bulka - 3613 przepisów (strona:25/241)

Jajko Zapiekane w Kajzerce 135

ziół prowansalskich sól pieprz Wykonanie: Z kajzerek ściąć wierzch, dół wydrążyć by powstała miseczka. Masło utrzeć z serem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Tak przygotowanym masłem wysmarować wnętrze wydrążonych bułek oraz ich wierzchy. Do bułek wbić po 1 jajku, do każdej bułki wycisnąć odrobinę ketchupu piec przez około 20 – 30 minut w piekarniku rozgrzanym do  180oC. Na około(...)minut przed końcem pieczenia do piekarnika dołożyć wierzchy bułek

Mama Gotuje
Spaghetti z Sardynkami i Rukolą 117

Gordona Ramsay`a. Przepis wydawał się ciekawy ale efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Rewelacyjne danie i rewelacyjne połączenie składników. Polecam warto wypróbować. Składniki: makaron na spaghetti 2 - 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka oliwy 3 - 4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka sardynek w oliwie 1 łyżeczka oregano rukola sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzać około 1 łyżkę oliwy(...)dodać 1 - 2  ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę podsmażyć uważając by nie spalić czosnek. Dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, prażyć aż się zarumieni. Bułkę przełożyć na ręcznik papierowy by wchłoną nadmiar tłuszczu. Makaron ugotować. Chilli umyć i oczyścić z pestek, 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z sardynek, sardynki podzielić na mniejsze kawałki

Mama Gotuje
Fasolka Szparagowa 172

Bardzo proste i szybkie do przygotowania danie to fasolka polana masłem z prażoną bułką tartą. Mimo, że jest to danie proste, jest bardzo smaczne. Warto korzystać z sezonowych świerzych warzyw, bo mrożone nie smakują już tak dobrze. Składniki: fasolka szparagowa 3 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej sól Wykonanie: Fasolkę oczyścić i umyć. Fasolkę przełożyć do dużego garnka, zalać wodą(...)posolić. Gotować aż fasolka będzie miękka przez około 30 minut. Fasolkę odcedzić i przełożyć na talerz. Masło rozpuścić w rondelku, dodać bułkę tartą i prażyć na małym ogniu aż zacznie kipieć. Tak przygotowaną bułką polać fasolkę

Mama Gotuje
Domowe hamburgery 138

Składniki: 500 g mięsa wołowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki białej gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 100 ml bulionu sól sos hamburgerowy: majonez musztarda dodatkowo: bułki hamburgerowe ketchup sałatka z ogórków dowolne dodatki Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa, przyprawy poza solą utrzeć w moździerzu. Przyprawy oprócz soli oraz bulion dodać do mięsa i dokładnie(...)Posolić dopiero w momencie gdy odwracamy hamburgery na drugą stronę. Przygotować sos: Majonez wymieszać z musztardą. U mnie proporcje wynoszą 1:1 jednak najlepiej to zrobić według własnych upodobań. Bułki przekroić i podpiec w piekarniku. Spód bułki posmarować sosem hamburgerowym, następnie nałożyć sałatkę, hamburgera, znowu sos i ketchup. Mięso przykryć drugą połówką bułki

Mama Gotuje
Suflet z rzeżuchą i serem pleśniowym 141

roku wypadło na suflet. Suflet świetnie wyrósł i był naprawdę pyszny. Do sufletu wykorzystałam kiełki wysiane z 3 opakowań nasion rzeżuchy. Składniki: 20 g parmezanu 15 g bułki tartej ok. 35 g kiełków rzeżuchy 3 łyżki mąki kukurydzianej 300 ml pełnotłustego mleka 4 jajka 100 g sera turkusowy lazur 1 łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)Parmezan wymieszać z bułką tartą. Formę na suflet wysmarować masłem i obsypać połową bułki z parmezanem. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka jaj od białek, białka ubić na sztywną pianę. Odlać ¼ szklanki mleka i rozmieszać w nim mąkę kukurydzianą. Resztę mleka mocno podgrzać, ale nie zagotować. Do gorącego mleka cały czas mieszając powoli wlać mleko z mąką kukurydzianą oraz

Mama Gotuje
Kotlety jajeczne 174

Ostatni raz jadłam je w szkole podstawowej. Moje wrażenia i wspomnienia zostały odczarowane tym udanym przepisem: Kotlety jajeczne SKŁADNIKI: 7 jajek szczypiorek bułka tarka sól, pieprz kilka ziemniaków 2 marchewki zielony groszek Sześć jajek ugotować na twardo. Jak ostygną zetrzeć na tarce. Drobno posiekać szczypiorek. Do miski wsypać jajka, szczypiorek, 1 całe jajko, i dwie łyżki bułki tartej. Doprawić sola(...)pieprzem. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Jeśli będzie jeszcze za bardzo kleista dodać łyżkę bułki tartej. Z przygotowanej masy uformować 4 równe kule. A następnie ukształtować kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju do pięknego zarumienienia obu stron. Kotleciki zostały podane z ziemniakami, marchewką gotowaną na parze z dodatkiem podsmażonego na maśle zielonego groszku. Taka niby klasyka

MarciochaKucharzy
Pieczeń rzymska z jajkiem 167

mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe) 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku pieprz ziołowy sól chili bułka tarta lub 1 sucha bułka Wykonanie: Mięso przełożyć do miski, dodać drobno posiekaną cebulę, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku, wbić jajka i wsypać bułkę tartą(...)szklanki). Wyrobić ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Połowę mięsa przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Ułożyć na nim ugotowane na twardo jajka i przykryć pozostałym mięsem.  Piec przez 60 minut w temp. 180 st.C. Następnie odstawić do ostygnięcia

Pasja Smaku
Pasztet z perliczki 191

ugotowanego mięsa perliczki (mięso z ok kilogramowej perliczki ) 410 g boczku  surowego 150 g surowej wątroby gęsiej włoszczyzna z rosołu 4 jajka 1 bułka ok 60  g sól, pieprz gałka muszkatołowa mielony imbir + wywar z gotowania boczku do rozrzedzenia masy parę plastrów słoniny do foremek przygotowanie Perliczkę po wyjęciu z rosołu przestudzić, oddzielić od kości. Włoszczyznę odcedzić(...)mięso, gotować do miękkości, ok 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut wrzucić umytą wątróbkę. Mięsa i wątróbkę wyjąć z wywaru. Część wywaru odlać i   namoczyć w nim bułkę, kiedy zmięknie, lekko odcisnąć. Przestudzone mięsa zmielić trzy razy przez sitko z małymi oczkami ( 3,5) razem z bułką, warzywami z rosołu, cebulą. Zmieloną masę doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową

Stare Gary
Kotlety jajeczne 321

sztuk: 7 jajek 1 mała cebula 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki musztardy (u mnie sarepska lub stołowa) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i koperku 2-3 łyżki bułki tartej + tyle samo do panierowania sól i pieprz do smaku dodatkowo 2-3 łyżki bułki tartej do panierowania 2 łyżki klarowanego masła do smażenia 6 jajek ugotować na twardo (6-8 minut(...)klarowanego masła. Odstawić do przestudzenia. Obrane jajka zetrzeć na tarce lub pokroić. Wymieszać z cebulą, śmietaną, musztardą i natkami. Doprawić do smaku. Następnie masę połączyć z surowym jajkiem. Dodać bułkę tartą w takiej ilości, żeby dało się formować kotlety. Masa może być lekko klejąca. Masę na kotlety można również przygotować w malakserze. Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i krótko posiekać

Pełny talerz
Wege hot dog 215

Mój hot dog to WEGE hot dog, a więc bez dużej ilości warzyw się nie obędzie. A żeby nie było aż tak zdrowo i kolorowo, wyjątkowo dorzuciłam zwykłą pszenną bułkę. Byle nie za często, od czasu do czasu każdemu się należy. Składniki: 1 podłużna pszenna (lub jakakolwiek inna) bułka 1 sojowa kiełbaska (u mnie była biała kiełbasa Polsoji) kilka plasterków(...)wędzonego tofu kilka plasterków pieczarek nieaktywne płatki drożdżowe dowolne warzywa: sałata, kiełki, pomidor, ogórek, awokado Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bułkę przekrój na połówki, połóż na nich plasterki wędzonego tofu i pieczarek, a następnie posyp je płatkami drożdżowymi. Wstaw bułeczki do piekarnika i zapiekaj ok. 7-10 min, aż będą lekko chrupiące. Rozgrzej patelnię grillową i usmaż kiełbaskę. Przygotuj warzywa

Roślinna - blog wegański
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 179

pierwszy. Składniki: 10-12  pieczarek  średniej wielkości 300 g mięsa mielonego /wieprzowe/ 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 -4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryk 1/2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki sól i pieprz /do smaku oraz: jajko i bułka tarta /do panierowania tłuszcz /do smażenia Wykonanie: -Pieczarki oczyścić i obrać . -Ostrożnie usunąć(...)podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu/ masło lub oliwa/. -Mięso  wymieszać z jajkiem, dodać podsmażoną cebulę, drobno posiekany czosnek, pietruszkę    i przyprawy. -Masę wyrobić dodając   bułkę tartą /  masa nie może być rzadka/. -Z przygotowanego farszu uformować małe kulki , nałożyć  we wgłębienie  kapelusza  wypełniając całe wnętrze. -Gotowe kulki pieczarkowe   panierować

Zakamarki mojej kuchni
Rybno – mięsne klopsiki w zalewie octowej 371

będzie dobrze, bo takie klopsiki można dość długo przechowywać :) Składniki na klopsiki: ½ kg słonych śledzi Matiasów ½ kg mięsa wieprzowego, wołowego lub mieszanego 2 średnie cebule 1 jajko 1 czerstwa bułka 2 – 4 łyżek bułki tartej Pieprz Ok. ½ litra oleju do smażenia Zalewa: 1 litr wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 10 sztuk ziela angielskiego 3 – 4 liście laurowe 1 kostka(...)rosołowa 1 średnia cebula Śledzie płuczemy kilka razy w zimnej wodzie, a następnie mielimy razem z mięsem i cebulą. Następnie dodajemy jajko, rozmoczoną czerstwą bułkę, pieprz i bułkę tartą. Całość wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę, z której następnie formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Po uformowaniu wszystkich, przystępujemy do stopniowego smażenia na dość głębokim tłuszczu. Najlepiej klopsiki smażyć w głębokim rondlu

Smakowy Raj
Burgery z indyka 226

mięsa z indyka sól świeżo mielony pieprz 1 łyżka ostrej musztardy mielony kminek słodka mielona papryka 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół do pizzy olej do smażenia Dodatki: 8 bułek hamburgerowych, najlepiej domowych (np. z tego przepisu ), sałata, cebula pokrojona w plastry, plastry pomidora, plastry korniszonów, plastry sera żółtego, np. salami, keczup Do mięsa dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką(...)mięso na zwartą masę, którą następnie należy podzielić na 8 równych części. Uformować 6 cienkich placków i usmażyć na małym ogniu z obu stron. Bułki lekko podgrzać, przekroić na pół. Na spodach bułek ułożyć sałatę, ser, mięso, cebulę, korniszony, pomidory. Polać keczupem, przyłożyć wierzchnie części bułek i spiąć patyczkami do szaszłyków

Czerwień i błękit
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 220

pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, kurkuma 2-3 łyżki sosu sojowego 8-10 łyżek bułki tartej + do panierowania Ugotuj kaszę jaglaną i soczewicę (oddzielnie). Pieczarki drobno pokrój. Rozgrzej olej w szerokiej patelni, dodaj drobno pokrojone cebule i czosnek, chwilę podsmaż. Następnie dodaj pieczarki. Duś kilka minut(...)dużej misce umieść: kaszę, soczewicę, cebule i czosnek z pieczarkami oraz pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i dobrze dopraw do smaku. Zwilżonymi rękami formuj małe kule, panieruj je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Przepis dodaję do akcji:       W Magicznych Smakach po raz drugi: wegeburgery – wersja wegetariańska. Naprawdę na bogato i trochę można

Qlinarnie i Qlinarnie
Ofenschlupfer figowo - serowy 142

zarazem prosty w przygotowaniu. Gdy zrobiłam i spróbowałam mojego pierwszego ofenschlupferka ( przepis tutaj ) to.... wylądowałam w niebie. Nieziemsko pyszny deser podawany na ciepło, przygotowany z bułki blecznej, jabłek i kilku innych dodatków, które sprawiają, że deser naprawdę jest wart wypróbowania. Dziś postanowiłam złamać tradycyjny przepis i zamiast jabłek dodałam figi, a zamiast śmietanki serek Almette. Deser jest(...)przesmaczny i bardzo syty.     Na dwie porcje: 2 bułki mleczne    1 szklanka mleka       4 owoce fig          1 serek śmietankowy Almette       3 jajka

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania