zupę (jako obiad jednodaniowy), użyjmy większej ilości ziemniaków i najlepiej by były one mączyste, wówczas naturalnie zagęszczą nam zupę. My bardzo lubimy zupy jako lekkie pierwsze danie, w bulionówce. Wówczas nie musi ona być b.gęsta. Chodzi raczej o dostarczenie porcji warzyw, w pysznej, rozgrzewającej zupce. :-) Składniki: - 150g chudego, wędzonego boczku lub szynki (lub dowolna ilość) - 1 cebula
Smaczne Zdrowegotowany już niekoniecznie, ale można oczywiście dodać). Ja przygotowuję zupę w 5l garnku. Mamy wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną
Smaczne Zdrowemożna użyć mąki orkiszowej lub pszennej, wówczas zupa będzie bardziej biała, taka mleczna. Tę zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam ją także samą, tak do popicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom zup, szczególnie teraz gdy większość jest w posiadaniu gotowanych golonek. Ja przygotowałam w garnku ok.5lSkładniki zupy:- 3 średnie marchewki- 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaku- kawałek pory
Smaczne Zdrowekości i podzielić na małe kawałki, marchewki pokroić na plasterki lub półplasterki. Pokrojone mięso i marchewki przełożyć do garnka z wywarem. Ponownie zagotować. Następnie rozlać do małych miseczek czy bulionówek. Zostawić do stężenia. Podawać z pieczywem schłodzone i skropione octem
Monia miesza i gotujerondla z przesmażoną kalarepą, cebulą i czosnkiem, gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Naa koniec doprawiamy cytryną, ksylitolem i ewentualnie dosalamy.4/ Miksujemy zupę blenderem i przelewamy do bulionówki, podajemy z obranymi pistacjami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnapołączyć ze śmietaną. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę.Tak przygotowaną zupę podaję w bulionówkach lub filiżankach. Warzywa z wywaru wykorzystuję do zrobienia sałatki jarzynowej :)Jakie Wy zupy jadacie podczas Bożego Narodzenia
Codzienna kuchnia niecodziennasię z niczym pomylić. Dobrze komponują się z delikatnymi dodatkami, które łagodzą ostry smak buraczków. Jak napisałam wyżej - prawdziwy barszcz przygotowuje Babcia na Święta, i piję go z bulionówki ze smakiem, ale tylko ten jeden dzień w roku. Poza tym nawet o nim nie myślę. Wydaje mi się zresztą, że są takie potrawy, które tylko w Święta smakują nadzwyczajnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewodzie z dodatkiem masła (mają wówczas cudowny maślany smak).Na talerzu posypać delikatnie natką pietruszki (nie trzeba, my tak lubimy).Ten sam barszcz podany na głębokim talerzu:I w bulionówce:Smacznego
Smaczne Zdrowemąkę i energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki. Posolić do smaku. Odstawić do ostygnięcia.Ciasto rozwałkować podsypując sporą ilością mąki. Wycinać kółka - ja korzystałam z bulionówki, aby pierożki były nieco większe. Każde z nich posmarować ketchupem, i wyłożyć łyżeczkę farszu. Zlepić jak tradycyjne pierogi. Obtoczyć w rozkłóconym jajku (lekko posolonym) i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju
Walijskie Pichceniegarnka. Kiedy większość wina odparuje wlać bulion (rosół), doprawić do smaku. Gotować przez około pół godziny. W międzyczasie opiec kromki chleba. Zupę przelać do żaroodpornych bulionówek. Na wierzch położyć kromki chleba i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Zapiekać przez kilka minut, aż ser się roztopi. Podawać natychmiast
Sto kolorów kuchniprzemieszać na blaszce i piec jeszcze chwilę, jeżeli jest potrzeba. W trakcie pieczenia ,jabłka obrać, pokroić w małą kosteczkę i dusić z resztą składników około10min. W dosyć obszernych filiżankach, bulionówkach układać warstwami kruszonkę i jabłka. Jeżeli komuś tych słodkości jest mało ,to doda sobie gałkę lodów, ubitą śmietanę itp. Polecam ten szybki ,smaczny deser
Kulinarny karnet Christopheraprzegotowaną wodą. Na końcu dolewam kremówkę i wsypuję natkę pietruszki- gdy postoi trochę zmięknie. ( można również posypać na talerzu koperkiem, my wolimy natkę, którą posypujemy jeszcze zupę w bulionówce). A tutaj wersja dla małych niejadków, czyli dzieci, które twierdzą, że nie lubią warzyw w zupie. Zapewniam Was, że taką zupę krem zjedzą z apetytem.Wtedy po prostu odlewam zupę
Smaczne ZdroweBardzo delikatna, wręcz dietetyczna i baaardzo smaczna- zupka marchewkowo-szpinakowa z dodatkiem mleka kokosowego oraz ryżowego. Doprawiona dużą ilością szczypiorku i koperku- po prostu pychotka. Przepis na dwie bulionówki lub jako danie obiadowe dla jednej osoby na diecie ;-)Składniki:- 150g obranych marchewek- 50g szpinaku baby- 1/2 szklanki mleka ryżowego- 3 łyżki gęstego mleka kokosowego- garść liści bazylii i szałwii (łącznie
Smaczne Zdroweuzyskuje kremową konsystencję. Dodajemy pokrojony w kostkę ser mozzarella i pokrojone w plasterki kiełbaski. Gotujemy jeszcze ok. 2-3 minuty, doprawiamy zupę solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z ćwiartkami ugotowanych jajek. Smacznego! The post Kremowa zupa szczawiowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępokrojone szparagi, gotujemy 5 minut. Całość miksujemy blenderem na krem. Ziemniaki doskonale zagęszczają zupę, powodując, że uzyskuje kremową konsystencję. Doprawiamy zupę gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy do bulionówek, podajemy z kleksem śmietany i posypujemy pestkami dyni. Smacznego! The post Kremowa zupa szparagowa z pestkami dyni appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSprawdź inne wyszukiwania: