bulka - 3613 przepisów (strona:29/241)

Pastel de 3 leches - meksykańskie ciasto Trzy Mleka 184

pasteryzowanego500 g mleka zagęszczonego słodkiego340 g śmietany kremowej 18% (lub mleka zagęszczonego bez cukru)400 g śmietanki 30% do ubijaniaowoce, czekolada, orzechy wg gustu do dekoracji odrobina tłuszczu i bułki tartej (lub kaszy manny) do natłuszczenia i obsypania dna foremkiPrzygotowanie: Z białek ubij pianę na sztywno.W misce wymieszaj żółtka z aromatem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj przesianą mąkę, pianę(...)białek i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do formy do pieczenia, której dno uprzednio natłuść i obsyp bułką tartą lub kaszą manną.Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, piecz przez 30 minut. Piekarnika nie otwieraj w trakcie pieczenia, zaś po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w piekarniku, najpierw przy zamkniętych drzwiczkach, później przy lekko uchylonych.W czasie, gdy ciasto

Grahamka, weka i kajzerka
Pan de Nata - ciasto śmietankowe 372

środkiem głównej uliczki w miasteczku, aby dojść do lokalnej piekarenki. Szef piekarni uzgadniał z Teresą cenę i godzinę odbioru, pozostali w tym czasie obserwowali piekarzy przy pracy, jak powstają bułki i przepyszne ciastka. Obejrzeliśmy prawdziwy piec piekarski, skosztowaliśmy przepysznych, jeszcze ciepłych ciastek, w tym tradycyjne conchas mexicanas.Po jakimś czasie odebraliśmy ciasto, i znów środkiem ulicy wróciliśmy do domu Teresy(...)będziemy podziwiać upieczone smakołyki......i ślinka będzie nam ciekła......na widok tylu jeszcze ciepłych pyszności......szkoda, że nie można sfotografować zapachu ;-) ......zobaczymy też dopiero co upieczone bolillos - meksykańskie bułki......bolillos raz jeszcze......w końcu zobaczymy nasz Pan de Nata.Pan de Nata czeka na chętnych skosztowania go.Długo nie czekał ;)Pan de Nata.z meksykańskiego piekarnika ciotki Hankity

Grahamka, weka i kajzerka
Normandzki chleb jabłkowy (bezcydrowy) wg Hamelmana 236

rozciągnij ciasto i złóż je ponownie.Podziel ciasto na dwie równe części. Z każdej z nich uformuj podłużny bochenek, który następnie przełóż do foremki. Możesz też przygotować koszykowca, albo uformować bułki. Jeśli przygotujesz bułki, pamietaj o krótszym czasie wypiekania. Odstaw chleb do powtórnego wyrastania pod przykryciem w temperaturze 25 - 27 °C. Czas fermentacji końcowej wynosi 1 - 1.5 godziny. Doskonale się sprawdza

Grahamka, weka i kajzerka
Kotlety mielone z rodzynkami i migdałami 225

mnie w domu niestety nie było zbyt wielu smakoszy na ten rarytas, więc z przyjemnością zjadłam większą porcję. Składniki:500 g mielonego mięsa wieprzowego1 biała cebula sól, pieprzjajkosucha bułka garść płatków migdałowychgarść rodzynekbułka tarta do panierowaniaolej do smażenia  Wykonanie: Mięso mielone przełożyć do miski, dodać drobno pokrojoną i podsmażoną cebulę, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz rodzynki(...)uprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Ręką wyrobić mięsną masę. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać z ziemniakami

Pasja Smaku
Ciacho malinowo-kakaowe 192

mąki(ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału - 4.5 łyżeczki(nie kopiastej)proszku do pieczenia (również przesiewamy)-szczypta soli-1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao - Bułka tarta i łyżeczka masła do wysmarowania blachy.- maliny do 1 kgDo miski wkładamy wszystkie składniki oprócz kakao. Czyli jaja, masło, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól.Wszystko razem(...)mieszamy na jednolitą masę. Następnie więcej niż połowę masy wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Do reszty naszej masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao.Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę.Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy  ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta

Pasje Jolki
Szarlotka a może jabłecznik 427

Wykładamy ciasto na blachę robiąc troszkę wyższe brzegi. Przygotowujemy jabłka.Nadzienie:1,5 kg jabłekcukiercynamonbułka tartaJabłka obieramy i kroimy na półplasterki dodajemy cukier i cynamon do smaku  i bułką tartą żeby ciasto nie nasiąkło sokiem.( cukier, cynamon i bułkę tartą dajemy wg własnych upodobań , kwaśności i soczystości jabłek , ja dodałam ok 4 łyżek cukru i 3 bułki tartej) Mieszamy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tajski burger 244

szklanka posiekanej sałaty rzymskiej1/2 szklanki posiekanych listków mięty1/2 szklanki posiekanych listków kolendry (opcjonalnie)2 dymki (zielona część), posiekane3 łyżki soku z limonki1 łyżka sosu rybnego Dodatkowo:5 maślanych bułek z sezamem1 łyżka oleju1 awokado, obrane, zgniecione widelcem1 czerwona cebula, pokrojona w krążki1 pomidor, pokrojony w plastrysos Sriracha**CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Składniki na burgery mieszamy(...)równych części i formujemy kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej, kotleciki smażymy około 4 minuty z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce.2. Wszystkie składniki na sałatkę mieszamy ze sobą. Bułki kroimy w poprzek i na suchej patelni przypiekamy je jedynie od wewnętrznej strony.3. Teraz składamy burgera (od dołu): na dolną część bułki wykładamy łyżkę sosu Sriracha, zgniecione awokado, burgera, plaster pomidora

Tajskie smaki
Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim 219

zastąpione dynią.Ta dyniowa zapiekanka jest przygotowana z tartej dyni, mąki, cebuli, boczku, z dodatkiem tymianku i czosnku niedźwiedziego.  Formę żaroodporną przed włożeniem dyniowej masy posmarowałam oliwą i obsypałam bułką tartą, a potem całość zapiekłam w piekarniku.Polecam też przepis na ziemniaczane zapiekanki:babka ziemniaczana (kartoflak)Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniakówBabka ziemniaczana do perliczkiDyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzimSkładniki(...)boczek, cebulę. Po przestudzeniu dodajemy to do masy dyniowej (część boczku zostawiamy do dekoracji), mieszamy po czym ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i obsypanego bułką tartą, wyrównujemy i posypujemy bułką tartą, zapiekamy w 200 stopniach ok. 45 minut, aż babka dyniowa się zarumieni. Zapiekankę dyniową możemy podać z kleksem kwaśnej śmietany i posypaną skwarkami z boczku. Smacznego! Polecam.The

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dworcowe zapiekanki 402

smak! Dzisiejszy przepis powstał za sprawą specjalnego gościa, którym jest mój luby, może i nieszczególnie utalentowany kulinarnie, ale za to robiący najlepsze dworcowe zapiekanki na świecie ;)Składniki:- dwie długie bułki- ok. 5 pieczarek- 200 g żółtego sera- margaryna- sól, pieprz- ketchup- opcjonalnie 3-4 plasterki szynki Przygotowania zaczynamy od starcia na grubych oczkach tarki pieczarek i sera. Szynkę kroimy(...)paseczki, bułki przekrawamy wzdłuż na pół, o tak:Teraz czas na komponowanie naszych zapiekanek - każdą połówkę bułki smarujemy margaryną (nie masłem, widział kto w dworcowej budzie masło?), na końcówkach nieco grubiej, luby podkreślił, że mam to napisać ;) Na tak przygotowane zapiekanki kładziemy paseczki szynki, (to taka wersja de luxe, w budzie byście takiego wypasu nie mieli, dlatego jak ktoś jest

Kulinarne zapędy Kokosa
KOTLETY MIELONE Z KASZĄ JAGLANĄ 260

szynki) 1,5 szklanki  ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka ząbek czosnku 1 duża cebula 2-3 łyżki zimnej wody sól  świeżo mielony pieprz olej/oliwa 1 czubata łyżka bułki tartej do środka mielonych majeranek słodka papryka bułka tarta do obtoczenia  Wykonanie:Mięso kroimy na kawałki mielimy w maszynce do mięsa wraz z czosnkiem i cebulą. Do zmielonego mięsa(...)dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę, łyżkę bułki tartej oraz 2-3 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy porządnie, dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki. Mięso będzie dobrze wyrobione, gdy nie będzie się lepiło do ręki. Następnie formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem (wystarczy

Walijskie Pichcenie
Zapiekanki damskie i męskie :) 330

kolację zdecydowaliśmy się zrobić własnie zapiekanki w obu wersjach - do wyboru. Okazało się, że wszyscy panowie wybrali te z mięsem, a panie bez mięsa, stąd nazwa :) Składniki:bułka do zapiekanekpieczarkisólpieprzmięso mielonestarty żółty sermasło klarowanePieczarki kroimy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem.Mięso mielone smażymy na oddzielnej patelni, również doprawiając do smaku.Bułki kroimy wzdłuż na pół(...)część z nich kładziemy pieczarki, resztę pieczarek mieszamy z mięsem i układamy na pozostałych bułkach. Posypujemy startym serem.Zapiekamy w piekarniku w temp. 190 st C do czasu, aż ser się stopi, a bułki podpieką.Podajemy z ulubionym sosem.Smacznego

chwile dla mnie
chrupiące pikantne placki ziemniaczane z koperkiem... 218

Składniki: ziemniaki 3/4 kg, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, mąka pszenna 3/4 szklanka, bułka tarta 1/2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka, olej rzepakowy - ile potrzeba ziemniaki utrzeć na tarce drobne oczka i nadmiar płynu odlać masę ziemniaczaną połączyć z jajkami "M", przyprawami, koperkiem, mąką, tartą bułką i wymieszać, jeśli masa będzie zbyt rzadka(...)dosypać tartej bułki na mocno gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać je na ręcznik papierowy placki są bardzo chrupiące dzięki dodaniu tartej bułki.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
mielone z cebulką i pomidorem na obiad... 207

Składniki: 1/2 kg mielone wieprzowe, 1 sztuka jajko, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka cebula, 1 sztuka pomidory, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka vegeta, 1/4 szklanki tarta bułka, - ile potrzeba olej do smażenia, 1 łyżka koperek siekany mielone wymieszać z bułką odciśniętą z wody, pieprzem , jarzynką kucharka dodać drobno posiekaną cebulę z pomidorem bez skórki, koperek(...)wymieszać wszystko wsypać tartej bułki jeśli masa jest za luźna i wymieszać, formować kotlety mielone i smażyć na oleju na rumiano z obu stron usmażone przykryć pokrywka i dusić z 3 minuty na średnim ogniu podać z ziemniakami i np. mizerią na jogurcie.....SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
soczyste mielone ze śmietaną na obiad... 194

Składniki: 60 dag mielone z łopatki, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 2 łyżeczki kucharek, 1 łyżeczka papryka ostra, 1 łyżeczka kurkuma, 1,5 łyżki śmietana gęsta słodka, 1 łyżka tarta bułka, 1 sztuka cebula, - ile potrzeba ziemniaki tłuczone, - jaką lubisz surówka, - ile potrzeba olej rzepakowy dzięki śmietanie mielone są soczyste, puszyste a pomysł na jej użycie zasugerował użytkownik portalu(...)Christopher w przepisie na podobne mielone z użyciem śmietany, ja mielone zrobiłam po swojemu ale ze śmietaną.... i warto takie mielone właśnie smażyć bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć z wody dodać do mielonego mięsa i dodać śmietanę 18%, kucharka, pieprz mielony, tartą bułkę, kurkumę i wszystko dobrze wymieszać ręką cebulę pokrojoną zeszklić na łyżce oleju i przestudzoną dodać

W Mojej Kuchni Lubię
ostre mielone nadziane marchewką z rosołu na obiad... 205

Składniki: 60 dag mielone z szynki, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 1 sztuka jajka, 1 sztuka cebula, 1 średnia papryczka chilli, 2 łyżeczki kucharek, 1/2 szklanki tarta bułka, - ile potrzeba mąka pszenna, - ile potrzeba marchew z rosołu, - ile potrzeba olej rzepakowy, 1/2 kg ziemniaki ugotowane, 1 mały kalafior, 30 dag fasolka szparagowamielone dokładnie i dobrze wymieszać z bułką odciśniętą(...)wody, cebulką i papryczką chilli pokrojoną z pestkami, jajkiem, kucharkiem, tartą bułką - odstawić na 30 minut na dłoni zrobić placek z mielonego - nałożyć marchewkę - drugim plackiem przykryć formować owalne mielone i lekko obsypać mąką - smażyć na gorącym oleju na koniec pod przykryciem poddusić z 5 minut mielone są bardzo soczyste i jednocześnie komponuje się dobrze papryczka chilli ze słodką marchewką

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania