bulka - 3613 przepisów (strona:18/241)

Prawdziwie amerykański burger z krążkami cebulowymi 186

SKŁADNIKI: 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, 1 papryczka chilli 6 bułek burgerowych 2 pomidory sałata lodowa cebula sos czosnkowy ketchup Pokroić cebulę i czosnek, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Kajzerkę wymoczyć w wodzie, odsączyć.  Do dużego garnka włożyć oba mięsa(...)mielone, cebulę, czosnek, odsączoną bułkę oraz 2 jajka. Doprawić solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi papryczką chilli(my lubimy). Mięso smażyć na grillu elektrycznym do zarumienienia. W tym czasie można pokroić pomidory i cebulę  na plasterki oraz umyć sałatę lodową. W rozgrzewającym się piekarniku umieścić na 2-3 minuty przekrojone bułki burgerowe. Spód bułki wysmarować sosem czosnkowym, nałożyć kotleta

MarciochaKucharzy
Faszerowane tuńczykiem śniadaniowe bułeczki z jajkiem 197

parówki (tak wiem... ale my lubimy), jajecznicę lub jajko na miękko :) Trzeba coś zmienić :) Dziś nadchodzi poranek zmian :) Zapiekane bułeczki faszerowane pasta tuńczykową z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI: 4 duże bułki (wysokie) 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 1 opakowanie białego sera ze szczypiorkiem 0,5 cebuli 4 jajka sól, pieprz, papryka Odcedzić tuńczyka i rozdrobnić widelcem. Cebulkę pokroić w drobną(...)kosteczkę, wymieszać z serem, dodać tuńczyka. Wymieszać tworząc jednolita masę. Bułkom odkroić łebki (zjeść), wydrążyć miąższ (zjeść :P ) lub zostawić i nakarmić kaczki ;/ Napakować farsz do bułek , tak by pozostało trochę miejsca. Do każdej bułki rozbić po 1 jajku. Tak przygotowane bułki stawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 10 minut. Powoli delektować się sobotnim porankiem

MarciochaKucharzy
Krokiety z pieczarkami. 175

Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut(...)dwóch stron. Farsz Pieczarki zetrzeć na tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki. Smażyć do wyparowania wody. Doprawić solą i pieprzem. Do farszu dodać bułkę tartą. Na naleśnik nakładać farsz i zawijać krokiety. Na talerz wybić jajko i roztrzepać widelcem, posolić. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Każdego krokieta obtoczyć w jajku, a następnie

O kuchni z uczuciem
Domowa bułka tarta, sposób na wykorzystanie resztek pieczywa. 233

Domowa bułka tarta... wiadomo jest lepsza jak sklepowa nawet ta z najlepszej piekarni. W mojej rodzinie to już prawie tradycja, bułki tartej nie kupuje się, tylko mieli samemu, tak robiła i moja babcia i moja mama i robię od zawsze ja. To pewno wynika z prostej przyczyny, nie lubię wyrzucać jedzenia. A wykonanie takiej domowej bułeczki jest dziecinnie proste(...)szybkie... a jak głosi slogan... wiem co jem :) Wykonanie: Każdy kawałek przesuszonej bułki, kromki weka, czy nawet piętki z białego chleba kroje na mniejsze kawałki i odkładam na dużą blaszkę w piekarniku ( tam sobie spokojnie leżakuje i jeszcze wysycha ), kiedy uzbiera mi się większa ilość to całość mielę w maszynce do mielenie mięsa... można tez zetrzeć na tarce

Kuchnia z widokiem na ogród
Hamburger 140

pół godziny, żeby zrobiły się ścisłe. W tym czasie przygotowujemy dodatki: sałata - oddzielamy listki pomidor - w plasterki ogórek konserwowy - w plasterki 1/2 średniej wielkości cebuli - kroimy w krążki 6 bułek z sezamem - najlepiej taka prawdziwa, a nie kupowana w foliowym opakowaniu po 4 sztuki. To naprawdę ważne, żeby bułka była dobra. musztarda boczek w cieniutkich plasterkach Następnie robimy(...)grube. (Ja podczas smażenia postawiłam na nich ciężki rondelek:) w tym samym czasie na tej samej patelni podsmażamy na złoto plasterki boczku. Na drugiej patelni podgrzewamy rozkrojone na pół bułki (środkiem do dołu). Teraz składamy całość: w na dolną połówkę bułki kładziemy usmażone hamburgery, plastry chrupiącego boczku, warzywa - polewamy sosem i zamykamy drugą połówką bułki posmarowaną musztardą. Ja robię hamburgery

Kulinarne Inspiracje
Kanapka z łososiem, serkiem, duszonym porem z chrzanem i pistacjami 211

Nasza ulubiona kanapka. Połączenie łososia z cytrynką, duszonym porem z dodatkiem chrzanu, serkiem ze szczypiorkiem, pistacjami jest po prostu wyśmienite. A to wszystko na ulubionej, chrupiącej bułce dyniowej. Przyznam szczerze, że to dzięki tej kanapce odważyłam się zjeść wędzonego łososia i nie żałuję. Polecam wszystkim tym, którym znudziła się standardowa bułka z szynką i serem :) Przepis Pascala z Kuchni Lidla(...)Składniki: (4 porcje) 2 pory – białe części – drobno posiekane (dałam 1 duży) 20g masła 100g śmietany 30% sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżka chrzanu 4 bułki z dynią serek ze szczypiorkiem 1 cytryna cebulka dymka 30g pistacji 100g łososia wędzonego   Przygotowanie: W szerokim rondlu rozpuścić masło. Dodać posiekane pory. Posolić. Nie mieszać. Smażyć na większym ogniu

Moja Delicja
Klopsiki Rybne 303

Klopsiki są bardzo proste w przygotowania, a jednoczenie bardzo smaczne i z pewnością znajdą swoich wielbicieli. Klopsiki Rybne - Składniki : ok. 500 g filetów z białej ryby 2-3 łyżki bułki tartej duże jajko koperek pietruszka pieprz sól 2-3 łyżki bułki tartej dodatkowo: ok. pół szklanki mąki ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka + odrobina mleka olej do smażenia Klopsiki(...)Rybne - Sposób przygotowania: Rybę mielimy (lub drobno siekamy), dodajemy jajko, po szczypcie przypraw, bułkę tartą i dokładnie wyrabiamy. Z masy rybnej formujemy kuleczki o średnicy ok. 4-5 cm (klopsiki zmniejszą się podczas smażenia).  Każdą porcje obtaczamy w mące, następnie moczymy w jajku z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty

Słodka Strona
Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym 575

proste danie obiadowe. Proponuję podawać z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Przepis na około 15 średniej wielkości pulpetów. Pulpety: 0,5 kg mięsa z piersi kurczaka 1 jajko 1 czerstwa bułka 1/2 cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu około 3/4 szklanki bułki tartej oliwa do smażenia Sos pomidorowy: 300 g przecieru pomidorowego 1 szklanka wody mały ząbek czosnku(...)łyżeczka oregano sól i pieprz do smaku 1/3 szklanki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: natka pietruszki Bułkę namoczyć na chwilę w wodzie. W maszynce do mięsa zmielić oczyszczone mięso z piersi kurczaka, cebulę oraz bułkę (po odciśnięciu z wody). Wymieszać z solą, pieprzem oraz jajkiem. Z powstałej masy formować pulpety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej

Bullio
Domowe burgery 157

porównywać z innymi burgerami, te wykonane w domu są zdecydowanie najlepsze. Smaczne, szybkie w wykonaniu i mega sycące. Jeżeli korzystamy z gotowych bułek, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie kotletów, reszta to już układanie góry z dodatków :)  Składniki (na ok. 5 szt. burgerów) 5 bułek 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz(...)ogniu ok. 4 min, następnie przełożyć na drugą stronę i smażyć również ok. 4 min.  Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą razem, doprawiać solą i pieprzem.  Bułkę przekroić na pół,  położyć środkiem na rozgrzaną patelnię i podgrzewać przez minutę. Spód ciepłej bułki posmarować sosem i dać sałatę, usmażone mięso, plaster sera żółtego, pomidor, sałatę i górę

pink envelope
Wielkomiejskie śniadanie na dalekiej północy 128

dobrodziejstw wielkiego miasta. I na śniadanie jadła bajgle. Od kiedy widziałam pierwszy odcinek "Przystanku Alaska", bajgle są dla mnie symbolem życia w metropolii. Doktor Joel Fleischman chciał tę bułkę kupić w lokalnym sklepie, ale okazało się, że sprzedawczyni Ruth nigdy o niej nie słyszała. Jedyną osobą w Cicely, która bajgle zna jest Ed: Ed- Która jest teraz w Nowym Jorku(...)mirabelles. Polecam: dla uzyskania odpowiedniego klimatu włączamy od utworu drugiego i teleportujemy naszą kuchnie gdzieś do ceglanej kamienicy z widokiem na Manhattan. BAJGLE Z TWAROŻKIEM I ŁOSOSIEM (5 bułek)  25 0g mąki (u mnie tortowa ale w oryginalnym przepisie jest chlebowa, podobno jest lepsza)  łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka suchych drożdży 100ml wody 1 żółtko

les mirabelles
Wegeburgery i Niebo w gębie 221

pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Wszyscy robią wegeburgery – robię i ja! Poniżej trzy pyszne wersje (bułka pełnoziarnista, sałata, ogórek, pomidor, cebula, pietruszka lub rzeżucha, kotlet, keczup i majonez wegański - wkrótce na blogu): 1. z kotletami gryczano-pieczarkowymi: Składniki: ½ szklanki kaszy gryc zanej olej 2 ząbki czosnku 1 cebula(...)pieczarek 1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz do obtoczenia: otręby Ugotuj kaszę. Pokrój drobno cebulę, czosnek i pieczarki. Na patelni rozgrzej olej, wszystko podsmaż. W misce dokładnie wymieszaj: kaszę, warzywa, grzyby, siemię lniane, bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze trochę bułki tartej. Formuj większe

Qlinarnie i Qlinarnie
Meksykańskie burgery z grillowanym limonkowym kurczakiem 175

Duże, z domowymi bułkami z sezamem, marynowanym ostrym kurczakiem i ogromna ilością warzyw. Domowy a jaki pyszny! Mięso mocno pachnie limonką i ostrymi przyprawami. Bułki z sezamem (6 szt): 350 g maki pszennej 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 10 g świeżych drożdży 1 łyżka masła 0,5 łyżeczki soli Jajko do posmarowania Sezam Marynowany kurczak: 500 g piersi(...)kurczaka Sok z 1/2 limonki Dodatkowo: 1 czerwona papryka 200 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką 1 czerwona cebula Pomidory Ogórki Ser żółty Opcjonalnie majonez, keczup Bułki z sezamem: Mąkę przesiewamy przez sitko do miski, dodajemy sól. W garnku rozgrzewamy mleko z cukrem (musi być letnie nie gorące), rozkruszamy drożdże. Przelewamy do mąki. Dolewamy wodę oraz roztopione masło

VioletoweKucharzenie
Kotlety mielone z włoskimi orzechami 188

niedawno takie kotleciki i tak mi posmakowały, że zrobiłam je sama. Spróbuj i Ty, są pyszne. Polecam ! Składniki: 500 g mieszanego mielonego mięsa 1 jajko 1 cebula 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 1/2 szklanki orzechów włoskich bułka tarta do obtoczenia kotletów tłuszcz do smażenia sól, pieprz Wykonanie: mięso wymieszać z posiekaną  cebulą i namoczoną wcześniej i odciśniętą(...)czerstwą bułką posiekać orzechy włoskie mięso wymieszać z jajkiem, solą , pieprzem i posiekanymi orzechami. Formować owalne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu na rumiano                                                   ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety mielone 139

których czułam się bardzo syta i zadowolona, że smaczna kuchnia, to też najzwyklejsze codzienne potrawy. Składniki: - 60 dag łopatki wieprzowej; - duża cebula; – 1 jajko; - ząbek czosnku; - czerstwa bułka; - pół szklanki mleka’ - bułka tarta; – olej; - sól, czarny pieprz Wykonanie: Mięso zmielić za pomocą maszynki. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebule pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć i przesmażyć(...)złoty kolor. Do mięsa dodać wystudzoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajko, przyprawić solą i pieprzem, formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju. Ja podaję z ziemniakami oraz z sałatą. Smacznego:)   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

dom-agi.pl
Mięsne wałeczki czyli kaszubki w innej odsłonie 177

Mięsne wałeczki z fasolką szparagową SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 kajzerka około 1 szklanki mleka około 1 szklanki wody sól pieprz papryka słodka szklanka bułki tartej koperek tłuszcz do smażenia 150-200 g fasolki szparagowej żółtej - ugotowanej PRZYGOTOWANIE: Fasolkę szparagowa należy ugotować w osolonej wodzie, następnie odcinamy końcówki i kroimy w mniejsze kawałeczki takie, abyśmy(...)mogli nimi nafaszerować wałeczki mięsne.  Do miski przekładamy mięso, mielone dodajemy namoczoną w wodzie i mleku bułkę, którą odciskam. Następnie wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz i paprykę - wyrabiamy wszystko na jednolitą masę mięsną, jeżeli będzie potrzeba dodać odrobinę bułki tartej by uzyskać odpowiednią konsystencję masy mięsnej.  Przygotowujemy bułkę na panierkę. Na talerz wysypujemy bułkę dodajemy paprykę słodką oraz

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania