buraczki - 4888 przepisów (strona:37/326)

Pikle-śmikle #3, czyli szybkie buraczki słodko-kwaśne... 102

Piklowane ogórki okazały się totalnym przebojem, podobnie, jak piklowana marchewka . Dlatego, kiedy Oddbox dostarczył buraczki przyszła kolej na następny eksperyment...   Przepis ze strony My recipes .   Składniki: (na 1 spory słoik/pojemnik, jakieś 3 szklanki pojemności)   3 średnie buraczki (może wielkości pięści) 1 szklanka (250ml) octu 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ziarenek pieprzu(...)listki laurowe  Dokładnie umyj i wysterylizuj wybrany pojemnik -  przelej wrzącą wodą i zostaw do wysuszenia, albo wytrzyj do sucha czystą ściereczką.   Buraczki ugotuj (przepołowione), albo upiecz - to można spokojnie zrobić dzień wcześniej. Ostudzone oczyść, obierz i pokrój na półplasterki. Następnie ułóż warstwami w słoiku/pojemniku. W niewielkim garnuszku wymieszaj ocet, cukier, sól, pieprz i listki laurowe

Lejdi of the house
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 103

drugie śniadanie, na obiad, a nawet jako przekąska po kolacji 🙂 Chłodnik z botwinki świetnie smakuje z odsmażanymi ziemniaczkami . Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki(...)zsiadłego mleka 400 ml jogurtu greckiego naturalnego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, cukier jaja ugotowane na twarde (po jednym na porcję) Przygotowanie Chłodnika z botwinki: Botwinkę dobrze opłukać, buraczki obrać i drobniutko pokroić. Łodygi odkroić od liści i drobno posiekać. Wrzucić do rondelka. 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) Liście botwiny zwinąć w rulon, przekroić

Moja Delicja
Sałatka z nektarynek i buraczka 109

Sałatka pełna witamin. Buraczki ćwikłowe połączone z nektarynką, szpinakiem i serem. Sprawdzi się świetnie podana jako lunch, który można zjeść w domu ale także śmiało zabrać do pracy. Sałatkę doprawiłam do smaku delikatnym sosem z oliwy, miodu i soku z cytryny. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sałatka z nektarynek i buraka Składniki(...)łyżki ziaren: słonecznika, pinii, dyni Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu (kwiatowy) szczypta soli szczypta pieprzu Jak zrobić sałatkę z nektarynek. Buraczki pokroić w małą kostkę. W taką samą kostkę pokroić nektarynki oraz ser Camembert. Półmisek do serwowania wyłożyć szpinakiem, na którym ułożyć pokrojone składniki. W kubku wymieszać sól, pieprz, oliwę

MeCooks
Buraczki z marchewką i jabłkami na zimę - sałatka do słoików 298

Witam serdecznie, tym razem propozycja na sałatkę na zimę z buraczkami, marchewką i jabłkami. Sałatka jest bardzo smaczna i idealnie nadaje się do podania, do ziemniaczków z mięsem i nie tylko. Sałatka jest łagodna w smaku, lekko winna i według mnie jak i domowników bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z buraczkami będziemy potrzebowali: z podanej(...)ziarenek pieprzu 3 listki laurowe oraz około 1 L wrzątku do przelania cebuli miska o pojemności około 7 litrów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Buraczki na zimę Przygotowanie: Umyte buraki przekładam do garnka, zalewam wodą i garnek stawiam na gazie. Buraki gotuję pod przykryciem około 35 minut, tak żeby można było wbić widelec w buraka

Uwaga Babcia Gotuje
Ciasto z buraczkami 113

Robiłam kilka razy ciasto marchewkowe i jest pyszne, ale ciasta z buraczkami nie robiłam i nie jadłam nigdy. Postanowiłam w końcu upiec i powiem Wam, że jest naprawdę dobre. Robi się je szybko, jest bardzo puszyste i wilgotne. Spróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ciasto z buraczkami Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 1 godz Składniki 2 szklanki(...)tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 1 h. Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Smacznego. ciasto_z_buraczkami_to_co_lubie_gotuje_i_polecam Artykuł Ciasto z buraczkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Jajka faszerowane ćwikłą (buraczkami z chrzanem) 129

Przepis na jajka faszerowane buraczkami z dodatkiem chrzanu. Jeśli lubicie faszerowane jajka to te powinny Wam przypaść do gustu. Mają piękny kolor więc przy okazji mogą być również ozdobą stołu. To smaczny pomysł na Wielkanocne śniadanie i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Jajka faszerowane ćwikłą (buraczkami z chrzanem) Porcje 8 Składniki 4 jajka ugotowane na twardo(...)jajek, schładzamy i dowolnie ozdabiamy. Uwagi Na blogu znajdziecie również przepisy na faszerowane jajka: z czosnkiem niedźwiedzim z pieczarkami z tuńczykiem i kaparami jajka faszerowane podpiekane jajka faszerowane ćwikłą (buraczkami z chrzanem) to co lubie gotuje i polecam Artykuł Jajka faszerowane ćwikłą (buraczkami z chrzanem) pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka z buraczkami i grzankami 160

Sałatka z buraczkami i grzankami to kompozycja kilku idealnie dobranych składników, które łączą się ze sobą tworząc wyjątkowy smak. Przygotowując tą sałatkę możecie użyć gotowych, gotowanych buraków, które dostanie w markecie, albo przygotujcie je sami. Buraki mogą być pieczone, lub gotowane. Uważam, że znacznie lepsze są te pieczone, dlatego w tym przepisie wykorzystam właśnie pieczone buraki. Zobacz również: Surówka(...)pieczonych buraków Składniki 2 duże buraki natka pietruszki czerwona cebula pieczywo razowe oliwa pieprz sól Sałatka z buraczkami i grzankami – przepis Buraki dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je ok. 1 godz 45 minut w temperaturze 160 st. C. Wyjmujemy je następnie z piekarnika i studzimy. Buraki obieramy ze skórki i kroimy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chłodnik buraczkowy na przekór upałom 114

własną myślą. Zapomniał. Toteż owego dnia mój zakręcony synek przepięknie zwarzył nam chłodnik ogórkowy,  nadawał się tylko do wyrzucenia. Szkoda.  Tymczasem dziś mam propozycję opartą na młodych buraczkach czerwonych. Na 4 do 5 porcji podzielcie składniki na pół, ja zawsze przygotowuję ilość wystarczającą na dwa dni, dlatego użyłam: - 3 butelki kefiru naturalnego 400g - 1 duży kubek jogurtu(...)naturalnego  - 130ml koncentratu buraczkowego Krakusa - 1 pęczek młodych buraczków  - 2 średnie ogórki  - pęczek zielonego  koperku - sól i pieprz  Na początek posiekane buraczki, korzeń w kostkę i wszystkie liście siekam dość drobno. Gotuję potem do miękkości w leciutko posolonej wodzie, niedużo wody, ledwie do zakrycia ćwikły. Potem studzę, a w międzyczasie przygotowuję resztę, ogórki

I tu będę miała takie te
BURACZKI ZASMAŻANE DO OBIADU- NAJLEPSZE NA CIEPŁO 93

Zasmażane buraczki to doskonały dodatek do obiadu. W mojej rodzinie tak przygotowane buraczki są uwielbiane, dlatego też przygotowuję je bardzo często. W zasadzie to nie wiem dlaczego nie mam przepisu jeszcze tu na blogu dostępnego dla Was :) Ale już szybciutko nadrabiam :) Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, więc zapraszam :) Składniki: * 500 g buraków * około 40 g masła(...)garnka, zalać wodą, ugotować do miękkości. Odlać wodę i wystudzić. Zimne buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny (buraczki powinny mieć posmak słodko- kwaśny). W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i dobrze rozmieszać, aby nie było grudek. Następnie do garnka przełożyć starte buraczki razem z powstałym podczas

Zrób to smacznie
Sprawdzone pomysły na letnie dania 156

bulionu 400 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanego koperku 2 małe ogórki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka octu Przygotowanie 1. Botwinkę umyć, pokroić, buraczki obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. 2. Do zagotowanego rosołu dodać buraczki i grubsze łodygi, należy je gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 minut, na średnim ogniu(...)buraczki nie zmiękną, liście należy dodać pięć minut przed końcem gotowania. 3. Wywar należy wystudzić, następnie dodajemy kefir, śmietanę, koperek i szczypiorek oraz pokrojonego ogórka. 4. Danie doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem oraz odrobiną octu. Mieszamy i chłodzimy w lodówce. Gotowe danie można podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, młodymi ziemniakami lub obranym ogórkiem. Najbardziej tradycyjnym

sierotka maRysia w kuchni
Podpłomyki z kozim serem i młodymi warzywami 179

kozim serem i młodymi warzywami Potrzebujesz: Na ciasto 225g mąki pszennej + do podsypania 1 łyżka oleju 125ml wody 2 szczypty soli Dodatki 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 2 buraczki botwiny z liśćmi 1/2 małej cukinii 1 roladka sera koziego 1/2 pęczka szparagów liście rzodkiewki oliwa sól brązowy cukier Sposób przyrządzenia: Ciasto  1. Przesiej mąkę i połącz(...)części. 5. Oprósz blat mąką i rozwałkuj porcje ciasta na jak najcieńsze placki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodatki i pieczenie 1. Pokrój warzywa (cukinia, buraczki, dymka) i ser w cienkie plasterki. 2. Posmaruj ciasto oliwą i układaj warzywa. liście i ser w piękne konstelacje :) 3. Oprósz całość solą, buraczki posyp brązowym cukrem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Gryczana tarta z botwinką i ricottą FIT 96

rozwałkowujemy ciasto (lub bezpośrednio wygniatamy nim spód formy). Ciasto umieszczamy w przygotowanej wcześniej formie, nakłuwamy widelcem i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. MASA BOTWINKOWA: Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy buraczki i odkładamy je na bok. Liście z łodyżkami siekamy i gotujemy 5 minut w małej ilości wrzącej, osolonej wody (z bulionem, jeśli go używamy), aż zmiękną. Odcedzamy i studzimy(...)Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. W dużej misce łączymy ostudzoną botwinkę, starte buraczki, ricottę, jajko, parmezan i przyprawy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód, posypujemy rozkruszoną fetą i pieczemy przez 30-35 minut. Podajemy z kiełkami rzodkiewki. Smacznego! Artykuł Gryczana tarta z botwinką i ricottą FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim serem 115

twarożku i dużej ilości koperku. Pyszna! Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim twarożkiem Składniki: 2 pęczki botwinki ( ja miałam jeden z większymi buraczkami i jeden z mini buraczkami) 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 5-6 ugotowanych, młodych ziemniaków ( najlepiej zużyć resztki z obiadu) 6-7 jajek 2/3 szklanki kwaśnej śmietany pół(...)pęczka koperku 150 g twarożku koziego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Z botwinki obciąć buraczki i obrać je a następnie pokroić na połówki a połówki posiekać w cienkie plasterki, przełożyć do garnka, zalać wodą żeby je przykryła i gotować na wolnym ogniu aż zmiękną ok 10-15 minut, odcedzić. Cebulę posiekać, ziemniaki pokroić

Cooking for Emily
Zapiekany omlet z nowalijkami 194

Taki omlet idealnie sprawdzi się na śniadanie ale i na popołudniową słoną przekąskę. Na ciepło i na zimno zachwyci niejdnego! :) Zapiekany omlet z nowalijkami Potrzebujesz: 2 młode marchewki 2 buraczki z botwiny 1/2 małej cukini 1-2 cebule dymki 1 łyżka klarowanego masła sól do smaku Masa jajeczna: 4 jajka 1 łyżeczka curry w proszku 100ml mleka 2 łyżki(...)pieprz do smaku 1 łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa umyj i obierz, jeśli potrzeba. 2. Pokrój warzywa: marchew na grube plastry pod skosem, cukinię i dymkę w półplasterki, buraczki w platerki lub wzdłóż na połówki. 3. Podsmaż warzywa na maśle do miękkości (połówki buraczków podgotuj) i dopraw odrobiną soli. 4. Naczynie do zapiekania natłuść łyżeczką masła

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zasmażane buraczki 135

warzywa. Kto jednak twierdzi, że klasyka jest zła, niech pierwszy rzuci kamień - w mojej kuchni mimo wszystko klasyki nie brakuje i dlatego dziś do obiadu będą właśnie klasyczne zasmażane buraczki. Zasmażane buraczki - przepis Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 2 buraki, łyżeczkę oleju rzepakowego, łyżkę octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku, natkę pietruszki do posypania. 1. Buraki ugotuj(...)miękkości (mi to zajęło ok. godziny), obierz i zetrzyj na grubej tarce. 2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj buraki, sól, pieprz, chwilę przesmaż i wymieszaj z octem. 3. Gotowe buraczki wyłóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki. P.S. Jeśli będzie już gotować buraki zastanówcie się, czy nie ugotować dodatkowej sztuki lub dwóch, które będziecie mogli wykorzystać następnego dnia

Z notatnika dietetyka