buraczki - 4888 przepisów (strona:46/326)

Makaron ryżowy na różowo z botwinką, tofu i papryką w sezamie 179

łyżeczki chili Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Paprykę i botwinę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Od botwinki odcinamy buraczki, a żółte liście wyrzucamy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę i tofu w kosteczkę, botwinkę siekamy, a buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulkę wraz z czosnkiem szklimy(...)łyżce oleju. Po ok. 3 minutach dodajemy buraczki i sezam, od czasu do czasu mieszając. Po 5 minutach dodajemy tofu. Na koniec dodajemy botwinkę wraz z makaronem i mieszamy do całkowitego przemieszania i nabrania przez makaron różowej barwy. Skrapiamy sosem sojowym, syropem klonowym i chili, chwilę mieszamy i podajemy w miseczkach. Smacznego

Be Fit Be Strong
Ćwikła z chrzanem na zimę 223

Dzisiaj mam dla Was przepis na domowe buraczki z chrzanem w słoikach. Buraczki według tego przepisu robię już od wielu lat. Zawsze wychodzą bardzo smaczne. Zapas słoików z ćwikłą znika ze spiżarni w mgnieniu oka. Zawsze wykorzystuję je jako dodatek do drugiego dania. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI : 5 kg buraków ćwikłowych 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki startego(...)oraz chrzanem. Odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce. 3. Z podanych składników gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia. Zalewę przecedzam przez sitko i dodaję do buraków. Mieszam.  4. Buraczki nakładam do słoików. Słoiki zakręcam. Pasteryzuję 15 minut. Do przygotowania ćwikły wykorzystałam ocet fermentacyjny spirytusowy 10%, który otrzymałam do testowania od firmy  Jamar . Ocet ten doskonale nadaje się

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowe ciasto z buraczkami i dynią 324

znacząco wyczuwalne. Dzięki burakom ciasto czekoladowe jest wilgotne, a dynia sprawiła, że krem nabrał żółtego koloru, dodając mu charakterystycznego smaku. Szczególnie polecam dla wielbicieli czekoladowych przysmaków. CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI: 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 100g czekolady gorzkiej (70%) 100g masła 200g buraków ugotowanych 1 łyżeczka octu 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku(...)CIASTO: czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną razem z masłem. Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym i wlać przestudzoną, płynną czekoladę. Kiedy się połączy, wlać ocet i dodać starte na puree buraczki. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami, a następnie połączyć z ciastem. Wylać do formy o wymiarach 21×25 wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
Komunistyczne śniadanie -1 137

teraz na oleju. Dzisiaj śniadanie jakie przygotowywała moja mama jak zostawały z obiadu buraczki. Moze to banalne , malo urozmaicone ale dla mnie smaczne i oszczędne .  Składniki  buraczki z obiadu 1 jajko tłuszcz  do smażenia sól, pieprz  Wykonanie Lekko podgrzać wczorajsze buraczki . Usadzić jajko . Na talerz najpierw wyłożyć buraczki . Następnie jajko ,doprawić solą

Eli Gotowanie
Buraczki czosnkowe w soku własnym do słoików na zimę 128

Bardzo lubię tak przygotowane buraczki- są delikatne w smaku i świetnie pasują jako dodatek do obiadu, Składniki: 2 ½ kg buraczków ćwikłowych, 10 ząbków czosnku, sól do smaku, pieprz do smaku, ½ łyżeczki kminku, 2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru. Wykonanie: Buraczki umyć i nie obrane włożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości.  Następnie buraczki obrać, pokroić w drobną kostkę i wymieszać z solą , pieprzem, cukrem,  kminkiem i kwaskiem. Połączyć z rozdrobnionym czosnkiem i przełożyć do wyparzonych  słoików i mocno zakręcić. Pasteryzować około 20 minut. Odwrócić do góry dnem i ostudzić.  Przenieść do piwnicy, używać np. do zup, mięs i sałatek

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z kaszy jaglanej, brokuła, marchewki, buraka i rodzynek 151

łyżeczki suszonej mięty - 2 łyżki rodzynek - łyżeczka pestek dyni - natka pietruszki * Po przepis na pieczone buraczki odsyłam  TUTAJ  Wykonanie: - Rodzynki zalać ciepłą wodą w miseczce, odstawić do napęcznienia - Kasze gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za oknem ;) - Brokuła ugotować na parze (ok. 3 minuty) - Następnie przełożyć(...)miseczki i szybko schłodzić, np. na parapecie za oknem, by pozostał lekko chrupiący - Buraczki obrać i posiekać w kostkę - Umieścić je w miseczce, polać octem balsamicznym i wymieszać - Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki - Awokado i natkę posiekać - Kaszę przełożyć do miseczki, posypać ją kostkami awokado i natką - Dodać buraczki, posypać je pestkami dyni i płatkami chili

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka z gryczanej kaszy i buraków 165

rarytas zwłaszcza w takim wykonaniu.Danie vegetariańskie na lato, lekkie i zdrowe. Sałatka z gryczanej kaszy i buraków Składniki: na 2 porcje 150 g gryczanej kaszy, u mnie prażona 6 buraczków średniej wielkości 3 łyżki łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka świeżego tymianek, u mnie cytrynowy 2 łyżki oliwy szczypta czarnego pieprzu(...)smaku 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku 100 g koziego sera Buraczki obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Posól, posyp tymiankiem, skrop oliwą i upiecz w piekarniku (200ºC, 25 minut). Obierz i pokrój czosnek w plasterki. Podsmaż na oliwie z dodatkiem ziół. Dodaj kaszę i wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Na końcu dodaj buraczki

codojedzenia
Zupa z botwinki z ziemniakami 133

dużych ziemniaków 2 listki laurowe ziele angielskie sól i pieprz kilka łyżek octu do smaku Przygotowanie: Gotujemy wywar z kurczaka. Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę młode buraczki obrane ze skóry, liście laurowe oraz ziele angielskie i ocet, gdy buraczki będą al dente wrzucamy pokrojone w kostkę: seler, marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone liście botwinki z łodyżkami(...)Mieszamy.  Całość gotujemy na małym ogniu, aż buraczki bedą miękkie. Ziemniaki obieramy, myjeny i kroimy w kostkę, gotujemy w niesolonej wodzie, odcedzamy. Na sam koniec dodajemy ugotowane ziemniaki i doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z buraczków i ostrej papryki do słoików 198

przepis dostałam od koleżanki Co roku robię te buraczki  Bardzo lubi je moja rodzina i znajomi Składniki - 3 kg buraczków - 20 dkg papryki ostrej - 5 cebul zalewa: - 1 szklanka octu winnego - 1 szklanka cukru - 1 szklanka wody - 1 łyżka soli Sposób przygotowania 1. - Buraczki ugotować obrać zetrzeć na grubej tarce  - Paprykę i cebule pokroić(...)kostkę - Zagotować zalewę  - Do gotującej zalewy wrzucić pokrojoną cebulę i paprykę gotować na małym ogniu 10 minut  - Wlać zalewę do startych buraczków razem wymieszać  - Przełożyć do słoików pasteryzować 30 minut od zagotowania

W królestwie smaków Beaty
Botwinka 135

cytryny 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru bulion warzywny sól pieprz  Sposób przygotowania 1. - Z botwinki odkroić większe buraczki i zachować je  - Liście oraz mniejsze buraczki pokroić w paski tak samo pokroić cebule  koperek pietruszkę i marchewki a ziemniaki w kostkę  Zalać wszystko bulionem gotować aż warzywa zmiękną. 2. - Odłożone buraczki czosnek potrzeć(...)małej tarce  - Do zupy dodać śmietanę zgotować doprawić solą pieprzem - Dodać starte buraczki z czosnkiem cytrynę cukier wszystko razem wymieszać  nie gotować już bo straci kolor

W królestwie smaków Beaty
Chłodnik litewski 118

połowy cytryny 1 l maślanki 3 ząbki czosnku sól  pieprz ugotowane jajka (1 jajko na 1 osobę) Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Odciąć korzenie buraczków, drobno pokroić i wrzucić do gotującej się wody. Wody ma być tyle by tylko przykryły buraczki. Chwilę pogotować. W między czasie posiekać liście i łodyżki botwinki i wrzucić do gotujących się(...)buraczków. Ugotować do miękkości. Całość wystudzić. Rzodkiewkę i obranego ogórka zetrzeć na tarce warzywnej, szczypiorek i koperek drobno posiekać. Ostudzoną botwinę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, dodać wszystkie warzywa i wlać maślankę, wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum godzinę, aby zupa przeszła wszystkimi smakami. Podawać na zimno z ugotowanym jajkiem. Smacznego

na moim stole...
Botwinka na smażonych warzywach 132

garnka wlewamy wodę koło 2 litrów , dodajemy ziele i listek lekko dosalamy i gotujemy z 20 minut. Botwinkę ( listki i maleńkie buraczki myjemy , skrobiemy) odcinamy łodyżki i małe buraczki i kroimy drobno. Przekładamy pokrojone łodyżki i buraczki na patelnię . Obieramy marchew , ścieramy  na tarce i dodajemy do buraczków . Wsypujemy 4 łyżki włoszczyzny i dusimy

Różowa kuchnia
Dwuwarstwowa sałatka z makaronem i buraczkiem 239

smaku Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonym wrz ą tku, odcedzamy, przelewamy zimn ą wod ą , odstawiamy na kilka minut po czym mieszamy z ły ż k ą majonezu. Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki, zimne trzemy na tarce jarzynowej, ogórka i cebulk ę drobno siekamy, ł ą czymy z buraczkami, doprawiamy do smaku sol ą i pieprzem, dodajemy majonez(...)mieszamy. W okr ą głych obr ę czach do przystawek układamy warstwowo sałatk ę –na dnie warstwa z buraczków na wierzchu makaronu, posypujemy pokrojonym drobno selerem naciowym, chłodzimy w lodówce, przed podaniem obr ę cze ś ci ą gamy i podajemy. Smacznego ;-) http://www.miedzybrodzki.pl

Wanilia i Kardamon
Botwinka z dodatkiem szczawiu 147

Pożywna i gęsta letnia zupka z młodych buraczków. Dodałam do niej trochę szczawiu dzięki temu ma piękny kolor i lekko kwaskowy posmak. składniki: 1 kg botwiny (młode buraczki i łodyżki) 2 l bulionu drobiowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 garście szczawiu 6 łyżek śmietany kwaśnej 12 % 3 łyżki mąki garść posiekanej natki sól Młode buraczki pokroić(...)plasterki, łodyżki pokroić na małe kawałaki. Czosnek pokroić w plasterki a cebulę w dużą kostkę. Wszystko przełożyć do garnka, zalać bulionem i gotować do miękkości. Gdy buraczki będa już miękkie dodać pokrojony szczaw i gotować jeszcze 5 minut. Dosolić do smaku jeśli potrzeba. Następnie zupkę zabielić. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z zupy. Wlać do zupki, dodać

Monia miesza i gotuje
Chłodnik z botwinką, ogórkiem oraz rzodkiewką - najprostrzy i najlepszy. 177

pęczka koperku ( lub wedle uznania) 150 ml jogurtu greckiego 400 ml kefiru dodatkowo: sól cukier ziele alngielskie liść laurowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Od botwinki odkroić buraczki, obrać ze skórki i pokroić w niedużą kostkę. Łodygi i liście posiekać w ok. 0,5 cm kawałki. Całość umieścić w rondelku, zalać wodą tak aby tylko delikatnie zakryła(...)warzywa. Dodać pół łyżeczki soli i łyżeczkę curku oraz dwa ziela angielskie i liść laurowy. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 min aż buraczki będą ugotowane, ale wciąż jędrne. Wyjąć ziele oraz liść i wystudzić. 2. Ogórki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Rzodkiewkę razem ze skórką również zetrzeć na tarce z grubymi oczkami

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania