buraczki - 4888 przepisów (strona:42/326)

Pieczone bataty z mięsem z indyka podane z buraczkami domowej roboty 153

Pyszny obiadek , taki własnie u mnie na niedzielę. Można rzec, że w całości pieczony. Poza buraczkami rzecz jasna. Buraczki zrobiła w sezonie moja mama i są genialne w smaku, pasują do wszystkiego, a moje dzieciaki jedzą je wprost ze słoika. Obiad nie jest smażony, wszystko przygotowane w piekarniku. Czasem warto zrobić coś dla zdrowia. Kompletnie nic skomplikowanego. Cieszy(...)ziemniaki przyprawa bez chemii  Karahi Chicken Masala sól u mnie himalajska różowa oliwa z oliwek mięso z indyka na kotlety, mielone jajko pieprz do smaku ząbek czosnku opcjonalnie buraczki do podania bazylia świeża tarty parmezan bułka tarta Ziemniaki i bataty umyj ,obierz, pokrój na cząstki. Wrzuć do miski, dodaj zioła, dosmacz solą jeśli potrzeba, dodaj oliwy z oliwek

Z Kuchni Do Kuchni
Walentynkowe śniadanie - buła z sercem, że łooo! 191

wołowego około 200-250 gram 150 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe gałązka rozmarynu ziele angielskie 2 łyżki dżemu Łowicz 100 % z owoców Czarny Bez 2 łyżki tartych buraczków konserwowych 3 ząbki czarnego czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2  łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 liście czerwonej salaty  garść roszponki kilka plasterków czerwonej(...)stopni około 40 minut.   Pieczarkę kroimy w plastry i grillujemy na patelni wysmarowanej klarowanym masłem, delikatnie solimy. Sos przygotowujemy blendując dżem z czarnego bzu z buraczkami, czarnym czosnkiem, sokiem z cytryny, wodą i oliwą z oliwek. Plaster serca wołowego marynujemy przez noc w winie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i rozmarynu. Należy wyjąć mięso z lodówki

Quinoa Raz!
Buraczki z rokpolem 151

tradycyjnej postaci. Na szczęscie obawy okazały się bezpodstawne. Rodzinka zachwalała „inny”/nowy smak. Dodatek orzechów był również pewnego rodzaju miłą niespodzianką. Oczywiście w przygotowaniu tych buraczków najwięcej czasu zajmuje ich ugotowanie, dlatego ja obgotowałam je na spokojnie dzień wcześniej, po przestudzeniu wstawiłam je do lodówki, a na następny dzień wystarczyło tylko je zetrzeć, przygotować resztę składników(...)buraki 1 marchewka 1 duża cebula garść orzechów włoskich mniej więcej 100 g sera typu rokpol (lub innego z niebieską pleśnią) 3-4 łyżki majonezu gałka muszkatołowa sól, pieprz Buraczki myjemy i gotujemy je w łupinach w osolonej wodzie aż staną się miękkie (może nam to zająć nawet półtorej godziny). W osobnym garnku gotujemy oczyszczoną marchewkę (pilnujemy

Smaki Na Talerzu
Słone muffinki z buraczkiem ćwikłowym i białym serem 167

tylko muffinki na słodko. Dla odmiany tym razem postanowiłam upiec słone. Słone muffiny z buraczkiem ćwikłowym i białym serem Przeglądałam różne przepisy na muffinki w internecie ale jakoś żaden nie przypadł mi do gustu. Stwierdziłam, iż zrobię coś według własnej inwencji, a że miałam buraczki ćwikłowe w lodówce postanowiłam ich użyć. Często robię dania, w których głównym składnikiem jest(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: szczypta soli do pieczenia buraczków Masa serowa: 250 dkg białego sera 1/4 łyżeczki soli pieprz 1 jajko Buraczki obrać ze skórki, pokroić w krążki, skropić oliwą i posypać solą. Piec 30 minut

mecooks
Sałatka z buraczków,awokado i granatu 220

bloga Kawa i Czekolada   1 ugotowany lub pieczony* czerwony buraczek 1/2 awokado 1/2 granatu garść rukoli 1 łyżeczka soku z cytryny dressing: 2 łyżki soku z granatu 2 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka miodu prawdziwego 1 łyżeczka octu balsamicznego  pominęłam musztardę która była w przepisie * Buraczki owijam folią spożywczą i piekę w piekarniku. Można to zrobić przy okazji(...)pieczenia np ciasta. Można ugotować tradycyjnie w wodzie lecz takie pieczone nie tacą tylu witamin,które wylewamy z wodą. Buraczka pokroić w kostkę,awokado w półtalarki i od razu skropić sokiem z cytryny by nie ściemniało. Z granatu wydobyć pestki,sok zachować do dressingu. Na talerzu rozłożyć rukolę,na środku ułożyć pokrojonego buraczka,wokół buraczka ułożyć awokado i posypać pestkami

Kolorowa kuchnia Elki
MUS BURACZKOWY NA PRZYSTAWKĘ 191

pewno przypadnie Wam do gustu. W dodatku jest bardzo prosta w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie, zapraszam!   Przygotowanie: 20 min. Chłodzenie : 1 godz. Dla 4 osób ● 3 ugotowane buraczki* ● 4 łyżki naturalnego jogurtu kremowego ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki octu jabłkowego ● 3 białka jajek ● 1 cytryna Ugotowane buraczki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce(...)drobnych oczkach. Dodaj jogurt, oliwę z oliwek, ocet jabłkowy i wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj całość. Białka ubij na sztywną pianę, delikatnie domieszaj do buraczków. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Podawaj np. w małych szklaneczkach. *Średniej wielkości. **Dopraw według własnych upodobań, możesz dodać mniej soku z cytryny, lub więcej octu jabłkowego, oraz pieprz i sól

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Tatar ze śledzia z jabłuszkiem 134

płaty jabłuszko 1 szt ogórki korniszony 6 szt cebula biała 1 szt sok z cytryny łyżka buraczki 2 średnie cukier sól ocet pieprz ziołowy   Wykonanie: Zaczynam od buraczków czyli gotuje je w łupinkach, a po ugotowaniu mielę, doprawiam cukrem solą i octem( na oko do smaku). Matias kroje w kosteczkę,korniszony, jabłko i cebule również w drobną(...)kosteczkę. Foremkę serce kładę na talerz i na dno łyżeczką kładę buraczki, wyrównuje dno. Śledź,ogórek,jabłko i cebule mieszam, doprawiam pieprzem i odrobiną soku z cytryny, kładę na buraczki. Dociskam łyżką i ściągam delikatnie foremkę. Wychodzi nam tatar w kształcie serduszka. Coś innego

Różowa kuchnia
Magdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami 236

Magdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami Magdalena to rosyjska sałatka, w której główną rolę grają buraczki i wędzone śliwki. Te pierwsze, razem z marchewką, ziemniakami i serem, nadają sałatce łagodności i treści. Śliwki natomiast są akcentem słodko-kwaśnym. Tak, właśnie kwaśnym. Mimo swojej słodyczy, przy pozostałych składnikach wędzone śliwki nabierają jeszcze większej mocy i zmieniają smak(...)jednak wolę część majonezu zastąpić jogurtem i wymieszać sałatkę, by smaki się połączyły. Według mnie sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy się przegryzie. Magdalena – rosyjska sałatka z buraczkami i wędzonymi śliwkami Składniki: 4 niewielkie buraki, ugotowane, starte na tarce o grubych oczkach 4 marchewki, ugotowane, pokrojone w kostkę 4 niewielkie ziemniak, ugotowane, pokrojone w kostkę 1 mała cebula

Trzeci talerz
Sałatka z marynowanych buraczków 172

Sałatka z marynowanych buraczków to jedna z moich ulubionych. Jest bardzo wyrazista w smaku i ma piękny kolor, który zawdzięcza buraczkom. Świetnie smakuje również z dodatkiem jajek. Czasem robię t ą  sałatkę również w wersji wegańskiej, z majonezem z fasoli i jest równie smaczna.  Składniki: buraczki konserwowe 1 średni słoik, ziemniak 2 duze, cebula(...)majonez 6 łyżek, jogurt naturalny 4 łyżki, musztarda delikatesowa 1 łyżka, pieprz, sol do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać i pokroić w kostkę. Buraczki, obrane jabłko i ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Cebule obieramy, drobno siekamy. Dodajemy rozmrozony groszek i kukurydze.  Majonez mieszamy z musztardą i jogurtem naturalnym. Dodajemy do sałatki. Przyprawiamy

kulinarne odsłony pati
Sałatka śledziowa z buraczkami 779

Sałatka śledziowa z buraczkami(...)sprawdzi się na Sylwestra i na Święta ;) Jeśli szukacie również imprezowych przekąsek to zapraszam tutaj: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra.oraz tutaj: Sałatki na Sylwestra – przepisy Sałatka śledziowa z buraczkami – Składniki: 600g filetów śledziowych 4 buraki (ok. 1kg) 4 średnie ziemniaki (ok. 700g) 1 średnia cebula (ok. g) 1 […] The post Sałatka śledziowa z buraczkami appeared

Kulinarne Przeboje
Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem 221

dłużej tym będzie smaczniejszy. układanie: gotowane czerwone buraki pokroić w bardzo cieniutkie plasterki i każdy "maźnąć" np. pędzelkiem lub choćby palcem umoczonym w winegrecie, aby babrały ładnego połysku. Plasterki buraczków układać na talerzu w okręgi zaczynając od środka i zakładając jeden plasterek na drugi. Dla połysku "maźnąć" winegretem również każdy listek. Ułożyć małą kupkę listków na samym środku buraczków. Tuż przed samym podaniem rozkruszyć po listkach ser feta. Nie robić tego wcześniej aby zachować czystą biel sera, bo ser może łatwo zafarbować się na czerwono od buraczków. No chyba, że komuś taki efekt spodoba się właśnie. Na koniec ułożyć na listkach po kilka kaparów a całość posypać czerwonym pieprzem. Na stole polać carpaccio z czerwonych buraków nieco

Sztuka gotowania w/g Samiry
Ukraińska sałatka winegret 193

sałatkę tę przygotowuje się czasem również tylko z samym olejem, solą i pieprzem, bez octu winnego. Niektórzy do sosu dodają również musztardę. Mój przepis pochodzi z Kijowa. Składniki: 3 buraczki czerwone 3 ziemniaki 3 marchewki 3 ogórki kiszone 3 cebule 1 puszka zielonego groszku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej na pestek dyni, orzechowego(...)łyżka octu winnego sól i pieprz do smaku   Ukraińska sałatka winegret Buraczki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę i ziemniaki również gotujemy w mundurkach i po wystudzeniu obieramy i kroimy w ten sam sposób, co buraczki. Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę razem ze skórką. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo

Trzeci talerz
Zakwas z buraków 363

Same buraki mają mnóstwo wartości odżywczych i picie zakwasu przyniesie nam same korzyści. Ukiszone buraczki można wykorzystać do sałatki, carpaccio lub do położenia na kanapkę. 1,5 kg. buraczków ćwikłowych 1 główka czosnku garść ziela angielskiego garść czarnego pieprzu kilka liści laurowych woda sól (1 łyżka soli na 1 litr wody) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Buraczki pokroić(...)obrać w większe kawałki. Czosnek obrać, jeśli mamy duże ząbki to przekroić je na połowę. Buraczki ułożyć na przemian z czosnkiem i przyprawami w kamionkowym naczyniu lub dużym słoiku. Na samej górze powinny być buraki. Wodę (najlepiej zagotowaną i ostudzoną) wymieszać z solą i zalać nią buraki. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 dni. Po upływie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śledzik z musztardą 152

jednej osoby. Pięknie wygląda i przyjemnie smakuje. Składniki na 2 porcję ( słoiczki po jogurtach z biedronki) jajka  2 szt koperek 2 łyżeczki (może być mrożony) musztarda 2 łyżeczki buraczki marynowane 2 łyżeczki matias solony 2 płaty pojedyncze(...)Wykonanie: Przygotowujemy dwa słoiczki.Jajka gotujemy na twardo obieramy ze skorupek i kroimy drobno. Połowę jajek idzie na dno słoiczka, posypujemy je koperkiem i dajemy musztardę.Następna warstwa to buraczki marynowane na buraczki połowę śledzia pokrojonego drobno i znowu koperek i na końcu jajeczko pokrojone drobno , maleńki kawałeczek śledzika z boku aby wystawał i odrobinę buraczków

Różowa kuchnia
KASZA GRYCZANA SMAŻONA DYNIĄ I KARMELIZOWANYMI BURACZKAMI 206

świeżo zmielonego czarnego pieprzu, sól, szczypta chili w proszku KASZA 1/2 szklanki kaszy gryczanej (100 g) 1 łyżka masła 1 szklanka gorącej wody lub bulionu mała szczypta soli BURACZKI 1 burak 10 g masła 75 ml wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka brązowego cukru 2 łyżki kremu balsamicznego  sól morska, pieprz WYKONANIE KASZĘ wsypujemy do garnka (najlepiej(...)miąższu). Wyjmujemy na blat, odwijamy z folii i zostawiamy do przestygnięcia. Obieramy ze skórki, kroimy w grubą kostkę. Na małej patelni na średnim ogniu podgrzewamy masło. Dodajemy kawałki buraczka i obsmażamy mieszając, przez około 2 minuty. Dolewamy wino i chwilę odparowujemy. Dodajemy krem balsamiczny i cukier, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Odstawiamy z ognia, przed podaniem jeszcze raz podgrzewamy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania