buraczki - 4888 przepisów (strona:38/326)

Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim serem 98

twarożku i dużej ilości koperku. Pyszna! Frittata z botwinką, młodymi ziemniakami i kozim twarożkiem Składniki: 2 pęczki botwinki ( ja miałam jeden z większymi buraczkami i jeden z mini buraczkami) 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 5-6 ugotowanych, młodych ziemniaków ( najlepiej zużyć resztki z obiadu) 6-7 jajek 2/3 szklanki kwaśnej śmietany pół(...)pęczka koperku 150 g twarożku koziego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Wykonanie: Z botwinki obciąć buraczki i obrać je a następnie pokroić na połówki a połówki posiekać w cienkie plasterki, przełożyć do garnka, zalać wodą żeby je przykryła i gotować na wolnym ogniu aż zmiękną ok 10-15 minut, odcedzić. Cebulę posiekać, ziemniaki pokroić

Cooking for Emily
Zapiekany omlet z nowalijkami 175

Taki omlet idealnie sprawdzi się na śniadanie ale i na popołudniową słoną przekąskę. Na ciepło i na zimno zachwyci niejdnego! :) Zapiekany omlet z nowalijkami Potrzebujesz: 2 młode marchewki 2 buraczki z botwiny 1/2 małej cukini 1-2 cebule dymki 1 łyżka klarowanego masła sól do smaku Masa jajeczna: 4 jajka 1 łyżeczka curry w proszku 100ml mleka 2 łyżki(...)pieprz do smaku 1 łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: 1. Warzywa umyj i obierz, jeśli potrzeba. 2. Pokrój warzywa: marchew na grube plastry pod skosem, cukinię i dymkę w półplasterki, buraczki w platerki lub wzdłóż na połówki. 3. Podsmaż warzywa na maśle do miękkości (połówki buraczków podgotuj) i dopraw odrobiną soli. 4. Naczynie do zapiekania natłuść łyżeczką masła

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zasmażane buraczki 115

warzywa. Kto jednak twierdzi, że klasyka jest zła, niech pierwszy rzuci kamień - w mojej kuchni mimo wszystko klasyki nie brakuje i dlatego dziś do obiadu będą właśnie klasyczne zasmażane buraczki. Zasmażane buraczki - przepis Do przygotowania surówki będziesz potrzebować: 2 buraki, łyżeczkę oleju rzepakowego, łyżkę octu balsamicznego, sól i pieprz do smaku, natkę pietruszki do posypania. 1. Buraki ugotuj(...)miękkości (mi to zajęło ok. godziny), obierz i zetrzyj na grubej tarce. 2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj buraki, sól, pieprz, chwilę przesmaż i wymieszaj z octem. 3. Gotowe buraczki wyłóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki. P.S. Jeśli będzie już gotować buraki zastanówcie się, czy nie ugotować dodatkowej sztuki lub dwóch, które będziecie mogli wykorzystać następnego dnia

Z notatnika dietetyka
PROJEKT ŚNIADANIE: Wiosenne grzanki z botwinką 110

rytm chrupie ciepła grzanka... To będzie dobry dzień, chodźcie! :) Wiosenne grzanki z botwiną na 4 grzanki Potrzebujesz: 4 kromki ulubionego pieczywa olej rzepakowy dobrej jakości 2-3 buraczki botwinki z liśćmi 2 dymki ze szczypiorem 1/3 młodej cukinii / garść groszku cukrowego 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 100g twarogu półtłustego 4 łyżki jogurtu naturalnego świeży szczypiorek(...)rzodkiewki Sposób przyrządzenia: 1. Umyj warzywa i pokrój: buraczki, cukinię i białą część dymki w plasterki, liście botwiny i szczypior dymki w słupki ok. 3-4cm. 2. Na 2 łyżkach oleju podsmaż najpierw buraczki z cukinią, a kiedy zmiękną, dodaj liście botwinki i obie części dymki - podsmażaj przez ok. 1-1,5 min. 3. Dopraw solą, pieprzem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Buraczki w sosie tysiąca wysp 103

kilku prostych składników, które zawsze mamy pod ręką. Świetny dodatek do obiadu, ale idealnie sprawdza się jako zdrowy, samodzielny posiłek np na lunch czy kolację. Uwaga jest uzależniająca! PRZEPIS BURACZKI W SOSIE TYSIĄCA WYSP Składniki : 3 buraki 1 matchewka 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu łagodnego lub pikantnego szczypta soli szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego łyżeczka soku z cytryny(...)zrobić buraczki w sosie tysiąca wysp: Zaczynamy od warzyw. Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub przy pomocy robota kuchennego. Jak wybrałam pomoc robota i nakładkę do krojenia warzyw z dużymi oczkami. Następnie majonez mieszamy z ketchupem, sola, pieprzem, sokiem cytrynowym. Potem buraka mieszamy z powstałym sosem tysiąca wysp. Artykuł Buraczki w sosie tysiąca wysp pochodzi

Dorota Smakuje
Hummus z burakiem 94

kawałki marchewki i różyczki brokułu. W smaku hummus z buraczkami jest rewelacyjny, wyraźnie czuć w nim tahini oraz czosnek, a łączy się to przyjemnie ze słodkością czerwonych buraczków. Ta wersja hummusu ma jedną wadę – zdecydowanie ze szybko się kończy. Udostępnij Składniki na hummus z burakiem 125 g suchej ciecierzycy 300-400 g czerwonych buraków 4 łyżki pasty(...)chili, kumin, wlać sok z cytryny oraz wodę, ponownie zmiksować do uzyskania gładkiej pasty. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie tahini lub sokiem z cytryny. Hummus z buraczkami wyłożyć na półmisek, posypać ziarnami sezamu i polać oliwą. Podawać do krakersów, słonych ciasteczek lub kawałków świeżych warzyw (marchwi, selera naciowego, pietruszki). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Hummus z burakiem

niecodziennikpary
buraczki zasmażane i jak chronić płytę indukcji przed zarysowaniem w trakcie gotowania... 126

zamieszać. Do cebuli dodać starte w blenderze na tarczy do warzyw ugotowane buraczki, wymieszać, dodać pieprz, sól, ocet i podsmażać z 3 minuty mieszając. Wsypać mąkę pszenną do buraczków i szybko łyżką wymieszać, podsmażać z 1 minutę, buraczki gotowe. Ręcznik papierowy pod garnkiem, patelnią, czajnikiem chroni płytę przed zarysowaniem, można swobodnie poruszać garnkiem, mieszać na patelni, przy(...)więcej wystawał poza patelnię. Jeśli papier jest czysty to można gotować na nim ponownie. Przy dłuższym smażeniu naleśników, placków papier szybciej żółknie od gorącej patelni i wtedy kładę nowy - buraczki zasmażane z cebulką i jabłkiem są pysznym dodatkiem do drugich dań, przy okazji doradzę, jak zadbać o płytę indukcji, gotuję tak zawsze na ręczniku papierowym, moja płyta prawie

W Mojej Kuchni Lubię
Warstwowa sałatka śledziowa 113

Warstwowa sałatka śledziowa Ilość porcji: 4 Przygotowanie: 60 minut Składniki: – 4-5 ziemniaków – 3-4 płaty śledziowe solone – pół czerwonej cebuli – 1-2 ugotowane lub upieczone buraczki – 2 ugotowane na twardo jajka – 4-6 łyżek majonezu – 2-3 łyżki jogurtu – pieprz – natka pietruszki do posypania Przygotowanie: Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę około(...)pozbyć się nadmiaru soli. Jeśli masz czas mocz śledzia nawet 40-60 minut. Śledzie pokrój w kawałki o podobnej wielkości jak ziemniaki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Buraczki ugotuj lub upiecz do miękkości, pokrój w drobną kostkę. Jajko ugotuj i drobno posiekaj w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Z majonezu i jogurtu przygotuj sos. Układaj sałatkę warstwami: śledź, cebula

nietylkopasta.pl
Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków 369

słoika lub kamionkowego naczynia wkładamy czosnek, listki laurowe, ziele angielski oraz pieprz czarny. Na koniec wkładamy pokrojone buraki.  W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Solanką zalewamy buraczki. Buraczki dociskamy, aby nie wypływały na wierzch, np. małym spodeczkiem. Słoik przykrywamy i odstawiamy na 6 dni. Słoik przykrywam ściereczką lub zakrętką. Jednak zakrętki nie zakręcam, aby był dostęp powietrza(...)wody wrzucamy wszystkie składniki bulionu i całość doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu, z leciutko uchyloną pokrywką, gotujemy 1,5 godziny.  Bulion odcedzamy. Wykonanie barszczu: Buraczki myjemy i w łupinkach gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do przecedzonego bulionu wrzucamy starte buraczki, wlewamy przygotowany zakwas i wywar

Smak mojego domu
Śledzie w buraczkach czerwonych 143

ostudziłam i połączyłam z burakiem i jabłkiem. Dodałam majonez i śmietanę. Dosypałam 1 łyżeczkę cukru, oprószyłam pieprzem i delikatnie posoliłam. Dolałam ocet. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut by buraczki przeszły smakami. W miarę potrzeby doprawiłam cukrem bądź dolałam octu. Ja osobiście lubię słodko - kwaśne buraczki. Po tym czasie pokroiłam matiasy w paski 2 cm i połączyłam(...)buraczkami. Wstawiłam na noc do lodówki. Notatki: * przyprawiać wedle własnego smaku Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Sałatka śledziowa z domowym majonezem 118

cebula, ziemniak i buraczek ćwikłowy połączyłam z miękkim, aromatycznym śledziem. Sałatkę doprawiłam zrobionym przeze mnie osobiście domowym majonezem Przepis na domowy majonez znajdziecie w linku tutaj: Majonez na żółtkach Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do zrobienia sałatki śledziowej. 35 dkg filetów śledziowych w oleju 30 dkg ugotowanych buraczków ćwikłowych 5 jajek(...)szczyptą soli, pieprzem oraz musztardą. Śledzie pokroić na małe kawałki. W misce ułożyć partiami warzywa, śledzie oraz sos majonezowy. Ja na spód dałam połowę ziemniaków, później połowę marchwi, połowę buraczków, śledzie, sos majonezowy, cebulę, później pozostałą część ziemniaków, marchewki i buraczków. Na wierzchu położyłam starte na tarce jajka. Gotową sałatkę należy schłodzić w lodówce. Sałatka śledziowa z domowym

mecooks
Buraczki 166

postanowiłam wypróbować i wyszło całkiem nieźle. 3 kg buraków 1 kg cebuli 0,5 szkl. octu 0,5 szkl. oleju 0,5  szkl. cukru sól,pieprz do smaku Buraczki umyć i ugotować do miękkości.Obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.W dużym garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulkę i lekko(...)podsmażyć.Dodać buraczki,ocet i cukier i gotować jeszcze ok 10 min.(co jakiś czas mieszając).Gorące buraczki przełożyć do słoików ,mocno zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia przykryte ściereczką. Źródło- klik

Moje domowe kucharzenie
Botwinka – zupa z młodych buraków 102

Botwinka to inaczej zupa z młodych buraczków oraz ich liści. Przygotowuje się ją zazwyczaj wiosną lub wczesnym latem, kiedy buraczki mają odpowiednią wielkość i nie są jeszcze wyrośnięte. Jednak jak sami wiemy, dziś możemy botwinkę dostać w większości sklepów i cieszyć się jej smakiem każdego dnia. Na pewno botwinka będzie smakować fanom barszczu czerwonego oraz miłośnikom buraczków(...)gotujemy jeszcze kilka minut. 6 Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniakami oraz świeżą zieleniną. Porady Jeżeli chcecie, aby zupa była bardziej aromatyczna lub jeżeli botwinka ma zbyt małe buraczki, dodajcie dodatkowego buraka do wywaru - w momencie, kiedy do garnka wrzucacie botwinkę (musi być on obrany i pokrojony w kawałki).   Artykuł Botwinka – zupa z młodych buraków pochodzi

Kuchnia Bazylii
Chłodnik litewski 147

porcji: 4-5 Przygotowanie Młode buraczki odkrawamy od łodyg botwiny i myjemy. Następnie obieramy i kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę (taką jak na sałatkę jarzynową). Pokrojone buraczki wkładamy do małego rondelka, zalewamy wodą i stawiamy na gazie. Gotujemy przez około 5 minut od zagotowania. Następnie wyłączamy gaz i pozostawiamy wszystko do przestygnięcia. Do miski wlewamy kefir/ma(...)usuwamy łyżką miąższ i pestki (nie wyrzucajcie tego, woda z ogórka to świetny tonik odświeżający do twarzy ;)). Kalarepę, ogórka i rzodkiewkę kroimy w kostkę tej samej wielkości, co wcześniej buraczki. Bierzemy także około 4 łodyżki botwiny wraz z liśćmi i drobno je siekamy. Z lodówki wyciągamy schłodzoną bazę do chłodnika. Wlewamy do niej wodę z buraczkami oraz dodajemy

Analiza Smaku
Kurczak duszony w botwince 171

stron na rumiano. Po usmażeniu ściągnąć kotlety z patelni i odstawić na bok. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i zetrzeć na tarce na najmniejszych oczkach. Liście drobno posiekać. Na tej samej patelni roztopić 1 czubatą łyżkę masła i lekko zrumienić duży ząbek czosnku starty(...)tarce o małych oczkach (lub przeciśnięty) przez praskę. Smażyć przez ok. 30 sekund, co jakiś czas mieszając. Kolejno na patelnię wrzucić starte na małych oczkach buraczki, przemieszać, dorzucić posiekane liście botwinki i smażyć przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Następnie wlać podgrzany bulion, śmietankę kremówkę oraz gęstą kwaśną śmietanę . Doprawić sos do smaku solą i pieprzem

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania