Przepis na te bułki znalazłam tutaj..są proste do zrobienia..polecam..mogą być do hamburgerów i nie tylko.. 500 g mąki pszennej 230 g wody 1 jajko 40 g miękkiego masła 31 g cukru 11 g soli 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych 26 g mleka w proszku Dodatkowo 1 jajko 1 łyżka mleka sezam(...)posypania bułek Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.[ ciasto robiłam w misce Tupperware].Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić na porcję po około 57 g każda.Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek
Moje domowe kucharzenieJeśli macie ochotę na świeże, własnoręcznie robione bułki drożdżowe, a martwicie się, że nie macie zakwasu i nigdy nie piekliście sami żadnego pieczywa… to ten przepis jest idealnie stworzony dla Was Prościej się chyba nie da… Bułeczki wychodzą pyszne, są mięciutkie i lekko wilgotne. Jak widać pracy nie jest wiele więc naprawdę warto spróbować… A najlepiej przygotować(...)razu podwójną porcję… na pewno zniknie dość szybko ;)!Bułki drożdżowe całonocneSkładniki:200 g mąki chlebowej pszennej120 g mąki pszennej zwykłej72 g mąki pełnoziarnistej300 ml wody1 g drożdży suchych lub 3 g świeżych1,5 łyżeczki soli1. Drożdże rozpuścić w 3-4 łyżkach wody (z odmierzonych 300 ml ) i zostawić na 5-10 min.2. Mąkę chlebową i zwykłą pszenną przesiać
UgotujmyTo.plsmuci. Wręcz przeciwnie. Ludzie śpiewają. Pozdrawiają się. I dzielą specjalnie na tę okazję wypiekanymi adwentowymi Lusiobułkami [lussekatter; lusse- światło, katter- koty]. Dlatego nie na darmo mama dziś bułek napiekła. Jednakowoż Lusia i Lucjanek imieniny w tym dniu współdzielą. I oboje dziećmi światła są. A Święta? Odliczanie zacząć czas!W garnku podgrzałam 500 ml mleka. Do letniego wkruszyłam(...)czasie ciasto zgrabnym plaskiem odgazowałam. Zagniotłam. Podzieliłam na 15 równych części. Z każdej uformowałam 30 cm cienkie kiełbaski. Które następnie zwijałam na kształt litery S, tworząc ślimaczki. Bułki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiłam na 15min. do piekarnika nagrzanego na 50st. celem napuszenia (oczywiście standardowo zapomniałam zostawić im trochę miejsca i kilka posklejało się). Następnie każdą bułkę
bastalenajakąś sałatkę zrobić albo grzanki "z czymś". Od jakiegoś czasu nie kupuję w ogóle pieczywa, lecz piekę sama w domu. Powoli dochodzę do takiej wprawy, że te bułki czy chlebki pieką się jakoś tak przy okazji i same :D No a skoro lubię własnoręcznie upieczone bułki, kocham szpinak i sery, to powstał na pomysł połączenia tego(...)całość. I tak stworzyłam bułki nadziewane szpinakiem i fetą :)Składniki:ok. 40 dkg. mąki,3 dkg drożdży,1 szklanka mleka,ćwierć kostki masła lub margaryny,ćwierć łyżeczki soli,łyżka cukru,opakowanie świeżego szpinaku (chyba ok. 400 g ;) ),4 spore ząbki czosnku,2 - 3 łyżki oliwy do smażenia,ser feta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku.Szpinak opłukać i osuszyć
Codzienna kuchnia niecodziennaBułki pszenne. Straszną miałam ochotę na takie zwykłe świeże bułki. Do tego tak banalnie proste w wykonaniu, czego chcieć więcej? Jak smakują na drugi dzień, świetnie! Nadal są miękkie i smaczne. Dziś piekłam je już po raz drugi, a mój syn już pytał, czy upiekę je jutro. Przepis pochodzi z męskiego bloga, który prowadzi Paweł, jego blog to kopalnia przepisów(...)chleb i bułki, ja tam jeszcze wrócę :) Żródło: Chleby.info.Składniki na ok. 8 sztuk:500 g mąki pszennej140 ml mleka140 ml wody15 g drożdży świeżych40 g masła2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukruWykonanie:Do miski wsypałam sól, następnie mąkę, w której zrobiłam sobie wgłębienie, w które wsypałam cukier i wkruszyłam drożdże. Mój dołek z drożdżami zalałam ciepłym mlekiem i ciepłą wodą
Blondynka Gotujedrożdżami już się zaprzyjaźniłam, ale co do pieczenia bułek, chleba niestety nie miałam ręki. Zawsze wychodziły mi..... twarde jak kamień mimo, że trzymałam się przepisu. Jednak nie zrażona nie powodzeniami szukałam dalej idealnego przepisu i znalazłam ( tutaj ). Bułki są na zewnątrz chrupiące a w środku mięciutkie. Składniki: 630g mąki 300ml ciepłej wody(...)godzinę. Odrywać po kawałku ciasta (zrobiłam 10 bułeczek), rozgnieść na placek i zrobić sakiewkę. Zwinięcie ułożyć do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tępą stroną noża naciąć bułki. Posypać lekko mąką. Przykryć ponownie ścierką i odstawić na 30min. Piekarnik rozgrzać do 200C i piec około
Amatorka kuchennaciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy wałek i dzielimy na 6 części. Z każdej robimy bułkę. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę smarujemy mlekiem i posypujemy nasionami. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smakowity Blog KulinarnyPrzez chyba dwa tygodnie nie piekłam chleba ani bułek. Nie wiem dlaczego - po prostu zabrakło mi czasu. Śliczna pogoda nie poprawia sytuacji - zamiast spędzać czas na wyrabianiu ciasta drożdżowego, wolę się wybrać na długi spacer do lasu, który po prostu pachnie wiosną. Powoli budzi się do życia, zielone, świeżutkie pączki na krzewach przyciągają wzrok, a dwie biedronki bezpiecznie schowane(...)nich użyć dowolnych orzechów - tych, które lubicie najbardziej. Z każdymi będą wyśmienite!I choć na mące pszennej, za sprawą właśnie orzechów są nieco cięższe i bardzo sycące. Mmm, pyszności...Bułki z nerkowcamiSkładniki:(na 8 sztuk)85 g nerkowców500 g mąki pszennej20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli250 ml letniej wody100 ml letniego mlekadodatkowo:1 jajko35 g nerkowcówMąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek szynki lub sera, pomidora, ogórka rzodkiewki; ale takie same, bez niczego, też smakują wspaniale - chrupiący ser na wierzchu, a pod nim mięciutkie, puszyste wnętrze... Pyszności.Przepis znalazłam na Moich wypiekach; zaciekawił mnie water roux. Nigdy(...)przygotowywałam bułek tą metodą. Nie ma w tym jednak żadnej filozofii, choć brzmi z francuska. Wystarczy zagotować mąkę z wodą, ostudzić, i taką papkę dodać do ciasta chlebowego. Dzięki temu bułeczki wychodzą bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość.Jeśli jeszcze nie próbowaliście tej metody - skuście się. Jestem pewna, że nie będziecie żałować.Drożdżowe paluchy z żółtym seremSkładniki:(na 16 sztuk
Pożeraczka, czyli raz adobrzewegan, gdyż zawiera dużo niezbędnego białka i potasu.Uwaga...reguluje poziom ciśnienia krwi... i jak tu nie jeść :) Składniki : 0,5 kg bobu 1 łyżka masła 1 łyżka bułki tartej 2 gałązki tymianku kilka listków mięty sól do smaku Sposób przygotowania: Bób umyć, wrzucić do garnka, dodać sól i tymianek. Gotować około 25 minut, od momentu zagotowania. Na patelnię wrzucić(...)masło i mocno rozgrzać, nie przypalić. Dodać bułkę i dobrze rozmieszać. Bób odcedzić i gorący polać bułką z masełkiem. Posypać listkami mięty i tymianku...Smacznego
Gosia gotujeProsta, tania kolacja, czyli tak zwana bułka po studencku :)~ Bułka zapiekana z jajkami, szynką serem żółtym i szczypiorkiem ~Składniki:duża bułka2 jajkaszynkaser żółtyszczypiorekprzyprawy: sól, pieprz, czosnekBułkę przecinamy w 1/3 wysokości i ugniatamy środek, tak, aby powstał mały koszyczek. Do środka wkładamy plasterki szynki, wbijamy jajka, posypujemy przyprawami, startym serem i szczypiorkiem. Składamy bułkę w całość, owijamy w sreberko i wkładamy
Kuchenny Skrawek NiebaLekkie, delikatne, po prostu pyszne. A w głównej mierze za sprawą jogurtu, który króluje w tym przepisie. Od momentu, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam te bułki na Margarytkowym blogu robiłam je już kilkakrotnie, bo oprócz tego, że są pyszne, nie wymagają też dużo pracy i co ważne: zawsze się udają! Polecam gorąco przepis wszystkim amatorom pszennych(...)wałek o długości około 60 cm , lekko spłaszczyć, tak aby szerokość miała około 8 cm. Ciasto obsypać mąką i pokroić ostrym nożem na 8 – 10 kawałków.Następnie przełożyć bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni, wstawić blachę
Walijskie PichcenieRobi się je szybciutko, smaży na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej i w smaku są pyszne. Mimo, że nie wyrastają mocno, są puszyste w środku i smakiem przypominają tradycyjne bułki wielozbożowe. Przepis na 3 duże bułki: 6 łyżek otrębów niemielonych 2 łyżki skrobi ziemniaczanej szczypta soli 2 jajka Wykonanie:Odmierzamy otręby, wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli. Białko oddzielamy od żółtka(...)teflonową rozgrzewamy mocno, łyżką nakładamy placuszki z naszej masy, przykręcamy gaz, przykrywamy patelnię i smażymy aż zrumienią się z jednej strony. Następnie przekładamy je na drugą stronę i dosmażamy bułki z drugiej strony. Po usmażeniu przekładamy na kratkę i studzimy
Walijskie Pichcenieweekend w wspólnym "Wypiekaniu na śniadanie" piekliśmy greckie bułeczki Tiropsomo z bloga Pracownia wypieków. Bułki w oryginale nadziewane są serem feta, są bardzo puszyste i pyszne. Ja piekłam z podwójnej porcji i jako nadzienie użyłam serka sałatkowego Patios krojonego w małą kosteczkę. Można również nadzienie pominąć, dodać suszone pomidory lub zioła. W wersji na słodko też mogą być pyszne. Składniki(...)dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Buki lekko posmarować roztopionym masłem, przykryć folią i odstawić do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Wyrośnięte bułki przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia. Po wyjęciu bułki ostudzić na kratce. Razem ze mną bułeczki piekli: Bożena
Ala piecze i gotuje