bulionówka - 92 przepisów (strona:6/7)

SOFFICINI - CZYLI WŁOSKIE SMAŻONE PIEROŻKI 4961

mąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia.Ciasto rozwałkować podsypując sporą ilością mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju

Walijskie Pichcenie
Chrupiąca szarlotka w filiżance. 235

przemieszać na blaszce i piec jeszcze chwilę, jeżeli jest potrzeba. W trakcie pieczenia ,jabłka obrać, pokroić w małą kosteczkę i dusić z resztą składników około10min. W dosyć obszernych filiżankach, bulionówkach układać warstwami kruszonkę i jabłka. Jeżeli komuś tych słodkości jest mało ,to doda sobie gałkę lodów, ubitą śmietanę itp. Polecam ten szybki ,smaczny deser

Kulinarny karnet Christophera
ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - PIKANTNA 248

przegotowaną wodą.  Na końcu dolewam kremówkę i wsypuję natkę pietruszki- gdy postoi trochę zmięknie. ( można również posypać na talerzu koperkiem, my wolimy natkę, którą posypujemy jeszcze zupę w bulionówce).  A tutaj wersja dla małych niejadków, czyli dzieci, które twierdzą, że nie lubią warzyw w zupie. Zapewniam Was, że taką zupę krem zjedzą z apetytem.Wtedy po prostu odlewam zupę

Smaczne Zdrowe
DELIKATNA ZUPA MARCHEWKOWO-SZPINAKOWA 196

Bardzo delikatna, wręcz dietetyczna i baaardzo smaczna- zupka marchewkowo-szpinakowa z dodatkiem mleka kokosowego oraz ryżowego. Doprawiona dużą ilością szczypiorku i koperku- po prostu pychotka. Przepis na dwie bulionówki lub jako danie obiadowe dla jednej osoby na diecie ;-)Składniki:- 150g obranych marchewek- 50g szpinaku baby- 1/2 szklanki mleka ryżowego- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego- garść liści bazylii i szałwii (łącznie

Smaczne Zdrowe
Kremowa zupa szczawiowa 195

uzyskuje kremową konsystencję. Dodajemy pokrojony w kostkę ser mozzarella i pokrojone w plasterki kiełbaski. Gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty, doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z ćwiartkami ugotowanych jajek. Smacznego! The post Kremowa zupa szczawiowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni 208

pokrojone szparagi, gotujemy 5 minut. Całość miksujemy blenderem na krem. Ziemniaki doskonale zagęszczają zupę, powodując, że uzyskuje kremową konsystencję. Doprawiamy zupę gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z kleksem śmietany i posypujemy pestkami dyni. Smacznego! The post Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Savoir-vivre. JAK PERFEKCYJNIE UŁOŻYĆ SZTUĆCE? 419

nimi odpowiednio posługiwać. Sztućce do ryb -  służą do filetowania ryb, oddzielania mięsa od ości. Natomiast zwykłym nożem i widelcemy jemy wyłącznie ryby wędzone oraz śledzie.  Zupy w bulionówkach je się łyżeczką do bulionu, którą kładziemy tak jak zwyczajną łyżkę,  z prawej strony nakrycia między nożami. Do zupy, gdzie podajemy pieczywo i masło,  nie można zapomnieć

W kuchni Karmel-itki