bulka - 3613 przepisów (strona:37/241)

Kabaczek panierowany 194

muszę Wam powiedzieć, że jest to prawda, smaki się zmieniają. Bardzo mi smakował. A Wy lubicie takie panierowane kabaczki? Składniki: 1 kabaczek 2 jajka 1 łyżka śmietany bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kabaczka obrać ze skórki, wydrążyć miękki środek, a następnie pokroić go na plastry o grubości 0,5 cm. Jajka roztrzepać widelcem, dodać śmietanę sól, pieprz(...)wymieszać. Każdy krążek kabaczka obtoczyć w bułce jajku i ponownie w bułce. Smażyć na wolnym ogniu na rumiany kolor z dwóch stron. Kabaczek po usmażeniu musi być miękki. Można podawać z ketchupem lub innym ulubionym pikantnym sosem kabaczek panierowany

O kuchni z uczuciem
Burger z jajkem sadzonym... po polsku ;-) 153

jajkiem sadzonym? Nie inaczej jak burger po polsku!. :-) Jajko, mięso i minimum warzyw tworzą naprawdę smaczną całość. Pysznie smakuje kiedy znudzą się zwykłe kanapki, taka miła odmiana. :-) 1 bułka do hamburgera 125g mięsa mielonego 1 jajko L 1 liść sałaty 2 plastry pomidora 3 plastry czerwonej cebuli 2 plastry żółtego sera majonez ketchup sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek olej(...)majerankiem według uznania. Mieszamy i  formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2.  Jajko rozbijamy na patelnię z rozgrzanym olejem, solimy i smażymy. 3. Bułkę podgrzewamy na suchej patelni, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy ketchupem i majonezem. Układamy kolejno: sałatę, ser, kotlet, ser, jajko sadzone, pomidor, cebulę. Przykrywamy drugą częścią bułki, przebijamy patykiem od szaszłyka

Szefowa kuchni
Kotleciki z cukinią, ryżem i pieczarkami 170

czerwona cebula ok 400 g pieczarek pęczek natki pietruszki 1 średnia marchewka 300 g ryżu sos sojowy - grzybowy ciemny sos sojowy sól, pieprz szczypta imbiru 2 jajka 7 łyżek bułki tartej Z takiej porcji wyszło mi 28 kotlecików Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (duże oczka) tak samo marchewkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki w ćwiartki. Ryż(...)ugotować do miękkości. Na łyżce oleju podsmażyć pieczarki, następnie cebulę. Wyłączyć ogień, dodać cukinię i marchewkę. Doprawić do smaku. Ostygnięte warzywa wymieszać z ostygniętym ryżem dodać jajka, bułkę tartą i drobno posiekaną natkę. Wszystko wymieszać i formować kotlety. Obtoczyć w bułce i smażyć po kilka minut z każdej strony na złoty kolor.. Smacznego

Gaździnka warzy
WEGAŃSKA ZIELONA GÓRA: Wegarnik 204

możliwe, że niektórym mogło by to w zupełności wystarczyć.  Na dokładkę wzięliśmy American Burgera (marynowany tempeh, sos bbq, masło orzechowe, sojonez, ogórek). Mamy do wyboru dwa rodzaje bułek - pełnoziarnistą i białą. My wybraliśmy pełnoziarnistą. Burger był przepyszny, bułka również. Marynowany tempeh jedliśmy pierwszy raz w burgerze i w połączeniu w sosiwem, wyszło tak idealnie, że zjedzenie go zajęło zaledwie(...)oraz dania dnia, jednej zupy i jednej sałatki. Nie zawsze to może podpasować, ale wiadomo, że mniejsze menu sprawia, że dania są świeże i przygotowane na miejscu. Tak jak bułka do burgera, na którą się trochę naczekaliśmy. Na plus jest lokal, który jest dość przestronny i ładnie urządzony - znajdziemy tam m.in. stoły z palet czy fikuśne kolorowe krzesła

Bananowe Pole
Kotlety mielone z kaszą kuskus i marchewką 143

chudego mielonego mięsa 1/2 suchej namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 jajko 4 łyżki kaszy kuskus + 1/2 szklanki wrzątku 1 nieduża marchewka bułka tatra sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta chilli 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Mięso wymieszać z odciśniętą kajzerką. 2. Cebulę(...)odstawić na kilka minut, aż wchłonie płyn. 4. Marchewkę obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach. 5. Mięso wymieszać z cebulą, marchewką i kaszą. Dodać jajko, przyprawy i ewentualnie dodać bułki tartej do zagęszczenia masy. 5. Wilgotnymi dłońmi formować kotlety. Opanierować w bułce tartej. Smażyć na patelni na rumiano z obu stron. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne szaleństwa Margarytki

Kuchnia domowa Ani
szybkowar-pieczeń mielona z kiszonym ogórkiem... 159

Składniki: mięso mielone 75 dag, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 2 średnie, ogórki kiszone 4 średnie, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1,5 szklanki, woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką(...)szklanką wody z masy uformować 2 podłużne pieczenie, posypać je tartą bułką na patelni rozgrzać olej i zrumienic każdą pieczeń z obu stron pieczenie włożyć do szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" , wlać 1 szklankę wody, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut na mniejszym ogniu - szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie pieczenie wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Kalafior w jajku i bułce tartej 229

Pomysł na ten kalafior podsunęła mi koleżanka, która również bardzo lubi krzątać się w kuchni. Ja zwykle robiłam kalafiora z bułką tartą zarumienioną na maśle, tym razem zdecydowałam się na inny wariant. Oskar zjadł po prostu ugotowane różyczki kalafiora ;) Potrzebujemy: kalafior pocięty na różyczki 2 jajka bułka tarta 2 łyżeczki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu , u nas od Przyprawy Premium(...)gotujemy kalafior. Różyczki kalafiora po ugotowaniu odsączamy z wody i studzimy. Jajka rozkłócamy widelcem i dosypujemy przyprawę warzywną i mieszamy. Każdą różyczkę kalafiora maczamy najpierw w jajku, później w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z obydwu stron. Skomentuj

MamaOskarka
WEGAŃSKIE MIEJSCA: Krowarzywa (Warszawa) 143

opcją zmienną - o tym czego możemy się spodziewać danego tygodnia możemy przeczytać na fejsbuku bądź oczywiście dowiedzieć się w lokalu. Jak widać Krowarzywa pamięta również o bezglutenowcach oferując zarówno bułki, jak i burgery bez glutenu. Jednak pracownicy uczulają, że w lokalu są przygotowywane produkty z glutenem, więc jego śladowe ilości mogą znaleźć się również innych produktach. Wszystko jest dokładnie oznaczone(...)więc od razu widzimy, na co się decydujemy i w czym możemy wybierać. My sami skorzystaliśmy z opcji bezglutenowej bułki (płatna + 3 zł). Dodam od razu, że w smaku jest bardzo dobra i nie jest zbyt sucha, jak to czasami się zdarza. Zdecydowaliśmy się tez na burgery Warzywex i Quinoex (burger tygodnia). Jednogłośnie ten z warzywami bardziej przypadł

Bananowe Pole
Kotlety z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami w cieście. 278

mielonego   300 g białej kapusty   200 g pieczarek   1 duża cebula   1 jajko   łyżka posiekanej natki pietruszki   łyżka posiekanego koperku   2 łyżki bułki tartej   sól, pieprz   olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki   3/4 szklanki mleka   1 jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy(...)tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy na łyżce oleju aż woda odparuje, po czym odkładamy do ostygnięcia. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, zieleniną, bułka tartą i podsmażoną kapustą, pieczarkami, cebulą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło

Symfonia smakowa
Wegeburgery z plackami z fety cukini i marchewki 191

rozgniecionej widelcem ja użyłam arla apetina feta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  - szczypta ostrej papryki  - sos sojowy, pieprz - kilka posiekanych listków bazylii  Do burgerów  - 2 bułki pełnoziarniste - kilka listków sałaty - pomidor - 2 plasterki sera żółtego - pół awokado  Przygotowanie:  Wymieszać wszystkie składniki na placki, wyłożyć masę łyżką na patelnię i smażyć ok 3 minut(...)każdej strony ( w zależności od grubości), w tym czasie upiec bułki, następnie układać na bułkach sałatę, ser, placek, pomidor i pokrojone awokado. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Fasolowe kotleciki 174

pyszna. Dziś u mnie na obiad złociste kotleciki z białej fasoli. Składniki: 1 kg białej fasoli 3 marchewki 3 jaja 3 cebule 1 łyżka margaryny sól czosnkowa pieprz majeranek bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Fasolę namoczyć dzień wcześniej, gotować na wolnym ogniu i w połowie gotowania włożyć marchewki  - następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić(...)margarynie, dodać do ugotowanej, ostudzonej fasoli i zmielić razem z marchewką. Następnie przyprawić do smaku, wymieszać z jajkami i gdy masa jest za rzadka wsypać odpowiednią ilość bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju. Można podawać na Wigilię z sosem grzybowym

Tradycyjna Kuchnia
Kolorowy domowy pasztet z groszku i szynki 116

efektowny :) Tak przyrządzony pasztet skusi nawet największego niejadka ! :) Składniki: 30 dag szynki drobiowej 60 dag zielonego groszku (może być mrożony) ¼ kostki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka mleka 1 bułka 4 jajka sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Bułkę namoczyć w odrobinie mleka, następnie odcisnąć i zmielić razem z szynka.  Stopić 1 łyżkę masła, dodać mąkę- zasmażyć(...)dusić przez 15 minut, następnie zmiksować.  Dodać 2 żółtka, wystudzoną zasmażkę i pianę ubitą z 2 białek.  Pozostałe 2 żółtka i pianę ubitą z 2 białek, namoczoną bułkę dodać do masy z szynki i lekko wymieszać.  Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę groszkową, następnie masę szynkową. Górę nakryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze

Tradycyjna Kuchnia
"Kiszone" mielone 111

wyszły przepyszne! :) zagoszczą na stałe :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2-3 większe ogórki kiszone 1/2 papryki czerwonej 1/2 kostki sera feta 1 jajko 7-8 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania) 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii szczypta kminku Sposób przygotowania: Na tarce o grubych oczkach ścieramy ser feta, paprykę i ogórki kiszone(...)użyłam kiszonych już startych). Dodajemy je do mięsa i dokładnie wyrabiamy. Następnie przyprawiamy, dodajemy jajko i bułkę tartą i ponownie wyrabiamy.  Z masy formujemy zgrabne kotleciki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu (żeby w środku się upiekły

Kolorowy Przepisownik
Kotlety drobiowe 173

przepisem Ewy  Kotlety pożarskie  postanowiłam podziałać w podobny sposób, tylko że u mnie trochę modyfikacji, a więc nie są to już tradycyjne kotlety pożarskie. Moje bez tartej bułki i z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1/2 kg mięsa drobiowego z udźca indyka 1 mała pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula 3 jajka 2 łyżki startego(...)sera mozzarella  1 mała bułka do namoczenia sol , pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego olej do smażenia WYKONANIE Mięso z udźca  mielimy na gęstej siatce. Pierś płuczemy, osuszamy. Kroimy w dużą kostkę i dodajemy do mięsa mielonego. Pieczarki płuczemy obieramy, kroimy w dużą kostkę, dodajemy do mięsa, wsypujemy stary ser.  Dojadamy jajka, namoczoną bułkę, oraz podsmażoną

W kuchennym oknie Ewy
Makaron z pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią 167

pesto szpinakowym i chrupiącą cukinią inspiracja - przepis z książki Top with Cinnamon Składniki (na 4 porcje): 1 cukinia pokrojona na plasterki 45 g mąki 1 jajko 100 g bułki tartej 4 łyżki parmezanu sól do smaku oliwa do spryskania cukinii 300 g makaronu, np. tagliatelle na pesto szpinakowe: 100 g liści szpinaku, 1 pęczek świeżej bazylii, 30 g orzechów włoskich(...)ząbek czosnku, 30 g sera parmezan, 4 łyżki oliwy, sól do smaku Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Przygotuj 3 miseczki - do pierwszej wsyp mąkę, do drugiej bułkę tartą z parmezanem i szczyptą soli, a do trzeciej wbij jajko i wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody.  Panieruj z obu stron plastry cukinii, najpierw w mące, potem w jajku

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania