buraczki - 4888 przepisów (strona:33/326)

Zasmażane buraczki na ciepło 363

Zasmażane buraczki to świetny dodatek do mięsnych potraw. Doskonale smakuje nie tylko z bitkami wołowymi czy strogonowem, ale także z klasycznym kotletem schabowym. Przygotowanie buraczków zajmie około 1,5 godziny, ale zapewniam, że nie napracujecie się przy tym. 2 buraki 2 łyżki oleju 1 łyżka mąki 2 łyżeczki miodu 1 cytryna sól Nieobrane buraki myjemy i zawijamy(...)ręce możemy obrać skórkę. Powinna sama odchodzić. Buraki trzemy najmniejszych oczkach tarki. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wsypujemy łyżkę mąki i energicznie mieszamy. Gdy mąka się zarumieni dodajemy starte buraczki, łyżkę oleju i zasmażamy. Na koniec doprawiamy 2 łyżeczkami miodu, sokiem z jednej cytryny oraz solą. Gotowe

Dieta bez mleka
Sałatka z pieczonych buraczków 235

słodkie. Zrobiłam z połowy porcji i była ona całkiem spora. Świetnym dodatkiem okazał się olej kujawski z czosnkiem. Jest bardzo aromatyczny. Ale oczywiście możecie użyć dowolnego, ulubionego oleju.  Buraczki najlepiej upiec  wcześniej, przy okazji pieczenia czegoś w piekarniku. Bardzo polecam!  Składniki na 4 spore porcje: ok 500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków 1 cebula (dałam(...)ugotować. Ostudzić, obrać. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół usunąć gniazda nasienne. Przy pomocy  robota  lub ręcznej tarki o grubych oczkach, zetrzeć jabłka i buraczki. Włożyć do miski.  Dodać pokrojoną w cienkie piórka cebulę, polać oliwą, octem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać posiekany koperek. Wszystko wymieszać, wstawić do lodówki. Podawać dobrze schłodzone

Stare Gary
Burger wołowy z jalapeño, buraczkami zasmażanymi, rukolą i sałatą strzępiastą 187

oraz sałatę strzępistą. Całość została zamknięta w wiejskiej bułce. Co ciekawe do ich przygotowania nie użyłem żadnego sosu, a smakowały rewelacyjnie. Pikantne mięso oraz rukola doskonale łączą się z buraczkami zasmażanymi, które neutralizują nieco ostrość tworząc bardzo ciekawy smak. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować takiej kompozycji koniecznie musicie ją sprawdzić. Składniki Bułki wiejskie (oczywiście można wybrać inne) Mielone(...)mięso wołowe (jeden burger około 200 g) Jalapeño (papryka chilli) Buraczki zasmażane (babcine, w słoiku) Sałata strzępiasta Rukola Sól, pieprz Przygotowanie Jalapeño siekamy bardzo drobno i łączymy z wołowym mięsem mielonym oraz doprawiamy solą i pieprzem. Ilość jalapeño zależy od tego jak ostre jedzenie lubicie. Nie polecam przesadzać na początek. Z tak przygotowanego mięsa tworzymy nasze burgery, które smażymy

Programista w kuchni
CHŁODNIK Z BURACZKAMI! IDEALNY PRZEPIS NA OBIAD NA UPALNY DZIEŃ! 204

gdzieś powracałam myślami do chłodnika, i w końcu postanowiłam zrobić chłodnik, taki jak czuję, taki mój. I od wczoraj mogę Wam powiedzieć jestem miłośnikiem "różowej zimnej zupy"! Chłodnik z buraczkami jest boski, cały sukces to aby tam gdzie nie trzeba, zbyt mocno nie kombinować. Bo, jak próbujemy zbyt mocno kombinować, dodajemy zbyt dużo składników, to wychodzi totalna klapa(...)mogłabym jeść codziennie, jest pyszna, kremowa, ma obłędny kolor i po prostu chce się ją jeść! Tylko spójrzcie na ten kolor! PRZEPIS NA CHŁODNIK BURACZKOWY: - 3 duże, ugotowane młode buraczki - 250 ml śmietany 12% - 150 ml śmietany powyżej 18% - 1 duży ząbek czosnku (czosnek latem jest intensywny, dodaj najpierw pół ząbka, sprawdź smak i dopiero dodawaj resztę ilości

SMYKWKUCHNI
Ciasto buraczkowo-czekoladowe 172

się chyba cieszyć, bo jak kocham piec bardziej niż gotować i mogłoby to się po prostu źle skończyć.  A to ciasto czekoladowe to chwila moment. Zwłaszcza, że ugotowane buraczki można kupić i wystarczy je tylko zmiksować. Reszta to kwestia zamieszania i hop do piekarnika. Ostatnia chwila w ten weekend na takie zimowe ciasto, bo za tydzień (bardzo(...)cukru 100 ml oleju roślinnego 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka ciemnego kakao ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 250 g ugotowanych buraków, zmiksowanych Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone buraczki miksujemy na puree. Czekoladę (ok 180 g) topimy w kąpieli wodnej (metalową miskę z czekoladą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i powoli mieszamy, aż czekolada się roztopi

bistro mama
chłodnik 210

móc nacieszyć podniebienie przez trzy dni :) Przepisy są bardzo różne, ja robię z tego co mam, ale można powiedzieć, że jest to zupa na bazie ugotowanych buraczków ćwikłowych ... Buraczki wraz z liśćmi kroimy i gotujemy...pozostałe składniki dodajemy po ostudzeniu botwiny... Botwinka dłużej stygnie niż się gotuje :) Ugotowane i wystudzone buraczki uzupełniamy, sałatą, ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem... Dodajemy(...)sól, pieprz i kefir ze śmietaną :), Ja mam jeszcze zapasy z zeszłego roku więc dodałem buraczki słodko kwaśne :) Mieszamy... Odstawiamy do lodówki gdzie wszystkie smaki połączą się ze sobą :) Potem podajemy z ugotowanym jajkiem :) Smacznego

chleba naszego
Szybki barszcz czerwony na suszonych buraczkach 241

dzieci dostały ciepłą pożywną zupę, a my mieliśmy ochotę na coś innego. Po chwili krzątaniny w kuchni pomyślałam o barszczu (w końcu w zamrażalniku miałam jeszcze troszkę pierogów). Suszone buraczki są po prostu niezastąpione w takich chwilach. Błyskawiczne przygotowanie, półgodziny gotowania i… już można się cieszyć czerwonym barszczem. Taki barszcz możecie odcedzić i podać czysty do picia, dodać(...)tradycyjny barszcz) zajrzyjcie tutaj (klik) . Zapraszam również na przepis na pierogi z kapustą i grzybami (klik) lub na uszka z grzybami (klik) . Składniki: 2 litry wody 2 opakowania suszonych buraczków Skworcu 2 x 75 g 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe Skworcu 3-4 kulki ziela angielskiego Skworcu 2 rosołki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy

Słodkie okruszki
Buraki 167

smak jaki nadają potrawom i oczywiście kolor. Niezbyt przepadam za czyszczeniem rąk po ich krojeniu, ale czego się nie robi dla nieba w gębie. Wydaje mi się, że obecnie buraczki wracają do łask i coraz więcej osób po nie sięga. Pamiętam, że kiedy wzbraniałam się przed jedzeniem zupy buraczkowej to babcia mówiła mi, że jak będę ją jeść(...)będę mieć więcej krwi… Okazało się, że babcia miała po części rację, co prawa nie chodziło o zwiększenie ilości krwi, ale prawdą jest że buraczki pomagają w zapobieganiu anemii i zwiększają przyswajalność tlenu przez komórki, więc yee! Jedzmy buraczki! Ciekawostka: aby dostarczyć organizmowi najwięcej zdrowych składników z buraka warto pić świeży, sok z buraków. Jeżeli je ugotujemy

rabarbarowo
Bordowe Pankejki 174

niewyczuwalny. Takie desery na śniadanie lubię! Niebo w gębie <3 Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na buraczki to kliknijcie tutaj -> klik ! Bordowe Pankejki 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: buraczki ze słoiczka 110g mleko 95ml jajko 1 sztuka mąka pszenna(...)łyżeczka ksylitol lub cukier 35g szczypta soli masło lub olej do smażenia jogurt grecki do podania ok. 130g sos czekoladowy: woda 40ml kakao 20g miód do posłodzenia Wykonanie: Buraczki miksujemy z mlekiem, a następnie roztrzepujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki na placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (po 2-3 minuty z obu stron). W międzyczasie

rabarbarowo
Barszczyk z botwinki 162

cytryny • 4 jajka • 4 kawałki sera feta Wykonanie: • Botwinkę umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki – osobno liście, osobno łodyżki. Malutkie buraczki pokroić w plasterki. • W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim buraczki i łodyżki. • Dolać 1,5 litra gorącej wody, dodać bulion wegetariański, sól i pieprz(...)smaku. • Gotować do miękkości buraczków. Zakwasić sokiem z cytryny. • Podawać z gotowanym jajkiem i pokruszoną fetą

To co kocham
Buraczki z jogurtem 217

pomysł na buraczki z jogurtem natknęłam się przeglądając książkę z przepisami z krajów perskich (Iran).  Tak przygotowane buraczki to banalnie prosta i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka, która idealnie nadaje się do mięs czy ryb, ale także do samodzielnego jedzenia, np jako przekąska do pracy. Ponadto sałatka z buraczków ma fantastyczny, intensywny kolor, który ożywi każdy(...)talerz. Polecam! Składniki :  500g ugotowanych buraków 200ml jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie :  Buraczki pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski, dodać jogurt, sól i pieprz i opcjonalnie sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać, aż jogurt nabierze różowego koloru. Schłodzić i podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka z rukolą i młodymi buraczkami 183

Lekka i smaczna sałatka do obiadu z rukolą, buraczkami, jabłkiem i ogórkami małosolnymi. Doskonale pasuje do dań mięsnych lub grilla. Składniki: 3 garście rukoli 4 ugotowane młode buraczki 3 ogórki małosolne 1 jabłko Olej z pestek dyni Sól morska o`Sole Pieprz kolorowy Prażone ziarna Sposób przygotowania: Ugotowane buraczki i jabłko obieramy, razem z ogórkami małosolnymi kroimy(...)kostkę, przekładamy do miski, dodajemy olej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, układamy na talerzu, wykładamy sałatkę z buraczków, wierzch posypujemy prażonymi ziarnami

Bajeczna Kuchnia
Sałatka śledziowa z burakami 313

Sałatka śledziowo ziemniaczana z jabłkiem i buraczkiem jest pyszna, łatwa w przygotowaniu a do tego pięknie prezentuje się na stole. W przygotowaniu poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam buraczków konserwowych co przyspieszyło jej proces wykonania, ale czemu sobie życia nie ułatwiać? W oryginalnym przepisie  gotujemy lub pieczemy buraczki doprawiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i cukrem(...)najbardziej. Składniki: 3 średnie  płaty śledziowe solone 1 szklanka mleka 3 średnie ziemniaki 1 duże jabłko 1/2 puszki groszku konserwowego 3 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 słoiczek buraczków konserwowych sól pieprz do smaku Do dekoracji: natka pietruszki i roszponka Przygotowanie: Śledzie kroję na centymetrowe paseczki i moczę przez noc w mleku. Ziemniaki gotuję w skórkach po ostudzeniu

W kuchennej krainie
chłodnik botwinkowy 180

mały buraczków) 2 ząbki czosnku 300g kefiru liść laurowy jajko 2 ziela angielskie kawałek marchewki kawałek selera łyżka posiekanego koperku przyprawy: curry, płatki chilie WYKONANIE:  buraczki umyć i obrać liście botwiny blanszujemy ok 5-7 min  w niewielkiej ilości wody ugotować buraczki z liściem laurowym i zielem angielskim (po ugotowaniu wyciągnąć liść laurowy i ziele(...)angielskie) - pozostawiamy je w wodzie ugotowane buraczki, razem z wodą w której je gotowaliśmy, blendujemy z pozostałymi składnikami (oprócz jaja) jajko gotujemy na twardo na dnie talerza układamy zblanszowane liście botwiny, zalewamy chłodnikiem, wkrajamy jajko i posypujemy koperkiem

healthy dreams