bulionówka - 92 przepisów (strona:5/7)

Chłodnik arbuzowo – melonowy 76

miejsce, bez uszczerbku na temperaturze). Taką chłodną, aromatyczną zupę jadłam u swoich teściów i postanowiłam dla Was odtworzyć to pyszne danie! Do przygotowania ok 20 porcji (1 porcja = 1 bulionówka) potrzebujemy: – 1 kg miąższu arbuza – 1 kg miąższu z melona – 1 ogórek gruntowy – kilka listków melisy – 1 łyżka octu winnego – odrobina pieprzu do smaku

Szybko Tanio Smacznie
Warsztaty w Siemens Akademia Smaku "Kawa. Świat w filiżance" + przepis na waniliowy krem kalafiorowy z kawą 173

miękki, dodać biały pieprz a całość zmiksować na aksamit. Można przetrzeć przez sito. Wodę zmiksować z sucro. Ciągle miksując dodać likier kawowy, aż powstanie puszysta pianka. Krem przelać do bulionówek, posypać prażonymi płatkami migdałowymi a na wierzch ułożyć piankę kawową. Kiedy nasz kremik był już prawie gotowy ja wybrałam się do "konkurencji" a raczej przyjaciół, którzy z największą pieczołowitością przygotowywali

AZgotuj!
Pomidorowa z kukurydzą 224

praskę, chwilę podsmażamy, aż będą szkliste. Dodajemy odcedzoną kukurydzę chwilkę podsmażamy następnie pomidory z puszki, rosół oraz przyprawy, całość gotujemy 25 minut.Ser mozzarella koimy w kosteczkę wkładamy do bulionówki wlewamy zupę. Podajemy z posiekaną bazylią lub natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Krem z pora i sałaty 177

aromatyczne w sam raz na lato, niedrogie składniki, część warzyw z własnego ogródka, do tego serek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut.  Jest pyszna! Podana w bulionówce   Bogucice    MIRANDA Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze 2 młode ziemniaki 1 mała cebula 1 mała główka sałaty lodowej 1 litr rosołu 1 duży ząbek czosnku

Wanilia i Kardamon
Pomidorowa z mozzarellą 152

Dorzucić rozdrobnione pomidory, posolić, gotować jeszcze 10 minut, następnie wszystko dokładnie zmiksować, dodać koncentrat, jeszcze raz krótko zagotować i zestawić z ognia. Podawać od razu bardzo gorące, w niewielkich bulionówkach lub filiżankach posypane kostkami mozzarelli i ozdobione świeżą bazylią. Smacznego!   Czerwoną zupę pomidorową zgłaszam do akcji Panti

Kuchnia Prezydentowej
Rosół 259

dopiero po kilku lub nawet kilkunastu minutach od dosypania soli. Rosół podajemy np. z osobno ugotowanym makaronem i marchewką, udekorowany natką pietruszki, którą dodajemy bezpośrednio do talerzy, miseczek lub bulionówek. Przed podaniem warto pozwolić rosołowi na odstanie się przez kilkanaście minut bez podgrzewania, aby mieć pewność, że będzie klarowny. Uwagi Gotując rosół z kury używam albo piersi, albo nóg, przy

Kulinarna Pokusa
Bulion z marchewką i białą fasolą 134

plastry. Gotujcie je w wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego około 20-25 minut. Po tym czasie dodajcie odsączoną i przepłukaną fasolę azcałośc będzie gorąca. Podawać w bulionówka z odrobiną koperku. Życzę Wam wszystkiego najsmaczniejszego

Szybko Tanio Smacznie
Ciasto w 5 minut z mikrofali 265

mleko i olej, wymieszać. Następnie dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do kokilek lub miseczek przystosowanych do mikrofali (bez złotych i srebrnych dodatków). Wykorzystałam 2 bulionówki z hartowanego szkła o pojemności 1/2 litra (mogą być mniejsze). Ciasta nałożyć nie więcej niż do 1/2 wysokości naczynia. Ciasto wstawić do mikrofali, ustawiając na najwyższą moc (u mnie

Kuchcik gotuje
Pikantny chłodnik ogórkowy 134

smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zmiksować przy pomocy miksera, odłożyć do lodówki na 30 minut. Jajka ugotować na twardo. Obrać, wystudzić i pokroić w ćwiartki. Na dnie bulionówki ułożyć garść wstążek z ogórka, rozlać chłodnik. Do każdej porcji dodać trzy ćwiartki jajka oraz szczyptę koperku. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Żurek z białą kiełbasą i jajkiem 155

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy na średnim ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania do zupy wkładamy plasterki kiełbasy, żeby się lekko zagrzała. Ugotowaną zupę nalewamy do bulionówek lub głębokich talerzy i do każdego talerza wkładamy pocięte na cząstki jajko

W poszukiwaniu inspiracji
KREM BROKUŁOWY 193

Brokuł gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dodajemy do ugotowanych warzyw. Dodajemy  przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość blendujemy. Zaciągamy śmietaną. Podajemy w bulionówce z prażonymi pestkami słonecznika i ulubionymi ziołami

Z Majeczką w kuchni
Aksamitna zupa krem z dyni z nutą Curry & Cayenne 154

zawrzenia). Następnie dodajemy śmietanę i przyprawy. Gotową, lekko przestygniętą zupę miksujemy blenderem, w dzbanku do koktajli lub przeciskamy przez sito. Jeśli jest zbyt zimna, podgrzewamy. Następnie wlewamy do bulionówek i dodajemy groszek ptysiowy lub grzanki. *Czerstwy chleb kroimy w drobne kosteczki, wrzucamy na patelnie z rozpuszczoną margaryną i pieczemy, co pewien czas mieszając, aż do uzyskania złotego koloru. Grzankami posypujemy

Smakowy Raj
ZUPA KREM Z BURAKÓW 176

nim.Dodajemy sól i pieprz wg uznania.Im mniej bulionu tym gęstsza zupa. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie blendujemy wszystko dokładnie, jesli potrzeba jeszcze doprawiamy.Zupkę zabielamy, rozlewamy do bulionówek, każdą porcję posypujemy ziarenkami. Do posypania zupki użyłam ziarenek z ZIARENKOWA . Zapraszam na ich stronę, gdzie znajdziecie cały asortyment

Z Majeczką w kuchni
Zupa krem z brukselki i kopru włoskiego 156

miękkości 2/ Ugotowane warzywa wraz z wodą miksujemy blenderem na mus, dodajemy śmietankę, gałkę muszkatałową, miętę oraz kminek i ponownie miksujemy. 3/ Przelewamy do bulionówki i posypujemy świeżo startym serem. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Krem z słodkich ziemniaków z konfiturą cebulową 120

mnie łyżeszka oleju kokosowego). Gdy będzie szklista dodać pokrojonego w kostę ziemniaka i całość dalej podsmażać, Dodać wodę (ok 2 szklanki) i ugotować do miękkości. Całość zblendować. Przełożyć do bulionówek, polać śmietanką, posypać pietruszką. Na wierzch ułożyć troche konfitury cebulowej

Szybko Tanio Smacznie