem, dodać buraczki, sól, pieprz mielony, ocet jabłkowy i podsmażać z 3 minuty mieszając, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia, zdjąć z ognia. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i na durszlaku odcedzić. Pokroić w kostkę cebule, papryki

W Mojej Kuchni Lubię
Keto chłodnik botwinkowy (Paleo, LowCarb) 74

węglowodanów oraz 3,7 g błonnika w 100 g. 1 Nawet na najbardziej restrykcyjnej diecie ketogenicznej można ją więc konsumować bez oporu… Uwaga jednak na młode buraczki, które zazwyczaj wieńczą liście botwiny, gdyż te – mimo niewielkich rozmiarów – mogą już trochę namieszać w makro. Do naszego chłodnika możemy je dodać, jednak udział węglowodanów na pewno trochę pójdzie w górę. Pamiętajcie(...)cebuli oraz botwiny. Alternatywnie można użyć rafinowanego oleju kokosowego lub smalcu . Obróbka termiczna nie trwa tutaj jakoś bardzo długo, jednak to zależy od tego czy zdecydujecie się na dodanie buraczków czy nie, bo im akurat zajmuje chwilę, zanim zmiękną… Dodatki warzywne Nie są konieczne, jednak coś w tej zupie do jedzenia musi się znaleźć… Ja dodaję więc pokrojone

Modern Cave Girl
Jajka faszerowane buraczkami 62

Jajka chyba smakują każdemu, a farsz do jajek można przygotować do naszych smaków na wiele sposobów. Ja dziś proponuję wam jajeczka z buraczkami , które są przepyszne, a na dodatek świetnie prezentują się na stole. Z dodatkiem chrzanu smakują obłędnie. Gorąco zachęcam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka faszerowane buraczkami – składniki: 5 jaj rozmiar M 1 czubata łyżka(...)chrzanu 1 średni burak 1 czubata łyżka majonezu 1 łyżka siekanego szczypioru 1 łyżka siekanego kopru sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka faszerowane buraczkami – sposób wykonania: Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo, aby ładnie odeszła skorupka. Należy pamiętać, aby jajka nie gotować zbyt długo, aby białka nie były sine. Najlepiej od wrzenia wody

Olcia gotuje!
Sałatka z buraczkami i kapustą kiszoną do mięsiwa lub obiadu 105

Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną sałatkę z buraczkami i kapustą kiszoną. Która idealnie pasuje do mięsiwa jak i do obiadu. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: około 600 gramów buraczków – ugotowanych i obranych około 300 gramów kapusty kiszonej – lekko odciśniętej 1 mała puszka groszku konserwowego – po odsączeniu około 130 gramów 1 cebula – około 100 gramów 1 pęczek(...)pęczek natki pietruszki 2 łyżki sezamu około 2-3 łyżek oliwy do smaku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka z buraczkami i kiszoną kapustą Przygotowanie: Ugotowane i obrane buraki ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroję w kostkę, natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekam. Kapustę kiszoną drobno kroję. Teraz

Uwaga Babcia Gotuje
Jajka faszerowane buraczkami 58

Jajka faszerowane, to prosty i pyszny przepis na idealną przystawkę. Sprawdzi się zarówno na Święta Wielkanocne, jaki i na co dzień. Tym razem jajka faszerowane buraczkami. Pomysł na przepis przyszedł mi do głowy, kiedy jadłam białą kiełbasę z dodatkiem ćwikły z buraczkami :) Nadzienie do jajek przygotowane jest z dodatkiem puree z buraczków, chrzanu i majonezu. Składniki(...)jajka (ugotowane na twardo), 2 łyżki puree z buraczków, 2 łyżki majonezu (płaskie), 1 łyżeczka chrzanu, sól i pieprz (do smaku). Dodatkowo: 1 pęczek szczypiorku (do posypania). Ugotowane i wystudzone jajka obrać i przekroić na pół. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do miski. Dodać puree z buraczków, majonez i chrzan. Za pomocą widelca dokładnie rozgnieść całość

Świat Domowej Kuchni
Śledzie Pod Pierzynką 74

Sałatkę najlepiej przygotować w przeźroczystej salaterce, aby wyeksponować jej piękny wygląd. Przepisów na śledzie pod pierzynką jest bardzo dużo, jednak w każdym z nich bazą są oczywiście śledzie, jajka, buraczki oraz marchewka. Niektórzy pomijają ziemniaki, ja jednak uważam, że one także dają ciekawy posmak sałatce. Sałatka śledziowa idealnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale także na innych nadarzających się(...)ćwikłowe 1 duża cebula 5 ogórków kiszonych 3 marchewki 2 ziemniaki 100 g sera żółtego 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurty naturalnego 1 łyżeczka musztardy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraczki ugotować lub upiec. Można także kupić gotowe, ugotowane buraczki. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i zetrzeć

Przepiski.pl
Śledzie po islandzku 110

zielonym muśnięciem ziół i kaparów, a zatem w kolorach wiosny! Różnorodne, wyraziste smaki i tekstury przenikają się tu z niezwykłą harmonią i świetnie się uzupełniają. Są tu słodkie buraczki, charakterna pikanteria chrzanu, lekka kwaskowatość jabłka, korzenna nuta anyżu i ziela angielskiego, wyraziste kapary i świeży koperek zwiastujący wiosenny czas i nadający całości swoistej lekkości :) W tych wszystkich wspaniałościach mości(...)Śledzie w tym wydaniu są niezwykle delikatne i jednocześnie zachwycają bogactwem smaku. Jako członkini rodziny miłośników śledzi, potwierdzam to całym podniebieniem! Świetnie sprawdzą się także na wielkanocnym stole, wszak buraczki i chrzan idealnie wpisują się w świąteczny klimat, a i wiosennej kolorystyki nie można im odmówić. Islandia wciąż pozostaje moim podróżniczym marzeniem i jestem pewna, że kiedyś tam zawitam

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z holenderskiego matjasa na buraczkach 101

bardzo ciekawa sałatka, której “twarzą” ponownie jest holenderski matjas . Składniki równiez i w tym wypadku nie wydają się być wyszukane, ale ich kombinacja jest bardzo znajoma: zakwaszone buraczki, jabłka, por i chrzan. Czyż różne konfiguracje tych składników nie są doskonale znane w polskiej kuchni? Oczywiście że tak! Jednak połączone dodatkowo z suszonymi pomidorami oraz matjasami tworzą wyjątkowo(...)już matjasy. W zasadzie to powinno wystarczyć. Warto również zauważyć, że chociaż sałatka jest dość wytrawna, to jednak zawiera też smaki słodkie. Za słodycz odpowiadają oczywiście w pierwszej kolejności buraczki, ale jej udział możemy regulowąc również wyborem takiej lub innej odmiany jabłek – kwaśnych, słodkich, winnych, itp. Sałatka z holenderskiego matjasa na buraczkach

Kulinarna Pokusa
SAŁATKA Z BURACZKÓW Z MAKARONEM 95

Składniki: ok. 150 g makaronu kokardki ok. 50 g żółtego sera np. gouda 2 ogórki konserwowe 0,5 papryki czerwonej 1 średnia marchewka 2 średnie buraczki 1 udo z mięsa kurczaka sól mielony czarny pieprz mielona czerwona słodka papryka Sposób przygotowania: Sałatka -  makaron ugotować al dente osolonej wodzie, odcedzić i zahartować. Buraczki umyć i umieścić w garnku(...)Gotować pod przykryciem na małym ogniu, mają być al dente. Po ugotowaniu wyjąć je z wody i przestudzić, a następnie obrać. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Polecam do pracy z buraczkami zakładać rękawiczki kuchenne. Udo z kurczaka natrzeć papryką słodką i obsmażyć na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Na ręczniku kuchennym odsączyć z nadmiaru tłuszczu, przestudzić

Ciastka - domowe słodkości
Sałatka jarzynowa z buraczkami. 85

Dzisiaj przepis na pyszną sałatkę z buraczkami. Jeśli znudziła Wam się tradycyjna sałatka jarzynowa lub jeśli uwielbiacie buraki pod każdą postacią to ta sałatka jest dla Was. Wyśmienita sałatka na imprezę, urodziny, imieniny, święta. Jest po prostu bardzo smaczna. Jeśli nie lubicie czosnku można go pominąć i dodać np. łyżeczkę musztardy dla zaostrzenia smaku lub pominąć całkowicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Drukuj Sałatka jarzynowa z buraczkami Składniki 2 średnie marchewki 3 jajka 3 średnie buraki 3 ogórki kiszone puszka kukurydzy 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku pęczek natki pietruszki sól pieprz Instrukcje Buraczki myjemy, gotujemy lub owijamy folią spożywczą i pieczemy w temp.200 stopni przez godzinę, marchewkę gotujemy do miękkości. Marchewkę i buraczki obieramy

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa z botwinką. Barszcz czerwony z botwiną 107

jogurcie Taki wiosenny barszcz smakuje każdemu, bo jest bardzo smaczny i zdrowy, polecam to świetny pomysł na lekki posiłek, idealny na letni obiad. Składniki: duży pęczek botwinki z buraczkami, 2 domowe bulionetki , lub 500 ml bulionu, ewentualnie kostki rosołowe 1 łyżeczka cukru, 500 ml soku z kiszonych buraków do smaku sól i pieprz, łyżeczka jogurtu np. greckiego 1 łyżka(...)masła koperek Przepis na Barszcz czerwony z botwiną. Botwinę wraz z buraczkami płuczemy, odcinamy liście, kroimy w paski, siekamy łodyżki, buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Na łyżce masła podsmażamy buraczki wraz z łodyżkami, gdy zmiękną dodajemy liście i dusimy niezbyt długo, ok. 2-3 minuty. W garnku rozpuszczamy bulionetki w ok. 500 ml wrzącej wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Buraczki 77

Prosty dodatek do obiadu przez niektórych wprost uwielbiany. Zestaw obiadowy składający się z ziemniaczków, kotletów mielonych, w moim przypadku wegetariańskich i gotowanych buraczków to klasyka polskiej kuchni. Buraczki minimalistyczne, bo chyba najprostsze w przygotowaniu i z minimalną ilością składników. Buraki można ugotować dzień wcześniej, a po wystudzeniu przechować je w lodówce najlepiej szczelnie zamknięte. W dniu podania wystarczy(...)foliowego idealne również dla osób po chemioterapii. To tylko kilka ważnych walorów zdrowotnych, których można by wymieniać jeszcze bardzo dużo! Moje hasło: jedzcie buraki w każdej formie! Smacznego! Print Buraczki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Dodatki Prep Time 15 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 15 minutes Servings 6 Author

SprawdzonaKuchnia.pl
Warzywa z grilla 80

wegetariańskich smakołykach będzie takich jak na przykład młode warzywa. Szczególnie smaczne są marchewki i buraczki, których wiosną jest pod dostatkiem! Młodą marchewkę zazwyczaj wykorzystujemy do surówek, a buraczki do chłodników czy wiosennych zup , a warto spróbować ich w formie grillowanej. Można przygotować je klasycznie na grillu węglowym lub w piekarniku. Warzywa z piekarnika już kiedyś proponowałam(...)dipami, oliwami smakowymi i sosami, polecam gorąco! Print Warzywa z grilla .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Warzywa z grilla, pysze soczyste marchewki i młode buraczki, rewelacja! Course Dodatki Cuisine Polska Keyword buraki, marchewka Prep Time 8 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 33 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 2 pęczki młodej marchewki

SprawdzonaKuchnia.pl
Chłodnik 76

średnich starych, jędrnych buraków 2  łyżki posiekanego drobno kopru i tyle samo szczypiorku ząbek czosnku ocet do zakwaszenia, u mnie ok.2 łyżeczek Przygotowanie : Liście z młodymi buraczkami umyć dokładnie, stare po umyciu obrać se skórki Wszystkie zdrowe liście oraz młode buraczki pokroić w drobną kostkę, stare można zetrzeć na grubych  oczkach tarki Wywar warzywny zagotować(...)dodać do niego wszystkie buraczki i grube łodygi, resztę łodyg cienkich i liście zostawić Wywar  gotować ok.15 min. do miękkości buraczków Na 5 min. przed końcem gotowania dodać pokrojone liście i cienkie łodygi Po ugotowaniu całość wystudzić, dodać kefir, śmietanę, posiekany szczypior i koper Doprawić startym czosnkiem, solą, octem, pieprzem Zupę podać dobrze schłodzoną z gotowanymi jajkami

Proste Potrawy
Botwinka z ziemniakami 101

każdemu, bo jest bardzo smaczna, polecam. Najlepszy i sprawdzony przepis na wiosenną zupę buraczkową . . Botwinka z ziemniakami i boczkiem to świetny pomysł na obiad. Składniki: duży pęczek botwinki z buraczkami, 2 domowe bulionetki , lub 500 ml bulionu, ewentualnie kostki rosołowe 1 łyżeczka cukru, 500 ml soku z kiszonych buraków do smaku sól i pieprz, 100 ml śmietanki(...)łyżka masła siekany koperek puree z ziemniaków okraszone skwarkami z boczku Botwinkę wraz z buraczkami płuczemy, odcinamy liście, kroimy w paski, siekamy łodyżki, buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Na łyżce masła podsmażamy buraczki wraz z łodyżkami, gdy zmiękną dodajemy liście i dusimy niezbyt długo, ok. 2-3 minuty. W garnku rozpuszczamy bulionetki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Buraczki z chrzanem 96

najbardziej klasycznym sposobem podania warzyw do obiadu jest po prostu surówka. Jednym z moich ulubionych warzywnych dodatków są buraczki - uwielbiam je od dziecka 😋 Dlatego dziś przygotowałam surówkę z buraczków z dodatkiem chrzanu. Buraczki z chrzanem - przepis na 4 porcje Do przygotowania buraczków będziesz potrzebować: 4 buraki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu winnego, pół(...)łyżkę chrzanu, sól i pieprz do smaku. 1. Buraki ugotuj do miękkości, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. 2. Z oliwy, octu i ksylitolu przygotuj sos. 3. Buraczki wymieszaj z przygotowanym sosem, na koniec dodaj chrzan i ponownie wymieszaj.  Jeśli chcecie, możecie przy okazji ugotować jednego buraka więcej i wykorzystać go jutro np. do przygotowania buraczanego

Z notatnika dietetyka
Dwukolorowa sałatka z pęczakiem 69

powstała dwukolorowa sałatka z pęczaku. Bardzo pożywna, sycąca i zdrowa. Składniki Sałatka: 2 szklanki pęczaku 1 łyżka oleju 1 / 2 puszki groszku konserwowanego 1 / 2 puszki białej fasoli 4 buraczki czerwone 1 jabłko 1 cebula Sos majonezowy: 4 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany Sos winegret: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego sól, pieprz(...)smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Buraczki umyć, ugotować do miękkości. Ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Pęczak 2-3 razy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 3 godziny. Po tym czasie w garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli i łyżką oleju – na szklankę pęczaku należy wlać 2 szklanki wody. Gotować na bardzo małym ogniu

niecodziennikpary
Botwinka z ziemniakami 85

wśród przyniesionych z bazarku produktów i wylądują w garnku, zamieniając się w pyszną i lekką zupę z botwiny . Składniki na botwinkę z ziemniakami 1 pęczek botwiny + 1 burak, jeśli buraczki w botwinie są małe 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 2 łyżki octu winnego 1 / 2 pęczka koperku 100 ml śmietanki kremówki (30%) 2 łyżki octu 2 ziarenka ziela(...)cukier do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki obrać, opłukać. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ziemniaki pokroić w kostkę. Botwinę dokładnie umyć, odciąć buraczki, liście i łodygi zachować. Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, liście i łodygi posiekać nożem. Do garnka wsypać starte buraczki, marchew oraz pietruszkę, dodać

niecodziennikpary
Sałatka z buraczkami, przepyszna 83

Sałatka z buraczkami, przepyszna Sałatka z buraczkami, przepyszna.   Sałatka z buraczkami, przepyszna prosta w zrobieniu. Czy można chcieć czegoś więcej ? Dziesięć minut pracy i gotowe. Uwielbiam takie przepisy. Tą sałatkę zabrałam ze sobą do pracy, ale spokojnie jak zrobisz ją zwiększając ilość składników to może być sałatką na przyjęciu. Połączenie takich smaków jest naprawdę pyszne(...)Sałatka z buraczkami ( na 2 porcje do pudełka do pracy ) dwie garści miksu sałat buraki gotowane po 1 na osobę czerwone pomarańcze po 1 na osobę, obrane i pokrojone w kostkę 2 plastry koziej rolady ( takiej wąskiej ) świeżo mielony pieprz szczypta chili oliwa z oliwek     Do pudełeczka przekładamy sałatę, na niej układamy pokrojone w plasterki buraki

Kuchnia na wzgórzu
Tarta buraczkowa z jarmużem i wędzonym twarogiem 108

Karola Okrasy. Jeśli nie znajdziecie twarogu to zastąpcie go serem feta. Jest tak samo ma słony, dość mocny smak. Jedno jest pewne: tym przepisem zachwycicie fanów niebanalnych połączeń i buraczków. Mam nadzieję, że tarta buraczkowa z jarmużem będzie jednym z tych przepisów, do których zaglądacie najczęściej Zobaczcie także przepis na tartę, którą moi czytelnicy lubią najbardziej czyli Tartę(...)wędzonym twarogiem - średnica foremki 23 cm Drukuj przepis Porcji: 8-10 Czas gotowania: 2 godziny Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko Nadzienie: 2 średnie buraczki łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 garście jarmużu łyżeczka gałki muszkatołowej łyżka soku z cytryny 150 g piersi z kurczaka olej do smażenia kurczaka 200-300 g wędzonego twarogu

Kuchnia Bazylii
Sałatka z buraków i cukinii 83

Sałatka z buraczków i cukinii to pyszny dodatek do obiadu i nie tylko. Zdrowa i łatwa do zrobienia sałatka z pieczonych buraczków to świetna przekąska na śniadanie lub kolację. Uwielbiam buraczki i zazwyczaj robię je bez dodatków, ale tym razem wzbogaciłam je cukinią. Wizualnie cukinii w sałatce zbyt mocno nie widać, gdyż buraki mają dość intensywny kolor(...)majeranek, cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny, pieprz ziołowy i sól. Dusić około 5 - 7 minut pod przykryciem, po czym odkryć i smażyć bez przykrycia do czasu aż buraczki staną się nieco ciemniejsze i odparuje płyn. Pod koniec dodać startą na grubych oczkach tarki cukinię i smażyć około 5 minut. Doprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą. Buraczki

Kuchcik gotuje
Sałatka Lwowska z buraczków , zimowe przetwory 97

Sałatka Lwowska z buraczków , zimowe przetwory Sałatka Lwowska z buraczków to jeden ze smaczniejszych sposobów na przetworzenie tego warzywa jaki znam . Jest naprawdę doskonała nawet na surowo , a już po za pasteryzowaniu i odczekaniu miesiąca po prostu wymiata . Doskonała przystawka do zimowych obiadów . Nic nie trzeba robić , tylko odkręcić wieczko i wypuścić trochę lata ze słoika(...)łupinach do miękkości . Po to żeby nie tracić cennego soku Studzimy , obieramy , a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach . Paprykę i cebulę drobno siekamy i dodajemy do startych buraczków . Wyciskamy praską czosnek i dokładamy do pozostałych warzyw . Doprawiamy solą , mieszamy i zostawiamy na noc . Następnego dnia dodajemy cukier , ocet , cynamon , olej i pieprz . Ponownie mieszamy , przykrywamy folia spożywczą

Ogrodnik w podróży
Buraczki na ciepło 200

Pyszny i łatwy do przygotowania dodatek do obiadu. Buraczki na ciepło świetnie smakują z kaczką i ziemniakami. Nie wiem dlaczego, ale dla mnie najbardziej smakują buraczki zrobione na ciepło. Ich podsmażanie sprawia, że stają się słodsze i bardziej aromatyczne. Nigdy nie dodaję do nich octu spirytusowego tylko ocet jabłkowy i sok z cytryny, gdyż spirytusowy zabija ich smak(...)osoby mające problemy z układem krwionośnym i chorujące na anemię lub białaczkę. Buraki nie są zalecane jedynie dla osób chorujących na cukrzycę, gdyż mają wysoki indeks glikemiczny. Składniki na buraczki: 6 - 7 średnich buraków jabłko  duża cebula ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku łyżka octu jabłkowego łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki cukru pieprz naturalny

Gotuj w domu
Chłodnik litewski 132

kusi. Postanowiłam więc wykorzystać młode buraczki, które mi się zbyt gęsto wysiały do przygotowania tego niezwykle kolorowego dania kuchni polskiej i litewskiej. Składniki (na 3 porcje): pęczek młodych buraczków (botwinki) wrzątek pęczek koperku* ogórek gruntowy 3 rzodkiewki 3 szczypiorki z dymki maślanka (ok. 300 ml) 3 jajka ugotowane na twardo kwiaty ogórecznika dla ozdoby Buraczki dobrze wypłukać(...)Odciąć liście. Buraczki i czerwone części ogonków liściowych pokroić drobno i wrzucić do garnka. Buraczki zalać wrzątkiem. Powinno go być tyle, by zakryć warzywa. Pogotować ok. 5 minut. Pokroić drobno: rzodkiewkę, ogórka, szczypiorek i koperek. Do dużej miski przelać zawartość garnka, dodać rzodkiewkę i ogórka. Do warzyw dodać maślankę. Wymieszać. Chłodnik przelać do talerzy. Posypać obficie szczypiorkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Filet z kurczaka w botwinkowym sosie 166

pieprzu z każdej strony, obtoczyć  mące pszennej.  Na patelni rozgrzać pełną łyżkę masła, obsmażyć fileta z każdej strony po kilka minut pod przykryciem, zestawić z ognia. Buraczki z botwiną umyć, buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, resztę pokroić nożem. Cebulę lub por pokroić w kostkę. Na drugiej głębszej patelni rozgrzać pozostałą łyżkę masła, wrzucić(...)cebulę i starte buraczki smażyć 3 minuty, po tym czasie dodać pokrojoną botwinkę, wlać bulion i dusić do miękkości.  Śmietankę wymieszać  z mąką ziemniaczaną, wlać  do buraczków i zagotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  W gotowy sos włożyć porcję mięsa, dusić razem 3 minuty pod przykryciem, nie mieszając, na koniec

Wanilia i Kardamon
Makaron z pesto z botwinki i buraczków podany z grillowanymi szparagami i jajkiem, pod posypką z parmezanu! 134

nasze polskie będą niebawem!  Taki posiłek jest nie tylko smaczny, ale je się go oczami, co za kolory i dopełnienie smaków, polecam bardzo! PRZEPIS NA PESTO Z BURACZKÓW I BOTWINKI - pęczek botwinki - 3 małe buraczki od botwinki - 3/4 szklanki migdałów - 1/4 szklanki oliwy z oliwek - sól, pieprz - 2 ząbki polskiego czosnku Botwinkę i buraczki ugotowałam(...)parze przez około 5 minut. Gdy ostygły obrałam ze skórki. Buraczki, botwinkę i pozostałe składnik umieściłam w misie blendera i zmiksowałam na gładką masę, pesto wstawiłam do lodówki aby się przegryzło (najlepiej smakuje na następny dzień). Ponadto: - pęczek szparagów - jajka - ulubiony makaron Szparagi grillowałam na patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiny miodu. Jajko ugotowałam w koszulce

SMYKWKUCHNI
REWELACYJNA SAŁATKA Z BURAKÓW, ZIEMNIAKÓW I MARYNOWANEJ CEBULKI 133

Buraczki chodziły za mną, chodziły aż mnie dogoniły ;) Myślałam o czymś w rodzaju rosyjskiej sałatki z buraczkami, którą zwykle podaje się ze śledziem, tylko ja nie chciałam ze śledziem. I wymyśliłam takie oto cudo. Koleżanka, która akurat gościła u nas powiedziała, że dopóki nie spróbowała, nie wierzyła, że z tak prostych składników wyjdzie coś tak pysznego. Zrobiła(...)dokładki, ja z resztą też nie byłam wcale w tyle ;) Bardzo polecam, jest posta i pyszna.  Na dodatek kupiłam gotowane buraczki w całości, więc miałam mniej roboty. Składniki: 500g buraków (około 2 dużych sztuk) 1 kg ziemniaków (około 6-8 średnich sztuk) łyżka majonezu 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1 cebula 1 łyżka soli wrzątek

Cytryna&Co.
Śledziowe słoiczki , pyszna sałatka 134

Oczywiście gwiazdą są tu także tarte buraczki ,bez których nie miała by swojego charakterystycznego smaku Polecam ! Składniki : 0,3 kg solonych płatów śledziowych 2 gotowane lub pieczone czerwone buraczki 4 jajka ugotowanych na twardo 3 ziemniaki , także ugotowane , najlepiej w mundurkach 1 cebula średniej wielkości 3-4 ogórki kiszone starty ser żółty do posypania majonez 2 łyżki musztardy(...)łyżeczka miodu cytryna dodatkowo : szczypiorek do dekoracji Płaty śledziowe płukamy pod bieżącą zimną woda . Kroimy w małe kawałki , skrapiamy cytryną , dodajemy miód , musztardę . Odstawiamy na godzinę . Jajka i buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach . Ziemniaki , cebulę , ogórka siekamy drobno . Wszystkie składniki trzymamy osobno . W małych słoiczkach , najlepiej o prostych brzegach , układamy kolejno : warstwę śledzi , majonez , ziemniaki , cebulkę , ogórek

Ogrodnik w podróży
Buraczki zasmażane wg mojej mamy 147

mogłam doczekać się obiadu w niedzielę kiedy zobaczyłam co gotuje mama. Smakowały mi zawsze! Zdradzę Wam, że moje dziecko również je uwielbia :) Poszłam troszkę tylko na skróty z gotowaniem buraczków. Moja mama gotowała je w całości, wtedy właśnie buraczki zachowywały najwięcej smaku. Dość kłopotliwe i czasochłonne dla mnie było gotowanie całych buraków i zaczęłam ścierać je przed ugotowaniem(...)tarce o dużych oczkach.  Składniki: * 2 buraki czerwone * stopiona słoninka ze skwarkami * 1 łyżka mąki * sól, cukier, kwasek cytrynowy * liść laurowy, ziele angielskie Buraczki obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Włożyłam do garnka, zalałam wodą do ok. 1/3 ich wysokości i dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Nastawiłam na gotowanie. Posoliłam. Kiedy już były

Pieprzyć z Fantazją
Hummus z burakiem czerwonym. Arabska pasta po polsku. 147

lodówce i sięgamy po niego kiedy tylko mamy ochotę. Doskonale sprawdza się do świeżych jak i pieczonych warzyw, do sałatek oraz pieczywa. Klasyczny hummus rządzi, ale w kraju buraczka czerwonego grzechem byłoby nie przygotować hummusu z tym warzywem. Tym bardziej, że dzięki dodaniu rodzimej ćwikły pasta staje się lżejsza, bogatsza w smaku i nabiera cudownego (w dzisiejszych czasach chciałoby się(...)marnować taki potencjał. Koniecznie zróbcie i napiszcie mi o swoich wrażeniach. Jeżeli podobnie jak ja jesteście miłośnikami chrzanu, koniecznie zajrzyjcie tutaj sos chrzanowy. Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 nieduże buraczki czerwone 3 czubate łyżki pasty tahini 1-2 łyżki tartego świeżego chrzanu 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz olej

Fitsweet.me
Buraczki z papryką 146

buraków 2 duże czerwone papryki 2 duże cebule Zalewa: 1 litr wody 3/4 szklanki octu 6 łyżek cukru 1,5 łyżki soli kilka ziaren pieprzu  2 listki laurowe Buraczki ugotować i wystudzić. Następnie je obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Cebulę(...)wraz z papryką dodać do buraczków. Składniki zalewy zagotować. Gorącą zalać buraczki i odstawić na kilka minut. Następnie buraczki zamieszać i nakładać do słoików. Dopełnić powstałą zalewą (nie trzeba zużyć całej, tyle aby dopełnić każdy ze słoików). Mocno zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut

My simple kitchen
Risotto z buraczkami 154

zaczynam powoli przerabiać je na sałatki, które trafią do spiżarni by zimą cieszyć nasze podniebienia. Oprócz tradycyjnych weków postanowiłam wykorzystać je w codziennych dniach obiadowych tj. risotto. Dzięki buraczkom nabiera ono pięknego, lekko różowego koloru oraz słodkiego smaku. Jak dla mnie bomba! Składniki: pęczek małych buraczków – liście wraz z łodygami siekamy i odkładamy do osobnej miski, buraczki(...)około 3 minut. Wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gdy ryż wchłonie bulion dolewamy kolejna porcję. Czynność powtarzamy dopóki ryż nie będzie miękki. Gdy ryz jest już gotowy wrzucamy pokrojone buraczki. Gotujemy około 3 minut, a następnie wrzucamy listki wraz z łodyżkami i gotujemy kolejne 2 minuty. Risotto doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz natką. Podajemy posypane ziarnami słonecznika. Smacznego

Życie ze smakiem
Hummus z burakiem czerwonym. Arabska pasta po polsku. 136

lodówce i sięgamy po niego kiedy tylko mamy ochotę. Doskonale sprawdza się do świeżych jak i pieczonych warzyw, do sałatek oraz pieczywa. Klasyczny hummus rządzi, ale w kraju buraczka czerwonego grzechem byłoby nie przygotować hummusu z tym warzywem. Tym bardziej, że dzięki dodaniu rodzimej ćwikły pasta staje się lżejsza, bogatsza w smaku i nabiera cudownego (w dzisiejszych czasach chciałoby się(...)marnować taki potencjał. Koniecznie zróbcie i napiszcie mi o swoich wrażeniach. Jeżeli podobnie jak ja jesteście miłośnikami chrzanu, koniecznie zajrzyjcie tutaj sos chrzanowy Składniki: 1 puszka ciecierzycy 2 nieduże buraczki czerwone 3 czubate łyżki pasty tahini 1-2 łyżki tartego świeżego chrzanu 1 łyżka miodu 1-2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól himalajska świeżo mielony pieprz olej

Fitsweet.me
10 pomysłów na danie z buraka 140

pyszne i zdrowe, polskie buraczki. Nie masz pomysłu na ich wykorzystanie? Oto 10 najpopularniejszych dań z burakiem w roli głównej :) 1. Buraczane muffinki z czekoladowym nadzieniem 2. Buraczki na ciepło do obiadu 3. Przecier z kiszonych buraków 4. Buraczki na ciepło do obiadu 5. Barszcz z grzybami 6. Sałatka buraczana 7. Barszcz ukraiński 8. Kapuśniak(...)buraczkami 9. Buraczki na barszcz do słoików na zimę 10. Surówka z buraków i kapusty

Tradycyjna Kuchnia
Poniedziałek: Pieczone buraki z chmurkami z koziego serka 132

godziny (w tym godzina na pieczenie buraków) Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Sałatka z pieczonych buraków pod chmurką Jeśli sądzicie, że wiecie wszystko o sałatkach z buraczków i koziego sera, a nie jedliście sałatki z serem ubijanym, to naprawdę czas to nadrobić! Kremowy kozi serek ubity z mocną, tłustą śmietaną (napowietrzony i puszysty) wygląda i smakuje jak chmurka(...)szpinaku 1 garść orzechów włoskich 50 g kremowego serka koziego 2 łyżki gęstego jogurtu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj dokładnie buraczki, przełóż na tackę do pieczenia i wstaw do piekarnika na godzinę. Krok 2 Rozgrzej suchą patelnię, wysyp na nią orzechy włoskie i praż na dość intensywnym ogniu przez

Niedzielny kucharz
Smoothie na ciepło z buraczka poprawia urodę - wyjątkowo pyszne 195

łyżka oliwy extra virgine 1-2 łyżki soku z cytryny lub octu jaabłkowego (ewent. winnego) 1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Bulion podgrzać prawie do wrzenia i wyłączyć ogień Surowe buraczki obrać ze skórki, pokroic w kostkę i takie surowe wrzucić do blendera. Do buraczków dodać pokrojony w kawałki seler naciowy, ser feta, przyprawy i cukier. Wszystko zblendować. Buraczki dodać do bulionu, dodać sok z cytryny i oliwę. Zamieszać, włączyć ogień i podgrzać ale nie zagotowywać. Buraczki są najbardziej wartościowe w jaknajbardziej surowej lub zupełnie surowej postaci

Sztuka gotowania w/g Samiry
BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁKIEM, do obiadu 121

BURACZKI ZASMAŻANE Z JABŁKIEM, do obiadu. Buraczki zasmażane z jabłkiem to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie z kotletem mielonym i młodymi ziemniaczkami 👌💓 Można je zrobić na wiele sposobów. Buraczki gotujemy w skórkach lub pieczemy w piekarniku.   Ścieramy je na puree lub na tarce z większymi oczkami. Przygotowujemy je na zasmażce, śmietanie lub maśle, z jabłkiem(...)Doprawiamy octem lub sokiem z cytryny.  Spróbujcie sami jakie to proste i pyszne :) A więc, buraczki w dłoń i zaczynamy! SKŁADNIKI : na 6  porcji 1 kg buraków ćwikłowych, mniej więcej równej wielkości 1 duże kwaskowe jabłko, obrane, starte na tarce z małymi oczkami 1 cebula, najdrobniej posiekana 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru

Moja Książka Kucharska
Buraczki z chrzanem 121

Buraczki z chrzanem to pyszny i zdrowy dodatek do dania głównego. Od naszej tradycyjnej ćwikły różnią się tylko sposobem starcia buraczków. Mój mąż nie lubi , gdy surówki starte są na papkę, więc ze względu na niego buraczki starłam na grubych oczkach. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: buraki 500 g, chrzan 1,5 łyżki, sok z cytryny do smaku(...)cukier do smaku, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Buraczki myjemy i gotujemy w łupinie do miękkości. Następnie buraczki odstawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan oraz sok z cytryny, cukier, sól i pieprz do smaku. Podajemy jako dodatek do dania głównego

kulinarne odsłony pati
Polędwica z dzika z sosie winnym z quinoą, truflami, boczniakami królewskimi i sałatką z marynowanych buraczków 122

którym chętnie się z Wami dzielę.  Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 1 polędwiczka z dzika kilka małych boczniaków królewskich pół czarnej trufli  2 małe buraczki 3 plasterki cebuli 200 ml czerwonego wina 250 m soku z kiszonych buraków masło klarowane do smażenia gałązka rozmarynu majeranek pieprz sól Wykonanie: Polędwiczkę zalewamy czerwonym winem, dodajemy rozmaryn(...)marynujemy cała dobę w lodówce, w międzyczasie przewracamy na druga stronę. Buraczki gotujemy do miękkości, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, mieszamy z pokrojoną w kosteczkę cebulą i zalewamy na kilka godziny, lub na noc sokiem z kiszonych buraków.  Polędwiczkę wyjmujemy z marynaty (marynaty nie wylewamy), osuszamy, nacieramy solą, obsmażamy ze wszystkich stron na klarowanym maśle, podczas smażenia

Quinoa Raz!
Buraczki w zalewie octowej na zimę do słoików. 140

Witajcie :)   Ostatnio robiłam buraczki do słoików, były sałatki i buraczki w zalewie. Zastanawiałam się czy dodawać ten przepis ale kiedy otworzyłam gotowy słoik i buraczki wyszły dobre postanowiłam jednak je dodać a nuż komuś przypadną do gustu :)  Zapraszam do wypróbowania bo są proste w wykonaniu :)   Składniki : 1 kg buraków kawałek chrzanu 4  szklanki(...)sucha. Obrane buraki kroimy w plastry lub w ćwiartki tak jak u mnie. Następnie wkładamy  do słoików z kawałeczkiem chrzanu. Wodę zagotowujemy z cukrem, solą i octem, zalewamy buraczki. Dno garnka wykładamy ściereczką, układamy  słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości, od zagotowania wody gotujemy około 25 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu.   Takie buraczki

Sama słodycz i szczypta chili
Buraczki na ciepło 129

Buraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraczki świetnie pasują szczególnie do dań z dodatkiem mięsa, a po wystudzeniu są również bardzo zdrową przekąską. Buraki jesienią są najsmaczniejsze i warto przygotować z nich różne potrawy. Najprostszym ich wykorzystaniem jest zrobienie buraczków na ciepło i podanie jako dodatek do obiadu. Buraki przed smażeniem, należy(...)niewielkiej ilości wody, ale można gotować je w tradycyjny sposób w wodzie do czasu, aż będą miękkie (widelec po wkłuciu swobodnie się wyjmuje z buraka). Mam nadzieję, że lubicie buraczki na ciepło tak, jak ja i często je przygotowujecie 😋 Składniki: (2 - 3 porcje) 1 kg buraków 1 małe jabłko 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki majeranku

Kuchcik gotuje
Buraczki marynowane 154

świetne na barszcz, na poczekaniu można z nich przygotować sałatę do obiadu, dodać do barszczu ukraińskiego, czy zetrzeć do chrzanu.  Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków Marynata: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 4 goździki 1 łyżka gorczycy 1 łyżka ziaren(...)czarnego pieprzu Dodatkowo: 1 cebula Sposób przygotowania: Buraczki umyć nie obierać, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. W międzyczasie przygotować 4 litrowe słoiki i do każdego wrzucić po kawałeczku cebuli. Ugotowane buraki przestudzić, obrać i ciasno ułożyć w słoikach. Ja marynuję buraki w całości, bo często je ścieram na tarce. W garnku zagotować wszystkie składniki

Gosia gotuje
Malutkie buraczki w zalewie octowej do słoików 539

robię jak przerywam buraczki i nie tylko,po prostu używam młodych i malutkich bo są najsłodsze i wystarczy nacisnąć takiego ugotowanego buraczka a jednym ruchem ściąga się skórka -są pyszne do obiadu -polecam Składniki: 3 kg buraczków małych kilka ząbków czosnku (do słoików) Na zalewę: 1 l wody 1/5 łyżki soli 1 szkl.cukru 1 szkl.octu(...) gotujemy w skórce w lekko osolonej wodzie do miękkości ok 40 min. odcedzamy i przelewamy zimną wodą,będą się super obierały,wystarczy lekko nacisnąć a buraczek sam wyskoczy ze skórki. obrane buraczki wkładamy do słoików,dodajemy do każdego ząbek lub dwa czosnku. Składniki na zalewę zagotować i zalać nią słoiki.Zakręcamy i pasteryzujemy ok 15 min. Smacznego

Swojskie jedzonko
Buraczki duszone z wiśniami i korzenną nutą 134

Buraczki uwielbiam pod każdą postacią, ale te....Wyszły fantastyczne, rewelacyjne, korzenne, słodkie, kwaśne i lekko pikantne zarazem. Buraczki, jakie teraz są moimi ulubionymi. Musicie takie zrobić :) Inspiracja: Karol Okrasa, Pascal Brodnicki. Składniki: 1 kg buraczków (niedużych) 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1/2 szklanki soku z wiśni 1/3 szklanki rodzynek 3-4 łyżki masła  4-5 goździków(...)łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki przyprawy  do piernika 4 ziarna ziela angielskiego 1/3 czerwonego chili kilka gałązek świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Sposób  przygotowania: Buraczki umyć i ugotować  nie obierając, prawie do miękkości.  Przestudzić, obrać i pokroić w grubą kostkę. Na patelnię wrzucić masło i wszystkie zmielone korzenne przyprawy, dodać pokrojone buraczki, wiśnie

Gosia gotuje
Buraczki tradycyjne do słoików 1206

Buraczki tradycyjne z cebulką najlepsze do obiadku,odkręcamy słoik i gotowe-warto je zrobić właśnie teraz kiedy buraczki są jeszcze młode i nie za wielki bo będą za to pyszne i słodkie ,szybko się ugotują i skórka prawie sama z nich zejdzie polecam Składniki: 3 kg buraczków 1 kg cebuli pół szkl. octu pół szkl. oleju pół(...)szkl. cukru sól,pieprz Przygotowanie: Buraczki,myjemy i gotujemy do miękkości.Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. W dużym garnku rozgrzewamy olej wrzucamy na niego cebulkę i lekko podsmażamy.Dodajemy buraczki,ocet i cukier i gotujemy jeszcze ok 10 min.(co jakiś czas mieszając). Gorące wkładamy do słoików ,mocno zakręcamy

Swojskie jedzonko
SEZON NA BOTWINE - botwinka na zime, przepisy krok po kroku 199

świeża botwinka wraz z buraczkami świeże gałązki koperku listki lubczyku natka pietruszki Świeżą botwinkę myję i osuszam (oczywiście tylko te ładne i zdrowe liście wraz z łodyżkami). Buraczki dokładnie myję, obieram i ścieram na tarce do jarzyn na grubych oczkach. Myję i osuszam na papierowym ręczniku koperek, listki lubczyku oraz natkę pietruszki. Tak przygotowaną zieleninę siekam, porcjami wkładam(...)woreczków (razem ze startymi buraczkami), umieszczam w zamrażarce i gotowe :) 2). BOTWINA NA ZIMĘ DO SŁOIKÓW KONSERWOWA: Potrzebne Wam będą: 1 litr wody kilka pęczków botwiny 3 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki cukru 1 łyżka soli 6-8 ziaren czarnego pieprzu 2-3 goździki Botwinę dokładnie myję i kroję na ok. 3cm kawałki W wodzie rozpuszczam sól oraz cukier

Moja Książka Kucharska
Chłodnik z botwinką i jogurtem naturalnym 147

wody + 2 łyżeczki domowej wegety   (lub wywaru warzywnego) 400 g jogurtu naturalnego (ponad 1 duże opakowanie!) 1 duży pęczek botwinki (wraz z buraczkami) 2 upieczone buraczki 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz cukier do podania posiekany koperek ugotowane jajka Botwinkę umyć, odciąć buraczki. Liście botwinki drobno pokroić. Buraki obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Upieczone buraczki obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Na dno garnka dodać masło, roztopić, a następnie wsypać posiekaną botwinkę (wraz z buraczkami). Całość smażyć kilka minut, aż do miękkości botwinki. Następnie zalać wodą i dodać do niej domową wegetę. Gotować kilka minut. Przygotowaną zupę ostudzić. Na sam koniec dodać jogurt naturalny i całość doprawić

Ugotować
Frittata z botwinką i szpinakiem 111

tylko, że jajka są płynne, więc forma do pieczenia nie może przeciekać, czyli np. forma do tarty nie może mieć wyjmowanego spodu.   Składniki : pęczek botwinki razem z małymi buraczkami – umytej i drobno pokrojonej – buraczki odkładamy do dekoracji pół paczki szpinaku baby – umytego pół pęczka świeżego koperku – drobno pokrojonego mała cebula czerwona drobno pokrojona(...)kilka orzechów włoskich bez skorupek 100 g sera żółtego startego na tarce forma do pieczenia posmarowana masłem i podsypana mąką   Przepis na frittatę z botwinką Wymieszać botwinkę (bez buraczków), szpinak, koperek, cebulę i fetę. Jajka ubić trzepaczką razem z czosnkiem i przyprawami. Przełożyć zieleninę do formy do pieczenia, zalać masą jajeczną, posypać orzechami i serem. Udekorować małymi buraczkami

Ugotowane pozamiatane
Amish pickled eggs. Jajka marynowane z buraczkami. 160

harmonii i miłości. No i smaku! :) Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo                              1 słoiczek buraczków marynowanych w całości 1 cebula szalotka 2 listki laurowe 5 goździków 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki cukru 150 ml octu winnego lub cydrowego Wykonanie(...)Jajka, pokrojone na połówki lub ćwiartki buraczki oraz pokrojoną w plasterki szalotkę umieścić w słoju. Zalewę od buraczków oraz pozostałe składniki wymieszać w rondelku i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 5 minut. Zalać marynatą składniki w słoju wypełniając go po brzegi. Szczelnie zamknąć i odstawić na 2 doby do lodówki. Jajka najsmaczniejsze są gdy podawane razem

zadanie-gotowanie
DUSZONA KARKÓWKA Z DŻEMEM WIŚNIOWYM 140

Wielkanocne coraz bliżej. Często z tym czasie przygotowuję karkówkę . Tym razem zapraszam na Duszoną karkówkę z dżemem wiśniowym , którą podałam z pysznymi ZASMAŻANYMI BURACZKAMI firmy ORZECH.   Buraczki można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Buraczki te są bezglutenowe. Polecam produkty firmy ORZECH.     SKŁADNIKI:   8 plastrów karkówki 1 słoik dużemu(...)wiśniowego z całymi owocami sól i pieprz do smaku 50 ml wody ZASMAŻANE BURACZKI firmy ORZECH     PRZYGOTOWANIE:    Plastry karkówki dokładnie rozbijam. Każdy plaster solę i pieprze z obu stron. Następnie dokładnie smaruję mięso dżemem wiśniowym. Układam plastry na sobie na całej długości naczynia żaroodpornego. Na koniec wlewam ok 50 ml wody. Zamykam naczynie. Piekę

Gotowanie Patki
Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli 137

mamy dla Was wyjątkową sałatkę z buraczków. W sam raz na Boże Narodzenie. Smakuję solo jak i z dodatkiem pieczywa i wędlin. Wypróbujcie. Polecamy! :) Pyszna sałatka z pieczonych buraczków, avocado i rukoli. Składniki: 2 avocado pokrojone w kostkę 2 łyżki soku z cytryny 2 szklanki upieczonych, obranych i pokrojonych w kostkę buraków ½ paczki rukoli 1 szklanka prażonych pestek(...)łyżki oliwy 3 łyżki  soku z cytryny + 1 i ½ łyżki octu jabłkowego 2 i ½ łyżki miodu 3 łyżki łagodnej musztardy Przygotowanie: Avocado skrop sokiem z cytryny, dodaj buraczki i pietruszkę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj sos. Sałatkę układaj w salaterce warstwami: rukolę, buraczki, pestki dyni, rukolę, buraczki, pestki dyni. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania