smak jaki nadają potrawom i oczywiście kolor. Niezbyt przepadam za czyszczeniem rąk po ich krojeniu, ale czego się nie robi dla nieba w gębie. Wydaje mi się, że obecnie buraczki wracają do łask i coraz więcej osób po nie sięga. Pamiętam, że kiedy wzbraniałam się przed jedzeniem zupy buraczkowej to babcia mówiła mi, że jak będę ją jeść(...)będę mieć więcej krwi… Okazało się, że babcia miała po części rację, co prawa nie chodziło o zwiększenie ilości krwi, ale prawdą jest że buraczki pomagają w zapobieganiu anemii i zwiększają przyswajalność tlenu przez komórki, więc yee! Jedzmy buraczki! Ciekawostka: aby dostarczyć organizmowi najwięcej zdrowych składników z buraka warto pić świeży, sok z buraków. Jeżeli je ugotujemy
rabarbarowoniewyczuwalny. Takie desery na śniadanie lubię! Niebo w gębie <3 Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na buraczki to kliknijcie tutaj -> klik ! Bordowe Pankejki 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: buraczki ze słoiczka 110g mleko 95ml jajko 1 sztuka mąka pszenna(...)łyżeczka ksylitol lub cukier 35g szczypta soli masło lub olej do smażenia jogurt grecki do podania ok. 130g sos czekoladowy: woda 40ml kakao 20g miód do posłodzenia Wykonanie: Buraczki miksujemy z mlekiem, a następnie roztrzepujemy z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki na placuszki i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu (po 2-3 minuty z obu stron). W międzyczasie
rabarbarowocytryny • 4 jajka • 4 kawałki sera feta Wykonanie: • Botwinkę umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki – osobno liście, osobno łodyżki. Malutkie buraczki pokroić w plasterki. • W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim buraczki i łodyżki. • Dolać 1,5 litra gorącej wody, dodać bulion wegetariański, sól i pieprz(...)smaku. • Gotować do miękkości buraczków. Zakwasić sokiem z cytryny. • Podawać z gotowanym jajkiem i pokruszoną fetą
To co kochampomysł na buraczki z jogurtem natknęłam się przeglądając książkę z przepisami z krajów perskich (Iran). Tak przygotowane buraczki to banalnie prosta i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka, która idealnie nadaje się do mięs czy ryb, ale także do samodzielnego jedzenia, np jako przekąska do pracy. Ponadto sałatka z buraczków ma fantastyczny, intensywny kolor, który ożywi każdy(...)talerz. Polecam! Składniki : 500g ugotowanych buraków 200ml jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie : Buraczki pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski, dodać jogurt, sól i pieprz i opcjonalnie sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać, aż jogurt nabierze różowego koloru. Schłodzić i podawać. Smacznego
Codzienne GotowanieLekka i smaczna sałatka do obiadu z rukolą, buraczkami, jabłkiem i ogórkami małosolnymi. Doskonale pasuje do dań mięsnych lub grilla. Składniki: 3 garście rukoli 4 ugotowane młode buraczki 3 ogórki małosolne 1 jabłko Olej z pestek dyni Sól morska o`Sole Pieprz kolorowy Prażone ziarna Sposób przygotowania: Ugotowane buraczki i jabłko obieramy, razem z ogórkami małosolnymi kroimy(...)kostkę, przekładamy do miski, dodajemy olej, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Rukolę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, układamy na talerzu, wykładamy sałatkę z buraczków, wierzch posypujemy prażonymi ziarnami
Bajeczna KuchniaSałatka śledziowo ziemniaczana z jabłkiem i buraczkiem jest pyszna, łatwa w przygotowaniu a do tego pięknie prezentuje się na stole. W przygotowaniu poszłam troszkę na łatwiznę i użyłam buraczków konserwowych co przyspieszyło jej proces wykonania, ale czemu sobie życia nie ułatwiać? W oryginalnym przepisie gotujemy lub pieczemy buraczki doprawiamy octem jabłkowym lub sokiem z cytryny i cukrem(...)najbardziej. Składniki: 3 średnie płaty śledziowe solone 1 szklanka mleka 3 średnie ziemniaki 1 duże jabłko 1/2 puszki groszku konserwowego 3 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 słoiczek buraczków konserwowych sól pieprz do smaku Do dekoracji: natka pietruszki i roszponka Przygotowanie: Śledzie kroję na centymetrowe paseczki i moczę przez noc w mleku. Ziemniaki gotuję w skórkach po ostudzeniu
W kuchennej krainiemały buraczków) 2 ząbki czosnku 300g kefiru liść laurowy jajko 2 ziela angielskie kawałek marchewki kawałek selera łyżka posiekanego koperku przyprawy: curry, płatki chilie WYKONANIE: buraczki umyć i obrać liście botwiny blanszujemy ok 5-7 min w niewielkiej ilości wody ugotować buraczki z liściem laurowym i zielem angielskim (po ugotowaniu wyciągnąć liść laurowy i ziele(...)angielskie) - pozostawiamy je w wodzie ugotowane buraczki, razem z wodą w której je gotowaliśmy, blendujemy z pozostałymi składnikami (oprócz jaja) jajko gotujemy na twardo na dnie talerza układamy zblanszowane liście botwiny, zalewamy chłodnikiem, wkrajamy jajko i posypujemy koperkiem
healthy dreamsBardzo lubię malutkie marynowane buraczki, robię je co roku, później wykorzystuję do obiadu lub do sałatek. Składniki: 2,5-3 kilogramy małych buraczków Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu 3 łyżki soli 6 łyżek cukru Sposób przygotowania: Buraczki myjemy nie obierając, przekładamy do garnka, zalewamy wodą(...)gotujemy do miękkości, uważając żeby się nie rozgotowały. Odcedzamy z wody, ostudzone obieramy i układamy w słoikach. Składniki zalewy zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy buraczki w słoikach. Pasteryzujemy przez 25 minut
Bajeczna KuchniaKotletów mielonych nie wyobrażam sobie bez jednej z dwóch rzeczy - buraczków podawanych na ciepło lub bez mizerii. Z racji chłodniejszych dni buraczki wydaja się opcja zdecydowanie bardziej rozgrzewająca nasze podniebienia. Lubicie? Składniki: 1 kg buraczków szczypta cukru szczypta kwasku cytrynowego sól, pieprz łyżka masła Przygotowanie: Buraczki obieramy, myjemy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy w lekko osolonej
ChilliJemyŚwietna propozycja na obiadek zamiast tradycyjnego schabowego. Roladki nadziane są startym buraczkiem i chrzanem. Ciekawie się prezentują bo jak to przy buraczkach wszystko zabarwione i są naprawdę pyszne. składniki: 6 plastrów schabu 2 średnie ugotowane lub upieczone czerwone buraczki 1-2 łyżki tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka sól,pieprz 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia(...)Buraczki zetrzeć na tarce na puree. Do startych buraczków dodać chrzan i dokładnie wymieszać, ilość chrzanu wedle uznania zależy jak lubimy ostre. Schab rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Następnie buraczkowo-chrzanowym puree posmarować przygotowane plastry schabu. Potem mięsko zwinąć w roladkę, można spiąć wykałaczką aby nie rozwijało się przy smażeniu. Następnie roladki panierować w jajku i bułce
Monia miesza i gotujegazie. Gotuję, aż będą miękkie. Zdejmuję, odlewam wodę i studzę. Zimne obieram ze skóry i ścieram na tarce o drobnych oczkach lub malakserem ścieram na tarczy do ziemniaków. Buraczki zagotowuję, doprawiam do smaku solą, cukrem i pieprzem. Cebulę obieram i drobno szatkuję. Podsmażam na rumiano na łyżce oleju i dodaję do buraczków. Olej rozgrzewam na patelni, dodaję(...)mąkę i zasmażam przez kilka minut, by mąka nabrała złotego koloru. Zasmażkę dodaję do gotujących się buraczków i gotuję przez chwilę. Podaję z ziemniakami z wody i kotletem z mięsa mielonego. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenkaszy pęczak 1/4 szklanki czerwonego wina szczypta soli szczypta pieprzu 1/2 szklanki tartego parmezanu 2 łyżki masła oliwa z oliwek Składniki na pieczone buraczki: 2-3 duże buraczki 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli szczypta pieprzu szczypta tymianku Dodatkowo: parmezan do posypania świeża natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI(...)Zaczniemy od pieczonych buraczków - będą gotowe mniej więcej w tym samym momencie, co kaszotto. Buraki obieramy, kroimy na ćwiartki. Oliwę mieszamy z miodem; obtaczamy każdy kawałek buraka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 40 minut. 2. Gdy nasze buraczki już się pieką
My Culinary ArtPyszny czerwony barszczyk. Smak zawdzięcza dodaniu soku z kiszonych buraczków. Prosty do zrobienia. Oczywiście najlepszy z dobrym mięsnym wywarem, ale kiedy go nie mam , zastępuję bulionem z kostki.składniki3 - 4 buraczkiok 500 ml wody4 ząbki czosnkuparę ziarenek pieprzu500 ml wywaru mięsnegook(...)kwasu z buraków ( z tego przepisu)majeraneksólpieprzparę suszonych grzybów - opcjonalnieprzygotowanieBuraki obrać, pokroić w grube plastry, zalać niedużą ilością wody - ok 0,5 l tak aby zakryła buraczki, dodać grzyby, pieprz, czosnek. Ugotować do miękkości. Najczęściej robię to w szybkowarze. Ugotowane buraczki odcedzić, odłożyć na bok (można zetrzeć i zjeść do obiadu), a do wywaru buraczanego dolać
Stare Garyjeszcze nie nastawił zakwasu na barszczyk czerwony, ma ostatni dzwonek. Składniki:* 1 kg buraków* 1 kromka razowego chleba* czosnek* liście laurowe* ziele angielskie* ziarna pieprzu czarnego* przegotowana, zimna wodaWykonanie:Buraczki wyszorować, obrać ze skóry(...)pokroić w plastry.W słoiku układać plasterki buraków, wsypać kilka ziaren pieprzu, 3-4 ziarnka ziela angielskiego, 2-3 liście laurowe, 2-3 ząbki czosnku. Przykryć następną partią pokrojonych buraczków. Ponownie wsypać przyprawy i czosnek. Ułożyć ostatnią warstwę buraczków. Całość zalać zimną, przegotowaną wodą, tak, żeby woda przykryła buraczki. Na wierzchu położyć kromkę razowego chleba.Słoik przykryć gazą
kolorowotorcikowo