buraczki - 4888 przepisów (strona:47/326)

"Ravioli" z botwinką i gruszkami 123

trzcinowego, 1 łyżka cukru, sok z 1/2 cytryny, sos sojowy Kikkoman, 1 łyżeczka nektaru z granatów, 2 łyżki zimnego masła, 1 granat, listki mięty, oliwa, Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć. Buraczki pokroić w cienkie plasterki. Resztę posiekać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować około 4 minut od zagotowania. Dodać sok z 1/2 cytryny oraz 1 łyżeczkę sosu Kikkoman. Zagotować, odstawić(...)ostygnięcia. Przecedzić. Wywar odparować – powinniśmy otrzymać 5-6 łyżek wywaru. Dodać masło, wymieszać. Na patelni rozpuścić 2 łyżki cukru trzcinowego, gdy się rozpuści wrzucić plasterki buraczków, zamieszać, dodać 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę nektaru z granatów. Smażyć do zagęszczenia. Z granatu wyjąć pestki. Gruszki przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w poprzek w plasterki grubości

królestwo garów
Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem 208

dodatek, proponuję świeże pieczywo :) (KLIK) Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem  6 filetów śledziowych marynowanych  cieciorka ugotowana około 300 g (dobra cena KLIK)  pęczek dymki  buraczki marynowane wiórki ( 400 g)  marchew wiórki marynowana ( 400 g)  5 jajek ugotowanych na twardo  majonez 400 g ( użyłam firmowego z KLIK) pieprz świeżo zmielony Przygotowuję wszystkie(...)składniki i układam w misce warstwami.  Buraczki i marchew, należy dokładnie odsączyć na sitku.  Na spód połowa śledzi, obranych ze skóry i pokrojonych na mniejsze kawałki. Śledzie smaruję majonezem, wykładam odsączoną marchew , posiekaną dymkę i cieciorkę, oprószam mielonym pieprzem i smaruję majonezem. Wykładam resztę śledzi, buraczki , majonez , posypuję pieprzem. Na wierzch wykładam starte na grubych oczkach

Takie tam pichcenie
Sałatka z pieczonych buraków z rukolą, pomarańczą i kozim serkiem 197

naprawdę ciekawa kompozycja. Pierwszy raz piekłam buraczki i jestem zachwycona tym, jak intensywny smak i aromat mają, kiedy porządnie wygrzeją się w piekarniku.  Składniki: 6-8 małych buraczków (takich ok 4-5cm) 2 pomarańcze bez pestek rukola garść włoskich orzechów kozi serek (może też być twarożek z mleka krowiego) oliwa z oliwek ocet balsamiczny  sól(...)morska pieprz Przygotowanie: Buraczki obieramy, oprószamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i skrapiamy octem balsamicznym. Pieczemy 60 minut w temperaturze 160 stopni (ja piekłam z termoobiegiem), aż będą miękkie. Wyciągamy z piekarnika i przekładamy do miseczki aby wystygły. Kroimy je na mniejsze kawałki. Na talerz wykładamy rukolę, pokrojone pomarańcze i buraczki oraz gdzieniegdzie serek. Posypujemy orzechami

Kulinarne Inspiracje
Pierś gęsi z sosem śliwkowym i karmelizowanymi buraczkami 228

Nóżki posiekać. Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Dusić chwilę razem. Wymieszać z kaszą. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić kapelusze pieczarek. Piec 15- 20 minut. Karmelizowane buraczki 6 małych buraczków 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 1 łyżki octu balsamicznego Buraki umyć, ugotować w niewielkiej ilości wody lub na parze. Odcedzić, obrać, pokroić na ćwiartki(...)patelni skarmelizować miód, dodać tłuszcz. Doprawić octem balsamicznym. Na patelnię dorzucić buraczki, wymieszać. Gotować razem aż sos zgęstnieje (3 -5 minut). Smacznego

Pełny talerz
Sałatka z buraków po ukraińsku 322

buraczków. Przepis na swoim blogu podała Jelka . Przepis podaję za Dorotą. Sałatka jest wyśmienita i będzie doskonałym dodatkiem do wielkanocnych wędlin! O siebie dodałam sok z cytryny, by buraczki miały ładny kolor i dla złamania słodkiego smaku. Składniki: 1 kg ugotowanych buraczków (zrobiłam z 4 średnich buraków) garść orzechów włoskich 10 śliwek wędzonych (dałam suszone) 2 ząbki(...)czosnku (dałam 1) sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny Ostudzone buraczki zetrzeć na tarce. Skropić sokiem z cytryny. Orzechy podprażyć przez kilka minut na suchej patelni teflonowej i drobno posiekać. Śliwki pokroić w paseczki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko wymieszać doprawiając solą i pieprzem

Czerwień i błękit
Buraczki na barszcz wigilijny ( nie kiszone) 164

uwielbiam ich aromat) 2  łyżeczki soli 2 łyzeczki 4 łyzki soku z cytryny 1 cebula  2 l wody Składniki na 4 litrowe słoiki : 2 kg podłużnych buraczków 4 liście laurowe 8 kuleczek ziela angielskiego 4 goździki  (można pominać, ale ja uwielbiam ich aromat) 2  łyżeczki soli 4 łyżeczki soku z cytryny 1 cebula(...)wody Sposób przygotowania: Buraczki umyć, osuszyć i obrać obierakiem do warzyw, przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. W międzyczasie przygotować 4 litrowe słoiki uprzednio wyparzone. Do każdego wrzucić po kawałeczku cebuli, liściu laurowym, 2 gozdziki, pół łyzeczki soli i pół łyżeczki cukru, oraz po łyżce soku z cytryny ( dzięki dodaniu soku uzyskamy intensywniejszy kolor

Gosia gotuje
Buraczki na ciepło. 149

zaproponowałam Państwu przepisy na  BURACZKI NA ZIMNO, dziś kolejna odsłona tych pysznych warzyw, tym razem na gorąco. Przepis ten ma już trochę lat, ja go trochę odświerzyłam- BURACZKI NA CIEPŁO- świetne do sztuki mięsa, rewelacyjne do mielonych... SKŁADNIKI: 0,5- 1kg. buraczków 1 średnia cebula 2 łyżki śmietany(ja używa kwaśnej) 2 łyżki mąki(...)łyżki masła klarowanego sól, pieprz, odrobina cukru, ocet lub sok z cytryny( w ilości do smaku) WYKONANIE: Buraczki ugotować pod przykryciem, Następnie wyjąć, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, Połączyć z burakami i śmietaną, dusić kilka minut na małym ogniu, doprawić do smaku

Kuchnia Beaty
Barszcz czerwony- najlepszy 196

Buraczki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do bulionu dodać ziele angielskie i liść laurowy, całość zagotować. Gdy bulion się zagotuje przecedzić go, dodać starte buraczki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę cukru. Całość gotować do miękkości buraczków. Gdy buraki będą miękkie można (ale nie trzeba) usunąć je z barszczu, ja jednak(...)zostawiam buraczki które zjadamy wraz z barszczem;) Kolejno zupę należy doprawić do smaku pieprzem, solą oraz sokiem z cytryny. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo i ziemniaczkami. Na każdą porcję barszczu można dodać kleks kwaśnej śmietany. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pieczone buraki 154

gotowane w mundurkach. Choć ich pieczenie zajmuje grubo ponad godzinę. Dlatego namawiam, żeby upiec sobie kilka buraczków przy okazji pieczenia mięs, zapiekanek czy ciast. Nie będziecie żałować.Upieczone buraczki świetnie smakują w sałatkach czy surówkach.Składniki:buraki - ilość dowolna, ważne, aby były mniej więcej tej samej wielkościWykonanie:1. Buraki płuczemy i osuszamy.2. Na blaszkę wykładamy folię aluminiową(...)buraki i przykrywamy folią.3. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy, aż buraki będą miękkie (sprawdzałam patyczkiem do szaszłyków ich miękkość).4. Takie buraczki najlepiej obiera się jak są ciepłe (ale nie gorące). Wtedy skórka odchodzi całkiem dobrze, choć nie tak łatwo jak przy gotowanych burakach.Niemniej jednak polecam od czasu do czasu upiec buraczki

Kuchnia domowa Ani
Botwinka light- wegeteriańska 165

ocet1 l bulionu warzywnego1 lyzeczka maki insant (krupczatki)2 jajkaWykonanie: Botwinke dokladnie wyplukac,aby pozbyc sie piasku.Malych buraczkow nie obieram,tylko skrobie.Liscie pociac na 1-cm kawalki,a drobne buraczki w plasterki.Na patelni rozgrzac lyzke masla i posmazyc calosc,az liscie straca objetosc.Najpierw wrzucic pokrojone w plasterki buraczki,potem dorzucic liscie.Do garnka wlac bulion.Wrzucic pokrojona w talarki marchewke(...)warzywami calosc podsmazonej na masle botwinki i lyzke octu,zeby nasza botwinka nie stracila koloru.Gotowac do miekkosci 15-20 minut.Dla uzyskania intensywniejszego koloru botwinku mozna dodac 1-2 male buraczki przekrojone na pol.W miedzyczasie na malej patelni zeszklic mala cebule i czosnek.Na koniec dodac lyzeczke maki i polaczyc przygotowana zasmazke z zupa Jest to bardzo latwa i szybka zupa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz ukraiński 220

buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w czerwono - pomarańczowy.Do zupy wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy. Doprawić solą

Świat Domowej Kuchni
Botwinka 122

Botwinka, czyli zupa z młodych buraczków.Składniki:-pęczek młodych buraczków-koperek-kawałek wędzonki-ok. 100 ml kwaśnej śmietany-przyprawa warzywna   Wędzonkę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem przyprawy warzywnej.Wyciągamy i obieramy mięso.   Buraczki odcinamy od liści. Dokładnie myjemy i obieramy.Bardzo dokładnie myjemy też liście.Wszystko kroimy na kawałki.Koperek siekamy(...)drobno.   Buraczki wrzucamy do wody po wędzonce.Gotujemy ok. 15 minut.Dodajemy mięso.Dosypujemy koperek.   Do śmietany dolewamy troszkę zupy, mieszamy i wlewamy do garnka.Zagotowujemy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Kotlety mielone 172

tylko z buraczkami! Składniki: 500g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki 1 jajko 1 cebula1 ząbek czosnku Sól, pieprz, bazylia, oregano 100 g bułki tartej Olej do smażenia Buraczki tarte firmy Krokus Przepis:Czerstwe bułki namaczamy w wodzie aż do całkowitego rozmięknięcia. Następnie porządnie odsączamy. Do miski dodajemy mięso mielone, odsączone bułki, jajko, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, przyprawy(...)przez praskę. Wszystko wyrabiamy rękami na jednolitą masę.  Z masy formujemy płaskie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Następnie smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z buraczkami tartymi - jak dla mnie najlepszy dodatek do tego dania! Buraczki firmy Krokus były delikatne w smaku z wyczuwalną nutką cebulki. Pyszności

Emcia Pichci
Pierogi białym serem i botwinką 171

wilgotne - dosypać mąki.FARSZ:pęczek botwinki  lub 2 młodziutkie buraczki z liśćmi1 cebula - najlepiej też młoda150 g białego sera łyżka oleju rzepakowegosól, pieprz Botwinkę posiekać, buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Cebulkę pokroić w drobną kostkę.Olej rozgrzać, wrzucić cebulkę - zeszklić. Dodać buraczki - przesmażyć 2 minuty. Dodać botwinkę - poddusić około 5-7 minut.Ostudzi(...)zimnych buraczków dodać ser, sól pieprz - połączyć.Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać koła, napełniać farszem - sklejać pierogi.Gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia.Do polania:1 łyżka oleju rzepakowego1 ząbek czosnkuOlej rozgrzać, na gorący - olej wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Przemieszać - wyłączyć.Polać pierogi.  Smacznego

kolorowotorcikowo
W paprykowej kruszonce 320

czosnek pokroić w drobną kosteczkę, dodać bułkę tartą, oliwę i pieprz.  Filety obłożyć kruszonką i włożyć do piekarnika na blaszce wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w 200stopniach.  Buraczki gotować w łupinkach. Gdy ugotują się ostudzić i zdjąć z nich skórkę. Następnie pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę, po czym wrzucić buraczki. Gdy się lekko podsmażą(...)dodać miód i ocet winny.  Na talerzu zrobić paseczek z musztardy, po czym ułożyć upieczonego fileta, a obok ułożyć buraczki. Smaczny i lekki obiad dla każdego

Sajkofanka smaku

Proponowane wyszukiwania