bulka - 3613 przepisów

Bułki gryczane 244

się do końca swojich dni. Po krótkim poszukiwaniu znalazłem przepis na fajne bułeczki z ciekawym połączeniem mąki gryczanej, maślanki i melasy (tę też jeszcze miałem w słoiku na półce). Bułki z ciastem fermentującym w lodówce. Dodatek masła wzbogacił smak bułek, zaś same bułki, łącznie ze skórką, są bardzo delikatne. Melasa w połączeniu z mąką gryczaną nadały bułkom przyjemny aromat(...)słodki posmak. Bułki nie są jednak wyraźnie słodkie. Melasa dodała miękiszowi delikatnie brązowego koloru. Pomalowanie bułek rozbełtanym jajkiem również je przyciemnia, można więc to sobie podarować. Bułki pomalowałem wyłącznie po to, aby ziarna sezamu, które ładnie kontrastują kolorem z bułkami, mogły się do nich dobrze przylepić. Ilość mąki gryczanej została tak dobrana, aby ją można było wyczuć

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki maślane z suszoną żurawiną - Na zakwasie i na drożdżach XI 2014 189

sfotografowanych, umieszczonych na naszych blogach, a na koniec z apetytem zjedzonych. Na blogu Wisły zapoznajcie się ze wszystkimi szczegółami związanymi z uczestnictwem w akcji.Jeśli upieczecie w listopadzie chleb, bułki lub inny wypiek na zakwasie, drożdżach, albo coś przaśnego bez spulchniaczy, to: we wpisie na swoim blogu zamieście baner ze strony Wisly,we wpisie umieście informację o tym, że wypiek(...)weka i kajzerka, wraz z odnośnikiem do tej strony,zgłoście swój przepis wykorzystując formularz zamieszczony na dole tego postu.W listopadzie tematem przewodnim (ale nie wyłącznym) są propozycje wszelkiego rodzaju bułek. Bułek pszennych, bułek żytnich, orkiszowych i owsianych. Buł ogromnych i minibułeczek. Na zakwasie lub na drożdżach. Na przykład grahamek, wek i kajzerek. A jeśli nie macie ochoty piec bułek

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki tygrysie 770

Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem je na zdjęciach, z przecudnej wprost urody spękaniami, wiedziałem, że prędzej czy później muszę je zrobić. Bułki tygrysie (ang. Tiger Rolls albo Duch Crunch Rolls w USA, zaś w Holandii nazywane Tijgerbollen) to bułki pszenne z charakterystyczną, popękaną i kruchą skórką. Spękana skórka powstaje dzięki pokryciu bułki pastą ryżową, i mimo tej skórki miąższ pozostaje(...)bardzo miękki i delikatny. Wypiek tych bułek (są pieczone również chleby) został spopularyzowany w Holandii w latach 70 ubiegłego stulecia. Podejrzewa się jednak, że przepis został przywieziony z Azji w czasach, gdy holenderskie floty handlowe dokonywały handlu z Południowo-Wschodnią Azją.Same bułki są bardzo łatwe do wykonania, przepis nie jest skomplikowany. Skórkę robi się z pasty ryżowej, którą nakłada

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki żytnie 40% z kminkiem, wg Hamelmana 259

Wspaniałe bułki ze zdecydowanym żytnim smakiem i aromatem kminku. Te 40% w nazwie oznacza ilość zaczynu, dzięki któremu miąższ ma delikatnie kwaskowaty smak i ciemniejszy kolor. Mąka pszenna dodała lekkości. Dzięki zakwasowi i mące żytniej razowej bułki lepiej się przechowują, dłużej nadają się do jedzenia, choć najfajniej chrupią bezpośrednio po upieczeniu, zwłaszcza podane na śniadanie w słoneczny sobotni poranek(...)wymieszaniu odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na 14-16 godzin. Optymalna temperatura wynosi 21 °C. Tuż po wymieszaniu zaczyn będzie miał konsystencję dość zwartej pasty.Składniki (na 9 bułek): 332 g zaczynu 273 g mąki pszennej chlebowej 159 g letniej wody 9 g soli 8 g świeżych drożdży9 g kminku6 g zmielonego słodu jęczmiennego (opcjonalnie)trochę czarnuszki do posypania

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki maślankowe z miodem 203

jednocześnie musiało to mieć w sobie coś magicznego, co jedynie rasowa sztuka piekarska, nawet w tym domowym wykonaniu, w sobie posiada - zakwas odpadał, więc wybór padł na podmłodę i bułki :) I ta podmłoda doprowadziła do powstania przepysznych, delikatnych bułek, z miękkim miąższem o drobnych dziurkach. Skórka po upieczeniu delikatnie chrupiąca, z czasem mięknąca. Miód dodał lekkiej słodyczy, biała mąka delikatności(...)podmłoda na mleku i maślanka wzbogaciły smak. Bułki bez żadnych szaleństw z dodatkami, formowaniem i nacinaniem i glazurowaniem. Po prostu zwykłe, okrągłe bułki - aczklowiek upiekłem również podłużne i maczugowate :). A więc tak - wieczorem mieszamy trochę mleka, trochę mąki i drożdży. Po dosłownie kilku minutach podmłoda ląduje w lodówce, a my możemy cały wieczór snuć opowieści chlebopiekarnicze, mając rodzinę za słuchaczy

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki mleczne na Tang Zhongu 256

Pieczywo na starterze Tang Zhong robi się bardzo szybko i zawsze wychodzi. A skoro można zrobić chleb - można zrobić i bułki.I tak powstało osiem dużych bułek, w smaku podobnych do naszych bułek maślanych. Niestety po godzinie bułek już nie było - zniknęły podczas próbowania, czy są smaczne :-). Pierwsza próba była z samym masłem, druga dodatkowo z cienkim plasterkiem szynki. Obie(...)próby były udane. Na kolejne próby już zabrakło bułek...Z podanej poniżej ilości składników powstało osiem dużych bułek. Oczywiście można zrobić mniejsze, wtedy wyjdzie ich więcej.Piekąc je zrobiłem mały eksperyment - użyłem go glazurowania roztrzepanego jajka, mleka, oliwy i wody z solą, aby móc porównać efekt końcowy. Najbardziej błyszczący efekt daje jajko, potem mleko. Najbardziej matową glazurę zaś daje woda

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki na hamburgery, pszenne 166

Duże, puszyste i delikatne bułki. W sam raz na świeżego hamburgera, ale równie smakują z plastrem wędliny, sera lub miodu. W sam raz na śniadanie.Bardzo łatwe do wykonania i zawsze się udają. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu i ostygnięciu, lub następnego dnia. Nie nadają się jednak do dłuższego przechowywania przez kilka dni, gdyż szybko czerstwieją. Można jednak schować(...)zamrażarnika, gdyż po rozmrożeniu zachowują swój smak i delikatność miąższu. Uwaga! Bułki nie są kotoodporne, po pierwszym wypieku, w trakcie stygnięcia, przeszedł po nich domowy kot, zostawiając piękne wgniecenia :)Składniki (na 10 bułek a 80 g):380 g przesianej mąki pszennej typ 550185 g letniej wody10 g drożdży świeżych50 g mleka pełnego w proszku40 g roztopionego masła (lub oliwy

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 208

Całe popołudnie korciło mnie, aby upiec sobie COŚ. Wieczorem nie wytrzymałem, szybki przegląd szafki z mąkami, książek z recepturami i tak oto wyszły bułki orkiszowo-gryczane na maślance. Jeszcze przed północą z kuchni wydobywał się zapach świeżo upieczonych bułek. Nie jest zdrowo jeść o północy, na dodatek ciepłe jeszcze bułki, no ale jak ich nie spróbować???Bułki o delikatnej skórce(...)miąższu miękim, podobnym do tego, jaki mają bułki maślane, jednak troszeczkę bardziej zwartym. Zdecydowany smak, który dało połączenie orkiszu, gryki i maślanki, podkreślony charakterystycznym aromatem czarnuszki. Oczywiście jeśli dla kogoś smak czarnuszki jest zbyt intensywny, można bułki posypać makiem albo sezamem. Tak samo zamiast maślanki można użyć kefiru.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 258

Bułki pita. Domowy kebab w bułce...Chrupiące i puszyste, domowej roboty pity.Wypełnione chrupiącymi warzywami i złocistym kurczakiem.Polane kremowym, czosnkowym sosem.Kto ma ochotę spróbować! Zapraszam!Składniki:600 g mąki pszennej;40 g świeżych drożdży;15 g soli;5 g białego cukru;2 łyżki oleju;276 g letniej wody.Dodatkowo:2 filety z kurczaka;200 ml mleka;100 g mąki pszennej + mąka(...)placek o grubości 5 - 6 mm. Tak przygotowany placek wraz z papierem przekładam na gorącą blachę i wkładam do gorącego piekarnika. Placki należy piec przez 7 - 8 minut. Bułka powinna zacząć puchnąć po upływie 2 - 3 minut od włożenia do piekarnika.Po upieczeniu pierwszej bułki, powtórzyć czynności z punktu 4.Uwaga! Bułki po rozwałkowaniu/rozpłaszczeniu muszą natychmiast zostać położone

Gospodyni Miejska
Lussekatter - szwedzkie bułki szafranowe 166

Kotki Łucji”, bo tak w dosłownym tłumaczeniu można nazwać szwedzkie bułki szafranowe Lussekatt (w liczbie mnogiej  Lussekatter), nazwę zawdzięczają Świętej Łucji z Syrakuz. W Szwecji są tradycyjnym słodkim wypiekiem, który najchętniej wypieka się w czasie adwentu, zwłaszcza w Dzień św.Łucji. Jest to święto światła obchodzone 13 grudnia. Tego dnia odbywają się pochody dzieci w białych strojach, z przewodzącą(...)żółty kolor, który lussekatter zawdzięczają szafranowi. Według jednej z opowieści sięgającej roku 1600 diabeł w postaci kota bił i drapał niedobre dzieci, zaś Jezus przybrawszy postać dziecka rozdawał słodkie bułki dzieciom dobrym. Aby odstraszyć diabła, który jak pan i władca Ciemności bał się światła, do bułek zaczęto dodawć symbolizujący światło szafran. Aby tym światłem diabła odstraszyć. Bogaci Szwedzi zaczęli jeść

Grahamka, weka i kajzerka
Polskie bułki maślane A.D.1959 379

robiono to z powodów „oszczędnościowych”. Poniżej znajduje się oryginalna receptura, w której zamiast margaryny użyłem masła, zaś na dolewkę w całości zastosowałem mleko. Z zaproponowanej ilości składników upiekłem 10 bułek o masie ok 100 g, ale równie dobrze można zrobić 20 mniejszych bułeczek po 50 g, lub 5 superdużych buł a 200 g. Jeśli chcesz zrobić superbuły, możesz dodać jeszcze(...)równych. Na pierwszy ogień poszły posmarowane odrobiną masełka, oraz dżemem z dyni i miodem. Poszły i zniknęły od razu, takie pyszne.Poniższy przepis może służyć jako świetna baza do bułek maślanych z różnym dodatkami, na przykład z rodzynkami, żurawiną, albo z pokrojonymi jabłuszkami...ale o tym będzie innym razem.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach, YeastSpotting

Grahamka, weka i kajzerka
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1107

Concha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty został wzór na podobieństwo wzoru na muszlach. Stąd nazwa, bo „concha” [ˈkoᶇ.ʧ̑a] to po hiszpańsku muszla właśnie. W Meksyku conchas można kupić praktycznie na każdym rogu. Można je zjeść w eleganckich rastauracjach, takich(...)takiej piekarni robi: Lub podejrzeć wyrastające: Oczywiście najsmaczniejsze conchas są te robione własnoręcznie w domu. Trochę pracy przy nich jest, ale całkowicie to rekompesuje wyśmienity smak, zapach i konsystencja bułek. Najwięcej zabawy jest z tworzeniem nacięć. W Meksyku można dostać specjalny znacznik ( marcador para conchas ), z jego braku nacięcia najlepiej zrobić żyletką. Ciotka Hankita zresztą oceniając na zdjeciach moje conchas

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki z przedziałkiem, z ostropestem i mąką gryczaną 246

nasion ostropestu. Pamiętam jednak, iż wtedy wspomniałem, że będę chciał coś upiec dodając nie mielone nasiona, ale całe. Kobyłka u płota, w zadek trzeba ją całować, i dziś prezentuję bułki z nasionami ostropestu. Jako że wcześniej przymierzałem się do bułek pszennych z przedziałkiem (tu i ówdzie nazywanych poznańskimi), wykorzystałem więc przepis na nie. Z drobną modyfikacją, z korzyścią dla zdrowia(...)Zamieniłem bowiem 10% mąki pszennej na gryczaną. Odrobinę zmieniło to teksturę bułek. Z ilością ostropestu nie należy przesadzać. Ziarna są trochę twarde (twardsze na przykład od ziaren słonecznika). Jeśli doda się ich za dużo, może to spowodować, że bułki trzeba będzie gryźć, a nie jeść. A nie o to chodzi. Dałem więc na próbę 30 g ziaren ostropestu. I okazało

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki na zakwasie, z pieczonym czosnkiem 193

powodem, chętnie się wraca do takiego przepisu, niekiedy dokonując drobnych zmian. Jednym z takich ulubionych przez mnie przepisów jest chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana . Przed pieczeniem bułek trzeba przygotować czosnek. Podczas pieczenia traci on sporo na wadze, więc uwzględniając łupinki ząbków należy upiec mniej więcej dwa razy więcej czosnku, niż przewiduje przepis. Najpierw trzeba ściąć czubki ząbków(...)aluminiową i piec w temperaturze 180 °C przez około 40 minut. Po ostygnięciu zdejmujemy łupinki z ząbków i delikatnie je zgniatamy. Tak przygotowany czosnek mozna już dodawać do ciasta. Bułki upiekły się wspaniale, z czosnkowym smakiem i zapachem, który szczególnie wyrazisty był bezpośrednio po upieczeniu. Skórka cienka, ale jednocześnie delikatnie chrupiąca. Bułki są z gatunku wytrawnych - zdecydowanie się przyjaźnią

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki pszenne owsiane 266

przygotowanie domowego pieczywa. Naoglądałam się i naczytałam różnych przepisów, opinii; dużo z Was pisze, że to proste, a produkty o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu.No dobrze, pomyślałam, pieczemy bułki!Na początek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej mąki niż pszenna, postanowiłam upiec(...)bułeczki pszenne, czyli z mąką, którą każdy z nas ma w szafce w kuchni.Jako dodatek wykorzystałam płatki owsiane, żeby urozmaicić moje pierwsze bułki :) Bułki pszenne owsianeSkładniki:15g świeżych drożdży250ml letniej wody1 łyżeczka cukru60g (5-6 łyżek) płatków owsianych 350g mąki pszennej1 łyżeczka soli Wykonanie:- drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, wodę i większość płatków owsianych (pozostawić trochę do posypania bułek

Smakołyki Bereniki