bulionówka - 92 przepisów

Bulionówka domowa warzywno - drobiowa 194

pozbyć się z kuchni kostek rosołowych, a właściwie jak je mogę zastąpić. Przecież mogę zrobić swoje wydanie i to dużo zdrowsze niż sklepowe, moje kostki rosołowe, a właściwie bulionówki z lodówki.  Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka, lub inna część drobiu z kością 3 średnie marchewki plaster selera 2 ząbki czosnki 1 cebula przypiekana nad ogniem 1 por, tylko biała(...)rondla i jeśli jest potrzeba redukujemy wodę, aby masa stała się zwarta i gęsta, pod koniec dodajemy zieloną natkę pietruszki i świeże liście bazylii.3. Do małego słoiczka przekładamy część bulionówki, którą zużyjemy w krótkim czasie i możemy ją przetrzymywać w lodówce do używania na bieżąco do zup i sosów. Pozostałą część pakujemy w folię do żywności w małych porcjach, układamy

Apetyczna babeczka
Tradycyjna kuchnia polska: Rosół wołowy 129

Łatwo też o przeziębienie. Dzisiejszy rosół przyjemnie rozgrzał wszystkich domowników i posłuszył jak profilaktyczne lekarstwo. Rosół wołowy Przygotuj garnek, nóż, widelec, łyżkę, widelec, łyżkę cedzakową, chochlę, głębokie talerze lub bulionówki, ewentualnie łyżeczkę. Przygotuj składniki: ½ kg wołowiny rosołowej, np. szpondra, 1-2 marchewki, 1-2 pietruszki, zieloną część dość sporego pora, 10-20 ziarenek czarnego pieprzu, lubczyk świeży (kilka gałązek(...)smaku, a pod koniec gotowania z ganka wyjmij pora. Natkę pietruszki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i posiekaj lub podrywaj poszczególne listki. Gotowy rosół rozlej w talerze lub bulionówki i udekoruj natką pietruszki

blog.moje-pasje.info
Francuska zupa czosnkowa. 160

miałem, ale okazało się, że jest to danie wyjątkowo delikatne w smaku i łagodne w zapachu (albo odwrotnie). Wręcz eleganckie (w końcu - francuskie). Idealnie nadaje się do podania w bulionówce, lub filiżance jako przystawka. Bardzo smaczna i myślę, że zdrowa. Nie zdziwiłbym się, gdyby wielu poczęstowanych zupą gości nie uwierzyło nam, jakie są jej składniki. Kiedyś, w młodości(...)gorącego bulionu czosnkowego i dalej mieszać. Główną część bulionu doprowadzić do wrzenia i wlewać powoli masę jajeczną (mieszając oczywiście). Gotować 1 minutę. Dodać sok cytryny i wymieszać. Podawać w bulionówkach lub filiżankach dodając starty ser i posiekaną natkę oraz oprószając pieprzem

zadanie-gotowanie
Zupa krabowa z Büsum 168

zaskoczyć swoich gości ugotujcie im właśnie tę zupę! Do przygotowania zupy potrzebujemy: (te proporcje starczyły do nakarmienia 7 osób, wydania dwóch dokładek i jeszcze ciut zostało, zupę podawałam w bulionówkach) 300 ml wywaru rybnego 600 ml wody 300 ml wywaru warzywnego 1 kostka pasty krabowej 2 małe ziemniaki 2 małe marchewki 2 kubeczki śmietany (u mnie kremówka) koncentrat pomidorowy(...)Miksujemy aż otrzymamy jednolitą, lekko kremową (zupa nadal powinna być dość płynna, ale lekko gęsta). Dodajemy śmietanę, koniak oraz krabiki (jeśli mamy) i lekko podgrzewamy. Gotową zupę przelewamy do bulionówek, proponuję podawać z kleksem bitej śmietany posypaną dużą ilością świeżego koperku. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Fińska zupa z łososia 159

gotujemy przez około 20 minut na średnim „gazie”. Po tym czasie dodajemy śmietankę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy mocno ciepłą zupę w bulionówka lub miseczkach. U nas starczyła dla 4 osób (1-wszego dnia każdy wziął dokładkę i drugiego dnia po pełnej bulionówce dla każdego). Zupa jest też świetną alternatywą dla naszej polskiej zupy

Szybko Tanio Smacznie
Zupa romans cukinii z kurkami 123

Kremowa zupa z cukinii z dodatkiem kurek to obowiązkowy duet w sezonie letnim, łatwość w przygotowaniu zachęca do zrobienia, obiad gotowy w 20 minut! Zupę podałam w bulionówce  MIRANDA-PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 duża cukinia 1,5 sztuki cebuli 20 dag świeżych kurek 3 łyżki masła+ 2 łyżki oleju 2 łyżki masła do kurek 20 dag serka topionego(...)opłukać, większe pokroić na kawałki, małe zostawić w całości, w rondelku rozpuścić masło dodać grzyby i dusić 10 minut pod przykryciem, lekko osolić.  Przed podaniem zupę rozlać do bulionówek posypać kurkami oraz utartym w moździerzu zielonym pieprzem i podawać. Smacznego! http://www.porcelanabogucice.pl/index.php

Wanilia i Kardamon
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 275

razy w tygodniu. W pozostałe jadamy zupy przygotowywane na bulionie z tegoż właśnie rosołu. Dzień bez zupy, to u nas dzień stracony, dosłownie, jesteśmy bowiem bardzo zupowi, wystarczy mała bulionówka i zaraz wszyscy mają lepszy humor. Odkąd nie używam gotowych bulionów, jarzynek itp. nadmiar rosołu przelewam do słoi różnej wielkości i zamrażam. W razie potrzeby, do sosu czy zupy(...)Przepyszny rosół z perliczkiBardzo delikatny, wręcz dietetyczny ale cudownie pyszny rosół z przepiórekPodawać z domowym  makaronem orkiszowym lub pszennym, lanymi kluskami, itp. Lub do popicia w bulionówce bez żadnych dodatków, posypany tylko natką pietruszki (dla tych, którzy lubią).Smacznego

Smaczne Zdrowe
Jak przygotować wigilijny stół 120

stołu. Najbardziej uniwersalna jest biała zastawa ze złotym lub srebrnym wzorem albo reliefem. Najpierw stawiamy płaski talerz, na nim umieszczamy talerze deserowe i na samym końcu talerz głęboki lub bulionówkę. Talerze powinny być dobrane w taki sposób, aby nie przyćmiły uroku sztućców, a jedynie podkreśliły elegancję świątecznego stołu. Szklanki i kieliszki do wody lub soku ustawiamy po prawej stronie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 95

zmiksować z pozostałymi składnikami 3-4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe ćwierć łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju o naturalnym smaku (np. rzepakowy) - dodajemy go tylko do bulionówki warzywnej  100 ml wody lub wina opcjonalnie (jeśli lubicie) można też dodać też po kilka listków rozmarynu i szałwii lub inne ulubione przyprawy (np. imbir, chili, tymianek) Warzywa (waga

Cztery Fajery
Krem pomidorowy z mozzarellą 101

przeciskamy przez praskę i szklimy wszystko na oliwie z oliwy, dodajemy pomidory i paprykę, smażymy około 15 min, dodajemy szklankę bulionu,  zagęszczamy krem chlebem,bądź bułką, podajemy w bulionówkach lub małych miseczkach z dodatkiem kawałków mozzarelli i bazylii

Kuchnia Beaty
Krem z cukinii 136

minut, wodę trzeba osolić. Następnie dodać wszystkie składniki i gotować do miękkości warzyw. Wyjąć korpus, obrać mięso, kości wyrzucić. Zupę zmiksować, dodać mięsko i obsypać posiekanym koperkiem. Podawać w bulionówkach. Zupa na wywarze – do garnka wlać wywar, dodać obraną marchew i pokrojoną w kawałki, obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, gałkę muszkatołową, obrane ząbki czosnku i pokrojoną cukinię. Koperek

Kuchnia Pokoleń
Zupa marchewkowa z kurkumą 152

curry, doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy rondel pokrywą i gotujemy zupę ok. 15 minut do miękkości warzyw. Dodajemy śmietankę lub mleko i miksujemy na krem. Zupę marchewkową przekładamy do bulionówek. Krem marchewkowy możemy podać z kleksem gęstego jogurtu greckiego, posiekaną natką pietruszki lub z domowymi grzankami. Ja skropiłam zupę oliwą, doprawiłam jeszcze kolorowym pieprzem i posypałam natką. Smacznego! The post Zupa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krem kukurydziany 175

pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz ząbki czosnku. Ustawiamy prędkość 6, czas 3 minuty i temperaturę 100 °C. Po tym czasie dokładamy ziemniaki pokrojone na kilka części, odcedzoną kukurydzę, domową bulionówkę oraz przyprawy. Wszystko zalewamy wodą i ustawiamy program Soup1 na 20 minut. Gdy zupa będzie zmiksowana na gładki krem, ustawiamy raz jeszcze prędkość 7 i czas ok 30 sekund. Włączamy

Kuchnia w czekoladzie
Szybki barszcz czerwony 125

tortellini przygotowanymi według przepisu na opakowaniu. Jeszcze na dobre Nowy Rok się nie zaczął (dzisiaj dopiero 2-gi styczeń) to już się zaczyna od strat. Potłukłam dzisiaj tę zieloną bulionówkę, którą widać na zdjęciu powyżej. Podczas wycierania wypadła mi z ręki i roztrzaskała się na 4 większe kawałki i parę małych

blog.moje-pasje.info
Domowa kostka rosołowa / pasta bulionowa 583

zmiksować z pozostałymi składnikami 3-4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe ćwierć łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju o naturalnym smaku (np. rzepakowy) - dodajemy go tylko do bulionówki warzywnej  100 ml wody lub wina opcjonalnie (jeśli lubicie) można też dodać też po kilka listków rozmarynu i szałwii lub inne ulubione przyprawy (np. imbir, chili, tymianek) Warzywa (waga

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata