bulka - 3613 przepisów (strona:27/241)

Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym 155

podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się jeszcze lepsze :)  Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 500 g mięsa wieprzowego ½ czerstwej bułki 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 1 jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów(...)łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak,  wyciśniętą namoczoną bułkę czerstwą,  wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy masę. Dodajemy kaszę mannę by masa nie była zbyt luźna.  Następnie formujemy większe kotleciki, które spłaszczamy odrobinę, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Knedle z truskawkami 186

najbardziej. Gdy tylko pojawiają się na straganach soczyste i pachnące truskawki zabieram się w pierwszej kolejności za ich zrobienie. Gotuję takie tradycyjne knedle bez żadnych udziwnień i podaję obtoczone bułką tartą przyrumienioną na masełku.  Knedle z truskawkami  Składniki: 0,5 kg ziemniaków  trochę ponad szklanka mąki  1 jajko  sól  8 dużych truskawek(...)łyżki masła  3 łyżki bułki tartej  listki mięty do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy tradycyjnie w lekko osolonej wodzie, a po odcedzeniu przeciskamy przez praskę. Gdy ziemniaki wystygną dodajemy od nich mąkę i jajko i wyrabiamy ciasto. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Ciasto dzielimy na osiem części, z każdej tworzymy kulkę, rozpłaszczamy ją i zamykamy truskawkę w środku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z mozzarellą i papryką konserwową 371

pewnością przyczyniło się do efektywnego wyglądu mięska. Roladki z mozzarellą i papryką konserwową SKŁADNIKI: 2 płaty filetu z kurczaka 1 jajko 2 łyżki tartej mozzarelli z bloku papryka konserwowa bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól i pieprz do smaku    PRZYGOTOWANIE: Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy.  Na środek nakładamy łyżkę tartej mozzarelli(...)oraz pokrojone paseczki papryki konserwowej, zwijamy roladkę (można spiąć wykałaczką).  Do miseczki wbijamy jajko doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy.  Na talerzyk wsypujemy bułkę tartą, roladkę panierujemy w jajku, w bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej, wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z każdej strony.  Przed podaniem wkładamy na 15 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Domowy Big Mac 1416

jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kanapek z McDonald's - Big Mac jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula.  Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera.  Uwielbianego(...)formujemy dość duże kuleczki. Następnie przekładamy je na papier do pieczenia (bułeczek nie spłaszczamy, ponieważ muszą być dość wysokie, aby po upieczeniu można je było przekroić na 3 części). Bułki pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem.  Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Burgery: Cebulę bardzo

Słodka Strona
Fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą 416

Czasem najprostsze danie może być prawdziwą ucztą.Dziś coś dla fanów świeżej fasolki szparagowej. Podsmażana z masłem i bułką tartą. Palce lizać.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 7,00 złSKŁADNIKI:700 g fasolki szparagowej2 łyżki masła klarowanego3 łyżki bułki tartej1 łyżeczka cukrusólPRZYGOTOWANIE:Fasolkę szparagową myjemy i obcinamy końcówki z obu stron. Gotujemy z dodatkiem cukru i soli(...)zmięknie ok. 15 min. Ugotowaną fasolkę odcedzamy z wody.Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy bułkę tartą. Zasmażamy bułkę i dodajmy ugotowaną fasolkę. Chwilę wszystkie składniki ze sobą smażymy, co jakiś czas mieszając.Smacznego

kulinarnyJa
Śmieciuchy 187

cebulka czerwona* 25 dag żółtego sera* 20 dag dowolnej wędliny, może być kiełbasa* 2 średnie ogórki konserwowe* 1 pęczek natki pietruszki* inne dowolne składniki np kukurydza konserwowa* bagietki, bułki lub chleb* sól, pieprz ziołowy* ketchupSposób wykonaniaPieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać nieco soli i pieprzu. Wędlinę pokroić dość drobno i osobno podsmażyć. Pokroić cebulkę na piórka(...)reszta to już pełna dowolność)Wszystkie składniki dodać do gorących pieczarek.Dodać również wędlinę. Ser zetrzeć na tarce.Część można dodać do letniego farszu.Farsz można nakładać na połówki bułek, bagietki lub kromeczki chleba.Na bułki nałożyć farsz, a następnie posypać serem.Zapiekać w mikrofalówce aż do rozpuszczenia się sera. Pod zapiekankę koniecznie podłożyć papier do pieczenia wtedy bułka nie zrobi się

Mix smaku
Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej 167

sałatki z makreli wędzonej na zimno  upiekłam rogaliki sezamowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki. Przepis powstał dosłownie z potrzeby chwili, bo sałatka „potrzebowała” jakiegoś wyjątkowego pieczywa.     Składniki: - 1 kg mąki pszennej wieloziarnistej- 600ml serwatki- 21g drożdży instant- 3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru- 2 jajka- 3 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka oleju kokosowego- ok. 130g sezamu- dodatkowo(...)formujemy w kulę, lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy, przebijając pięścią i jeszcze chwilę wyrabiamy. Formujemy bułki i rogaliki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem.  Wstawiamy na piekarnika nagrzanego do 180°C na  ok. 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce.Rogaliki

mojewypiekiinietylko
Kotlet schabowy 345

apetytem.    Składniki:  - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- ok. 3 łyżek mąki pszennej- ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej- bułka tarta- smalec     Kupując schab, wybieramy – wąski, taki jest najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy na tarce). Schab(...)kolei, wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do żądanej grubości (ok. 1cm). Następnie oprószamy solą,  pieprzem i panierujemy. Najpierw w mące (nadmiar otrząsamy), potem w jajku i w bułce tartej (panierki nie dociskamy do mięsa). Ścinki tłuszczu wytapiamy na patelni, zdejmujemy  skwarki  i dodajemy smalec. Kładziemy przygotowane kotlety i smażymy, 4 – 5 minut z każdej strony. Gotowe wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Kotlety mielone 174

razem ponoć wg Magdy Gessler..1 kg mięsa mielonego2 cebule 2 jajka 1 kajzerka 50 g masła50 ml wodywegeta, majeraneksól i pieprz do smakumleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Kajzerkę namoczyć w mleku i przepuścić przez maszynkę do mielenia. Przestudzoną cebulę(...)zmieloną bułkę, jajka, 50 ml wody i przyprawy dodać do mięsa i dokładnie wszystko wymieszać. Zwilżonymi dłońmi formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju

Moje domowe kucharzenie
Kotlety mielone z soczewicą 158

zachęcam do wypróbowania.Kotlety mielone z soczewicą PRZEPISSkładniki0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3/4 szkl. soczewicy zielonej (suchej)2 średnie cebule7 średnich pieczarek1 ząbek czosnku1 jajko1 czerstwa bułka2 łyżki bułki tartejpieprzsólmajeranekbułka tarta do obtaczania kotletówolej do smażenia PrzygotowanieSoczewicę zalać wodą i odstawić na 1h. Następnie gotować przez ok. 0,5h, odcedzić wodę (jeśli została) i zmiksować na "papkę". Czerstwą(...)bułkę namoczyć w wodzie (ok. 20 min), po czym odcisnąć.Pieczarki umyć, wysuszyć, drobno pokroić i usmażyć.Cebulę drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.Wymieszać mięso, soczewicę, pieczarki, bułki, jajko, cebulę, czosnek i przyprawy, całość dobrze wyrobić.Z masy formować kotleciki, obtoczyć  w bułce tartej i smażyć do zrumienienia z dwóch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Nadzionko 412

rarytas dla wszystkich wyrafinowanych smakoszy. To idealna propozycja na obiad lub jako samodzielne danie. Taki samym nadzionkiem faszeruję udka.Składniki:1 kg łopatki1/2 kg wątróbki1 i 1/2 bułki1/2 szklanki bułki tartejmasło roślinne1 torebka kwaśnej śmietany7 jajeksólpieprzdużo natki pietruszkiMięso, wątróbkę i wcześniej namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy bułkę tartą, masło roślinne, jajka, śmietanę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wąską blaszkę smarujemy masłem(...)wysypujemy bułką tartą. Do przygotowanej blaszki przekładamy nadzienie. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego

Salonik smaków
Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną 168

grillowej patelni po 3 minuty z każdej strony. Burgery w środku powinny być jeszcze różowe. na tej samej patelni podsmażamy także plastry boczku oraz oscypki. W tym czasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku żeby były ciepłe. Podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach przez 2 minuty. Na bułce układamy kolejno: świeży szpinak, burgera, plaster pomidora, plastry ogórka(...)plaster cebuli, podgrillowany oscypek, podsmażony plaster boczku i przykrywamy drugą połówką ciepłej bułki. Bułkę spinamy długą wykałaczką, a na wykałaczkę wbijamy po 2 pomidorki. Zajadamy z dżemem żurawinowym ze słoiczka. Albo z domowym sosem żurawiinowym. Smacznego!EDMIR-POL to rodzinna firma, od początku działalności zajmująca się sprzedażą naturalnych i bardzo aromatycznych przypraw: link do sklepu - polecam

Bon Appetit Małgorzaty
Kotlety mielone z serem 1379

żałuję przypraw. Zapraszam po przepis i zaczynamy : Składniki na 5 kotletów :500 gr mielonego wołowego ( x2 na dwa obiady)1 jajko1 cebula 3 łyżki startego miękkiego sera1 łyżka bułki tartej + bułka tarta do obtaczania kotletówsól, pieprz, papryka, sucha natka pietruszki3 ząbki czosnku oliwa do smażeniaWykonanie:Do mielonego dodajemy  posztkowaną cebulę, jajko i bułka tarta, doprawiamy przyprawami i dodajemy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do całkowitego połącznia składników. Na koniec dodajemy ser- mieszamy. Mięso dzielimy na 5-6 części i formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Kładziemy na rogrzany olej i smażymy z obu stron naśrednim gazie. Gotowe.Kotlety podałam z ziemniakami i surówką z pekińskiej- przepis tutaj

Smaki Edyty
Domowa bułka tarta 208

Bulka tarta jest w naszej kuchni nieodzowna.To niezastapiony skladnik wszystkich panierek.Schaboszczak,knedle z owocami polane maselkiem z bulka tarta-nie do pomyslenia by moglo jej zabraknac.Proponuje zatem ,by przygotowac bulke tarte samodzielnie w domu.Przeczytajcie dlaczego. Bulka tarta to nic innego jak zmielone czerstwe bulki pszenne lub suchary,ewentualnie pszenne pieczywo.Tak bylo jeszcze calkiem niedawno,lecz teraz w bulce tartej dostepnej(...)dodatkow po prostu lepiej sie przechowuje.A smak panierki bardzo uszlachetni np.dodatek wiorkow kokosowych,orzechow mielonych lub ulubionych ziol Inna opcja to uzycie maszynki do mielenia miesa.Odradzam jednak,poniewaz sucha bulka bardzo tepi ostrza nozy maszynki.Ewentualnie pozostaje zetrzec bulke na zwyczajnej tarce jarzynowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodzianki 171

powinny mieć wielkość dłoni. Na każde kółko nakładać czubatą łyżkę jagód. Skleić dobrze brzegi i układać jagodzianki, zlepieniem na dół, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bułkami. Przykryć bułki czystą ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 40 minut. 5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułki smarować żółtkami zmieszanymi z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika

UgotujmyTo.pl

Proponowane wyszukiwania