bulka - 3613 przepisów (strona:13/241)

Kotleciki rybne 223

Zamiast tradycyjnego smażonego fileta na obiad polecam kolteciki rybne. Wystarczy filet zmielić, dodać trochę bułki,jajka i zieleniny. Zawsze coś innego na talerzu i dzieciaki chętniej zjedzą. składniki: 900 g filetów z ryby, u mnie morszczuk 2 duże jajka 4 łyżki bułki tartej lub pół bułki namoczonej w mleku 3 łyżki koperku przyprawa do ryb bułka tarta do panierowania olej(...)smażenia dodatki tłuczone ziemniaki surówka z białej kapusty z koperkiem Filety ryby zmielić na grubych oczkach. Do zmielonej ryby dodać jajka, koperek, 4 łyżki bułki tartej i przyprawę do ryb. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Z masy uformować kolteciki ( u mnie wyszło 12 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor

Monia miesza i gotuje
Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym 262

łyżka  masła orzechowego (lub zmielonych orzechów ziemnych)   1 łyżka śmietany 12% lub 18% Panierka: mąka jajka/mleko (ja czasem zamiast jajka używam do panierowania samego mleka - sprawdza się:) bułka tarta zmielone/drobno posiekane orzechy ziemne (ilość według uznania, u mnie pół na pół z bułką tartą)* olej do smażenia *fajnie gdy zostaną większe kawałeczki orzechów - przyjemnie później chrupią 1. Mięso(...)oczyścić, pokroić i rozbić jak na "schabowe". Doprawić solą i pieprzem. 2. Chrzan, masło orzechowe i śmietanę wymieszać na gładką masę. 3. W 4 talerzach naszykować kolejno: mąkę, jajko/mleko, bułkę tartą z orzechami, masę chrzanową 4. Na patelni rozgrzać olej. 5. Panierować kotlety: najpierw obtoczyć z obu stron w mące, później jedną stronę zmoczyć w jajku/mleku i przełożyć od razu

Kto ugości moich gości?
Forszmak ze śledzi 280

Jeśli lubicie śledzie, a jak można ich nie lubić, proponuję prostą i szybką przystawkę. Forszmak ze śledziami to zapiekanka z dodatkiem jabłek, cebulki i bułki pszennej. Smakuje wyśmienicie, choć może nie wygląda zbyt fotogenicznie. Łudzę się, że minimalnie zmieniłam ją w wersję light, zastępując szklankę śmietany jogurtem greckim. Nie zmienia to jednak faktu, że bułka i śledzie to chyba(...)Trudno, co zrobić? Przecież nie może się takie dobre jedzenie zmarnować. Składniki 400g matjasów w solance 2 cebule 12 jabłka kwaśno-słodkie i twarde (np. Gloster) 4 kromki pszennej bułki bez skórki 2 łyżki śmietany 18% 2/3 kubka jogurtu greckiego 4 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania Śledzie wymoczyć przez noc w mleku i wodzie, żeby pozbyć się

W kuchni wieczorem
Vege frykadelki pieczarkowo – jajeczne 146

dorosłych osób. Składniki: 300g pieczarek 30g margaryny 7 jajek (ugotowanych na twardo) 1 średni ziemniak (ugotowany) 1 duża cebula 1 średnia czerstwa bułeczka 1 surowe jajko 6 - 8 łyżek bułki tartej 2 płaskie łyżeczki soli (lub 1 łyżeczka soli i 1 łyczka vegety) Pieprz Dodatkowo: Bułka tarta do panierowania klopsików Olej do smażenia Obrane pieczarki kroimy drobno i smażymy(...)margarynie, po czym pozostawiamy na chwilę, by leciutko przestygły. Ugotowane i obrane jajka, ziemniaka i cebulę przeciskamy przez maszynkę do mięsa. Bułkę moczymy w zimnej wodzie, a gdy dobrze nasiąknie wyciskamy z niej wodę i rozdrabniamy ją palcami do reszty mielonki lub mielimy maszynką. Przyprawiamy solą, vegetą i pieprzem, wbijamy surowe jajko i dodajemy bułkę tartą, po czym całość dobrze

Smakowy Raj
56. Wegetariański hamburger z kotletem z kaszy 145

Dobrze przygotowany i przyprawiony kotlet z kaszy w wegetariańskim hamburgerze, nie jednego może przekonać, że zajada prawdziwego, mięsnego hamburgera. bułka do hamburgerów - 6 sztuk kasza jęczmienna - 100 gram kostka rosołowa - 1 sztuka jajka - 3 sztuk bułka tarta - 3 łyżk pomidor - 2 sztuki ogórek - 1/2 sztuk cebula czerwona - 1 sztuka cebula biała - 1 sztuka serek topiony w plastrach - 6 sztuk sałata(...)smażenia sól, pieprz, wegeta Kaszę ugotować w wodzie z kostką rosołową. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodać do niej jajka, bułkę tartą, sporo vegety, sól i pieprz. Całość wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe placki wielkości bułek i grubości ok 2 cm i usmażyć na oleju. Pomidory, ogórki i cebulę czerwoną pokroić

Jadło i czytadło
Amerykański studencki obiad 156

Składniki: - 150g mięsa mielonego - 1 cebula - jajko - kilka łyżek oleju do smażenia - kilka łyżek bułki tartej - dwie bułki kajzerki lub inne jak ktoś woli - 400g mrożonych frytek - 2 plasterki żółtego sera -sól, pieprz, ketchup do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy lekko na oleju. Wrzucamy ją do mięsa, dodajemy jeszcze jajko, bułke tartą, pieprz i wyrabiamy ręka(...)łyżką na jednolitą masę. Konsystencja powinna być na tyle gęsta by dało się swobodnie formować nierozwalające się kotlety a jednocześnie nie zbytnio sucha, jeśli więc potrzeba dodajemy więcej bułki tartej. Gdy mamy już taka odpowiednią konsystencję formujemy z mięsa kulki które następnie delikatnie rozgniatamy tak aby były płaskie i panierujemy dokładnie w bułce tartej. Smażymy ja na oleju na mocno

Tanie przepisy studenckie
Pieczeń rzymska, czyli niezły klops z kukurydzą i fetą 170

sposobność wyeksponowania wszelakich dodatków, a jak wiemy aspekt wizualny ma również duże znaczenie w sztuce kulinarnej :) SKŁADNIKI 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1-2 jajka  1 czerstwa bułka, namoczona w mleku lub wodzie (zamiennie 2 łyżki bułki tartej) 1 opakowanie sera feta 1 puszka kukurydzy sól cynamon zioła prowansalskie papryka w proszku pieprz czarny pieprz ziołowy czosnek pietruszka(...)tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy WYKONANIE Mięso mielone łączymy z bułką lub bułką tartą, dodajemy jajko, kukurydzę i pokruszoną fetę. Następnie 1 łyżeczkę cynamonu, paprykę, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek i sól. Całość mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Całość posypujemy suszoną pietruszką i wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-60 minut

Zofiana
Domowy hamburger 146

Lubie fastfoody, od czasu do czasu… Ostatnio próbowaliśmy takowych hamburgerów w jednej z lokalnych restauracji i powiem szczerze po prostu były okropne. Hamburger dla mnie musi mieć dobrą bułkę, dobrego kotleta, nie za dużo warzyw, ale dużo sosu. W związku z tym postanowiłam sama przygotować domowe hamburgery ze składników wiadomego pochodzenia. Bułki do hamburgerów piekłam oczywiście sama i przedstawiałam(...)poprzednim wpisie. Wyszłam z założenia, że przygotuje „amerykańskiego” hamburgera, kotlet miał być grubości bułki. Smak całości był idealny, ale trudno się jadło właśnie ze względu na grubość, następnym razem przygotuje połowę cieńsze kotlety i będzie w sam raz! Składniki: Kotlet: - 0,5 kg mięsa mielonego wołowego, - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; - 2 łyżki posiekanych kaparów; - 2 posiekane szalotki

dom-agi.pl
Bułki faszerowane pieczarkami 284

Takie bułki to danie mojego dzieciństwa.  Doskonale pamiętam jak mam robiła je od czasu do czasu, zazwyczaj na kolację.  Uwielbiałam je, chyba na równi z domową pizzą.  Nie jadłam ich chyba kilkanaście lat, a może nawet dłużej.  Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam.  Smakowały inaczej, ale chyba nie ma się co dziwić(...)Składniki:  6 bułek (gładkich, bez nacięć na górze)  Ok. 300 – 400 g pieczarek 1 niewielka cebula  Masło Sól, pieprz Ok. 10 g tartego żółtego sera   Wykonanie: Pieczarki umyć i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać i poddusić na patelni razem z pieczarkami.  Doprawić do smaku.  Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek.  (Można

Sto kolorów kuchni
Cheesburger z grillowaną cebulką 143

pieprz 5 plasterków sera Gouda 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w krążki kilka listków sałaty rzymskiej (lub dowolnej sałaty) 5 plastrów pomidora 15 plasterków ogórka konserwowego majonez keczup 5 bułek (u mnie zwykłe kajzerki + jedna razowa) Mięso doprawiam solą i pieprzem i formuję 5 równych kulek, które spłaszczam delikatnie dłonią. Rozgrzewam patelnię grillową z dodatkiem oliwy z oliwek. Smażę kotlety(...)kilka minut z każdej strony, następnie tuż pod koniec na każdy kotlet kładę plasterek sera (lub po dwa jak ukochany sobie zażyczy). Z boku, na patelni grillowej, smażę cebulę. Bułki grilluję przez 5 minut w piekarniku. Następnie każdy krążek bułki smaruję z jednej strony majonezem, z drugiej keczupem. Na dolną część bułki układam posiekaną sałatę rzymską, usmażoną cebulkę, plasterki

Mango Papaja
Bułki z cukinią, suszonymi pomidorami i suszoną papryką 212

Już dawno temu zabierałam się za zrobienie tych bułek, ale skoro mam swoje suszone pomidory i paprykę , to bardziej mnie zmotywowało do ich upieczenia :) Będę mieć do pracy!  Takie bułeczki mogą służyć za przekąskę lub w większej ilości jako drugie danie podane z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem lub sosem czosnkowym. Składniki na 6-7 bułek: 250 gramów mąki pszennej(...)pomidorów lub zastępujemy suszoną paprykę papryką marynowaną ) 2 ząbki czosnku 5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów ( u mnie zalewa po pomidorach była doprawiona tymiankiem ) sól pieprz ziołowy Do posmarowania bułek przed pieczeniem: 1 łyżka zalewy z pomidorów suszonych sól morska z papryką chili Drożdże przekładamy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę cukru - mieszamy i odstawiamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety mielone ze szczypiorkiem 172

mielone ze szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie.  Kotlety mielone ze szczypiorkiem  SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1/2 czerstwej bułki 1 jajko sól i pieprz 1/3 pęczka szczypiorku bułka tarta olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz oraz(...)odciśniętą bułkę i wyrabiamy dodając 2 - 3 łyżki bułki tartej. Szczypiorek siekamy. Dodajemy do mięsa i mieszamy.  Z masy formujemy kotleciki które obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron.  Podajemy z ulubionym sosem i ziemniaczkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety mielone z pieczarkami. 192

Kotlety mielone z pieczarkami. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka )     1 całe jajko 1 średnia cebula 10 dkg pieczarek 1 czerstwa bułka przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz sól 3 gałązki zielonej natki piertuszki 4 ząbki czosnku 6-8 dkg bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania : Pieczarki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki i ugotować. Ugotowane odcedzić(...)przestudzić, drobno posiekać lub zemleć przez maszynkę razem z mięsem. Cebulę obrać, drobno poszatkować lub także zemleć przez maszynkę. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, tak aby cała nią nasiąkła. Następnie wyjąć ją z wody i mocno wycisnąć. wyciśniętą bułkę zemleć w maszynce o średnich oczkach. Mięso pokroić na kawałki , zemleć w maszynce o średnich oczkach. Czosnek obrać i drobniutko posiekać

Przepisy i porady kulinarne
Burger 154

tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe. Składniki:Mięso wołowe mielowe,Czerwona cebula,Ogórek,Pieczarki,Sałata,Bułka (duża)Żółty ser,Musztarda,Przyprawy.Do dużego naczynia wkładamy mięso, przyprawiamy je, ja dodałam sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Formujemy duże kotlety. Grilujemy na patelni grillowej.  Grilujemy również pieczarki. W tym czasie(...)piekarnika wstawiamy przekrojone bułki z plastrem sera. Podpiekamy aż ser się roztopi, ale nie za długo żeby bułka nie była twarda. Na przekrojoną bułkę z serem kładziemy sałatę oraz pokrojoną w ringi cebulę. Na to można jeszcze jeden plaster żółtego sera, i pokrojony w plastry ogórek oraz cześć pieczarek. Upieczone mięso smarujemy od spodu musztardą i kładziemy na bułkę

Kulinarna rozmowa