buraczki - 4888 przepisów (strona:40/326)

Botwinka do słoików 209

pęczki koperku (opcjonalnie) 5 ząbków czosnku Na każdy 1 litr wody + ¼ szklanki octu jabłkowego + 2 łyżki soli + 1 łyżka cukru Jak zrobić botwinkę do słoików: Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki skrobiemy lub obieramy cienko. Botwinkę rozdrabniamy tak jak lubimy, ja buraczki kroję w grubą kostkę, a łodygi i liście drobniej. Koper myjemy, osuszamy i siekamy ( tym razem nie wykorzystałam(...)koperku, dodam go podczas przygotowania zupy), a czosnek kroimy w plasterki. Do czystych, wyparzonych słoików przekładamy mieszankę botwinki, buraczków, kopru i czosnku, ugniatamy. Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier, sól i ocet. Zalewą zalewamy botwinkę w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania się wody w garnku. The post Botwinka do słoików appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny przepis. 1915

chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.” (Księga III, wers 706-707). Chłodnik litewski przepis. Chłodnik z botwiny. – Składniki: duży pęczek botwiny wraz z buraczkami (razem 400g = 200g buraczków + 200g liści z łodygami) woda przegotowana (*tyle, by zakryć botwinkę w garnku; u mnie 800ml) 1 pęczek rzodkiewki – ok, 150g, bez liści 4 średnie ogórki gruntowe (ok. 220g(...)uznania; u mnie kefir) kilka gałązek szczypiorku jajka ugotowane na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? ) Chłodnik litewski przepis. Chłodnik z botwiny. – Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Łodygi botwinki wraz liśćmi pokroić drobno. Włożyć całość do garnka i zalać taką ilością wody

Kulinarne Przeboje
Botwinka z czosnkiem, jako dodatek do mięs. 168

Duzy ząbek czosnku Łyczka masła Sok z cytryny Koperek Sól Pieprz Łyżka śmietanki ( u mnie 18% ale można dać 30%) Kilka płatków parmezanu (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Liście i łodyżki myjemy, buraczki szorujemy (nie obieramy), suszymy. Buraczki kroimy w cieniuteki plasterki, resztę siekamy ma ok 2-3 cm kawałki. Na petelni roztapiamy masło. dodajemy czosnek        posiekany(...)paseczki, następinie buraczki-całość chwileczkę przesmażamy. Dodajemy łodyżki i liście oraz śmietankę. Po 2-3 minutach, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny-można dodać kilka ziaren cukru. Przed podaniem posypujemy koperkiem oraz płatkami parmezanu

Kopystką po garach
Kurczak w botwince 122

warzywnego Przygotowanie: Kawałki kurczaka panierujemy w jajku i bułce, podsmażamy na patelni by skórka zrobiła się chrupiąca. Odkładamy je talerz. Liście botwinki dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze części. Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy starte buraczki i chwilę podsmażamy. Dodajemy liście, posiekany koperek, wlewamy bulion, doprawiamy i gotujemy(...)około 15 minut. Do buraczków dolewamy śmietankę i mieszamy. Na wierzchu kładziemy kawałki kurczaka a na nich mozzarellę. Patelnię przykrywamy i gotujemy około 10 minut by kurczak doszedł w środku, a ser się rozpuścił. Smacznego

Życie ze smakiem
Sałatka z burakami i kozim serem 208

Sałatka z burakami i kozim serem będzie idealna dla osób, które kochają buraczki oraz ostrzejsze smaki. Słodki smak buraczków jest przełamany ostrością koziego sera. Te składniki, polane sosem winegret tworzą smaczną, lekką całość. Proponuję sałatkę na wszelkie przyjęcia okolicznościowe, jak i na zdrowy lunch. Przed przygotowaniem sałatki buraki należy upiec, ugotować, bądź… ugotowane kupić, aby było szybciej(...)Sałatkę możecie polać także sosem balsamico, w takiej wersji jest równie smaczna. Zobacz też: Zupa krem z buraków Buraczki z octem balsamicznym i miodem Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Przepis na sałatkę z buraków i sera koziego Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki duży, ugotowany burak 2 garście mixu sałat ser kozi - roladka około

Kuchnia Bazylii
Pasta z pieczonych buraków z serem feta 190

jeśli mamy blender, jeśli nie, to możemy buraczki zetrzeć na tarce ( drobne oczka) i wymieszać i też będzie pysznie ! Pasta z pieczonych buraków z serem feta 5 niedużych buraczków 1/4 kostki sera feta 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz 1 łyżka nasion słonecznika ( + 1 mała łyżeczka do posypania pasty ) Buraczki umyłam, ułożyłam na folii(...)pieczenia, skropiłam oliwą i upiekłam w 200 C przez 20 minut ( to były małe, młode buraczki ) więc po tym czasie już były miękkie. Buraki wystudziłam, obrałam ze skórki ( w sumie to prawie sama zeszła ) i przełożyłam je w kawałkach do blendera i zmiksowałam z pozostałymi składnikami. Spróbowałam, dodałam odrobinę pieprzu, raz jeszcze zblendowałam, przełożyłam do miseczki i podałam

Kuchnia na wzgórzu
Zupa buraczkowa z ziemniakami 248

kostki ogonowe wołowe, 1 listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 cebulka pokrojona w kostkę, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, ok. 2 i 1/2 l zimnej wody 1 kg buraczków, obierz i pokrój w małą kostkę 4 - 5 ziemniaków, obierz i pokrój w mała kostkę słód lub cukier do smaku 2 łyżki soku z cytryny lub nieco więcej sól(...)podgrzej udekoruj zupę zielonym koperkiem, możesz też dodać go do zupy i wymieszać Wywar wołowy po wyjęciu mięsa i warzyw -cebulka zostaje w wywarze. Do wywaru dodaj pokrojone buraczki. Wywar z buraczkami przed gotowaniem według Etapu II. Do ugotowanych buraczków dodaj ziemniaki - przed Etapem

Szybko Szybkowar
Szczawiowo botwinkowa 134

bardzo go lubię dodawać zamiast śmietany. Można do zupy dodać ziemniaki ale ja postawiłam na botwinę i buraczki więc wersja bez.   1 pęczek botwiny z buraczkami 2 garście szczawiu 1 marchewka 2 gałązki selera naciowego koper świeży sól, pieprz szczypta cukru 200 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki zakwasu buraczanego 4 jajka ugotowane 1 i 1/2 litra(...)wody Buraczki kroję w kostkę, liście i łodygi osobno kroję. Marchew w plasterki, seler naciowy na kawałki małe. Do garnka wlewam wodę, przekładam buraczki, marchew i seler i gotuję na wolnym ogniu około 10 minut. Dodaję łodyżki i liście botwiny, liście pokrojone szczawiu i dalej gotuję pięć minut. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, cukrem. Wlewam zakwas i jogurt

wesoła kuchnia
Chłodnik litewski 138

octu winnego dodatkowo: jajka ugotowane na twardo     *** Buraczki odcinamy od liści, dokładnie myjemy i kroimy w kosteczkę *** *** W garnku zagotowujemy 400ml bulionu (lub wody), dodajemy pokrojone buraczki i gotujemy całość przez około 10 minut. W tym czasie liście od buraczków dokładnie myjemy i drobno kroimy *** *** Liście dodajemy do garnka i gotujemy kolejne 10 minut(...)małym ogniu. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce mieszamy ze sobą kefir z jogurtem *** *** Do ostudzonych buraczków dodajemy kefir wymieszany z jogurtem, mieszamy *** *** Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach i dodajemy do zupy *** *** Rzodkiewki również ścieramy na tarce i również dokładamy do zupy *** *** Koperek i szczypiorek drobno siekamy i dokładamy do reszty. Całość dokładnie mieszamy *** *** Chłodnik

Blog z Apetytem
Chłodnik z botwinki na jogurcie naturalnym 105

ogórek 1 pęczek koperku 1 pęczek drobnego szczypiorku sól cukier pieprz sok z cytryny do doprawienia Przygotowanie Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem ich. Botwinkę dokładnie wypłukałem, buraczki wyszorowałem, nie obrałem ich. Odciąłem łodygi i liście, pokroiłem je dość drobno ( w kawałki ok. 5 mm ). Niedobrane buraczki wrzuciłem do wrzącego bulionu z sokiem cytrynowym, gotowałem(...)minut, po czym wyłowiłem je, wystudziłem. Obrałem ze skórki, pokroiłem drobną kostkę. Bulion ponownie zagotowałem, wrzuciłem posiekaną botwinkę, blanszowałem przez 2 minuty. Odcedziłem, bulion zachowałem. Połączyłem z buraczkami. Wystudziłem, schłodziłem bulion, wymieszałem go z jogurtem i śmietaną. Rzodkiewki starłem na tarce o grubych oczkach, ogórka pokroiłem w kosteczkę, koperek i szczypiorek posiekałem. Połączyłem wszystkie składniki, doprawiłem solą, cukrem, pieprzem

R'n'G Kitchen
Pieczone buraki z chmurkami z koziego serka 133

szpinaku 1 garść orzechów włoskich 50 g kremowego serka koziego 2 łyżki gęstego jogurtu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj dokładnie buraczki, przełóż na tackę do pieczenia i wstaw do piekarnika na godzinę. Krok 2 Rozgrzej suchą patelnię, wysyp na nią orzechy włoskie i praż na dość intensywnym ogniu przez(...)gotuj jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia, posól i wymieszaj, żeby spulchnić kaszę. Krok 4 Połącz kozi serek z jogurtem i energicznie ubijaj rózgą, albo przy pomocy miksera. Wyjmij buraczki z piekarnika, przestudź i obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Na talerzu rozłóż szpinak, wysyp na niego kaszę, a nie niej ułóż buraczki. Udekoruj całość chmurkami z ubitego

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Pieczone buraki z chmurkami z koziego serka 119

szpinaku 1 garść orzechów włoskich 50 g kremowego serka koziego 2 łyżki gęstego jogurtu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj dokładnie buraczki, przełóż na tackę do pieczenia i wstaw do piekarnika na godzinę. Krok 2 Rozgrzej suchą patelnię, wysyp na nią orzechy włoskie i praż na dość intensywnym ogniu przez(...)gotuj jeszcze chwilę. Zdejmij z ognia, posól i wymieszaj, żeby spulchnić kaszę. Krok 4 Połącz kozi serek z jogurtem i energicznie ubijaj rózgą, albo przy pomocy miksera. Wyjmij buraczki z piekarnika, przestudź i obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Na talerzu rozłóż szpinak, wysyp na niego kaszę, a nie niej ułóż buraczki. Udekoruj całość chmurkami z ubitego

Niedzielny kucharz
Surówka z buraków ćwikłowych 146

założyć rękawiczki ochronne, żeby nie mieć później czerwonych rąk od soku z buraków. Jakiś czas temu pod przepisem na sandacza z buraczkami otrzymałam komentarz, że gotowane i tarte buraczki to nie surówka. Przyznam, że do tamtej pory nigdy nad tym nie myślałam, a tarte buraki nazywałam surówką. Jednak tamtego dnia moje życie się zmieniło bezpowrotnie. Długo(...)rękawiczki, gdyż sok z buraków mocno barwi skórę i ciężko go zmyć. Olej, sok z cytryny i musztardę wymieszać w miseczce, tak aby powstał jednolity sos. Wylać go na buraczki i wymieszać dokładnie. Ogórki obrać cienko ze skórki i pokroić w cienkie talarki. Plasterki ogórków ułożyć dookoła na talerzykach sałatkowych. Buraczki z sosem położyć na środku i posypać

Dietolog
Buraczki z chrzanem 115

Wielkanoc. Tarcie korzenia chrzanu do przyjemnych nie należy, choć smak wynagradza niedogodności :) Na ostatnie Święta przygotowałam chrzan z buraczkami tartymi firmy  ORZECH . Polecam. Składniki: Słoik tartych buraczków  firmy ORZECH  315 ml korzeń chrzanu 400 g 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki octu sól do smaku Sposób przygotowania:  Korzeń chrzanu namoczyć w zimnej wodzie najlepiej(...)całą noc noc. Zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodać buraczki, oraz przyprawy. Wymieszać i przełożyć do słoika. Szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki, aby chrzan się "przegryzł" z buraczkami. Podawać z  wędlinami i pieczonymm mięsem. Smacznego

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania