buraczki - 4888 przepisów (strona:39/326)

Buraczki z papryką konserwową 173

powodu ciężko robić mi zdjęcia i gotować. Jednak postaram się coś dodać na bloga. Dzisiaj mam dla Was buraczki do obiadu z papryką konserwową. Polecam! Składniki 1 kg buraczków 400 g papryki konserwowej 1 cebula 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Buraczki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić(...)paseczki, a cebulę w drobną kostkę. Wszystko wymieszać z pozostałymi składnikami. Ja bardzo lubię schłodzone w lodówce. buraczki z papryką konserwową

O kuchni z uczuciem
Sałatka śledziowa z krakersami 489

gdzie szczególnie zależy nam na tym, aby zaskoczyć gości. Polecam! 36 szt. krakersów solonych 5-6 filetów śledziowych z olejem wiejskim 1 cebula 2 ogórki kiszone 1 marchewka 2 buraczki ćwikłowe 4 jajka 300 g majonezu 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego pęczek szczypiorku sól pieprz czarny mielony Marchewkę i buraczki ugotować oddzielnie do miękkości, a po przestudzeniu obrać(...)pieprzem. Przygotowane składniki układać na kwadratowym talerzu warstwami. Ułożyć 12 krakersów, rozsmarować trochę sosu i rozłożyć połowę pokrojonych śledzi. Rozsypać połowę posiekanej cebuli i ogórka kiszonego. Wyłożyć starte buraczki, sos majonezowy i warstwa krakersów. Następnie rozsmarować sos, wyłożyć pozostałe śledzie, cebulę, ogórki i startą marchewkę. Posmarować sosem i przykryć krakersami. Na wierzchu rozsmarować sos majonezowy i zetrzeć żółtka

https:KKuchniaMniam
JAJKA FASZEROWANE BURACZKAMI I CHRZANEM 109

powodzeniem można je przygotować na stół Wielkanocny. W połączeniu z chrzanem nadzienie wyszło bardzo smaczne. Spróbujcie ;) Składniki: * 3 jajka ugotowane na twardo * 1 łyżeczka majonezu * 3 łyżeczki buraczków startych na tarce o drobnych oczkach (użyłam buraczki tarte ze słoika  Orzech ) * 1 łyżeczka chrzanu tartego(użyłam  Orzech ) * 2 łyżeczka posiekanego świeżego koperku * sól i pieprz do smaku(...)skorupek, następnie przekroić wzdłuż na pół. Z każdej połówki jajka wyjąć delikatnie żółtko, przełożyć do miseczki. Do żółtka dodać majonez, wymieszać za pomocą widelca, aby rozgnieść żółtko. Dodać buraczki, chrzan, koperek oraz doprawić do smaku solą i pieprzem, wszystko dobrze wymieszać. Tak przygotowaną masą faszerować połówki białek

Zrób to smacznie
BURACZKI NA CIEPŁO + FILMIK 106

Buraczki na ciepło to pyszny dodatek do dań obiadowych. Przygotowałam je według przepisu mojej babci i mamy, są bardzo smaczne, polecam.  SKŁADNIKI :  1 kg buraczków  4 łyżki oleju  1 duża łyżka mąki  1 łyżka cukru  1/4 łyżeczki soli  3- 4 łyżki octu jabłkowego ( lub 1 łyżka octu ) PRZYGOTOWANIE :  Buraczki(...)przekładamy na patelnię z olejem, dodajemy mąkę, cukier i sól i podpiekamy aż mąka się upraży. Zakręcamy gaz. Na koniec, wlewam ocet, jeszcze je doprawiamy do smaku, mieszamy i buraczki gotowe.  Smacznego.                                Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału

Kulinarne Fantazje Marioli
Smoothie bowl z burakiem, wiśniami i jagodami 153

martw się, jego smak tu jest niewyczuwalny. Składniki na 1 większą porcję lub 2 mniejsze 100g mrożonych wiśni (w sezonie świeże) 80g mrożonych jagód (w sezonie świeże) 15g suszonych buraczków  (lub sproszkowanego buraka, ewentualnie 1/2 małego ugotowanego buraka) 200g gęstego jogurtu naturalnego lub jogurtu greckiego 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka nasion chia Kilkanaście migdałów do dekoracji Opcjonalnie(...)dekoracji 1 łyżeczka wiórków kokosowych, orzechy laskowe, kilka płatków migdałowych Przygotowanie: Suszone buraczki zmielić na mąkę np. w młynku do kawy. W kielichu blendera umieścić owoce, jogurt, zmielone buraczki, płatki owsiane i nasiona chia. Zblendować na jednolitą masę.  Przełożyć do miseczki. Udekorować ulubionymi dodatkami. U mnie są to wiórki kokosowe, płatki migdałowe, migdały w całości oraz orzech

Fabryka pomysłów
Sałatka z pieczonego buraka z tuńczykiem 154

każdej chwili, kiedy tylko najdzie mnie ochota na buraczki, mieć je pod ręką i wymyślać nowe kombinacje sałatek i potraw z dodatkiem mojego ulubionego warzywa Tym razem połączyłam buraczki z tuńczykiem, serem feta i porem, wyszło pysznie. Spróbujcie Składniki: – 3 buraki średniej wielkości (uprzednio upieczone i obrane) – 1 por – 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)150g sera feta – 4 łyżki oleju z awokado (lub innego ulubionego oleju) – 4 łyżki octu balsamicznego – sól i pieprz wg smaku Buraczki (uprzednio upieczone, obrane i wystudzone) pokroić w drobną kostkę, fetę pokroić w kostkę. Por umyć dokładnie, osuszyć i pokroić w cienkie piórka, dodać do buraczków. Tuńczyka odsączyć, dodać do warzyw i sera, przyprawić

Smaki Armine
Pstrąg łososiowy z buraczkami 134

cytryny. Panierujemy filety z pstrąga w mące (nadmiar mąki strząsamy z ryby) i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju ok. 3-4 minut z każdej strony. Przepis na buraczki Buraki ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Smażymy starte buraki na odrobinie masła. Podczas smażenia doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobina kwasku cytrynowego. Pstrąga łososiowego podajemy razem(...)ciepłymi buraczkami. Smacznego! Artykuł Pstrąg łososiowy z buraczkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy zakwas buraczany na barszcz wigilijny 428

ząbek miażdżymy rączką od noża . Łupina jest bardzo aromatyczna i robi w zakwasie świetną robotę . Do czystych słoików wkładamy ziele angielskie , pieprz , po kilka ząbków czosnku , kawałek chrzanu , warstwę buraczków . I ponownie czosnek , chrzan buraczki , liść laurowy i tak do wyczerpania składników . W 1 l wody rozpuszczamy sól . Ja używam zwykłej nie przegotowanej kranówki . Zalewamy słoiki do pełna(...)woreczku Odstawiamy w ciepłe miejsce na około dwa – trzy tygodnie w zależności jak kwaśny ma być . Im dłużej , tym kwaśniej Po tym czasie zakwas można zlać znad buraczków i przelać do butelki . Przechowywać w lodówce aż do użycia . Mój najstarszy miał rok i był bardzo dobry , tylko dość kwaśny ale ja kwasiorki też czasami lubię Smacznego ! Artykuł Domowy

Ogrodnik w podróży
Buraczki z przecierem pomidorowym 184

Dziś na blogu pomysł na buraczki. W przepisie podaję, by buraczki gotować do miękkości, aczkolwiek można wykorzystać gotowce i kupić już upieczone/ugotowane:) Zaoszczędzi nam to mnóstwo czasu i pyszny dodatek do obiadu przygotujemy ekspresowo. 2 duże czerwone buraki (ok. 500 g) 3-4 łyżki śmietany 30% 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego sok z cytryny do smaku sól, pieprz(...)cukier Buraki gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i trzemy na dużych oczkach tarki. Przecier pomidorowy mieszamy ze śmietaną. Dodajemy do buraczków, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz szczyptą pieprzu

Smaki Na Talerzu
Buraczki z czosnkiem na zimę i sok buraczkowy 304

Dzięki temu cebulka jest mięciutka w sałatce. Głównym dodatkiem jest też czosnek. Mimo, że na 2 kg buraków są tylko 2 ząbki czosnku, aromat jest dość mocno odczuwalny. Nadaje buraczkom fajnego smaku. A nadmiar zalewy zlałam do buteleczek i mam domowy dodatek do barszczu czerwonego. Polecam! Składniki: 2 kg buraczków 2 cebule 2 ząbki czosnku Zalewa: 2 szklanki(...)przypraw) i dorzucić do niej pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gotować 1-2 minutki. Gorącą zalewą z cebulą zalać buraki, wymieszać i odstawić na 24 godziny. 4. Po tym czasie buraczki lekko odcedzić z zalewy i włożyć do słoików. Zakręcić i pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania. Pozostałą zalewę przelać do słoiczków/butelek i również zapasteryzować. 5. Z podanej porcji

Kuchnia domowa Ani
Buraczki tarte 136

ziaren pieprzu 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka soli 1 cebula Przygotowanie: Buraki ugotować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. W czasie, kiedy gotują się buraczki, przygotować zalewę. Cebulę obrać, pokroić w pióra, zagotować z pozostałymi składnikami zalewy. Przestudzone buraki, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalewę przecedzić (odcedzone liście laurowe dołożyć do potartych buraków) zimną(...)buraki, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie przełożyć w słoiki, pasteryzować 10 minut od zagotowania. Z tych proporcji wyszło mi 8 słoiczków 370 ml. Artykuł Buraczki tarte pochodzi z serwisu KieruneKuchnia

Kierunekuchnia
Botwinka do słoików 223

pęczki koperku (opcjonalnie) 5 ząbków czosnku Na każdy 1 litr wody + ¼ szklanki octu jabłkowego + 2 łyżki soli + 1 łyżka cukru Jak zrobić botwinkę do słoików: Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki skrobiemy lub obieramy cienko. Botwinkę rozdrabniamy tak jak lubimy, ja buraczki kroję w grubą kostkę, a łodygi i liście drobniej. Koper myjemy, osuszamy i siekamy ( tym razem nie wykorzystałam(...)koperku, dodam go podczas przygotowania zupy), a czosnek kroimy w plasterki. Do czystych, wyparzonych słoików przekładamy mieszankę botwinki, buraczków, kopru i czosnku, ugniatamy. Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier, sól i ocet. Zalewą zalewamy botwinkę w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy 15 minut od zagotowania się wody w garnku. The post Botwinka do słoików appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny przepis. 1927

chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.” (Księga III, wers 706-707). Chłodnik litewski przepis. Chłodnik z botwiny. – Składniki: duży pęczek botwiny wraz z buraczkami (razem 400g = 200g buraczków + 200g liści z łodygami) woda przegotowana (*tyle, by zakryć botwinkę w garnku; u mnie 800ml) 1 pęczek rzodkiewki – ok, 150g, bez liści 4 średnie ogórki gruntowe (ok. 220g(...)uznania; u mnie kefir) kilka gałązek szczypiorku jajka ugotowane na twardo (zobacz wpis: Jak ugotować jajka na twardo? ) Chłodnik litewski przepis. Chłodnik z botwiny. – Wykonanie: Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki obrać i pokroić w małą kosteczkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Łodygi botwinki wraz liśćmi pokroić drobno. Włożyć całość do garnka i zalać taką ilością wody

Kulinarne Przeboje
Botwinka z czosnkiem, jako dodatek do mięs. 182

Duzy ząbek czosnku Łyczka masła Sok z cytryny Koperek Sól Pieprz Łyżka śmietanki ( u mnie 18% ale można dać 30%) Kilka płatków parmezanu (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Liście i łodyżki myjemy, buraczki szorujemy (nie obieramy), suszymy. Buraczki kroimy w cieniuteki plasterki, resztę siekamy ma ok 2-3 cm kawałki. Na petelni roztapiamy masło. dodajemy czosnek        posiekany(...)paseczki, następinie buraczki-całość chwileczkę przesmażamy. Dodajemy łodyżki i liście oraz śmietankę. Po 2-3 minutach, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny-można dodać kilka ziaren cukru. Przed podaniem posypujemy koperkiem oraz płatkami parmezanu

Kopystką po garach
Kurczak w botwince 136

warzywnego Przygotowanie: Kawałki kurczaka panierujemy w jajku i bułce, podsmażamy na patelni by skórka zrobiła się chrupiąca. Odkładamy je talerz. Liście botwinki dokładnie myjemy i kroimy w mniejsze części. Buraczki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy starte buraczki i chwilę podsmażamy. Dodajemy liście, posiekany koperek, wlewamy bulion, doprawiamy i gotujemy(...)około 15 minut. Do buraczków dolewamy śmietankę i mieszamy. Na wierzchu kładziemy kawałki kurczaka a na nich mozzarellę. Patelnię przykrywamy i gotujemy około 10 minut by kurczak doszedł w środku, a ser się rozpuścił. Smacznego

Życie ze smakiem

Proponowane wyszukiwania