postanowiłam wypróbować i wyszło całkiem nieźle. 3 kg buraków 1 kg cebuli 0,5 szkl. octu 0,5 szkl. oleju 0,5 szkl. cukru sól,pieprz do smaku Buraczki umyć i ugotować do miękkości.Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i lekko(...)podsmażyć.Dodać buraczki,ocet i cukier i gotować jeszcze ok 10 min.(co jakiś czas mieszając).Gorące buraczki przełożyć do słoików ,mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia przykryte ściereczką. Źródło- klik
Moje domowe kucharzenieBotwinka to inaczej zupa z młodych buraczków oraz ich liści. Przygotowuje się ją zazwyczaj wiosną lub wczesnym latem, kiedy buraczki mają odpowiednią wielkość i nie są jeszcze wyrośnięte. Jednak jak sami wiemy, dziś możemy botwinkę dostać w większości sklepów i cieszyć się jej smakiem każdego dnia. Na pewno botwinka będzie smakować fanom barszczu czerwonego oraz miłośnikom buraczków(...)gotujemy jeszcze kilka minut. 6 Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz świeżą zieleniną. Porady Jeżeli chcecie, aby zupa była bardziej aromatyczna lub jeżeli botwinka ma zbyt małe buraczki, dodajcie dodatkowego buraka do wywaru - w momencie, kiedy do garnka wrzucacie botwinkę (musi być on obrany i pokrojony w kawałki). Artykuł Botwinka – zupa z młodych buraków pochodzi
Kuchnia Bazyliiporcji: 4-5 Przygotowanie Młode buraczki odkrawamy od łodyg botwiny i myjemy. Następnie obieramy i kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę (taką jak na sałatkę jarzynową). Pokrojone buraczki wkładamy do małego rondelka, zalewamy wodą i stawiamy na gazie. Gotujemy przez około 5 minut od zagotowania. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy wszystko do przestygnięcia. Do miski wlewamy kefir/ma(...)usuwamy łyżką miąższ i pestki (nie wyrzucajcie tego, woda z ogórka to świetny tonik odświeżający do twarzy ;)). Kalarepę, ogórka i rzodkiewkę kroimy w kostkę tej samej wielkości, co wcześniej buraczki. Bierzemy także około 4 łodyżki botwiny wraz z liśćmi i drobno je siekamy. Z lodówki wyciągamy schłodzoną bazę do chłodnika. Wlewamy do niej wodę z buraczkami oraz dodajemy
Analiza Smakustron na rumiano. Po usmażeniu ściągnąć kotlety z patelni i odstawić na bok. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Liście drobno posiekać. Na tej samej patelni roztopić 1 czubatą łyżkę masła i lekko zrumienić duży ząbek czosnku starty(...)tarce o małych oczkach (lub przeciśnięty) przez praskę. Smażyć przez ok. 30 sekund, co jakiś czas mieszając. Kolejno na patelnię wrzucić starte na małych oczkach buraczki, przemieszać, dorzucić posiekane liście botwinki i smażyć przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie wlać podgrzany bulion, śmietankę kremówkę oraz gęstą kwaśną śmietanę . Doprawić sos do smaku solą i pieprzem
Kulinarne Przebojepowodu ciężko robić mi zdjęcia i gotować. Jednak postaram się coś dodać na bloga. Dzisiaj mam dla Was buraczki do obiadu z papryką konserwową. Polecam! Składniki 1 kg buraczków 400 g papryki konserwowej 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić(...)paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami. Ja bardzo lubię schłodzone w lodówce. buraczki z papryką konserwową
O kuchni z uczuciemgdzie szczególnie zależy nam na tym, aby zaskoczyć gości. Polecam! 36 szt. krakersów solonych 5-6 filetów śledziowych z olejem wiejskim 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 marchewka 2 buraczki ćwikłowe 4 jajka 300 g majonezu 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku sól pieprz czarny mielony Marchewkę i buraczki ugotować oddzielnie do miękkości, a po przestudzeniu obrać(...)pieprzem. Przygotowane składniki układać na kwadratowym talerzu warstwami. Ułożyć 12 krakersów, rozsmarować trochę sosu i rozłożyć połowę pokrojonych śledzi. Rozsypać połowę posiekanej cebuli i ogórka kiszonego. Wyłożyć starte buraczki, sos majonezowy i warstwa krakersów. Następnie rozsmarować sos, wyłożyć pozostałe śledzie, cebulę, ogórki i startą marchewkę. Posmarować sosem i przykryć krakersami. Na wierzchu rozsmarować sos majonezowy i zetrzeć żółtka
https:KKuchniaMniampowodzeniem można je przygotować na stół Wielkanocny. W połączeniu z chrzanem nadzienie wyszło bardzo smaczne. Spróbujcie ;) Składniki: * 3 jajka ugotowane na twardo * 1 łyżeczka majonezu * 3 łyżeczki buraczków startych na tarce o drobnych oczkach (użyłam buraczki tarte ze słoika Orzech ) * 1 łyżeczka chrzanu tartego(użyłam Orzech ) * 2 łyżeczka posiekanego świeżego koperku * sól i pieprz do smaku(...)skorupek, następnie przekroić wzdłuż na pół. Z każdej połówki jajka wyjąć delikatnie żółtko, przełożyć do miseczki. Do żółtka dodać majonez, wymieszać za pomocą widelca, aby rozgnieść żółtko. Dodać buraczki, chrzan, koperek oraz doprawić do smaku solą i pieprzem, wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masą faszerować połówki białek
Zrób to smacznieBuraczki na ciepło to pyszny dodatek do dań obiadowych. Przygotowałam je według przepisu mojej babci i mamy, są bardzo smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 1 kg buraczków 4 łyżki oleju 1 duża łyżka mąki 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 3- 4 łyżki octu jabłkowego ( lub 1 łyżka octu ) PRZYGOTOWANIE : Buraczki(...)przekładamy na patelnię z olejem, dodajemy mąkę, cukier i sól i podpiekamy aż mąka się upraży. Zakręcamy gaz. Na koniec, wlewam ocet, jeszcze je doprawiamy do smaku, mieszamy i buraczki gotowe. Smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Mariolimartw się, jego smak tu jest niewyczuwalny. Składniki na 1 większą porcję lub 2 mniejsze 100g mrożonych wiśni (w sezonie świeże) 80g mrożonych jagód (w sezonie świeże) 15g suszonych buraczków (lub sproszkowanego buraka, ewentualnie 1/2 małego ugotowanego buraka) 200g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia Kilkanaście migdałów do dekoracji Opcjonalnie(...)dekoracji 1 łyżeczka wiórków kokosowych, orzechy laskowe, kilka płatków migdałowych Przygotowanie: Suszone buraczki zmielić na mąkę np. w młynku do kawy. W kielichu blendera umieścić owoce, jogurt, zmielone buraczki, płatki owsiane i nasiona chia. Zblendować na jednolitą masę. Przełożyć do miseczki. Udekorować ulubionymi dodatkami. U mnie są to wiórki kokosowe, płatki migdałowe, migdały w całości oraz orzech
Fabryka pomysłówkażdej chwili, kiedy tylko najdzie mnie ochota na buraczki, mieć je pod ręką i wymyślać nowe kombinacje sałatek i potraw z dodatkiem mojego ulubionego warzywa Tym razem połączyłam buraczki z tuńczykiem, serem feta i porem, wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 3 buraki średniej wielkości (uprzednio upieczone i obrane) – 1 por – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)150g sera feta – 4 łyżki oleju z awokado (lub innego ulubionego oleju) – 4 łyżki octu balsamicznego – sól i pieprz wg smaku Buraczki (uprzednio upieczone, obrane i wystudzone) pokroić w drobną kostkę, fetę pokroić w kostkę. Por umyć dokładnie, osuszyć i pokroić w cienkie piórka, dodać do buraczków. Tuńczyka odsączyć, dodać do warzyw i sera, przyprawić
Smaki Arminecytryny. Panierujemy filety z pstrąga w mące (nadmiar mąki strząsamy z ryby) i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju ok. 3-4 minut z każdej strony. Przepis na buraczki Buraki ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Smażymy starte buraki na odrobinie masła. Podczas smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobina kwasku cytrynowego. Pstrąga łososiowego podajemy razem(...)ciepłymi buraczkami. Smacznego! Artykuł Pstrąg łososiowy z buraczkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbek miażdżymy rączką od noża . Łupina jest bardzo aromatyczna i robi w zakwasie świetną robotę . Do czystych słoików wkładamy ziele angielskie , pieprz , po kilka ząbków czosnku , kawałek chrzanu , warstwę buraczków . I ponownie czosnek , chrzan buraczki , liść laurowy i tak do wyczerpania składników . W 1 l wody rozpuszczamy sól . Ja używam zwykłej nie przegotowanej kranówki . Zalewamy słoiki do pełna(...)woreczku Odstawiamy w ciepłe miejsce na około dwa – trzy tygodnie w zależności jak kwaśny ma być . Im dłużej , tym kwaśniej Po tym czasie zakwas można zlać znad buraczków i przelać do butelki . Przechowywać w lodówce aż do użycia . Mój najstarszy miał rok i był bardzo dobry , tylko dość kwaśny ale ja kwasiorki też czasami lubię Smacznego ! Artykuł Domowy
Ogrodnik w podróżyDziś na blogu pomysł na buraczki. W przepisie podaję, by buraczki gotować do miękkości, aczkolwiek można wykorzystać gotowce i kupić już upieczone/ugotowane:) Zaoszczędzi nam to mnóstwo czasu i pyszny dodatek do obiadu przygotujemy ekspresowo. 2 duże czerwone buraki (ok. 500 g) 3-4 łyżki śmietany 30% 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego sok z cytryny do smaku sól, pieprz(...)cukier Buraki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do buraczków, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą pieprzu
Smaki Na TalerzuDzięki temu cebulka jest mięciutka w sałatce. Głównym dodatkiem jest też czosnek. Mimo, że na 2 kg buraków są tylko 2 ząbki czosnku, aromat jest dość mocno odczuwalny. Nadaje buraczkom fajnego smaku. A nadmiar zalewy zlałam do buteleczek i mam domowy dodatek do barszczu czerwonego. Polecam! Składniki: 2 kg buraczków 2 cebule 2 ząbki czosnku Zalewa: 2 szklanki(...)przypraw) i dorzucić do niej pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gotować 1-2 minutki. Gorącą zalewą z cebulą zalać buraki, wymieszać i odstawić na 24 godziny. 4. Po tym czasie buraczki lekko odcedzić z zalewy i włożyć do słoików. Zakręcić i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania. Pozostałą zalewę przelać do słoiczków/butelek i również zapasteryzować. 5. Z podanej porcji
Kuchnia domowa Aniziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka soli 1 cebula Przygotowanie: Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W czasie, kiedy gotują się buraczki, przygotować zalewę. Cebulę obrać, pokroić w pióra, zagotować z pozostałymi składnikami zalewy. Przestudzone buraki, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewę przecedzić (odcedzone liście laurowe dołożyć do potartych buraków) zimną(...)buraki, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie przełożyć w słoiki, pasteryzować 10 minut od zagotowania. Z tych proporcji wyszło mi 8 słoiczków 370 ml. Artykuł Buraczki tarte pochodzi z serwisu KieruneKuchnia
Kierunekuchnia