bulionówka - 92 przepisów (strona:5/7)

Bulion z marchewką i białą fasolą 164

plastry. Gotujcie je w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego około 20-25 minut. Po tym czasie dodajcie odsączoną i przepłukaną fasolę azcałośc będzie gorąca. Podawać w bulionówka z odrobiną koperku. Życzę Wam wszystkiego najsmaczniejszego

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto w 5 minut z mikrofali 302

mleko i olej, wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do kokilek lub miseczek przystosowanych do mikrofali (bez złotych i srebrnych dodatków). Wykorzystałam 2 bulionówki z hartowanego szkła o pojemności 1/2 litra (mogą być mniejsze). Ciasta nałożyć nie więcej niż do 1/2 wysokości naczynia. Ciasto wstawić do mikrofali, ustawiając na najwyższą moc (u mnie

Kuchcik gotuje
Pikantny chłodnik ogórkowy 183

smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zmiksować przy pomocy miksera, odłożyć do lodówki na 30 minut. Jajka ugotować na twardo. Obrać, wystudzić i pokroić w ćwiartki. Na dnie bulionówki ułożyć garść wstążek z ogórka, rozlać chłodnik. Do każdej porcji dodać trzy ćwiartki jajka oraz szczyptę koperku. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 185

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania do zupy wkładamy plasterki kiełbasy, żeby się lekko zagrzała. Ugotowaną zupę nalewamy do bulionówek lub głębokich talerzy i do każdego talerza wkładamy pocięte na cząstki jajko

W poszukiwaniu inspiracji
KREM BROKUŁOWY 225

Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dodajemy do ugotowanych warzyw. Dodajemy  przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość blendujemy. Zaciągamy śmietaną. Podajemy w bulionówce z prażonymi pestkami słonecznika i ulubionymi ziołami

Z Majeczką w kuchni
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 184

zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Grzankami posypujemy

Smakowy Raj
ZUPA KREM Z BURAKÓW 216

nim.Dodajemy sól i pieprz wg uznania.Im mniej bulionu tym gęstsza zupa. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie blendujemy wszystko dokładnie, jesli potrzeba jeszcze doprawiamy.Zupkę zabielamy, rozlewamy do bulionówek, każdą porcję posypujemy ziarenkami. Do posypania zupki użyłam ziarenek z ZIARENKOWA . Zapraszam na ich stronę, gdzie znajdziecie cały asortyment

Z Majeczką w kuchni
Krem z słodkich ziemniaków z konfiturą cebulową 156

mnie łyżeszka oleju kokosowego). Gdy będzie szklista dodać pokrojonego w kostę ziemniaka i całość dalej podsmażać, Dodać wodę (ok 2 szklanki) i ugotować do miękkości. Całość zblendować. Przełożyć do bulionówek, polać śmietanką, posypać pietruszką. Na wierzch ułożyć troche konfitury cebulowej

Szybko Tanio Smacznie
DIETETYCZNA GROCHÓWKA BEZ GROCHU 390

zupę  (jako obiad jednodaniowy), użyjmy większej ilości ziemniaków i najlepiej by były one mączyste, wówczas naturalnie zagęszczą nam zupę. My bardzo lubimy zupy jako lekkie pierwsze danie, w bulionówce. Wówczas nie musi ona być b.gęsta. Chodzi raczej o dostarczenie porcji warzyw, w pysznej, rozgrzewającej zupce. :-) Składniki: - 150g chudego, wędzonego boczku lub szynki (lub dowolna ilość) - 1 cebula

Smaczne Zdrowe
MOJA WERSJA KRUPNIKU 293

gotowany już niekoniecznie, ale można oczywiście dodać). Ja przygotowuję zupę w 5l garnku. Mamy wówczas na dwa dni, pierwszego w miseczkach jako samodzielny posiłek, drugiego mamy jeszcze po małej bulionówce jako dodatek do drugiego dania. Składniki wywaru mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną

Smaczne Zdrowe
KWASITKO, ZUPA SŁODKO-KWAŚNA NA GOLONKACH 297

można użyć mąki orkiszowej lub pszennej, wówczas zupa będzie bardziej biała, taka mleczna. Tę zupę podajemy z gotowanymi ziemniakami. Ja uwielbiam ją także samą, tak do popicia w bulionówce. Polecam wszystkim wielbicielom zup, szczególnie teraz gdy większość jest w posiadaniu gotowanych golonek. Ja przygotowałam w garnku ok.5lSkładniki zupy:- 3 średnie marchewki- 1 duży korzeń pietruszki lub pasternaku- kawałek pory

Smaczne Zdrowe
Zimne nóżki 309

kości i podzielić na małe kawałki, marchewki pokroić na plasterki lub półplasterki. Pokrojone mięso i marchewki przełożyć do garnka z wywarem. Ponownie zagotować. Następnie rozlać do małych miseczek czy bulionówek. Zostawić do stężenia. Podawać z pieczywem schłodzone i skropione octem

Monia miesza i gotuje
Wigilijna zupa grzybowa zabielana 343

połączyć ze śmietaną. Wlać do zupy i mieszając zagotować. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę.Tak przygotowaną zupę podaję w bulionówkach lub filiżankach. Warzywa z wywaru wykorzystuję do zrobienia sałatki jarzynowej :)Jakie Wy zupy jadacie podczas Bożego Narodzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zamiast barszczu 224

się z niczym pomylić. Dobrze komponują się z delikatnymi dodatkami, które łagodzą ostry smak buraczków. Jak napisałam wyżej - prawdziwy barszcz przygotowuje Babcia na Święta, i piję go z bulionówki ze smakiem, ale tylko ten jeden dzień w roku. Poza tym nawet o nim nie myślę. Wydaje mi się zresztą, że są takie potrawy, które tylko w Święta smakują nadzwyczajnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BARSZCZ WIGILIJNY- NAJLEPSZY, BEZ CUKRU 365

wodzie z dodatkiem masła (mają wówczas cudowny maślany smak).Na talerzu posypać delikatnie natką pietruszki (nie trzeba, my tak lubimy).Ten sam barszcz podany na głębokim talerzu:I w bulionówce:Smacznego

Smaczne Zdrowe