bulka - 3613 przepisów (strona:11/241)

Drożdżówki z serem i truskawkami 319

Drożdżówki z serem i truskawkami to klasyk wypieków, którego nie może zabraknąć w sezonie owocowym. Można je przygotować również z innymi owocami, ale składnikiem obowiązkowym jest twaróg. Dzięki niemu bułki w środku tak szybko nie wysychają, a smak jest dużo bogatszy niż gdyby zrobić je tylko z owocami. Ciasto do przygotowania bułek to typowe ciasto drożdżowe, które zawiera sporą ilość(...)żółtko szczypta soli 40g masła NADZIENIE 250g twarogu półtłustego 30g masła 40g domowego cukru z wanilią 1 żółtko 250g truskawek białko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania wierzchu bułek Wykonanie: CIASTO DROŻDŻOWE - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć, dodać 1 łyżeczkę cukru, wymieszać, pozostawić na kilka minut, żeby drożdże się rozpuściły, dodać

Smakołyki Bereniki
Kotlety mielone – najlepsze, najprostsze 272

Kotlety z samej wieprzowiny są zdecydowanie za tłuste, z samej wołowiny – za suche i wymagają długiej obróbki cieplnej. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest czerstwa – obieramy ze skórki. Jej miąższ zalewamy mlekiem. Bułka musi całkowicie mlekiem nasiąknąć. Odciskamy ją dobrze, ma być tylko wilgotna(...)mimo że dość ciężka – przez tak długie wyrabianie i dodatek wody jest dobrze napowietrzona. Takie kotlety zostają soczyste i miękkie w środku. Szykujemy sobie dużą deskę, podsypujemy ją lekko bułką tartą. Resztę bułki umieszczamy w głębokim talerzyku lub miseczce. Formujemy średniej wielkości (na każdego potrzeba ok. 2-2,5 łyżki stołowej mięsa), płaskie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej

Karo in the Kitchen
Bułki marchewkowe na kanapki 207

Przygotowując ciasto na te bułki nieźle się ubawiłam - w życiu nie miałam tak opalonych rąk ;) a tak naprawdę ręki, bo wyrabiałam ciasto jedną, drugą trzymałam garnek. Różnica "opalenizny" była szokująca. Po kilku myciach nie ma różnicy. Inspiracją przygotowania bułek były propozycje dodane przez Was na Durszlaku i Mikserze. Większość to ciasta marchewkowe. Dlaczego zatem nie upiec czegoś drożdżowego i marchewkowego(...)minut. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Na talerzyk wysypać pestki dyni. Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części (lub więcej, jeśli wolicie mniejsze bułki) i formować w kule. Bułki przyciskać wierzchem do pestek i odkładać do wyrośnięcia na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki powinny rosnąć ok. pół godziny. Piec w piekarniku nagrzanym

Weekendy w domu i ogrodzie
Bezglutenowa bułka tarta 215

Podczas gotowania obiadu często sięgamy po bułkę tartą.       Proponuję wykorzystać przepis na chleb bezglutenowy   lub ten z mąki gryczanej   i pozostałe resztki wykorzystać jako podstawę do bułki tartej.    Ja osobiście swoim dzieciom już na drugi dzień odkrajam  skórki od chleba – są dla nich za twarde – i zbieram  do przerobienia na bułkę(...)tartą.   Innym wyjściem jest wykorzystanie połowy  upieczonego chleba na bułkę tartą.     Składniki:    Ususzony chleb bezglutenowy 100g     Chleb bezglutenowy lub skórki z tego chleba suszę  (może być na szybko w piekarniku).    Kolejnym krokiem jest rozdrabnianie,  ja używam robota kuchennego,  można też wykorzystać po prostu tartkę  z drobnymi

IzaGotuje
Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i złotym siemieniem lnianym 227

wiadomo błonnik pęcznieje i żołądku i daje uczucie sytości) i przemianę materii. Płatki owsiane od pewnego czasu są dość często obecne w mojej kuchni. Dodane do wypieków (pizza, bułki, chleb) nadają im delikatności i sprawiają, że dłużej zachowują świeżość. Świetnie smakują również w ciasteczkach. Siemię lniane do tej pory wykorzystywałam głównie w postaci zmielonej do naparów, gdyż bardzo dobrze radzi(...)sięgnąć. W aptekach można kupić gotowe zmielone siemię, co znacznie ułatwia stosowanie go przy przygotowywaniu naparów.  Ja dzisiaj wykorzystałam siemię lniane i płatki owsiane do przygotowania bułek. Byłam bardzo ciekawa jak wyjdą i przyznam się, że efekt mnie zadowolił. Bułki są delikatne, pierwszego dnia po upieczeniu lekko chrupiące, następnego dnia robią się miękkie i nie twardnieją

Codzienna kuchnia niecodzienna
ORKISZOWE BUŁECZKI RAZOWE 241

Uwielbiam pieczywo pełnoziarniste. Dla urozmaicenia menu chlebowego - mała odmiana w postaci pełnoziarnistych bułeczek. Na szczęście moja rodzinka choć wybredna, nie kręci nosem na pełnoziarniste pieczywo. Oni uwielbiają wszelkiego rodzaju bułki, więc tymi też byli zachwyceni. Na pewno zagoszczą u nas na stałe, tzn. w ramach urozmaicenia menu chlebowego, bo na stałe i niezmiennie, to bywają u nas chleby na zakwasie(...)zmieniają się tylko ich rodzaje. Bułki są takim miłym akcentem w menu zakwasowym... Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych, takich bardzo konkretnych bułek. Składniki: - 200g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 50g mąki żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki

Smaczne Zdrowe
Domowe paluszki rybne 293

ryby, reszta to utwardzona skrobia kukurydziana, spulchniacze, glukoza, utwardzone tłuszcze... Przestałam je kupować i robię paluszki rybne w domu, przynajmniej wiem co jest  w środku. Ilość zużytej bułki tartej może się trochę wahać w  zależności od tego jaka rybę kupimy i czy będzie ona rozmrożona czy nie. Świeża ryba zawiera  zdecydowanie mniej wody niż ta mrożona, więc(...)bułki dodamy mniej. Domowe paluszki rybne Czas przygotowania: 70 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g filetów z  ryby (u mnie mintaj) 1 jajko 5-6 łyżek tartej bułki sól pieprz olej do smażenia Do panierowania: 1 jajko mąka bułka tarta Wykonanie: Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera, dodajemy jajko, tartą bułkę i przyprawy. Wszystko dokładnie

Kulinarne przygody Gatity
Bułki z pieczarkami 6054

pracy, czy dziecko daje popalić. Jak dobrze, gdy wiesz, że jest ktoś, kto o ciebie dba, i jest ktoś o kogo można dbać. O mnie dba P. przygotował chrupiące bułki z pieczarkami i serem. Ja uwielbiam, gdy P. gotuje, lubię na niego patrzeć, smakować, wszystko wtedy ma jakby… więcej smaku. Polecam, bo są pyszne Składniki: - 1 kg pieczarek(...)dużych bułek; - 2 cebule; - 10 dag startego żółtego sera; - papryka ostra mielona, papryka słodka mielona, oregano, Wykonanie: Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej, dusimy pod przykryciem do miękkości, lekko dolewając wodą i przyprawiając oregano. Cebule siekamy, podsmażamy na drugiej patelni przyprawiając paprykami. Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy do nich cebulę i jeszcze chwilę razem dusimy. Z bułek

dom-agi.pl
Bułki pszenne 233

Dawno szukałam przepisu na bułki, które mi na pewno wyjdą. Miałam do czynienia z różnymi przepisami i każdy miał w sobie coś, co mi totalnie nie pasowało, a bułki wychodziły straszne... A ż trafiłam na Ani   przepis , który w całości, za jej pozwoleniem - dziękuję :) - publikuję u siebie, bo jest naprawdę świetny. Po raz pierwszy (na wiele, wiele wykonanych prób(...)innych przepisów) bułki wyszły takie jak należy. Po prostu smaczne.  Piekłam je na wieczór. Po zupełnym wystygnięciu, szczelnie na noc zapakowałam, dzięki czemu rano były świeże :) S k ładniki: na bułki 100 ml wody 110 ml mleka 1 łyżeczka soli 10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych 1 łyżeczka cukru 10 g masła 350 g mąki pszennej

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jesienne bułeczki z dynia 184

przy okazji pięknie wyglądająca bułeczką? Macie w domu małego niejadka? Jeżeli tak, to jesteście w dobrym miejscu;) Mięciutkie w środku i chrupiące z wierzchu, jednym słowem idealne. Mowa o bułkach dyniowych, wyglądem przypominających dynie;) Ciasto jest bardzo elastyczne, pracuje się z nim wprost idealnie, nie jest skomplikowane ani kłopotliwe. Sezon na dynie w pełni, więc koniecznie się w nią zaopatrzcie(...)mleka 45 gram masła, rozpuszczonego i przestudzonego 125 gram puree z dyni pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru  Ponadto: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułek kilka włoskich orzechów Wykonanie: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki a na sam koniec masło. Ciasto dokładnie wyrobić aby było gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować

Krakowskie smaki Ani
Domowe fishburgery 249

ładniki na kotlety rybne:4 filety z morszczuka  (kiedyś robiłam także z miruny)3 jajka ( do kotletów i do panierki)pęczek koperkułyżka soku z cytryny1 duża cebulaszczypiorek1 czerstwa bułka namoczona w ciepłym mlekubułka tarta do panierkimąka do panierkisól, pieprz cytrynowyDodatkowo:bułki na hamburgery (ilość wg uznania)1 pomidorpół zielonego ogórkaparę plasterków żółtego sera (można pominąć)kilka liści sałatyMięso(...)ryby drobno siekamy tasakiem albo miksujemy przy pomocy blendera. (ja posiekałam tasakiem a potem zmiksowałam blenderem). Mieszamy mięso z jajkiem, bułką namoczoną w mleku, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem cytrynowym, koperkiem i szczypiorkiem. Formujemy w dłoniach kotleciki, obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na małym ogniu. Hamburgery: Bułki do hamburgerów podpiekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami 306

tradcyjnego mielonego.U mnie w otoczeniu pieczarek w sosie śmietanowym.Zapraszam! Składniki:1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100 g);250 g pieczarek;1 średnia cebula;Jajo;1 duża, czarstwa bułka pszenna;Bułka tarta;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.Czerstwą bułkę pszenną namoczyć w wodzie, aż stanie się miękka. Następnie dobrze(...)pieczarki wystudzić i zblendować na gładką masę.Cebulę obrać, pokroić w pióra i surową zblendować na gładką masę.Ugotowaną kaszę przełożyć do miski. Dodać masę pieczarkową i cebulową, odsączoną bułkę, jajo i wymieszać. Dodać bułkę tartą - konsystencja ciasta musi być zwięzła, ale nie może być sucha i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Z powstałej masy formułować kotlety, obtaczać

Gospodyni Miejska
Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 578

koperku.Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego.Idealna na ciepło jak i na zimno.Polecam!Składniki:800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);1 surowe jajo;1 czerstwa zwykła bułka;2 ząbki czosnku;1 mała cebula;Mleko do namoczenia bułki;Sól;Pieprz;Ulubiona przyprawa do zup np. vegeta;Majeranek.Farsz:4 jaja ugotowane na twardo;Pęczek natki pietruszki;Pęczek koperku;1 łyżka(...)majonezu;Sól;Pieprz.Dodatkowo:Około 50 g masła;Bułka tarta;Folia spożywcza.Sposób przygotowania:Przygotować farsz. Jajka do farszu ugotować na twaro. Ostudzić. Obrać. Pokroić w drobną kostkę.Natkę pietruszki i koperek drobno posiekać. Dodać do jajek.Do farszu dodać majonez. Wymieszać.Farsz przyprawić solą i pieprzem.Przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Odstawić, aż zmięknię. Miękką bułkę dobrze odcisnąć.Cebulę

Gospodyni Miejska
Fishburger 242

oleju. Wczoraj również naszła nas taka ochota. Usiłowałyśmy ją stłumić w sobie... dość bezskutecznie. Dlatego też znalazłyśmy pośrednie rozwiązanie. Przyrządziłyśmy sobie w domu frytki z fishburgerem. Wprawdzie ze sztuczną bułką i rybą w postaci paluszków rybnych :P ale przynajmniej produkty dość świeże ze znanym składem. Wyszedł nam może niezbyt zdrowy obiad, ale za to bardzo szybki i smaczny. A danie(...)takie na pewno docenią dzieci, którym możemy w ten sposób przemycić nieco ryby i sałaty:)  Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 bułki 2 plasterki żółtego sera 2 liscie sałaty* 4 paluszki rybne majonez (lub ketchup według uznania :)) *można dorzucić wszelki ulubione warzywa np. pomidor lub ogórek Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celcjusza. Wkładamy paluszki rybne

Kolizje Smaków
Niebanalne mielone vol. 4 + prosty sos cebulowy 230

klops będziemy potrzebować: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (ja użyłam mięsa z szynki) 2 marchewki 1 pora  1/2 puszki kukurydzy 100 g łuskanego słonecznika 2 jajka 1 małą bułkę (kajzerkę) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, świeżo mielony, kolorowy pieprz, ewentualnie ulubione zioła Na sosik: 1 dużą cebulę 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)konsystencję) przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, cukier olej do smażenia Dodatkowo: ok. 300 g makaronu Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Marchewki ścieramy na grubych oczkach, pora kroimy w piórka. Bułkę namaczamy w wodzie (lub mleku, jak kto woli), a po chwili odciskamy. Wszystkie składniki umieszczamy w sporej misce i wyrabiamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Doprawiamy i to właściwie

Ratunku obiad
Domowy chicker 500

razem jednak miałam sposobność zjeść ją zaraz po wprowadzeniu. Jest zupełnie inna od typowych burgerów, przede wszystkim charakteryzuje się prostotą i ciekawym sosem. W jej skład wchodzi podłużna bułka, kotlet z kurczaka i sos musztardowo-majonezowy. Tak mi zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć ten smak w domu, który wiadomo, że będzie lepszy i zdrowszy.  Jednak zamiast podłużnej bułki użyłam zwykłych(...)doga, natomiast mięsko namoczyłam w mleku, dzięki czemu zyskało delikatny smak. Sam sos doskonały będzie także do sałatek, wędlin czy jajek. Składniki na 8 sztuk: Podwójna pierś z kurczaka Bułka tarta Mąka 2 jajka Ok. szklanka mleka Sól Pieprz ½ sałaty lodowej 3 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy sarepskiej Olej do smażenia 8 bułek do hamburgerów Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić

Fabryka pomysłów
Mini-chlebki nadziane salcesonem 209

wierzchu chrupką i błyszczącą, długo utrzymują świeżość, stanowią solidną i pożywna porcj ę pieczywka idealną jako przekąska do wieczornego piwka przy meczyku przed telewizorem :) Nadziewałam już kiedyś podobne bocheneczki: Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami . Tym razem postanowiłam zaeksperymentować z bardziej intrygującym środkiem i połączyć salceson + serek topiony + ogórek kiszony . A to wszystko okrasić kapką Musztardy Kieleckiej Delikatesowej(...)SPOŁEM KIELCE . Na rezultaty tej mieszanki "wybuchowej" zapraszam poniżej :) Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 20 0 0 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania z wierzchu przed pieczeniem sezam naturalny - do posypania

Grunt to przepis!
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 206

akcja została przedłużona do poniedziałku. Co bardzo mnie ucieszyło, bo inaczej z żalem musiałabym zrezygnować z zabawy. Przepis okazał się bardzo satysfakcjonujący. Samo wykonanie mało skomplikowane i niezbyt pracochłonne. Bułki niezwykle smaczne i zdecydowanie warte ponownego ich wypieku. Tak prawdę mówiąc, bardziej przypominały miniaturowe chlebki, niż tradycyjne bułeczki - chrupiąca skórka, chlebowe ciasto, a w środku pyszna zawartość nadzienia. Z modyfikacji(...)zamiana wody na mleko i drożdży tradycyjnych na drożdże suche . W nadzieniu też pobuszowałam, bo dodałam czerwoną paprykę i więcej cebuli , którą wprost uwielbiam. Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 50g mleka w proszku 200ml mleka - w przepisie oryginalnym była woda 60g masła - ja rozpuściłam

Grunt to przepis!
Kotlety rybne 199

przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 4Czas przygotowania: około 40 minutSkładniki:800g filetu rybnego (może być mrożony) np. tilapii1 czerstwa bułka100ml mleka2 cebule2 ząbki czosnku1 jajkoOk. 100g bułki tartejOlej do smażeniaPrzyprawy: suszony tymianek, sól, świeżo mielony pieprzBułkę namaczamy w mleku około 10 minut, a następnie odsączamy. Cebulę siekamy na drobno oraz podsmażamy na rozgrzanej patelni z kapką oleju(...)Czekamy, aż będzie miała złoty kolor i zestawiamy z ognia. Rybę, bułkę oraz cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy surowe jajko, posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Jeżeli masa rybna będzie za luźna można dosypać odrobinę bułki tartej. Następnie, nieco wilgotnymi rękami, formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tak przygotowaną rybę smażymy na rozgrzanej

Kolizje Smaków
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 228

Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014.Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec(...)bułki z jabłkami... Kiedyś próbowałam zrobić chleb jabłkowy, ale nic z tego nie wyszło, i całość wylądowała w koszu. Bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Z duszą na ramieniu więc udałam się do kuchni z mocnym postanowieniem działania według intuicji. Okazuje się bowiem, że wyrobiłam sobie takową, i chociaż ja czasem nie mam pojęcia, co robić, ona podpowiada, jak działać. Wykorzystałam więc swój

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roti Paun - maślane bułeczki z Malezji 304

parzone 300 g mąki pszennej chlebowej100 g mąki pszennej 65080g cukru 9 g soli4 g drożdży instant (lub 14 g drożdży świeżych)1  jajko167 g mleka40 g masłaPrzygotowanie bułek:W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier i drożdże. Rozdrobnij ciasto parzone i wraz z jajkiem dodaj do wymieszanych wcześniej składników. Mieszaj ręcznie lub przy użyciu miksera na wolnych obrotach dolewając(...)około 10 cm, na środku umieść nadzienie z masła i uformuj okrąglą bułeczkę, którą następnie umieść w okrągłej tortownicy. Pozostaw odpowiednią ilość miejsca, gdyż bułeczki będą jeszcze rosnąć. Przykryj bułki folią i pozostaw w cieple do wyrastania przez około 45-60 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Świetnym miejscem do wyrastania jest piekarnik z włączonym światłem. Rozgrzej piekarnik

Grahamka, weka i kajzerka
SŁODKIE ROGALIKI MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 270

Moje dzieci uwielbiają mleczne zarówno bułki jak i rogale. Od kiedy nie kupujemy żadnych bułek (nie jadamy prawie wcale pszenicy) zaczęłam sama przygotowywać domowe pieczywo. Po wyśmienitych bułkach mlecznych maślanych , na prośbę mojej najmłodszej Córci powstały maślane rogaliki. I choć ja fanką takiego pieczywa nie jestem, to na takiego rogalika się skusiłam i nie żałuję bo był przepyszny. Posmarowany twardym(...)trzcinowego cukru, to nie jest pomyłka, jak już kilkakrotnie wspominałam przy innych postach, drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko mąki, natomiast ksylitol ich wzrostu nie hamuje. Do żadnych bułek nie dodaję cukru i wszystkie super wyrastają. Tutaj jest ksylitol gdyż te rogaliki są słodkie, tak jak kupne bułki i rogale mleczne.Składniki:- 530g mąki orkiszowej (u mnie typ750

Smaczne Zdrowe