bulionówka - 92 przepisów (strona:4/7)

Cukiniowa zupa krem 165

tylko na co dzień ale i od święta. Podana z chrupiącymi, uprażonymi pestkami dyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad zamiast tradycyjnego rosołu. Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1kg miąższu z cukinii (obranej ze skórki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do smażenia 1l bulionu warzywnego sól pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej

Smakołyki Asi
Zapiekana ze śliwkami kaszka manna 218

kuchni potrzebne 200 g kaszy manny 1 l mleka 12 śliwek 3 łyżki masła 5 łyżek cukru co i jak po kolei Środek czterech niewielkich żaroodpornych naczyń, najlepiej porcelanowych bulionówek, smarujemy cienko masłem, a następnie do każdego z naczyń wkładamy po trzy śliwki, z których usuwamy pestki. W garnku zagotowujemy mleko, mieszając wsypujemy do garnka kaszę, dosypujemy  trzy łyżki

Kuchnia Babci Basi
Krem brokułowy z oliwą chilli 174

koniec łodygi). Ziemniaka wraz marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku razem z wodą i gotujemy do miękkości. Całość blendujemy i gorącą zupę podajemy w bulionówkach. Na wierzchu skrapiamy oliwą chilli. Jeżeli macie ochotę możecie do zupy podać grzanki lub groszek ptysiowy. Wszystkiego ciepłego

Szybko Tanio Smacznie
Krem z dyni z ciecierzycą 183

kostką rosołową. Dynie obrać i marchewkę, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej zmiksowaną masę cebulową z rozmarynem, chili i bulionówką. Dodać poszatkowaną dynię i marchewkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Zmiksować. Dodać ciecierzycę z puszki, zupę podgrzać, doprawić do smaku papryką, solą (ostrożnie

Codzienne Gotowanie
Krem z dyni hokkaido z imbirem i zielonym groszkiem 235

gładką masę. Doprawiamy imbirem i pozostałymi przyprawami, a także sokiem z cytryny. Dolewamy mleko i dobrze mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Podajemy w kubkach lub bulionówkach, posypaną posiekaną natką oraz ewentualnie granulkami granatu (świetnie się komponują!) i grzankami

Kuchenna Kontrrewolucya
zapiekana manna 156

sporych śliwek 80 g gorzkiej czekolady 12 g masła 80 g brązowego cukru ewentualnie cukier do osłodzenia kaszy Sposób przygotowania Środek czterech niewielkich żaroodpornych naczyń (najlepiej glinianych lub porcelanowych bulionówek) smarujemy cienko masłem, a następnie do każdego z naczyń wkładamy po trzy śliwki, z których usuwamy pestki, a w ich miejsce wkładamy kawałek czekolady (ważne jest by czekolada nie dotykała

Miód i pieprz
Chłodnik arbuzowy z pomidorami, ogórkiem i chlebem 130

lodówki, ale jeżeli nie macie takie możliwości 1-2 h będą wystarczające (proponuję wtedy użyć składniki prosto z lodówki). Resztę pomidorów i ogórka wężowego kroimy w kostkę. Do bulionówek nalewamy chłodnik i ozdabiamy warzywami pokrojonymi w kostkę. Życzę Wam smacznej ochłody! ps. chłodnik zabierzcie ze sobą do pracy w pojemniku, możecie też zabrać na piknik – wtedy umieśćcie w termosie

Szybko Tanio Smacznie
Chłodnik- taki mój 430

się dostać botwinki więc tym razem Chłodnik musiał obejść się bez niej. A Wy co pysznego szykujecie swoim najbliższym na obiad w taką pogodę? Smacznego ;)  Chłodnik podałam na bulionówce Miranda - Porcelany Bogucice .    Składniki:  1,5 l maślanki naturalnej  pęczek botwinki cytryna 4 duże buraki 2 ogórki gruntowe 4 ogórki kiszone pęczek szczypiorku pęczek koperku

Krakowskie smaki Ani
Chłodnik arbuzowo – melonowy 108

miejsce, bez uszczerbku na temperaturze). Taką chłodną, aromatyczną zupę jadłam u swoich teściów i postanowiłam dla Was odtworzyć to pyszne danie! Do przygotowania ok 20 porcji (1 porcja = 1 bulionówka) potrzebujemy: – 1 kg miąższu arbuza – 1 kg miąższu z melona – 1 ogórek gruntowy – kilka listków melisy – 1 łyżka octu winnego – odrobina pieprzu do smaku

Szybko Tanio Smacznie
Warsztaty w Siemens Akademia Smaku "Kawa. Świat w filiżance" + przepis na waniliowy krem kalafiorowy z kawą 203

miękki, dodać biały pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito. Wodę zmiksować z sucro. Ciągle miksując dodać likier kawowy, aż powstanie puszysta pianka. Krem przelać do bulionówek, posypać prażonymi płatkami migdałowymi a na wierzch ułożyć piankę kawową. Kiedy nasz kremik był już prawie gotowy ja wybrałam się do "konkurencji" a raczej przyjaciół, którzy z największą pieczołowitością przygotowywali

AZgotuj!
Pomidorowa z kukurydzą 254

praskę, chwilę podsmażamy, aż będą szkliste. Dodajemy odcedzoną kukurydzę chwilkę podsmażamy następnie pomidory z puszki, rosół oraz przyprawy, całość gotujemy 25 minut.Ser mozzarella koimy w kosteczkę wkładamy do bulionówki wlewamy zupę. Podajemy z posiekaną bazylią lub natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Krem z pora i sałaty 219

aromatyczne w sam raz na lato, niedrogie składniki, część warzyw z własnego ogródka, do tego serek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut.  Jest pyszna! Podana w bulionówce   Bogucice    MIRANDA Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze 2 młode ziemniaki 1 mała cebula 1 mała główka sałaty lodowej 1 litr rosołu 1 duży ząbek czosnku

Wanilia i Kardamon
Pomidorowa z mozzarellą 196

Dorzucić rozdrobnione pomidory, posolić, gotować jeszcze 10 minut, następnie wszystko dokładnie zmiksować, dodać koncentrat, jeszcze raz krótko zagotować i zestawić z ognia. Podawać od razu bardzo gorące, w niewielkich bulionówkach lub filiżankach posypane kostkami mozzarelli i ozdobione świeżą bazylią. Smacznego!   Czerwoną zupę pomidorową zgłaszam do akcji Panti

Kuchnia Prezydentowej
Rosół 297

dopiero po kilku lub nawet kilkunastu minutach od dosypania soli. Rosół podajemy np. z osobno ugotowanym makaronem i marchewką, udekorowany natką pietruszki, którą dodajemy bezpośrednio do talerzy, miseczek lub bulionówek. Przed podaniem warto pozwolić rosołowi na odstanie się przez kilkanaście minut bez podgrzewania, aby mieć pewność, że będzie klarowny. Uwagi Gotując rosół z kury używam albo piersi, albo nóg, przy

Kulinarna Pokusa